GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Intel Extreme Masters sau cum nu te joci cu sporturile electronice

Autor: Echipa Giz.ro

Despre sporturile electronice, eSports, v-am mai povestit cu ocazia Dreamhack-ului de anul trecut, când am participat la evenimentul de la Cluj, unde am fost impresionat de mulţimea de tineri de toate vârstele care venise pentru a asista la “meciurile” inverşunate de Counterstrike, într-o atmosferă de competiţie sportivă la cel mai înalt nivel.

Acesta a fost şi motivul pentru care am dat curs invitaţiei Intel de a participa la ediţia din 2016 a Intel Extreme Masters, una din cele mai populare competiţii de eSports, care a avut loc pentru a treia oară in oraşul Katowice din Polonia, in arena Spodek.

Ediţia de anul acesta a IEM, organizată de Intel şi ESL, face parte din calendarul sezonului 10, care îi poartă pe jucătorii profesionişti de eSports şi în Taipei, Shenzen, Cologne, San Jose. Cel mai simplu mod de a urmări aceste competiţii este să dai like paginii oficiale de Facebook a IEM.

Intel Extreme Masters 2016 - arena Spodek

Katowice – un oras care susţine gamingul

Ediţia din Katowice este cea mai mare dintre toate, cu premii totale de peste 500.000$, sume care rivalizează cu premiile oferite la multe alte competiţii tradiţionale, deci nu prea mai putem spune despre eSports ca sunt un simplu moft sau o tendinţă de moment. Cei peste 100.000 de vizitatori a ediţiei de anul acesta s-ar supăra cu siguranţă să audă acest lucru.

Intel Extreme Masters 2016 - sala de competitie plina

Arena arhiplina din Spodek

Dacă nu mă credeţi pe cuvânt cred că pozele din acest articol vă vor convinge de magnitudinea acestor tipuri de evenimente, a căror popularitate este în creştere de la an la an, deci nu am nicio îndoială că pe viitor vor fi şi mai multe competiţii, cu premii din ce în ce mai semnificative, iar meseria de jucător profesionist îţi va face apariţia în nomenclatorul de meserii în anii următori.

Personal nu văd nicio diferenţă faţă de alte competiţii sportive: spectacolul este desăvârşit, cu jocuri de lumini, confetti, ecrane de proiecţie gigantice, comentatori sportivi şi clipuri de prezentare realizate profesionist.

Iar mulţimea care participă la acest tip de evenimente nu este cu nimic mai prejos fată de iubitorii de fotbal, basket sau handbal. S-ar putea să fie chiar o mulţime mai civilizată, care nu lasă spiritele să se încingă, preferând să ceară autografe şi să-şi facă un selfie cu echipe preferate, în loc să se ia la harţă cu susţinătorii echipelor rivale.

Vârsta participanţilor are probabil un cuvânt important de spus în acest sens, însă cert este că vorbim de o adunare la care poţi să-ţi trimiţi fără griji copii neînsoţiţi.

Intel Extreme Masters 2016 - semnare de autografe

La semnat de autografe

Intel Extreme Masters-ul de anul acesta a inclus competiţii pe echipe de CounterStrike: Global Offensive, League of Legends şi Starcraft II: Legends of the Void, împreună cu Heartstone, introdus acum doi ani de zile şi ca noutate absolută pentru 2016, Heroes of the Storm şi Rainbow Six: Siege.

Intel Extreme Masters 2016 - simulator auto

Ce poti face cu 3 monitoare ultrawide curbate?

Toate competiţiile au putut fi urmărite în regim de streaming pe Youtube şi Twitch, deci numărul total al participanţilor la Intel Extreme Masters 2016 a fost probabil mult mai mare decât cel al vizitatorilor din Katowice. Fix ca la orice altă competiţie sportivă. Nu doar atât, dar poţi oricând revedea meciurile turneului pe canalul de Youtube oficial al ESL, unde clipurile sunt organizate în playlisturi pentru fiecare joc în parte.

Intel Extreme Masters 2016 - multimea se uita la competitii

Watch and learn!

S-ar putea să pară ciudat pentru unii să meargă să stea trei zile la un eveniment de eSports unde nu ai altceva de făcut decât să te uiti cum se joacă alţii toata ziua, deci din fericire sunt multe alte lucruri pe care le poţi face la IEM, pentru că imediat lângă arena Spodek din Katowice se găseşte International Congress Centre, unde toţi producătorii de echipamente de gaming şi-au expus creaţiile cele mai populare şi au organizat competiţii între vizitatori. Nu aş greşi dacă aş spune că am vizitat târguri IT locale cu o zonă expoziţională mai redusă!

Intel Extreme Masters 2016 - retro gaming

Retro gaming pe un eMac produs de Apple

Dacă te întrebi cum de a reuşit un oraş din Polonia cu o populaţie de aproximativ 300.000 de locuitori să atragă una din cele mai mari competiţii eSports din lume şi să o organizeze ireproşabil nu trebuie să te uiti decât la viziunea edililor locali, care au plănuit şi executat zona arenei Spodek împreună cu infrastructura înconjurătoare capabilă să susţină un număr atât de mare de vizitatori într-o perioadă de doar câteva zile.

Schimbările nu s-au întâmplat peste noapte, însă cu puţină planificare cred că putem dezvolta Dreamhack-ul local într-unul din cele mai importante evenimente de gen din regiune. Interes pentru eSports exisă în România, unde multi tineri pasionaţi de jocuri pe calculator speră să ajungă cândva pe podiumul arenei în lumina reflectoarelor, deci de ce să nu visăm la un IEM românesc?

Intel Extreme Masters 2016 - spectacol de lumini

Intel Extreme Masters 2016 in Katowice

GiZ.ro a participat la Intel Extreme Masters Katowice 2016 în urma invitației Intel România, susținător al competițiilor digitale eSports.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri