Acest site folosește cookie-uri. Continuând navigarea vă exprimați acordul.  Accept

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegi cel mai bun cuptor cu microunde

Cum alegi cel mai bun cuptor cu microunde
GiZ Electrocasnice

Pentru a face o investiţie inspirată și a şti cum să alegi cuptorul cu microunde cel bine adaptat bugetului și nevoilor tale, ai nevoie de câte informaţii importante legate de acest tip de electrocasnice.

ANUNTURI

La prima vedere nu pare deloc greu să alegi un cuptor cu microunde, însă numeroasele oferte prezente în magazine te pot bulversa, iar designul elegant nu este întotdeauna caracteristic unui produs de calitate.

Înainte de a lua o decizie finală, este important să studiezi cât mai bine piaţa cuptoarelor cu microunde şi să fii atent la o serie de aspecte importante, de la cele mai banale, precum tipul de cuptor cu microunde ce se va potrivi cel mai bine în bucătăria ta, până la funcţiile complexe care îţi pot veni în ajutor sau care, dimpotrivă, îţi sunt complet inutile și poate nu ar fi cea mai bună idee să plătești extra pentru a le achiziționa.

În cazul acestui articol vă vom spune care sunt principalele elemente la care trebuie să fii atent înainte de a achiziţiona un cuptor cu microunde și vă vom oferi sugestii de cuptoare de microunde ce noi considerăm că oferă un foarte bun raport preț-dotări.

Inainte de a cumpara un cuptor cu microunde trebuie sa fii atent la mai multe aspecte

Inainte de a cumpara un cuptor cu microunde trebuie sa fii atent la mai multe aspecte

Cum alegi tipul de cuptor cu microunde?

Prima decizie pe care trebuie să o iei este unde vei amplasa cuptorul cu microunde în bucătărie. În funcţie de răspunsul la această întrebare, există două tipuri de cuptoare cu microunde:

 • cuptoare cu microunde standard – este cuptorul clasic, pe care îl poţi monta oriunde în bucătărie, iar principalele sale avantaje sunt posibilitatea de a-i schimba poziţia ulterior şi preţul mai mic. În schimb, aspectul estetic al camerei are de suferit.
 • cuptoare cu microunde incorporabile – acest tip de cuptor cu microunde se încadrează în mobilierul bucătăriei şi oferă astfel un aspect estetic camerei. De cele mai multe ori, are un design elegant şi poate fi poziţionat la nivelul ochilor, fiind astfel facil de folosit. Înainte de a miza pe un astfel de produs, reţine că nu vei putea schimba poziţia sa în bucătărie şi că preţul este (semnificativ) mai mare decât în cazul unui cuptor cu microunde obişnuit.

Indiferent de tipul de cuptor cu microunde pe care îl alegi, verifică întotdeauna dimensiunile exacte ale acestuia, dar şi greutatea, pentru a fi sigur că se potriveşte în locul respectiv şi că suportul pe care va sta îl poate susţine. În plus, ia în calcul să laşi spaţiu pentru răcire atât deasupra aparatului, cât şi în spatele acestuia.

Nu în ultimul rând, alege cu atenţie culoarea: murdăria va fi mai vizibilă pe cuptor alb decât pe unul închis la culoare, astfel că va trebui să îl cureţi mai des, însă în același timp pe un cuptor mai deschis zgprieturile se vor vedea mai puțin în timp.

Gandeste-te bine daca ai nevoie de un cuptor cu microunde incorporabil

Gandeste-te bine daca ai nevoie de un cuptor cu microunde incorporabil

Cum alegi cuptorul cu microunde în funcţie de caracterstici?

După ce ai decis tipul de cuptor de care ai nevoie, este momentul potrivit să analizezi principalele sale caracteristici.

 • puterea cuptorului cu microunde – puterea este exprimată în waţi (W) şi reprezintă cantitatea de energie pe care o emite cuptorul cu microunde. Cu cât puterea este mai mare, cu atât mâncarea se va încălzi/găti/procesa mai repede într-un anumit interval de timp. În prezent, cele mai multe cuptoare cu microunde disponibile pe piaţa au o putere cuprinsă între 700-800 W, însă există numeroase modele de 900 W şi chiar peste 1.000 W.
 • capacitatea cuptorului cu microunde – capacitatea se măsoară în litri şi reprezintă volumul spaţiului interior al cuptorului cu microunde. Cu cât este mai mare, cu atât dimensiunile cuptorului sunt mai mari, așadar în interior vor încăpea vase mai mari. Dacă îţi place să încălzeşti un peşte sau să dezgheți o bucată lungă de carne, o capacitate mai mare este esenţială. Cele mai multe cuptoare cu microunde au 20-25 litri, iar noi îţi recomandăm să te îndrepţi preponderent spre cele de 23-25 litri.
Capacitatea si puterea sunt principalele caracteristici ale unui cuptor cu microunde

Capacitatea și puterea sunt principalele caracteristici ale unui cuptor cu microunde

Funcţii utile pentru un cuptor cu microunde

Cel mai simplu cuptor cu microunde îţi permite să încălzeşti, să reîncălzeşti şi să dezgheţi mâncarea. Aparent, asta ar trebui să fie suficient, însă unele cuptoare cu microunde au funcţii avansate, iar unele dintre ele pot fi utile şi pentru tine.

 • grill – unele cuptoare cu microunde au şi un grilaj pe care poţi aşeza direct mâncarea pentru a o face mai crocantă sau pentru a găti o pizza.
 • dezgheţare – cele mai multe cuptoare cu microunde de pe piaţă beneficiază şi de funcţie de dezgheţare, iar aceasta este utilă în special dacă uiţi să scoţi carnea de la congelator la timp.
 • panou de comandă – modul în care stabileşti cum pregăteşti mâncarea în cuptorul cu microunde este la fel de important ca şi procesul în sine. În prezent, pe piaţă se găsesc cuptoare cu panou de comandă mecanic, la care de regulă stabileşti temperatura şi timpul de încălzire prin utilizarea unor rotite gradate. Cuptoarele cu panou digital îţi permit însă să setezi mult mai precis aceşti parametri, să urmăreşti cronometrul până la finalizarea încălzirii şi eventual să primeşti un semnal sonor când mâncarea este gata.
 • timer – cele mai multe cuptoare moderne au şi un timer electronic, care îţi permite să ştii în orice moment cât timp mai durează până când mâncarea este gata.
 • gătire cu aburi – dacă vrei să mănânci cât mai sănătos, un cuptor cu microunde care are funcţie de gătire cu aburi este soluţia ideală, pentru că acest procedeu păstrează mai bine vitaminele, nutrienţii şi gustul natural al preparatelor. Modelele cu această funcţie sunt însă scumpe şi rare.
Analizeaza cu atentie functiile suplimentare ale cuptorului

Analizeaza cu atentie functiile suplimentare ale cuptorului

Important: cum se curăţă un cuptor cu microunde?

Înainte de achiziţie, verifică unde sunt amplasate găurile de aerisire şi montează aparatul astfel încât să existe un spaţiu suficient de mare pentru evacuarea aerului, pentru a evita o supraîncălzire a interiorului.

Pe lânga aceasta, nu uita că, precum orice alt produs electrocasnic, cuptorul cu microunde are nevoie periodic de îngrijire şi curăţare. Caută un aparat al cărui suport să fie uşor de curăţat la nevoie, iar pentru a-ţi uşura munca îţi recomandăm să cumperi un cuptor cu microunde cu interior de ceramică, pentru că acesta se murdăreşte mai greu şi este semnificativ mai uşor de curăţat. În plus, ceramica rezistă bine la temperaturi înalte.

ANUNTURI

Dacă interiorul are multe pete uscate care sunt dificil de eliminat, pune la încălzit timp de cinci minute un vas cu apă în interior. În acest mod vei genera aburi care vor înmuia petele, astfel că acestea vor putea fi şterse mult mai uşor cu o lavetă.

Dacă este nevoie, scoate şi uşa cu geam a cuptorului pentru a curăţa cât mai bine interiorul în zona sistemului de prindere.

Orice cuptor cu microunde are nevoie de intretinere periodica

Orice cuptor cu microunde are nevoie de intretinere periodica

Recomandări de cuptoare cu microunde

Pe piaţă există numeroase cuptoare cu microunde, iar o listă cu cele mai populare modele disponibile în România găseşti aici. Dintre acestea, noi am selectat câteva produse care acoperă mai multe segmente de aparate și de preț:

 • Samsung ME73A – circa 400 lei. Samsung oferă o gamă variată de cuptoare cu microunde și este în același timp unul dintre cei mai apreciați producători de astfel de dizpozitive, iar acest model oferă un bun raport preț/dotări, având interior din ceramică, o capacitate de 20 de litri, putere de 800 W, panou de comandă digital și funcție de dezghețare. El este disponibil pe alb.
 • Samsung ME71A – circa 280 de lei. Un model similar, disponibil tot pe alb, însă cu panou de comandă mecanic și preț mai accesibil.
 • Samsung MG23 – circa 500 lei. Un model mai avansat și mai mare (capacitate de 23 litri), disponibil pe negru sau arginitiu, cu panou de comandă digital și funcții de dezghețare și de grill.
 • LG MS2022D – circa 240 lei. Un alt cuptor cu funcții de bază, oferit de un alt producător consacract, cu putere de 700 W, capacitate de 20 de litri, panou mecanic și preț accesibil. Nu oferă funcție de dezghețare sau de grill, și este disponibil pe alb.
 • seria LG MH63 – circa 450 de lei. Alternativa cu funcții avansate și capacitate mai mare (23 litri), putere de 800 W și panou digital. Disponibil pe argintiu.

Mai multe opțiuni veți găsi urmând acest link, cu prețuri începând de la 200 de lei. Sfatul nostru este să luați în considerare review-urile disponibile pe aceste pagini și să nu setați prețul ca principalul criteriu de achiziție.

Mai multe opțiuni de cuptoare incorporabile sunt disponibile aici.

ANUNTURI
Pe piata exista numeroase cuptoare cu microunde bune

Pe piata exista numeroase cuptoare cu microunde bune

Concluzii

Alegerea unui cuptor cu microunde presupune o cercetare în amănunt a pieţei de profil pentru a opta pentru cel mai bun produs în funcţie de propriile preferinţe şi, desigur, de bugetul avut la dispoziţie. Un astfel de dispozitiv nu poate înlocui aragazul, însă este util pentru încălzirea rapidă a anumitor preparate şi poate fi o soluţie salvatoare în cazul unei întreruperi a gazelor.

Există cuptoare cu microunde simple şi ieftine, dar pentru o investiţie pe termen lung este bine să te gândeşti dacă vei folosi funcţii precum cea de grill sau de dezgheţare a alimentelor și să iei în considerare achiziționarea unui produs care le oferă, chiar dacp va fi ceva mai scump.

3 comentarii

 1. iflorin07

  Februarie 3, 2015 la 21:23

  Este unul dintre cele mai une articole pe care l-am citit luna asta. Foarte bine punctat, felicitari :D

 2. Katy Fllorea

  Mai 1, 2016 la 16:53

  Cuptorul Samsung M373A nu are interior ceramic.

 3. Ankutza

  Iunie 5, 2017 la 18:55

  Cea mai proasta alegere pentru cei care folosesc cuptoarele cu microunde … una din cauzele imbolnavirilor de cancer. Atentie!

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.