GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire E5-573G review – laptop performant pentru buget limitat

Testat pe data de 4 august 2015
Pe scurt: Acer Aspire E5-573G este un laptop de 15.6” cu platformă hardware modernă şi placă video dedicată cu un raport calitate-preţ foarte bun, obţinut însă cu compromisul unui ecran modest.
Produs testat: Acer Aspire E5-573G   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 1400-4600 Lei

Laptopurile ieftine se bucură de o popularitate mare în rândul utilizatorilor cu buget redus, chiar dacă în multe cazuri acestea suferă de numeroase dezavantaje în privinţa designului său a performanţelor platformelor hardware.

Acer este unul dintre producătorii care în mod tradiţional se concentrează pe produsele de buget capabile să atragă vânzări mari, iar unul dintre ultimele sale laptopuri de acest gen este Acer Aspire E5-573G.

Pentru costuri care încep de la numai 1.400 lei, Acer Aspire E5 este un laptop cu design decent care impresionează în special prin platforma hardware de ultimă generaţie, iar în cazul versiunilor de top mai scumpe vorbim inclusiv de procesoare Intel Core i7 din clasa Broadwell.

În cadrul acestui review încercăm însă să aflăm, pe lângă calităţile lui Aspire E5, şi care sunt compromisurile pe care le-a făcut producătorul taiwanez pentru a putea menţine un preţ de achiziţie atât de scăzut.

Aspire R5 este un laptop de zi cu zi

Aspire R5 este un laptop de zi cu zi

Ce este Acer Aspire E5-573G?

Acer Aspire E5-573G este un laptop standard cu diagonală de 15.6” adresat utilizatorilor cu buget limitat care doresc un produs performant în utilizarea de zi cu zi.

Specificaţii tehnice Acer Aspire E5-573G

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Aspire E5:

Acer Aspire E5-573G-75B3
EcranTN, 15.6″, 1920 x 1080 pixeli
ProcesorIntel Broadwell Core i7-5500U, dual-core 2.4 GHz
Placa videoIntegrata Intel HD 5500 HD + Nvidia 640M 4 GB
Memorie8 GB DDR3
StocareHDD 500 GB
ConectivitateWireless N, Gigabit Ethernet, Bluetooth 4.0
Porturi1x USB 2.0, 2x USB 3.0, HDMI, VGA, RJ45, SD card-reader
Baterie37 Wh
OSWindows 8.1
Dimensiuni382x256x29.2 mm
Greutate2.39 kg
Extradisponibil in gri, alb, rosu si albastru

Ce ne-a plăcut

Acer Aspire E5 este construit integral din plastic mat, fără niciun fel de inserţii metalice sau alte materiale similare, iar capacul şi spatele beneficiază de o uşoară textură. Chiar dacă nu vorbim despre materiale scumpe, E5 are o construcţie bună, nu permite acumularea prafului sau a amprentelor şi arată bine din punct de vedere estetic. Noi am avut la test varianta gri, culoare care se regăseşte pe întregul dispozitiv, însă pe piaţa din România vor exista alte trei versiuni: alb, roşu şi albastru.

În ansamblu, Acer a acordat atenţie la detalii, lucru care se remarcă inclusiv la nivelul balamalelor solide de susţinere, al cauciucului prezent pe rama ecranului pentru a evita atingerea tastaturii atunci când îl închizi sau al celor cinci picioruşe de cauciuc de pe partea din spate care asigură o poziţionare fixă pe birou. Totuşi, reţine că ecranul trebuie manevrat cu ambele mâini.

Întrucât vorbim despre un laptop standard, Acer a avut spaţiu suficient de la dispoziţie pentru porturi. Astfel, pe partea dreaptă există unitatea optică şi un slot USB, însă cei mai mulţi conectori au fost amplasaţi în stânga: jack-ul pentru căşti, două porturi USB 3.0, un port HDMI, Ethernet, sloturi VGA şi un port Kensington. Porturile de pe partea stângă sunt însă amplasate frontal pentru a face loc sistemului de ventilaţie, ceea ce va genera bătăi de cap pentru persoanele stângace.

Cele mai multe porturi au fost amplasate pe partea stanga

Cele mai multe porturi au fost amplasate pe partea stanga

Tastatura şi trackpadul oferă, în general, o experienţă decenţa de utilizare. Tastele sunt bine spaţiate, au o cursă adecvată şi nu generează erori la redactarea textelor, iar cu excepţia tastei Space nu sunt nici foarte zgomotoase.

La rândul său, trackpadul este uriaş, astfel că ai spaţiu mai mult decât suficient pentru gesturi şi swipe-uri. Suprafaţa acestuia este responsivă şi oferă o bună acurateţe la apăsare, astfel că singurul punct negativ este sunetul destul de mare la efectuarea tapurilor şi click-urilor. Întrucât trackpadul este realizat de Elan, îţi va fi foarte greu să modifici setările standard în cazul în care acestea nu sunt pe placul tău.

Tastatura este decenta

Tastatura lui Aspire R5 este decenta la scris

Din punct de vedere hardware, Acer Aspire E5 mizează pe noua generaţie Broadwell, iar noi am avut la test una dintre versiunile de top, dotată cu procesor Intel Core i7-5500U, placă video integrată Intel HD 5500 şi placă video dedicată Nvidia GeForce 940M de 4 GB. Aceasta din urmă funcţionează însă doar atunci când este laptopul are nevoie de mai multă putere, cum ar fi în jocuri, întrucât beneficiază de tehnologia Optimus. Prin urmare, în cea mai mare parte a timpului va fi utilizată placă video integrată.

În acest context, Acer Aspire E5 se descurcă excelent în activităţile de zi cu zi, inclusiv editare de texte, gestionarea mai multor taburi în browser şi redare de conţinut multimedia. Totuşi, laptopul ar fi putut fi şi mai rapid în cazul în care era dotat şi cu un SSD pentru cache, aşa cum se întâmplă în cazul celor mai multe laptopuri de acest gen de pe piaţă.

În plus, îţi recomandăm ca, după prima pornire, să dezinstalezi numeroasele aplicaţii bloatware preinstalate, cele mai multe dintre ele fiind dezvoltate chiar de Acer, pentru a îmbunătăţi uşor performanţele.

Aspire R5 se achita bine de sarcini in utilizarea obisnuita

Aspire R5 se achita bine de sarcini in utilizarea obisnuita

Iată şi rezultatele obţinute în cadrul testelor de benchmark, în caz că eşti interesat şi de astfel de aspecte:

  • 3DMark 11: P2496;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 45707, Cloud Gate – 6491, Sky Diver – 5446, Fire Strike – 1433;
  • PCMark 08: Home Conventional – 2439;
  • CineBench 11.5: OpenGL 49.90 fps, CPU 3.05 pts, CPU Single Core 1.38 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 58.09 fps, CPU 276 pts, CPU Single Core 116 pts.
  • x264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 97.16 fps, Pass 2 – 18.57 fps.

Inevitabil, am încercat şi câteva jocuri, în special ca urmare a prezenţi plăcii video dedicate Nvidia GeForce 940M. Practic, vorbim despre un chipset 840M care rulează la o frecvent uşor mai ridicată, dar care ar trebui să aibă o răcire mai eficientă. În plus, chip-ul include 4 GB RAM, însă aceştia nu sunt vizibili în practică, întrucât placă video oricum nu suportă cele mai noi jocuri.

De altfel, la rezoluţia nativă de 1920×1080 pixeli, jocurile lansate cu câţiva ani în urma rulează doar cu un nivel minim de detalii. Pentru o experienţă mai plăcută trebuie să încerci rezoluţia 1360×768 pixeli, care îţi permite rularea jocurilor cu un nivel de detaliu mediu sau chiar ridicat.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva dintre jocurile pe care le-am încercat:

13 x 7 high details
19 x 10 low details
Dirt 379 fps63 fps
NFS Most Wanted33 fps31 fps
Bioshock Infinite38 fps36 fps
Metro Last Light25 fps24 fps
Tomb Raider35 fps40 fps

Nu în ultimul rând, este important de menţionat că Aspire E5 permite un upgrade hardware facil prin îndepărtarea capacului spate. Astfel, ai acces la unitatea de stocare de 2.5”, cele două sloturi pentru memorie RAM, dintre care unul este liber în cazul nostru, unitatea optică şi modulul Wi-Fi.

Chiar dacă hardware-ul este performant, integrarea acestuia într-un laptop generos ca dimensiuni are drept avantaj implementarea unui sistem eficient de răcire. Ventilatorul din interior va rula în permanenţă, însă zgomotul nu este deranjant în cea mai mare parte a timpului şi devine sesizabil doar la rularea jocurilor sau a aplicaţiilor solicitante.

acer-e5-temperatures-dailyuse

acer-e5-temperatures-load

De asemenea, carcasa exterioară rămâne răcoroasă la utilizarea de zi cu zi, însă atinge o temperatură de peste 40 de grade la rularea jocurilor, ceea ce ar putea reprezenta o problemă pentru anumite persoane. Printre opţiunile suplimentară se numără şi o cameră web, utilă pentru discuţii ocazionale prin intermediul aplicaţiilor de tip Skype.

acer-e5-battery-1080pmkv

Rezultate in benchmark

Teoretic, un laptop de dimensiunile lui Aspire E5 permite integrarea unui acumulator de mare dimensiuni, însă producătorul taiwanez a optat pentru unul cu o capacitate de 37 Wh pentru a menţine costurile la un nivel cât mai scăzut.

Din fericire, chiar şi în aceste condiţii, Aspire E5 oferă o autonomie decenta cuprinsă între 4-6 ore, în funcţie de modul în care îl utilizezi:

  • 9 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 5 ore şi 30 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore şi 40 de minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore – video MKV 1080p fullscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore şi 20 de minute – browsing mediu în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran 40%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore şi 30 de minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Chrome, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.

Laptopul se încarcă de la 10% la 100% în aproximativ 2 ore prin intermediul unui încărcător de 65 W, însă principalul dezavantaj este că mufa de încărcare este destul de dificil de introdus în slot.

Aspire R5 se incarca complet in aproximativ 2 ore

Aspire R5 se incarca complet in aproximativ 2 ore

Ce scârţâie

Nu este greu să identifici primele neajunsuri ale lui Acer Aspire E5, întrucât acesta cântăreşte 2.5 kilograme şi are o grosime de aproape 30 mm, ceea ce îl face dificil de utilizat pe post de portabil. Prin urmare, se pretează în special pe post de desktop replacement.

Totuşi, cel mai mare defect este, fără îndoială, ecranul TN cu diagonală de 15.6” şi rezoluţia 1920×1080 pixeli. De altfel, rezoluţia Full-HD este practic principalul aspect pozitiv al display-ului, în condiţiile în care culorile, luminozitatea, contrastul sau unghiurile de vizualizare sunt departe de cele ideale. Culorile pot fi îmbunătăţite prin calibrare, însă chiar şi aşa rezultatul final nu va fi unul prea bun, motiv pentru care nu recomandăm laptopul celor pentru care reprezentarea fidelă a culorilor este esenţială.

Lipsa de performanţe din partea ecranului este vizibilă şi în cadrul datelor sintetice de mai jos, cu menţiunea că valorile pentru constrast nu sunt atât de slabe precum sugerează colorimetrul Spyder4, care are probleme cu înregistrarea nuanţelor de negru pe display-uri atât de slabe.

  • acoperire: 59% sRGB, 41% NTSC, 44% AdobeRGB;
  • gamma: 2.23;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 208 cd/m2 cu alimentare la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 90:1;
  • punct de alb: 7300 K;
  • negru la luminozitate maximă: 2.38 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 9.65 necalibrat, 3.11 calibrat.

acer-e5-screen-brightness-laptops

Pe de altă parte, calitatea ecranului este asemănătoare cu cea a display-urilor întâlnite pe laptopurile din aceeaşi gamă de preţ şi, în plus, beneficiază de rezoluţie Full-HD, una rar întâlnită în acest segment de preţ. În plus, absenţa touch-ului nu ar trebui să reprezinte o problemă, întrucât funcţiile de acest gen nu sunt încă foarte utile sau importante în cazul laptopurilor.

Deşi am fost mulţumit de tastatură, există şi câteva elemente care ne-au dezamăgit, în primul rând la configuraţia acesteia. Acer a optat pentru o configuraţie ciudată în partea din dreapta-sus a tastaturii, motiv pentru care tasta Delete este dificil de identificat dacă nu te uiţi la tastatură.

În plus, butonul Power a fost integrat în tastatură şi poate fi apăsat cu uşurinţă din greşeală, întrucât nu se diferenţiază deloc de restul tastaturii. Din fericire, acesta nu activează procedura de închidere a sistemului de operare, întrucât această funcţie trebuie setată manual în aplicaţia proprietară Acer. Nu în ultimul rând, tastele sunt negre şi au un background închis la culoare, astfel că sunt dificil de intuit în condiţii de iluminare scăzută. Şi nu, tastatura ne beneficiază de iluminare.

Tastatura are o configuratie ciudata

Tastatura are o configuratie ciudata

Conectarea la internet se face printr-un modul Wi-Fi N dezvoltat de Atheros care nu oferă performanţe prea bune din punct de vedere al vitezei, motiv pentru care, pe cât posibil, îţi recomandăm să foloseşti o conexiune prin fir.

De asemenea, difuzoarele integrate sunt dezamăgitoare, întrucât nu au bass, iar volumul este scăzut. Prin urmare, cel mai probabil vei folosi întotdeauna o pereche de căşti.

Preţ Acer Aspire E5-573G şi disponibilitate

Pe piaţa din România, Acer Aspire E5-573G va fi disponibil în mai multe versiuni, însă din păcate nu ştim preţul exact al celei pe care am avut-o la test.

Totuşi, îţi putem spune că versiunea de bază va fi echipată cu procesor Intel Pentium Dual Core din generaţia Broadwell şi va costa 1400 lei. Versiunea de top va include procesor Intel Core i7, 16 GB RAM, placă video dedicată Nvidia GeForce GT940M de 4 GB şi SSD de 256 GB şi va costa 4600 lei.

De asemenea, îţi putem spune că vor exista şi versiuni cu plăci video dedicate Nvidia GeForce GT920M de 2 GB şi GT940M de 2 GB.

Aspire R5 este un laptop cu raport calitate-pret foarte bun

Aspire R5 este un laptop cu raport calitate-pret foarte bun

Concluzii

Prin prisma platfomei hardware moderne şi puternice, Acer Aspire E5-573G este una dintre cele mai bune soluţii dacă eşti în căutarea unui laptop de 15.6” pentru îndeplinirea sarcinilor uzuale de lucru şi pentru jocuri ocazionale, în anumite condiţii, precum cele menţionate mai sus.

Pe de altă parte, ecranul modest, tastatura cu unele probleme, viteza mică a modulului Wi-Fi şi difuzoarele slabe reprezintă piedici mai mici sau mai mari în achiziţionarea produsului.

Concurenţa în acest segment de piaţă este una puternică din partea unor producători consacraţi precum Asus, Lenovo, Dell sau Toshiba, însă pe de altă parte raportul calitate-preţ este în favoarea produsului Acer.

Aspire R5 prezinta numeroase calitati

Aspire R5 prezinta numeroase calitati

Pro

  • construcţie de calitate
  • configuraţie hardware puternică
  • autonomie decentă

Contra

  • ecran modest
  • viteza Wi-Fi scăzută
  • difuzoare slabe

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri