GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cea mai buna saltea pentru pat: tipuri, recomandări și sfaturi

Autor: Echipa Giz.ro

Omul își petrece o treime din viață dormind (cam 8 ore pe zi, ]n fiecare zi), iar această perioadă de recuperare este extrem de importantă pentru sănătatea fizică sau mintală.

Cu toate acestea, salteaua pentru pat nu este tratată întotdeauna cu atenția cuvenită, iar alegerile proaste se traduc prin oboseală, dureri musculare și o postură incorectă a corpului, care se poate agrava în timp și duce la afecțiuni greu sau scump tratabile. Saltelele pentru pat disponibile pe piață folosesc mai multe soluții constructive care diferă mult între ele și au fiecare avantajele și dezavantajele proprii. Unele soluții sunt foarte vechi și cunoscute, altele sunt vechi dar mai puțin folosite, iar unele sunt noi și încearcă să ofere unele avantaje fără a reuși întotdeauna să detroneze vechile tehnologii.

Principalii factori în alegerea unei saltele sunt confortul și prețul. Dacă despre primul vom discuta imediat pe larg, cel de-al doilea trebuie atins înainte de toate. Pe piață se găsesc o multitudine de produse, începând de la modele ieftine până la modele exorbitant de scumpe, însă alegerea în funcție de preț trebuie să țină cont și de specificul acestui produs. Nu poți cere nimănui să facă un credit pe doi ani pentru a-și permite o saltea de 2500€, însă alegerea unui model ieftin este de cele mai multe ori o greșeală.

Într-adevăr, chiar și un model din gama medie poate părea scump, însă trebuie să ținem cont că o saltea nu este un televizor, un laptop sau un telefon mobil. Spre deosebire de produsele scumpe care se perimează repede, o saltea de bună calitate va rămâne la fel de bună și peste 5, 10 sau chiar 15 ani, și nu va exista nici o revoluție tehnologică, nici mâine și nici peste doi ani, care să ne oblige să schimbăm un produs bun devenit depășit tehnologic. La acest aspect se adaugă, normal, și atenția mai mare pe care ar trebui s-o acordăm sănătății și confortului de care ar trebui să ne bucurăm de-a lungul unei treimi din întreaga viață.

Cum alegem o saltea nouă în funcție de felul în care dormim

Deoarece salteaua este un obiect banal folosit zilnic, fiecare persoană are o opinie pe marginea acestui subiect, însă aceasta nu este neapărat și corectă. Sfaturile generale sunt din start discutabile deoarece  fiecare dintre noi doarme într-un fel anume și are anumite afecțiuni sau predispoziții, iar ceea ce este minunat pentru o persoană poate fi catastrofal pentru cealaltă. Deci, înainte să ne aruncăm în tehnologii și soluții constructive, ar trebui să analizăm acest aspect.

Cel mai important criteriu este poziția în care dormim. Persoanele care dorm pe spate au nevoie, în general, de o saltea cu o duritate medie spre mare deoarece aceasta va susține cel mai bine corpul într-o poziție naturală care nu suprasolicită umerii sau zona lombară. Deoarece multe persoane dorm așa, nu este de mirare că aceste saltele sunt și cele mai cumpărate.

Persoanele care dorm pe o parte au nevoie de saltele medii sau moi spre medii. Pare contraintuitiv, deoarece greutatea corpului este distribuită acum pe o suprafață mai mică și ne-am aștepta ca un pat mai dur să echilibreze această presiune localizată, însă fizica nu este întotdeauna răspunsul corect. Din cauza poziției, persoanele care dorm pe o parte au nevoie de o saltea mai moale care să-i permită corpului să se scufunde mai mult, obținând astfel o coloană vertebrală dreaptă și un gât susținut orizontal în poziția corectă.

saltea dormit pe o parte

O saltea mai moale este recomandată celor care dorm pe o parte

Persoanele care dorm pe burtă au nevoie de cele mai tari saltele pentru a împiedica curbarea exagerată a coloanei și pentru a evita tensionarea suplimentară a gâtului și șoldurilor. În plus, o saltea prea moale folosită astfel va da o senzație de sufocare atunci când pieptul se scufundă prea mult în suprafața textilă. Țineți cont însă că  dormitul pe burtă este nerecomandat de majoritatea celor ce pot emite o părere avizată în domeniu, deoarece este dificil să menținem coloana într-o poziție anatomic corectă în acest caz.

Ca reguli principale, ar trebui să vă feriți de saltelele prea moi, studiile arătând că acestea sunt dăunătoare pentru aproape orice utilizator, și de cele dure, care sunt recomandate doar în cazuri specifice. Unele persoane subliniază caracterul „ortopedic” al celor din urmă, însă acest lucru este greșit. Acestea se numesc ortopedice, bine înțeles, în cazul în care denumirea nu este folosită anapoda, dintr-un motiv bine întemeiat: sunt destinate celor care au probleme și au primit recomandări medicale pentru o astfel de saltea. Dacă nu purtați pantofi ortopedici fără să aveți probleme, de ce ați lua o saltea ortopedică fără nici un motiv?

Cum alegem în funcție de construcție

Din punct de vedere constructiv, saltelele pot fi împărțite în trei clase mari: cu arcuri, cu spumă și cu fluid (apă sau aer). Și aici există păreri preconcepute diferite, iar faptul că o tehnologie este mai nouă nu înseamnă neapărat că aceasta este și cea mai bună. Sau, cel puțin, nu și cea mai bună în orice situație.

Saltele cu arcuri

Cele mai des întâlnite, saltele cu arcuri sunt și cele mai diversificate din punct de vedere al construcției, calității și prețului. Unele persoane tind să strâmbe din nas când aud de arcuri deoarece le asociază cu produsele vechi sau de calitate inferioară, însă acest lucru este departe de adevăr. Modelele cu arcuri pot începe de la 300 – 400 lei, în cazul unor modele din gama inferioară, și pot urca până la 10.000 lei, în cazul unor modele de lux.

Saltelele cu arc biconic: dacă ați văzut o saltea veche tăiată sau o canapea fără tapițerie, deja știți ce este o saltea cu arcuri biconice. Denumit și Bonnell, acest sistem de susținere folosește arcuri de mari dimensiuni care sunt unite între ele cu o rețea de sârme și arcuri orizontale elicoidale. În unele cazuri, arcurile principale au capetele aplatizate, ceea ce le permite să ofere o suprafață de contract mai mare.

Avantajele acestui sistem sunt prețul redus, rezistența în timp, elasticitatea mare și aerisirea bună a interiorului, însă suprafața deformabilă este mare și puteți deranja partenerul atunci când vă mișcați. Din cauza varietății foarte mari, aceste saltele încep de la modele moi cu arcuri subțiri, până la modele rigide cu arcuri groase, așadar doar tipul constructiv nu spune prea multe despre fermitate.

saltea arcuri biconice

Vechi și simplu: sistemul de susținere cu arcuri biconice

Saltelele cu arc continuu: o evoluție a sistemului Bonnell, arcul continuu este fabricat dintr-o singură bucată de sârmă de oțel care este îndoită și torsionată pentru a forma un ansamblu compact și elastic. Aceste saltele au avantajul că sunt foarte rezistente în timp deoarece arcurile nu se prea pot rupte, au un nivel de confort ridicat și oferă o deformare mai bine localizată care nu deranjează partenerul. Acestea sunt o alegere foarte bună atunci când dorim calitate, dar bugetul nu este foarte mare.

saltea arc continuu

Acrul continuu: asemănător cu Bonnell, dar superior tehnologic

Saltelele cu arcuri împachetate: vârful tehnologiei cu arcuri, denumit uneori și tip Marshall, aceste saltele folosesc un număr mare de arcuri cilindrice de mici dimensiuni așezate fiecare într-o cămașă din material textil pentru a forma o structură asemănătoare unui fagure. Fiecare arc se poate deforma independent de arcurile din vecinătate, iar cum modelele de top au chiar și 1200 de arcuri, rezultatul este o saltea cu o deformare foarte bine localizată care nu va deranja partenerul chiar dacă diferențele de greutate sau înălțime sunt foarte mari. Salteaua cu arcuri împachetate are o rezistență mare în timp și oferă un confort excelent. Aceste arcuri pot fi eventual pretensionate, producătorii putând astfel ajusta fin fermitatea saltelei.

saltea arcuri impachetate

Secțiunea unei saltele cu arcuri împachetate

În câteva teste în orb făcute acum ceva vreme, peste 50% dintre persoane au ales o saltea cu arcuri din toată varietatea cu arcuri sau spumă oferită, iar acest rezultat probabil că spune clar că acest model este cel mai recomandat.

Saltelele cu spumă

Aceste saltele au renunțat la arcurile metalice în favoarea unui bloc compact de material elastic. Din acest motiv, saltelele cu spumă au o rezistență bună atât timp cât nu sunt maltratate excesiv prin întindere sau tăiere, însă modelele de calitate inferioară au tendința să se taseze în timp și să își piardă forma și fermitatea. Aceste modele pot fi împărțite în categoriile spumă clasică, spumă cu memorie și latex.

Saltelele cu spumă poliuretanică clasică: cele mai accesibile modele din această gamă, aceste saltele sunt fabricate din spumă poliuretanică cu densitate mică (între 20 și 50 kg/m3). Acestea oferă în general o fermitate medie sau medie-tare, fiind astfel adecvate celor ce dorm pe o parte sau pe spate. Multe dintre saltelele cu spumă sunt fabricate din cel puțin două straturi de material, uneori compacte, alteori cu o structură internă de tip fagure, și pot include și straturi superioare speciale.

Printre avantaje se numără greutatea mai redusă, rezistența bună în timp și caracterul hipoalergenic, însă saltele cu spumă clasică se supraîncălzesc ușor, o caracteristică deranjantă în special vara, și se aerisesc mai greu.

De menționat și că saltelele poliuretanice se pot împărți în mai multe categorii. Cei ce au greutate redusă sau doresc o saltea pentru uz ocazional, pot opta pentru o spumă cu densitate mai mică (20-35 kg/m3) și un preț mai scăzut. Pentru utilizarea zilnică sau dacă greutatea ce trebuie susținută de saltea este considerabilă (peste 100 kg), saltelele cu densitate mai mare (35-50 kg/m3) se vor dovedi mai confortabile si mai rezistente în timp.

saltea spuma

O saltea cu spumă simplă cu un singur strat activ

Saltelele cu spumă cu memorie: o varietate a celor de mai sus, saltelele cu memorie folosesc o spumă cu o densitate ridicată ce se mulează după forma corpului. Confortabile în mod normal, aceste saltele au o tendință și mai ridicată de a supraîncălzi corpul și uneori se pot tasa definitiv dacă greutatea corporală este ridicată și densitatea lor prea mică. În plus, fermitatea lor diferă în funcție de temperatură, o saltea rece fiind mai dură decât una încălzită. Pentru persoanele care suferă de oboseală cronică și au nevoie de saltele mai moi, spuma cu memorie este probabil cea mai bună alegere. Dacă nu dormiți singur, aceste saltele oferă și o deformare localizată foarte bună, care nu va deranja partenerul.

Saltelele cu spumă sunt de cele mai multe ori realizate dintr-un strat de suport (sau mai multe) din spumă poliuretanică și un strat superior de memory-foam (spumă cu memorie). Pentru a putea simți beneficiile spumei cu memorie, sfatul nostru este să optați pentru saltele cu un strat suport cât mai ferm (desitate mare și o grosime de minim 12-15 cm) și un strat de memory foam de minimum 7 cm (cu densitate de peste 80 kg/m3, de preferat, altfel în timp se va tasa). Informații ample și utile în alegerea alegerea acestor tipuri de saltele sunt disponibile aici.

saltea spuma cu memorie

Saltea din spumă cu un strat superior de spumă cu memorie

Saltelele cu latex: Mai scumpe deoarece și procesul tehnologic este mai costisitor, aceste saltele folosesc spumă de cauciuc natural sau sintetic, în locul poliuretanului. Mai rigide decât modelele anterioare, saltelele cu latex pot astfel folosi o structură internă cu alveole mai mari, care permite aerisirea mai bună, păstrând în același timp același caracter antialergenic. Confecționate fie din cauciuc sintetic mai ieftin, fie din cauciuc natural mai scump, aceste saltele oferă un confort bun, deformare localizată mulțumitoare și durată mare de viață, care este limitată însă de îmbătrânirea naturală a cauciucului. Superioare modelelor din spumă simplă sau cu memorie (cu unele excepții), acestea au o fermitate medie spre dură și sunt mai apropiate de senzația oferită de o saltea cu arcuri.

saltea cu latex

Spuma de latex, mai fermă și mai rezistentă

Deoarece spuma poliuretanică sau cea de latex au niște caracteristici particulare, fiecare producător încearcă să amelioreze problema aerisirii, deformării definitive sau supraîncălzirii prin metode diferite. Cum arareori avem ocazia să tăiem o saltea pentru a-i admira interiorul, trebuie să fim atenți la specificațiile producătorului și să alegem în funcție de numărul și natura straturilor, grosimea lor și structurile interne închise sau deschise de tip fagure.

Saltelele cu fluid

În funcție de tipul de fluid, acestea pot fi oferite în versiuni umplute cu aer sau versiuni umplute cu aer. Diferența mare dintre ele este dată de faptul că lichidele nu sunt comprimabile, ceea ce dă naștere unor comportamente ușor diferite în timpul utilizării.

Saltelele cu aer: disponibile într-o gamă foarte largă de modele, începând de la cele de mici dimensiuni gândite pentru camping până la modele king size gândite pentru utilizarea permanentă, acestea au marele avantaj de a vă scuti de alegerea unui model cu arcuri sau spumă cu limitările lui inerente. Deoarece poate fi umflată după bunul plac, acest tip de saltea elimină nevoia alegerii unui model cu fermitate optimă în funcție de poziția în care dormiți, eventualele afecțiuni sau preferințele personale. Modelele avansate, cele care sunt de altfel și cele recomandate, folosesc o compartimentare internă complexă care elimină deformările laterale și chiar permite umflarea unei jumătăți de pat la o altă presiune.

saltea cu aer

O pompă electrică asigură presiunea necesară unei saltele cu aer

Saltelele cu apă: versiunea cu lichid a modelelor anterioare, acestea au avantajul major că pot fi încălzite electric pentru a asigura un confort sporit. Dezavantajele sunt însă numeroase: saltelele cu apă sunt mai dificil de umplut și golit decât cele cu aer, o spărtură înseamnă revărsarea unor cantități însemnate de lichide, iar modelele ieftine fără compartimentare fac valuri deranjante atunci când vă mișcați. Mai dure decât modelele cu aer, saltele cu apă nu oferă o plajă atât de mare de ajustare a elasticității și rigidității. Modelele bune sunt foarte scumpe, iar ca regulă de bază, ar trebui să evitați ideea de a cumpăra un astfel de produs pentru că, sincer vorbind, vă complicați inutil viața.

Cum alegem o saltea în funcție de dotări

Dacă v-ați decis cam care ar fi calitățile și necesitățile pe care trebuie să le ofere o saltea, ar trebui să vă faceți o listă cu criteriile importante.

Fermitatea: Am atins deja acest subiect atunci când am descris tehnologiile existente, așa că nu vom insista prea mult. Fermitatea unei saltele este deci critică pentru o alegere corectă, simpla apăsare a suprafeței saltelei în magazin și crearea unei impresii rapide despre fermitate nefiind suficiente. Specialiștii recomandă pe cât posibil testarea unei saltele pentru o perioadă de cel puțin cinci minute, însă nu toate magazinele permit așa ceva. Dacă este posibil, faceți-o, dacă nu, alegeți un magazin care permite returnarea rapidă a unui produs.

Aerisirea: indiferent de cât de des am schimba așternuturile, materialul textil exterior al saltelei va păstra umezeală și chiar grăsimi, iar acestea vor prinde în timp miros și vor deveni teren fertil pentru acarieni, bacterii, ciuperci și alți paraziți. O saltea cu arcuri are orificii de aerisire, iar aerul interior va putea fi împrospătat constant. Modelele cu spumă nu au spatii goale prea mari, dar porozitatea spumei va suplini, însă nu întotdeauna suficient, această deficiență. Modelele cu aer sau apă nu au deloc aerisire, materialul textil exterior îmbâcsit trebuind curățat cu lichide dezinfectante ceva mai des.

saltea aerisire

Circulația aerului este esențială pentru o saltea bună

Tratamentul hipoalergenic: în cazul în care aveți probleme, dar recomandat oricum pentru orice persoană, tratamentul hipoalergenic încearcă să minimizeze cantitățile de paraziți care se dezvoltă în materialul textil extern. În cazul versiunilor cu arcuri, tratamentul este călduros recomandat deoarece, deși aceste saltele oferă cea mai bună ventilație, acestea oferă paraziților și cel mai fertil teren pentru dezvoltare. Modelele cu spumă, deși sunt poroase, oferă un teren de dezvoltare mai puțin optim, iar dacă există și tratament hipoalergenic, cu atât mai bine. În cazul modelelor cu apă sau aer nu trebuie decât să aveți grijă să le spălați cu lichide o dată pe an, compartimentul etanș intern al acestora fiind imun la infiltrații precum în cazul modelor cu arc sau spumă

Dimensiunea: dacă lungimea și lățimea se aleg în funcție de dimensiunea somierei, grosimea este o altă poveste. O saltea bună are o grosime de cel puțin 18 centimetri, modelele recomandate fiind cele de 30 de cm sau chiar mai groase deoarece acestea oferă un confort mai bun.

saltea grosime

O grosime de 30 de centimetri sau mai mult asigură un confort superior

Alte criterii: la acestea se adaugă alte criterii subiective, cum ar fi tipul și grosimea țesăturii matlasate, materialele ecologice, tratament anti-electrostatic, culoarea și așa mai departe.

Recomandări saltele pentru pat

Saltea Green Future Redline – începând de la 380 lei.

Un model cu două fețe, această saltea oferă o suprafață ceva mai dură din spumă poliuretanică și una mai moale din spumă cu memorie.

Saltea Novo Memory Aquagel – începând de la 650 lei. 

Un model cu fermitate medie, această saltea este fabricată dintr-un strat inferior de spumă poliuretanică, unul superior de spumă cu memorie și o inserție hipoalergenică între acestea.

Saltea Robusto – începând de la 1100 lei.

O saltea cu arcuri Bonnell, aceasta folosește suplimentar două straturi de spumă poliuretanică pentru a fi mai confortabilă. un model ortopedic, aceasta este dură și este recomandată celor care dorm pe spate sau burtă și au nevoie de o suprafață rigidă.

Saltea Bavaria – începând de la 1450 lei.

 Un model hibrid, această saltea folosește un sistem superior cu arcuri împachetate, cu toate avantajele lui, și un strat superior fabricat din spumă cu memorie pentru a asigura un confort mai bun.

Saltea Silver Active – începând de la 1750 lei.

Un model avansat cu o grosime de 23 de centimetri, salteaua folosește un strat de latex pentru fermitate, un strat din spumă poliuretanică și unul din spumă cu memorie.

Concluzii

Foarte importantă pentru sănătatea și confortul personal, salteaua nu trebuie tratată cu indiferență și neglijență. În funcție de buget, utilizatorul poate găsi soluții bazate pe arcuri, spumă sau chiar aer, însă alegerile trebuie făcute cu grijă și răbdare pentru că o saltea improprie va chinui utilizatorul pe o perioadă tare îndelungată de timp. Ca de obicei, este recomandată găsirea produselor care nu au prețuri nejustificat de mari, însă, după cum spuneam în introducere, ar trebui să ne gândim de două ori la bugetul pe care dorim să-l alocăm pentru achiziție înainte de a ne defini propriul raport între preț și calitate.

2 comentarii

  1. Adrisn

    17 iulie 2020 la 08:08

    Am citit un articol bun.complet si bine explicat pe intelesul tuturor

    multumesc pt sfaturi

  2. adrian.

    22 iulie 2020 la 21:14

    Foarte foarte bun articolul,simplu si la subiect,pe intelesul tuturor

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri