GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Aspire R 13 R7-371T review – convertibil cu formă atipică

Testat pe data de 30 martie 2015
Pe scurt: Acer Aspire R 13 este un ultrabook convertibil cu diagonală de 13.3” care poate fi folosit în şase moduri diferite. Are un ecran de calitate şi hardware performant, însă este tras în jos de layoutul nepotrivit pentru tastatura şi de sistemul de răcire ineficient.
Produs testat: Acer Aspire R 13 R7-371T   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 5000 Lei

Piaţa de laptopuri convertibile a devenit destul de animată în ultimii ani, datorită unor produse specifice lansate de Asus, dar si de chinezii de la Lenovo, care s-au impus în special cu brandul Yoga.

În condiţiile în care vânzările acestor tipuri de laptopuri nu au reuşit să impresioneze, producătorii încep să apeleze la soluţii diferite, iar taiwanezii de la Acer testează piaţa cu un concept inedit, atipic şi, din anumite puncte devedere, ciudat.

Acer Aspire R 13, cu nume de cod R7-371T, beneficiază de un ecran care se rabatează în cadrul propriei sale rame ce se întinde doar în jumătatea inferioară a display-ului, ceea ce îi asigură un design aparte.

La interior, modelul propus de Acer păstrează însă caracteristicile unui ultrabook, întrucât beneficiază de platforma hardware Intel din generaţiile Haswell şi Broadwell şi ecran touch. Este important de menţionat că noi am avut la test o versiune cu platforma hardware Intel Haswell.

Acer Aspire R 13 este un ultrabook convertibil

Acer Aspire R 13 este un ultrabook convertibil

Ce este Acer Aspire R 13?

Acer Aspire R 13 este un convertibil care poate fi utilizat în mai multe ipostaze pentru a asigura o flexibilitate sporită utilizatorilor şi oferă performanţe hardware de top specifice ultrabook-urilor.

Specificaţii tehnice Acer Aspire R 13

Iată principalele dotări tehnice ale convertibilului Acer pe care l-am avut la test:

Acer Aspire R 13 – R7-371T
EcranIPS, 13.3″, 1920×1080 pixeli
ProcesorIntel Haswell Core i5-4210U
Placa videoIntel 4400 HD
Memorie8 GB DDR3
Stocare256 GB SSD
ConectivitateWireless N, Bluetooth 4.0
Porturi2xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, SD card reader, HDMI, Kensington Lock
Baterie4 celule, 3220 mAh, 48Wh
OSWindows 8.1
Dimensiuni343x230x 18 mm
Greutate1.49 kg
Extratastatura iluminata, convertibil 2-in-1

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere al designului, Aspire R 13 împrumută parţial filosofia adoptată de Dell XPS 12, întrucât display-ul se roteşte orizontal în jurul propriei sale rame. Diferenţa este că rama lui R 13 acoperă doar jumătatea inferioară a ecranului şi partea inferioară a părţilor laterale.

În ciuda faptului că designul este unul atipic, poate chiar ciudat, este unul destul de practic care oferă posibilitatea de a folosi ultrabook-ul în şase moduri diferite. Patru dintre ele sunt deja cunoscute publicului de la Lenovo Yoga (Laptop, Cort, Stand şi Tabletă), însă există încă două, iar cel mai interesant este cel botezat Ezel de către producător. În acest mod, ecranul este practic suspendat deasupra tastaturii.

La prima vedere, sistemul de prindere pare fragil, întrucât este realizat din plastic, însă în realitate este foarte solid şi trebuie abordat cu ambele mâini, un element important în contextul numeroaselor modalităţi în care se poate roti ecranul.

Tot din plastic este realizată şi întreaga carcasă, la fel ca şi rama din jurul ecranului, iar capacul este acoperit cu un strat de Gorilla Glass 3 pentru protecţie, la fel ca şi ecranul în sine.

Interiorul laptopului este spaţios, în timp ce pe părţile laterale au fost amplasate principalele porturi disponibile pe astfel de produse: două porturi USB 3.0, un port USB 2.0, un port HDMI şi un cititor de cârduri. În partea frontală au fost amplasate LED-urile de stare, în timp ce în spate sunt disponibile două guri de aerisire, deşi înăuntru există un singur ventilator.

Pentru a ajunge la componentele interne ai nevoie de o şurubelniţă Torx T5, iar SSD-ul este uşor accesibil, însă memoria RAM este lipită pe placa de bază.

Ecranul IPS cu care este dotat R 13 are o diagonală de 13.3” şi rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli, iar caracteristicile sale tehnice sunt bune: culorile sunt reprezentate fidel, contrastul este bun, iar unghiurile de vizualizare sunt generoase, aspect obişnuit pentru IPS-uri. Distribuţia generală a luminozităţii ar putea fi însă îmbunătăţită, aşa cum sugerează şi cifrele seci de mai jos:

  • acoperire: 77% sRGB, 56% NTSC, 59% Adobe RGB;
  • gamma: 2.5 ;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 285 cd/m2;
  • contrast la luminozitate maximă: 790:1;
  • punct de alb: 6600 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.39 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 1.10 necalibrat, 0.70 calibrat.

acer-aspire-r13-ecran-luminoz

Ecranul este unul tactil şi răspunde corect la tapuri şi gesturi de tip swipe, însă inevitabil această caracteristică generează reflexii în lumina puternică.  Ecranul poate fi folosit şi cu un pen Acer Active Stylus, pentru a evita utilizarea degetelor pe ecran în anumite aplicaţii care necesită fineţe, însă acesta nu este inclus în pachet şi trebuie cumpărat separat.

Nu în ultimul rând, laptopul vine cu fonturile scalate la 150%, motiv pentru care unele elemente pot apărea blurate, astfel că îţi recomandăm să setezi nivelul la 125% sau chiar 100%.

Experienţa de utilizare a tastaturii este una plăcută, întrucât tastele au domensiuni generoase şi oferă o cursă bună, iar acest lucru este valabil inclusiv pe timp de noapte datorită sistemului de iluminare. Combinaţia de taste gri închis şi marcajul alb/albastru fac ca tastele să fie bine vizibile şi cu iluminarea pornită.

Trackpadul este destul de mare şi, chiar dacă uşor prea aspru la atingere, oferă o precizie bună şi un suport decent pentru gesturi, cu excepţia celor de Back şi Forward în browser.

Trackpadul este de buna calitate

Trackpadul este de buna calitate

Din punct de vedere hardware, în versiunea noastră de test, Acer Aspire R 13 utilizează o platformă Intel Haswell cu procesor Intel Core i5-4200U, placă video integrată Intel HD 4400, 8 GB RAM şi stocare pe un SSD cu capacitatea de 256 GB.

Prin prisma acestei configuraţii, laptopul este capabil să gestioneze bine sarcini de bază precum navigarea pe internet şi editarea fişierelor de tip office, dar şi să ruleze conţinut multimedia, aplicaţii de baza de editarea fotografiilor şi, în anumite limite, să ruleze jocuri mai vechi.

Aceste lucruri sunt evidenţiate şi de rezultatele obţinute în cadrul programelor de tip benchmark:

  • 3DMark 11: P979;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 54605, Cloud Gate –4099, Sky Driver – 2494, Fire Strike – 581;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 2146;
  • CineBench 11.5: OpenGL 18.70 fps, CPU 2.57 pts, CPU Single Core 0.65 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 20.34 fps, CPU 209 cb, CPU Single Core 86 cb;
  • X264 Benchmark 4.0: Pass 1 – 86.95 fps, Pass 2 – 16.30 fps.

Iată şi modul în care se descurcă laptopul din punct de vedere al performanţelor şi temperaturilor la rularea intensă a anumitor activităţi:

Unicul ventilator al laptopului nu face zgomot în utilizarea de zi cu zi, însă rămâne activ în permanenţă, chiar şi în idle.

acer-aspire-r13-temp-dailyuse acer-aspire-r13-temp-load

Conexiunea Wi-Fi este puternică în apropierea routerului, acolo unde am înregistrat viteze de circa 120 Mbps, însă la o distanţă de 10 metri şi între doi pereţi aceasta scade la numai 30 Mbps.

Sistemul audio este format din două difuzoare amplasate pe spatele laptopului şi oferă o calitate decentă pentru o cameră mică, chiar dacă volumul nu este prea ridicat. Prin urmare, într-o cameră zgomotoasă nu va fi atât de eficient.

Nu în ultimul rând, camera web este adecvată pentru convorbiri web ocazionale, însă nu impresionează prin calitate.

Acumulatorul de 48 Whr pe patru celule este capabil să ofere o autonomie cuprinsă între 5-7 ore, în funcţie de modul de utilizare. Concret, iată la ce trebuie să te aştepţi:

  • 11 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 6 ore şi 45 de minute – browsing uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, tastatură iluminată nivel 1, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore şi 45 de minute – video 1080p full screen în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi ON;
  • 6 ore – video MKV 1080p fullscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 50%, Wi-Fi OFF;
  • 5 ore – browsing susţinut în Internet Explorer, Balanced Mode, tastatură iluminată nivel 1, ecran la 50%, Wi-Fi ON.
Acer Aspire R 13 este un ultrabook cu performante hardware bune

Acer Aspire R 13 este un ultrabook cu autonomie buna

Ce scârţâie

Chiar dacă oferă o experienţă plăcută de utilizare, tastatura are un layout dificil de înţeles şi de utilizat, la fel ca şi Aspire S7. Astfel, rândul de taste funcţionale a fost eliminat, iar funcţiile respective au fost integrate în rândul de taste numerice. În plus, tasta Delete este amplasată lângă Spacebar, iar tasta CTRL din partea dreaptă nu există. Prin urmare, vei avea nevoie de timp pentru a te acomoda la formatul acestei tastaturi.

În plus, dacă setezi iluminarea tastaturii la maxim, vei auzi permanent un zgomot ciudat, un ţâuit, care dispare la un nivel mai scăzut al iluminării. Din păcate, iluminarea nu este una foarte puternică, astfel că în unele situaţii chiar vei avea nevoie de nivelul maxim.

Tastatura are un layout ciudat

Tastatura are un layout ciudat

Întrucât are un singur ventilator, laptopul se încălzeşte destul de puternic, iar în unele zone ajunge uşor la 35 de grade chiar şi în cazul unor activităţi de duzină, precum vizionarea unui clip pe Youtube. La utilizare intensivă, cum ar fi în jocuri sau aplicaţii solicitante, temperatura depăşeşte în anumite puncte 50 de grade, astfel că sistemul de răcire nu este unul foarte eficient.

De asemenea, Acer utilizează un încărcător de numai 45 Whr, motiv pentru care o încărcare completă a acumulatorului durează mai mult de trei ore.

Nu în ultimul rând, îţi recomandăm să dezinstalezi numeroasele aplicaţii proprietare preinstalate de Acer. În total sunt aproximativ 20, iar eliminarea acestora este un pas important pentru că sistemul în ansamblu să ruleze mai fluent.

Sistemul de racire nu este foarte eficient

Sistemul de racire nu este foarte eficient

Preţ Acer Aspire R 13 şi disponibilitate

Acer Aspire R 13 este deja disponibil pe piaţa din România, însă într-o singură configuraţie, superioară celei testate de noi. Astfel, aceasta este echipată cu procesor Intel Core i7-4510U de 2 GHz, în timp ce restul platformei hardware este similară cu cea evaluată de noi. Preţul acestei versiuni este de aproximativ 5.000 lei.

Pe piaţa internaţională există nu mai puţin de 6 versiuni cu procesoare Intel Core i7-5500U şi Intel Core i5-5200U din generaţia Intel Broadwell cu capacităţi de stocare de 128 GB sau 256 GB şi nu este exclus ca măcar o parte dintre acestea să ajungă la un moment dat şi în România.

Pentru moment exista o singura configuratie in Romania

Pentru moment exista o singura configuratie in Romania

Concluzii

Prin prisma designului şi a performanţelor hardware, Acer Aspire R 13 se adresează unei nişe destul de înguste, formată din utilizatori care îşi doresc un convertibil cu o platformă hardware puternică şi un ecran de calitate, dar care nu pun prea mult accentul pe aspecte precum greutatea, dimensiunile sau layoutul tastaturii.

Ceilalţi probabil că vor analiza şi alte opţiuni, în special prin prisma tastaturii (utilizatorii care redactează multe texte) şi a sistemului de răcire ineficient (utilizatorii care ocazional vor să forţeze dispozitivul în jocuri vechi sau aplicaţii solicitante).

Acer Aspire R 13, un convertibil cu plusuri si minusuri

Acer Aspire R 13, un convertibil cu plusuri si minusuri

Pro

  • design inedit
  • platformă hardware puternică
  • ecran de calitate
  • autonomie decentă

Contra

  • layout ciudat pentru tastatură
  • răcire ineficientă
  • carcasă din plastic

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri