GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Camere foto pentru vacanţă – ghid de achiziţie şi cele mai bune oferte

Autor: Echipa Giz.ro

Alegerea unui aparat foto pentru vacanţă şi, în general, pentru călătorii, nu este tocmai uşoară, mai ales că trebuie să ţii cont de o serie de factori specifici.

Ideea de a achiziţiona o cameră foto waterproof şi shockproof care să reziste la apă, praf şi şocuri este cel puţin interesantă, însă în mod cert nu se potriveşte tuturor utilizatorilor.

Totuşi, chiar dacă faci parte din categoria celor aflaţi în căutarea unui aparat foto de vacanţă obişnuit, trebuie să iei în calcul câteva aspecte importante înainte de a alege camera foto ideală pentru tine.

Şi când spunem asta nu ne referim (în primul rând) la preţ, ci la modul în care trebuie să arate camera, la specificaţiile tehnice pe care trebuie să le aibă şi la micile dotări suplimentare care îmbunătăţesc experienţa de utilizare.

Cum aleg un aparat foto pentru vacanţă?

Alegerea camerei foto pentru vacanţă depinde în mod fundamental de bugetul pe care îl ai la dispoziţie, însă chiar şi aşa există câţiva factori pe care trebuie să-i iei în considerare, cum ar fi:

  • greutatea şi dimensiunile – Când vine vorba despre vacanţe, greutatea joacă un rol important. Camerele compacte sunt campioane la acest capitol, însă va fi mai greu să faci o alegere corespunzătoare dacă vrei un aparat profesional din gama DSLR.
  • senzor, rezoluţie, obiectiv – Noi la GiZ ţi-am mai spus şi cu alte ocazii şi vom continua să-ţi spunem: senzorul este mult mai important decât rezoluţia. Senzorul COMS este in general mai bun decât senzorul CCD, iar rezoluţia este un simplu instrument de marketing. Cât despre obiectiv, acesta trebuie să aibă un unghi de cuprindere cât mai mare şi o luminozitate cât mai bună.
  • autonomie – Autonomia joacă un rol important atunci când eşti în vacanţă, întrucât nu vei avea acces la o priză decât când revii în camera de hotel. De aceea, este important să alegi un aparat foto cu o autonomie cât mai bună şi, dacă este posibil, să achiziţionezi un acumulator de rezervă.
  • funcţii speciale: scene, GPS, Wi-Fi– În vacanţă este important să ai acces la scene predefinite, pentru a nu pierde timpul prin meniu. De asemenea, funcţia GPS îţi permite să ştii exact unde anume ai făcut o fotografie, iar dacă ai şi o conexiune Wi-Fi poţi încărca rapid fotografiile pe reţele sociale pentru a le arăta prietenilor unde eşti şi ce ai vizitat

Camere foto de vacanţă de buget

Dacă bugetul pe care îl ai la dispoziţie este de numai câteva sute de lei, va trebui să faci câteva compromisuri majore, iar cel mai important este că va trebui să accepţi un senzor CCD. Din fericire, există multe camere foto ieftine capabile să înregistreze măcar în format HD.

Nikon Coolpix L28 – 450 lei

Nikon are o ofertă bogată de camere foto compacte ieftine, iar Coolpix L28 este una dintre cele mai puternice şi accesibile, oferind un senzor CCD de 20.1 MP cu zoom optic de 5x şi înregistrare video HD 1280×720 pixeli. Aparatul funcţionează cu două baterii AA, iar pachetul include un încărcător Nikon Energizer, card SD de 4GB şi husă.

Nikon Coolpix L28, un aparat foto compact ieftin

Nikon Coolpix L28, un aparat foto compact ieftin

Canon PowerShot A2600 – 350 lei

Canon PowerShot A2600 se numără printre cele mai noi aparate foto compacte si oferă un raport preţ/performanţă bun. Specificaţiile tehnice nu diferă prea mult de cele ale Nikon-ului prezentat mai sus: senzorul CCD are 16.1 MP cu zoom optic 5x şi înregistrare video HD 1280×720 pixeli. Aparatul funcţionează cu un acumulator Li-Ion NB-11L şi cântăreşte doar 125 de grame.

Canon PowerShot A2600 este o camera foto compacta penru vacanta

Canon PowerShot A2600 este o camera foto compacta penru vacanta

Samsung ST72 – 400 lei

Una dintre cele mai ieftine camere foto, Samsung ST72 cântăreşte doar 114 de grame, are un senzor CCD cu rezoluţie de 16.2 MP şi poate înregistra clipuri video în format HD 1280×720 pixeli. Printre funcţiile sale se numără şi cea de realizare a unei fotografii în mişcare, iar energia este furnizate de un acumulator Li-Ion BP70A.

Samsung ST72 poate fi o solutie pentru o vacanta la mare

Samsung ST72 poate fi o solutie pentru o vacanta la mare

Camere foto de vacanţă mainstream

Dacă ai un buget de minim 1.000 lei, oferta devine din ce în ce mai interesantă şi mai bogată. Iată doar câteva sugestii de achiziţie:

Nikon Coolpix S800c – 1.000 lei

Dacă îţi place să publici rapid pe Facebook fotografiile realizate în vacanţă, Nikon Coolipx S800c este una dintre cel mai bune soluţii, întrucât are sistem de operare Android şi oferă numeroase posibilităţi de sharing în prezenţa unei conexiuni Wi-Fi. Dotat cu senzor CMOS de 16 MP, aparatul propus de Nikon cântăreşte 184 de grame, are un zoom optic de 10x şi înregistrează în format Full HD 1920×1080 pixeli.

Nikon Coolpix S800c, un aparat foto ideal pentru cei care vor sa posteze rapid pe Facebook

Nikon Coolpix S800c, un aparat foto ideal pentru cei care vor sa posteze rapid pe Facebook

Canon PowerShot SX260HS – 1.000 lei

La 231 de grame, Canon PowerShot SX260HS nu este unul dintre cele mai uşoare aparate foto, însă producătorul plusează cu alte caracteristici: senzor CMOS de 12.1 MP cu zoom optic de 40x. Dacă eşti pasionat de înregistrări video, este posibil să te încânte rezoluţia maximă Full HD 1920×1080 pixeli. Aparatul dispune de conexiune GPS şi foloseşte un acumulator Li-Ion NB-6L.

Canon PowerShot SX260HS vine si intr-o culoare de vara

Canon PowerShot SX260HS vine si intr-o culoare de vara

Sony DSC-WX60 – 830 lei

Sony propune o cameră foto cu dotări destul de importante pentru preţul solicitat: senzor CMOS Exmor R de 16.2 MP, zoom optic 8x, zoom digital 16x şi înregistrare video în format Full-HD, dar nu există şi receptor GPS. Din păcate, acumulatorul permite doar circa 230 de cadre, însă la alte aspecte pozitive poţi trece şi conexiunea mini-HDMI.

Sony DSC-WX60 are o oferta generoasa pentru camerele foto compacte

Sony DSC-WX60 are o oferta generoasa pentru camerele foto compacte

Camere foto de vacanţă profesionale

Dacă eşti un fotograf profesionist, este foarte posibil să-ţi îndrepţi atenţia şi spre aparatele mirrorless sau DSLR. Nu ne gândim la vârfurile de gama Canon si Nikon, întrucât acestea au costuri prohibitive pentru cei mai mulţi dintre noi.

În schimb, există şi mirrorless-uri şi DSLR-uri pe care le poţi achiziţiona cu aproximativ 2.000 lei, astfel că merită să arunci o privire şi asupra acestor modele.

Nikon 1 J2 şi obiectiv VR 10-30 mm – 2.300 lei

Nikon a debutat destul de recent pe segmentul mirroless, însă noua serie 1 este una apreciată. Modelul J2 oferă un senzor CMOS de 10.1 MP împreună cu un obiectiv de 10-30 mm, iar printre dotările sale se numără diafragmă 3.5-5.6 şi filmare în format Full HD 1920×1080 pixeli. Corpul aparatului cântăreşte doar 280 de grame, însă la greutatea totală se adăugă şi obiectivul.

Nikon 1 J2, un mirrorless de la Nikon

Nikon 1 J2, un mirrorless de la Nikon

Sony NEX-3NL şi obiectiv 16-50 mm – 2.000 lei

Sony propune un aparat foto mirrorless de numai 210 grame dotat cu senzor CMOS Exmor de 16.1 MP şi obiectiv de 16-50 mm. Camera foto japoneză este capabilă să înregistreze filme în format Full HD 1920×1080 pixeli, iar acestea pot fi previzualizate pe ecranul de 3.0″ integrat. pentru energie, aparatul utilizează un acumulator Li-Ion NP-FW50.

Sony este unul dintre producatorii de aparate foto mirrorless

Sony este unul dintre producatorii de aparate foto mirrorless

Olympus E-PM2 – 2.140 lei

Pentru o sumă de peste 2.000 lei, Olympus îţi oferă un mirrorless Micro Four Thirds cu senzor Live MOS de 16.1 MP capabil să înregistreze în format Full-HD. Poţi ataşa cu uşurinţă un blitz, iar oferta de scene predefinite este una bogată. Aparatul cântăreşte 223 de grame si utilizeaza un acumulator Li-Ion BLS-5.

Olympus este un alt brand preferat de utilizatori

Olympus este un alt brand preferat de utilizatori

Panasonic DMC-GF5KEG-W şi obiectiv 14-42 ASPH – 1.715 lei

Dotat cu senzor Live MOS de 12.1 MP, Panasonic DMC-GF5KEG-W are 23 puncte de focalizare şi blitz automat pop-up, oferind valori ISO cuprinse între 160 şi 12800. Aparatul poate înregistra în format Full HD 1920×1080 pixeli şi cântăreşte 267 de grame fără obiectiv.

Panasonic are in oferta un mirroless accesibil

Panasonic are in oferta un mirroless accesibil

Concluzii

Indiferent de bugetul pe care îl ai la dispoziţie, este aproape imposibil să nu găseşti o cameră foto de vacanţă care să ţi se potrivească.

Poţi opta atât pentru o cameră foto compactă cu preţuri care pleacă de la 300 lei şi ajung cu uşurinţă la aproape 2.000 lei, însă poţi opta şi pentru segmentul de aparate profesionale.

În acest din urmă caz, dacă alegi un mirrorless sau un DSLR din gama entry-level vei plăti undeva la 2.000 lei, însă nu uita că DSLR-urile au dezavantajul că sunt mai grele şi au dimensiuni mai mari.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri