Aparate foto mirrorless – ce sunt, cum funcţionează, avantaje şi dezavantaje

Aparate foto mirrorless – ce sunt, cum funcţionează, avantaje şi dezavantaje

Aparatele foto mirrorless încep să fie din ce în ce mai apreciate şi mai căutate de utilizatorii obişnuiţi care vor să realizeze fotografii de calitate superioară, dar pentru care camerele foto DSLR nu sunt potrivite.

Privite iniţial ca o soluţie de compromis între banalele camere foto compacte şi DSLR-uri, aparatele foto mirorrless au ajuns treptat să înlocuiască DSLR-urile în preferinţele unora dintre utilizatori. De exemplu, în România, cota de piaţă a mirrorless-urilor a fost similară cu cea a DSLR-urilor la nivelul anului trecut.

Dacă te numeri printre cei care nu sunt încă decişi dacă să acorde credit mirrorless-urilor în defavoarea DSLR-urilor, acest articol vine să-ţi răspundă la câteva întrebări importante, cum ar fi ce sunt şi cum funcţionează acestea.

La final, tragem linie şi vedem avantajele şi dezavantajele mirrorless-urilor cu speranţa că te-am ajutat să decizi ce fel de aparat foto performant îţi vei cumpăra în perioada următoare.

Ce sunt aparatele foto mirrorless?

Aparatele foto mirrorless sunt un tip de camere foto care, spre deosebire de camerele foto compacte, utilizează obiective interschimbabile şi care, aşa cum sugerează şi numele, nu utilizează niciun fel de oglindă, aşa cum sunt cele regăsite pe DSLR-uri.

De altfel, numele complet al acestor tipuri de camere este “Mirrorless interchangeable-lens camera”, care s-ar traduce în limba română prin “cameră foto fără oglindă cu obiective interschimbabile”. Totuşi, în vorbirea curentă, acest tip de camere foto sunt cunoscute în special sub numele de mirrorless-uri.

Canon a intrat relativ tarziu in segmentul mirrorless-urilor cu modelul Canons EOS M
Canon a intrat relativ tarziu in segmentul mirrorless-urilor cu modelul Canons EOS M

Cum funcţionează camerele foto mirorless?

Principiul de funcţionare al unui aparat foto mirroless este simplu: lumina ajunge direct pe senzor, iar utilizatorul vede direct pe ecran cum va arăta fotografia prin intermediul unui vizor electronic. Focalizarea imaginii se face direct prin senzor.

Practic, acest sistem a înlocuit oglinda de mari dimensiuni din DSLR-uri, dar a păstrat vizorul electronic din camerele foto compacte pentru a oferi un aparat foto de dimensiuni rezonabile capabil să realizeze fotografii de o calitate comparabilă cu cea a DSLR-urile entry-level sau de nivel mediu. Iar la acest lucru a contribuit decisiv utilizarea unui senzor de dimensiuni apropiate cu cele din DSLR-uri.

Ce senzori utilizează aparatele foto mirorless?

Calitatea fotografiilor este determinată în primul rând de mărimea senzorului şi semnificativ mai puţin de numărul de megapixeli. Producătorii au optat însă pentru strategii diferite când vine vorba despre senzorii întâlniţi pe aparatele foto mirorless.

Astfel, producători precum Canon, Sony, Samsung, Fuji sau Pentax utilizează de regulă senzori APS-C cu dimensiuni de 22.2×14.8 mm, corespunzătoare unei suprafeţe de 329 mm pătraţi. Nikon a optat pentru un senzor proprietar CX cu dimensiuni de 13.2×8.8 mm (116 mm pătraţi), în timp ce Panasonic şi Olympus s-au aliat pentru producerea unor aşa-numiţi senzori “Four thirds” de 17.3×13 mm (225 mm pătraţi).

Samsung este unul dintre producatorii care realizeaza mirrorless-uri cu senzori APS-C
Samsung este unul dintre producatorii care realizeaza mirrorless-uri cu senzori APS-C

Care sunt avantajele mirrorless-urilor?

Aparatele foto mirrorless oferă câteva avantaje majore comparativ cu DSLR-urile, cum ar fi:

 • dimensiunile mici ale aparatului – aparatele foto mirrorless au dimensiuni mai mici şi sunt mai uşoare decât DSLR-urile, întrucât nu utilizează oglindă, pentaprismă sau vizor, fiind astfel mult mai potrivite pentru călătorii. De exemplu, un mirrorless Canon EOS M are dimensiunile 108.6×32.3×66.5 mm şi cântăreşte 298 de grame, în timp ce un DSLR Canon EOS 600D are dimensiuni 133.1×95.5×79.7 mm şi cântăreşte 570 de grame
 • calitatea fotografiilor – senzorii APS-C utilizaţi de cele mai multe camerele foto mirroless sunt aceeaşi cu cei pe care îi întâlnim de obicei în aparatele DSLR entry-level şi de nivel mediu, motiv pentru care şi calitatea fotografiilor va fi asemănătoare. Atenţie, aici nu luăm în calcul aparatele DSLR de top dedicate fotografilor profesionişti care îşi câştigă existenţa din această meserie. Pentru un utilizator obişnuit care pleacă într-o vacanţă, un mirrorless oferă însă cam aceeaşi calitate a fotografiilor ca şi un DSLR
 • obiective de bună calitate – un mirorrless îţi permite să utilizezi diverse obiective şi să le schimbi în funcţie de preferinţe şi tipul de fotografie pe care vrei să-l realizezi, iar plaja de focalizare este aceeaşi cu cea regăsită pe aparatele DSLR
 • performanţe bune – mirrorless-urile oferă un autofocus rapid, posibilitatea de a realiza fotografii cu până la 10 cadre pe secundă şi valori pentru ISO comparabile cu cele de pe DSLR-uri
 • zgomot mai mic la utilizare – absenţa oglinzii nu contribuie doar la reducerea dimensiunilor şi greutăţii, ci şi la o operare mai silenţioasă a aparatului foto
Obiectivele pentru mirrorless-uri au aceeasi plaja de focalizare ca si cele pentru DSLR-uri
Obiectivele pentru mirrorless-uri au aceeasi plaja de focalizare ca si cele pentru DSLR-uri

Care sunt dezavantajele mirrorless-urilor?

Departe de a fi perfecte, aparatele foto mirrorless presupun şi acceptarea câtorva compromisuri în comparaţie cu „veteranele” DSLR-uri, cum ar fi:

 • vizorul electronic – în general, vizorul electronic nu oferă aceeaşi calitate ca viewfinder-ul unui DSLR, întrucât este posibil ca imaginea pe care o vezi pe ecran să nu aibă aceeaşi acurateţe cu cea reală
 • reducerea butoanelor fizice – prin micşorarea dimensiunilor, producătorii au renunţat şi la o serie de butoane fizice ale aparatului. Funcţiile acestora au fost integrate în software-ul aparatului şi pot fi accesate prin ecranul touchscreen. În unele cazuri, utilizarea touchscreen-ului se poate dovedi mai puţin precisă decât apăsarea unui simplu buton
 • obiective mai puţine decât la DSLR-uri – ca utilizator de mirrorless vei avea de ales dintr-o gamă mai redusă de obiective, în special cele de mari dimensiuni fiind concepute doar pentru DSLR-uri. Pe de altă parte, la un aparat foto mirrorless nu ai neapărat nevoie de un astfel de obiectiv generos
 • accesorii relativ puţine – accesoriile precum blitz-urile sau microfoanele pot fi mai greu de găsit pentru mirrorless-uri decât în cazul DSLR-urilor, dar pe de altă parte utilizatorii obişnuiţi nu au mare nevoie de acestea
 • autonomia redusă a bateriilor – în cele mai multe cazuri, autonomia acumulatorului unui mirorrless este de aproximativ două ori mai mică decât cea a unui DSLR comparabil ca performanţe
 • preţ uşor mai mare decât al DSLR-urilor – chiar dacă nu beneficiază de oglindă, mirrorless-urile presupun in unele cazuri costuri mai mari de producţie prin prisma miniaturizării altor componente interne. De aceea, unele mirrorless-uri au un preţ de achiziţie mai mare decât în cazul DSLR-urilor ieftine
Mirrorless-urile au mai putine butoane decat DSLR-urile
Mirrorless-urile au mai putine butoane decat DSLR-urile

Concluzii

Aparatele foto mirrorless sunt dedicate în special utilizatorilor obişnuiţi şi, în unele cazuri, celor semi-profesionişti.

Datorită portabilităţii generate de dimensiunile reduse şi greutatea mică, dar şi a performanţelor bune generate de senzorii generoşi, aparatele foto mirorless devin o opţiune interesantă în detrimentul butucănoaselor aparate foto DSLR.

Evident, când alegi un aparat foto mirorrless trebuie să accepţi şi unele compromisuri la alegerea obiectivelor sau accesoriilor, iar fotografii profesionişti vor merge tot pe mâna unui DSLR de top.

4 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!