Despre site-urile de IT din România

Observ în ultima vreme cum site-urile de content ce tratează într-un fel sau altul domeniul IT s-au înmulţit şi în .ro mai ceva ca ciupercile. Prin site înţelegând de la bloguri micuţe şi nişate, până la „mastodonţi” ce încearcă să acopere toata gama de subiecte.

E bine că sunt multe, nu zic nu, există nevoie de informare şi mulţi posibili cititori. Ce nu îmi place însă la multe din aceste site-uri IT este chiar ceea ce ar trebui să exceleze: conţinutul.

O mulţime de surse

Unu la mână, remarcăm noianul celor care iau ştiri şi articole din .com , le traduc rescriu şi le servesc utilizatorilor din .ro . Bagă foarte mult conţinut nou în fiecare zi şi în timp ajung să aibă trafic, dar cu zero implicare din partea vizitatorilor agăţaţi de prin motoarele de căutare. E şi normal de altfel, iar mai spre final o să vă spun şi de ce cred eu că se întâmplă astfel. În această oală aş băga site-uri ca: soft.ro , smartnews.ro şi poate chiar arenait.net şi stiri.it (deşi acesta poate fi scuzat, e axat exact pe această direcţie, a ştirilor).

Apoi, avem site-urile care fură. Aştia nu se mai complică cu tradusul, parsează pur şi simplu feed-uri RSS sau dau copy/paste manual, omiţând de cele mai multe ori sursele. Nu sunt puţine astfel de site-uri. Ele se bazează pe traficul din motoare de căutare şi le merge, au vizitatori de ordinul miilor sau zecilor de mii. De multe ori ies în căutări în faţa celor pe care îi fură, pentru că nimeni nu îi raportează, pentru că au vechime,  pentru că cei păgubiţi nu ştiu ce să facă pentru a-i combate , etc. Dar nu sunt decât nişte hoţi ordinari şi ar trebuie raportaţi, raportaţi şi chiar ameninţaţi cu tragerea la răspunedere penală, până când se vor potoli sau vor fi penalizaţi. De menţionat aici cei de la iis.ro sau bihon.ro sau stiri-itc.ro şi toată gama lor de site-uri (fără link, că nu merită).

Avem şi site-uri care îmbină ştirile cu propriul conţinut. Probabil acesta este modelul cel mai bun, pentru că o parte dintre utilizatorii interesaţi de acest domeniu doresc să afle noutăţile şi apoi să citească materiale care să aducă un plus de valoare. Trebuie avut grijă însă ca partea de conţinut unic si interesant să predomine şi să nu fie sporadică, altfel ne întoarcem la prima categorie. Aici sunt destul de multe: go4it.ro , tehnopol.ro şi poate cnet.ro .

Nu trebuie neglijate site-urile unor foste sau actuale reviste offline, ca chip.ro sau xpc.ro . Acestea trăiesc din forumuri, module de download şi alte din astea. Sunt curios însă ce se va întâmpla cu puţinele încă rămase în viaţă în 1-2 ani. Vor deveni exclusiv online oare sau se vor dizolva ca şi altele înaintea lor.

Nu e important sa scrii, ci ce scrii !
Nu e important sa scrii, ci ce scrii !

În cele din urmă, avem şi exemplele demne de menţionat şi apreciat. Şi aici sunt destule, o să menţionez doar pe computerica.ro (un mic blog de software), lab501.ro (un blog de hardware foarte detaliat), webara.ro (care tratează doar gadget-uri testate în realitate, însă puţin cam sumar pentru gusturile mele) şi videotutorial.ro (un blog cu tutoriale video HD pentru începători).  În general sunt site-uri mici de nişă, care oferă articole pentru un segment clar de utilizatori. Modelul chiar funcţionează, nişele sunt în stare să creeze comunităţi, însă potenţialul de dezvoltare al unor astfel de proiecte poate fi limitat, mai ales dacă nişa este prea îngustă. Cu toate acestea, pe astfel de site-uri vei găsi conţinut cu adevărat interesat, util atât începătorilor, cât şi celor mai avansaţi.

Aşadar, oferta de surse de informare pe domeniul conţinutului IT din România e bogată. Cu toate acestea, puţine site-uri de IT sunt cu adevărat mari. De fapt, le numeri pe degetele de la o mână. Şi multe dintre ele se bazează şi pe servicii adaptate .ro-ului, nu doar pe content.

Utilizatorul?

Explicaţia e simplă dpmdv: consumatorul de conţinut IT se împarte la noi în două mari categorii:

  • împătimitul care ştie engleză şi oricum află tot ce se întâmplă de pe site-urile străine, venind apoi şi aruncând cu roşii în cei ce preiau conţinut de pe acestea (oricum aruncatul cu roşii e sport naţional, dar asta e altă poveste).
  • habarnistul care abia descoperă domeniul, este interesat de cum se fac anumite lucruri simple pe segmentul care îl interesează şi căruia nu îi pasă câtuşi de puţin de ce super procesoare a lansat Intel sau ce laptop stilat a mai scos Steve Jobs din plic.

Există probabil şi o categorie de mijloc, dar eu cel puţin o consider destul de subţire.

Un site de conţinut e greu de susţinut

Pe de altă parte, a susţine un site de conţinut IT e destul de greu în România fără o finanţare serioasă. Există cheltuieli: cu banda, cu stocarea, cu dezvoltarea, cu mentenanţa şi cu plata celor ce creează conţinutul de calitate (care sunt puţini şi destul de scumpi). Aceste cheltuieli sunt greu de acoperit, căci la noi affiliates-ul e încă bebeluş, adsense-ul şi altele de acest gen nu merg, companiile mari abia acum învaţă că bannerul nu e singura modalitate de a te promova online şi altele.

Astfel, nu ar trebui să ne mire că multe dintre site-urile de IT de calitate sunt blog-uri ale unor pasionaţi, care împărtăşesc din experienţa lor în domeniu. Însă, sunt curios câţi dintre ei au un plan de dezvoltare, câţi s-au gândit la ce va fi proiectul lor peste 2-3 ani . Probabil puţini. Pentru că e greu să scoţi bani din conţinut în România, e tare greu.

Viitorul cum o fi?

Aşadar, care e oare direcţia în care se vor îndrepta site-urile de conţinut IT în următorii ani? Ar trebui să apară şi mai multe, odată cu dezvoltarea altor servicii online şi cu atragerea a tot mai mulţi useri pe Internet. Dar într-un final se vor cerne şi vor ieşi în faţă cele care se adresează unei mase critice de potenţiali cititori şi care le oferă acestora informaţiile căutate. Pentru că acestea vor fi profitabile.

Aşadar, dacă sunteţi implicaţi cumva într-un proiect de content IT în online-ul românesc, încercaţi să veniţi cu materiale de calitate. Pentru că doar astfel acest segment va putea creşte. Greşesc oare?

PS: Postul astă nu se vrea un atac, ci doar o părere a unui om aflat de ceva timp în acest domeniu. Am dat exemple doar din site-urile cunoscute de mine şi citite în ultimul timp. Criticile constructive şi comentariile la adresa celor scrise vor fi apreciate ;)

16 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!