GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Drone – ce sunt, cum funcţionează şi cele mai bune modele

Autor: Echipa Giz.ro

Dronele au devenit din ce în ce mai populare în rândul utilizatorilor obişnuiţi pe măsură ce producătorii au lansat modele pentru uz comercial la preţuri mici.

Drona este un dispozitiv de tip UAV (Unmanned Aerial Vehicle) capabil să zboare fără să fie pilotat de o persoană, care a fost folosit iniţial doar în scopuri militare pentru recunoaşterea unor obiective şi bombardarea unor ţinte strategice.

La fel cum s-a întâmplat şi cu internetul, dronele au trecut din sfera exclusivă a armatei şi, cu unele modificări importante, au ajuns să fie produse şi în scopuri comerciale. În prezent, dronele sunt folosite şi în scop profesional pentru filmarea de la înălţime a unor evenimente sportive sau concerte, dar şi de către utilizatori obişnuiţi care au descoperit o nouă “jucărie” cu care să-şi petreacă timpul.

De altfel, dacă dronele militare pot fi comparate cu avioanele, dronele civile sunt semnificativ mai mici şi mai puţin performanţe, dar au preţuri accesibile pentru o gamă diversificată de persoane.

Dronele civile sunt controlate wireless prin intermediul unei telecomenzi sau a unei aplicaţii de Android sau iPhone, iar atunci când eşti interesat de achiziţie trebuie să te interesezi de mai multe aspecte, cum ar fi camera foto, distanţă de zbor sau autonomia bateriei.

Cele mai ieftine drone

Pe piaţă există inclusiv drone care costă puţin peste 100 lei, însă acestea nu impresionează la capitolul design sau performanţe.

iUni CX-10A – 145 lei

iUni CX-10A este una dintre cele mai ieftine şi mai mici drone de pe piaţă. Cu dimensiuni de numai 40x40x22 mm, drona beneficiază de giroscop cu 6 axe şi are o rază de acţiune de 20 de metri. Dispozitivul funcţionează pe baza unui acumulator Li-Ion de 100 mAh cu autonomie de circa 5 minute, însă nu beneficiază de cameră foto, astfel că este utilă doar celor care vor să se distreze cu un “zmeu” tehnic.

Drona iUni CX-10A

Drona iUni CX-10A

Mondo Ultra Drone 63319 X14.0 Assault – 230 lei

Această dronă are giroscop de 6 axe şi telecomandă pe 4 canale pentru o stabilitate de zbor cât mai bună, iar lamele elicelor pot fi schimbate. Drona beneficiază de 2 trepte de viteze, iar raza de acţiune este de circa 30 de metri în câmp deschis. Autonomia acumulatorului ajunge la circa 6 minute, iar acesta are nevoie de 60 de minute pentru o încărcare completă.

Drona Mondo Ultra Drone 63319 X14.0 Assault

Drona Mondo Ultra Drone 63319 X14.0 Assault

Parrot Rolling Spider – 385 lei

Parrot Rolling Spider cântăreşte doar 55 de grame şi poate fi utilizată doar prin intermediul unei aplicaţii de smartphone. Distanţa maximă la care operează este 20 de metri, iar autonomia de zbor ajunge la circa 6 minute. Drona beneficiază şi de o cameră foto, însă aceasta realizează poze doar la rezoluţie 640×480 pixeli care sunt salvate în memoria internă.

Drona Parrot Rolling Spider

Drona Parrot Rolling Spider

Drone bune

Dacă ai un buget relativ generos poţi intra în posesia unei drone care filmează bine.

Parrot Jumping Sumo – 610 lei

Dacă ai nevoie de o dronă cât mai agilă, Jumping Sumo este una dintre cele mai accesibile soluţii. Aceasta se poate învârti la 360 de grade, ia viraje de 90 de grade şi poate sări până la 80 de centimetri. În plus, poate împinge obiectele care îi stau în cale prin intermediul unor arcuri. Drona zboară cu 2 metri pe secundă, are o distanţă de operare de 50 de metri, iar camera video înregistrează clipuri la rezoluţie 640×480 pixeli.

Drona Parrot Jumping Sumo

Drona Parrot Jumping Sumo

WLtoys V686K – 550 lei

WLtoys este un producător de drone mai puţin cunoscut, însă modelul propus este unul interesant în special prin prisma distanţei de operare de până la 150 de metri. Controlul se realizează din radiocomandă sau printr-o aplicaţie instalată pe smartphone. În plus, filmele înregistrate cu camera de 2 MP sunt transmise direct pe telefon.

Drona WLtoys V686K

Drona WLtoys V686K

Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition – 1.280 lei

Una dintre cele mai populare drone pentru uz comerical este Parrot AR.Drone 2.0, care a primit şi o versiune specială Elite. Aceasta iese în evidenţă prin înregistrările HD pe care le realizează, acumulatorul generos de 1.000 mAh, dar şi prin numeroşii senzori, printre care se numără accelerometru, magnetometru şi ultrasunet.

Drona Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition

Drona Parrot AR.Drone 2.0 Elite Edition

Cele mai bune drone

În cazul în care ai un buget de ordinul miilor de lei, îţi poţi permite să achiziţionezi chiar şi cele mai bune drone de pe piaţă.

Parrot Bebop Drone – 2.500 lei

Parrot Bebop Drone este o dronă care se poate demonta uşor, are un sistem de protecţie la coliziuni prin care elicele se opresc automat, iar sistemul GPS îţi permite să localizezi imediat dispozitivul. Camera foto de 14 MP îţi permite să înregistrezi clipuri video în format Full HD pe memoria internă de 8 GB. Drona poate călători cu o viteză de 13 m/s, iar acumulatorul are capacitatea de 1200 mAh.

Drona Parrot Bebop Drone

Drona Parrot Bebop Drone

Parrot Bebop & Skycontroller – 4.400 lei

Vorbim despre o dronă similară cu cea prezentată mai sus, dar care beneficiază în plus de controller-ul Skycontroller. Acesta beneficiază de o conexiune Wi-Fi mai puternică care permite creşterea distanţei de utilizare, este dotat cu GPS şi permite un control facil al dronei, chiar dacă are o greutate de 450 de grame.

Drona Parrot Bebop & Skycontroller

Drona Parrot Bebop & Skycontroller

Concluzii

Numărul dronelor disponibile pe piaţa din România este destul de mic, cel puţin pentru moment, însă pe parcursul timpului lucrurile se vor îmbunătăţi.

Partea bună este că utilizatorii pot deja să aleagă între modele ieftine fără camera foto care costă 150 – 500 lei sau modele mai performante că design şi construcţiei care îţi permit şi să înregistrezi clipuri video. Practic, oferta disponibilă în România este una adresată fiecărui buzunar.

Tu te-ai jucat cu o dronă? Experienţa pe care ai avut-o te-a determinat să te gândeşti să îţi cumperi şi tu una cât de curând?

10 comentarii

 1. Mity

  17 septembrie 2015 la 05:38

  Dupa parerea mea drona poate fi si un elicopter.
  Despre elicoptere drone ce puteti spune Eu vreu unul ieftin si bun
  Cu camera video samd

  • Muiu

   6 mai 2016 la 02:58

   Ieftin si bun nu exista!

   • Ioan Nicolae

    29 noiembrie 2016 la 20:07

    Adevarat^_^

  • Ioan Nicolae

   29 noiembrie 2016 la 20:09

   Este mult mai stabilă drona ,si are si camera so Man ,buy a drone

 2. Andrei

  2 noiembrie 2016 la 21:28

  La ce pret ajunge o drona ce zboara la o distanta de pin la 3 km ?

  • Ioan Nicolae

   29 noiembrie 2016 la 20:06

   Dacă iei o dronă Din phantom 3 advanced ( mai ieftină decât cea profesională) cam 2000 lei ,dar merita toți banii☺

  • TudorXD

   26 decembrie 2016 la 10:30

   La 8-12 mii de lei lol

 3. Mircea Petcu

  13 octombrie 2017 la 19:02

  Foarte tare! Cred ca o sa-mi cumpar si eu una mai performanta. Am 62 de ani……?!

 4. Geanina

  16 septembrie 2018 la 09:30

  In incaperi inchise se poate filma cu ia?!

 5. Axinia

  27 august 2020 la 12:34

  Cu un pic de inovație drona poate fi folosită și pe post de poștaș sau drept rezervor mic cu apă și la alte întrebuințări.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri