GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să-ţi protejezi ochii de ecranele monitoarelor, telefoanelor şi tabletelor

Autor: Echipa Giz.ro

Monitoarele calculatoarelor şi laptopurilor, dar şi ecranele tabletelor şi telefoanelor au un impact negativ asupra sănătăţii ochilor. Protejează-i înainte de a fi prea târziu!

La început au fost calculatoarele desktop, în faţa cărora ne petreceam câteva ore pe zi. Apoi au venit laptopurile cu avantajul portabilităţii. Tabletele au schimbat definiţia divertismentului mobil, iar smartphone-urile ne ajută să fim permanent conectaţi la reţea.

Petrecem din ce în ce mai mult timp cu ochii într-un ecran, iar pe termen lung acest lucru poate avea efecte negative asupra sănătăţii acestora.

Poate te gândeşti că ţie nu ţi se poate întâmpla asta, dar dacă măcar o dată ai avut vederea înceţoşată, senzaţie de ochi uscaţi sau dureri de cap să ştii că este posibil ca aceste probleme să fi fost generate exact în perioadele în care ai stat foarte mult timp în faţa unui calculator.

Din fericire, există câteva tructuri simple cu ajutorul cărora poţi diminua efectele negative ale orelor petrecute la calculator, plecând de la poziţia pe care trebuie să o ai la birou şi până la distanţa optimă la care trebuie să pui monitorul.

Distanţa optimă faţă de ecranul gadgeturilor

  • pentru calculator desktop – Este recomandat ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie cuprinsă undeva în intervalul 50 – 65 cm. De asemenea, este important să-ţi ajustezi înălţimea scaunului astfel încât ochii să fie poziţionaţi cu 10 – 15 cm mai sus decât centrul monitorului, pentru a te uita uşor în jos atunci când lucrezi. În plus, ecranul trebuie aplecat uşor spre spate cu 10 – 20 de grade, pentru a oferi o privire de ansamblu mai bună pentru ochii tăi.
  • pentru laptopuri – Prin natura construcţiei lor, laptopurile sunt folosite la distanţe mai mici decât monitorul unui desktop. Asta nu este o problemă pentru laptopurile cu diagonale de 11” – 15”, însă în cazul unui desktop replacement de minim 17” lucrurile se complică. Dacă editezi texte sau te joci, în cele mai multe cazuri vei sta mai aproape de display decât este recomandat.

Ai grija cat de aproape lucrezi de ecranul laptopului

  • pentru tablete – Şi aici lucrurile sunt destul de confuze, mai ales că întâlnim tablete de 7” şi 10” cu rezoluţii foarte variate. Totuşi, recomandările specialiştilor se îndreaptă spre o distanţa optimă de 35 – 40 cm, în condiţiile în care inclusiv Apple recomandă o distanţă de 38 cm pentru noul iPad.

Chiar daca tentatia e mare, nu sta prea aproape de ecranul tabletelor

  • pentru smartphone-uri – Aici este probabil cel mai greu de identificat distanţa optimă, întrucât ecranele smartphone-urilor variază puternic de la 3.2” la aproape 5”, iar rezoluţiile sunt pe măsură. În principiu, un smartphone ar trebui ţinut la aproximativ 25 cm de ochi, însă în cazul celor cu diagonale foarte mari, de minim 4.5”, ar fi bine să-l ţii chiar mai departe.

Ajustarea setărilor pentru ecranele gadgeturilor

Nu doar distanţa până la ecran este importantă pentru sănătatea ochilor tăi, ci şi setările pe care le aplici display-urilor pentru a nu-ţi chinui inutil ochii.

  • aplică o luminozitate potrivită – O luminozitate prea mare nu afectează numai consumul de energie al bateriei, ci şi sănătatea ochilor tăi. Încearcă să setezi o valoare decentă de 40-60% pentru luminozitate, chiar dacă la început ecranul ţi se va părea prea închis la culoare.
  • ajustează contrastul – Contrastul trebuie să fie stabilit astfel încât să te poţi uita la ecran fără să simţi că acesta este prea puternic şi fără să-ţi lase senzaţia de ochi uscaţi.
  • măreşte fontul – Dacă obişnuieşti să citeşti mult pe display măreşte fontul chiar dacă ai impresia că vezi foarte bine şi cu un font mai mic, întrucât ochii tăi vor parcurge mai uşor textul de pe ecran. Soluţia este eficientă atât în cazul în care citeşti cărţi electronice, cât şi atunci când navighezi pe internet. Unul dintre cele mai bune fonturi pentru cărţi electronice este Verdana.

Mareste fontul pentru a citi confortabil, chiar si pe un Kindle

Nu uita să iei pauze regulate

Pe lângă respectarea condiţiilor de mai sus, un alt aspect important este să faci pauze regulate. Aici poţi aplica regula care spune că la fiecare 60 de minute de muncă să iei 1 minut de pauză pe care să-l foloseşti pentru a privi la minim 10 metri depărtare. Şi mai bine este să faci o pauză de 20 de secunde pentru fiecare 20 de minute de muncă.

Motivul este unul cât se poate de simplu: ochii tăi au nevoie de relaxare, iar cea mai bună metodă după ce te concentrezi câteva zeci de minute în monitor este să-i oferi o privelişte îndepărtată.

Testează-ţi vederea cu aplicaţii dedicate

În ultimii ani au apărut câteva aplicaţii pentru smartphone-uri care îţi permit să-ţi verifici la nivel sumar acuitatea vizuală, iar una dintre acestea este Vision Test, disponibilă gratuit pentru iPhone şi Android.

Vision Test îţi oferă teste pentru acuitatea vizuală, pentru astigmatist, pentru vederea de distanţă  şi pentru identificarea culorilor, pe lângă un chestionar pentru identificarea altor probleme. În plus, ai parte şi de o serie de sfaturi pentru protejarea sănătăţii ochilor.

Atenţie! Aplicaţia Vision Test nu poate înlocui în niciun caz un test de specialitate la oftalmolog, motiv pentru care dacă simţi că ai probleme cu vederea este important să te programezi la un medic.

Aplicatia Visual Test te ajuta sa-ti faci o idee despre cat de bine bine

Concluzii

În era digitală în care trăim este practic imposibil să evităm contactul cu gadgeturile, întrucât avem nevoie de computere, laptopuri, tablete şi/sau smartphone-uri pentru activităţile de zi cu zi.

Totuşi, este important să-ţi iei câteva măsuri de precauţie cu ajutorul cărora să-ţi protejezi ochii de efectele negative ale ecranelor. Nu este greu, iar unele metode te ajută să te relaxezi şi chiar să economiseşti baterie.

6 comentarii

  1. Tanislav Razvan

    9 noiembrie 2014 la 09:25

    Buna,cred ca cea mai buna protectie pentru ochi referitor la moniroare este:
    – intorci monitorul cu „capul” in jos.
    – acum intorci ecranul in spate .
    – acum va trebui sa suspenzi monitorul de un suport.Ar fi bine ca monitorul sa fie introdus intr-o cutie metalica.
    – in locul unde era monitorul trebuie montata o oglinda(la unghiul potrivit).
    Treaba aceasta am vazut-o in intr-o fabrica in Korea de Sud.

  2. Vasile

    16 decembrie 2016 la 13:00

    Metoda pe care ai vazut-o se foloseste in fabrici de monitoare ca sa nu te iradiezi de la monitor atunci cand il pornesti

  3. Cristi

    26 ianuarie 2018 la 14:49

    Tocmai ca mie imi da senzatia ca imi face foarte rau statul la calculator, deci nu doar la ochi, cred ca sunt deja iradiat. Am incercat varianta cu oglinda, dar nu asa cum ati vazut-o voi si doar pentru laptop, folosind doua oglinzi.

  4. Geo

    14 august 2018 la 19:16

    Ce spun la comentarii sunt pure fantezi. Distanta minima e 1 metru , cel putin, in functie de diagonala.

  5. Iancu Casiana

    19 mai 2022 la 15:31

    Buna ziua,
    Spuneti in articol ca ""Distanţa optimă faţă de ecranul gadgeturilor
    pentru calculator desktop – Este recomandat ca distanţa dintre ochi şi monitor să fie cuprinsă undeva în intervalul 50 – 65 cm.""
    Acest interval de 50-65 cm pentru ce marime a monitorului?
    multumesc

  6. Năstase Cătălina

    26 noiembrie 2022 la 19:28

    Chiar mi se pare util articolul. De când suspiciunea de glaucom a redevenit pentru mine o amenințare, am vrut să știu exact distanțele explicate în paginile de mai sus. Mulțumesc!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri