GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Predator 17 G9-791 review – debut excelent în segmentul laptopurilor de jocuri

Testat pe data de 3 decembrie 2015
Pe scurt: Acer Predator 17 este un laptop pentru jocuri cu design atractiv, ecran de bună calitate și tastatură excelentă care obține performanțe de top în orice aplicații și jocuri.
Produs testat: Acer Predator 17   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4.5/5    Pret: 6500 - 15000 Lei

Acer este perceput în general ca un brand accesibil pentru o gamă diversificată de produse electronice, iar laptopurile nu fac nici ele excepție.

Taiwanezii sunt însă deciși să schimbe un pic foaia și să-și extindă portofoliul și în zona produselor premium, cu prețuri pe măsură, pentru a ataca astfel noi segmente de piață.

În acest sens, Acer a lansat în acest an gama Predator pentru laptopurile, tabletele, desktopurile și monitoarele pentru jocuri, iar noi am avut oportunitatea să testăm în amânunt notebook-ul de top: Acer Predator 17 G9-791.

Este vorba despre un laptop pentru jocuri cu ecran de 17”, design atractiv și platformă hardware puternică. De regulă te lăsăm să înțelegi calitatea produselor testate pe parcursul revirew-ului, însă de data aceasta facem o excepție și-ți spunem din start că Acer Predator 17 este un laptop excelent pentru jocuri.

Acer Predator 17 este un laptop de calitate pentru jocuri

Acer Predator 17 este un laptop de calitate pentru jocuri

Specificații tehnice

Iată principalele caracteristici tehnice ale modelului testat:

Acer Predator 17 G9-791
EcranIPS, mat, 17.3″, 3840 x 2160 pixeli
ProcesorIntel Skylake Core i7-6700HQ, quad-core 2.6 GHz
Placa videoIntel HD 530 + Nvidia GTX 980M 4 GB
Memorie64 GB DDR4 2133Mhz (4xDIMMs)
StocareSSD NVMe 512 GB + HDD 2 TB
ConectivitateWireless AC , Gigabit Lan, Bluetooth 4.0
Porturi4x USB 3.0, 1x USB 3.1, HDMI, DisplayPort, SD card reader, LAN
Baterie90 Wh (externa)
OSWindows 10
Dimensiuni42-44 mm grosime
Greutate4.12 kg
Extratastatură iluminată, unitate optică

Review video Acer Predator 17

Dacă nu vrei să citești textul complet al review-ului, poți urmări și recenzia video de mai jos. Unele detalii se regăsesc însă doar în review-ul text.

Ce ne-a plăcut

Poate pentru că vorbim despre primul laptop pentru jocuri din portofoliul Acer, designul acestuia este inspirat puternic din modelele Asus de generație mai veche. Prin urmare, aspectul estetic este agresiv, cu margini drepte și numeroase zone și LED-uri roșii, cum ar fi cele două difuzoare frontale sau evacuarea de pe spate.

Capacul negru este acoperit cu un plastic cauciucat și afişează logo-ul Predator iluminat și două bare roșii pe laterale, dar este un pic flexibil. În schimb, construcția generală este solidă, inclusiv la nivelul șasiului, interiorului sau tastaturii, precum și în privința balamalelor de susținere a ecranului.

Toate porturile sunt amplasate pe părțile laterale: în stânga există două porturi USB și o unitate optică, iar în dreapta alte două porturi USB, un conector USB Type-C, LAN, HDMI și DisplayPort.

Amplasarea porturilor pe Acer Predator 17

Amplasarea porturilor pe Acer Predator 17

Am remarcat construcția de calitate și la ridicarea capacului, ce poate fi efectuată și cu o singură mână. Interiorul este spațios, cu un palm rest generos, tastatură de dimensiuni normale și un trackpad poziționat central.

Tastatura oferă un NumPad în partea dreaptă, o secțiune de taste programabile în stânga și este iluminată în roșu, iar tastele au o vizibilitate bună în orice condiții. La fel ca în cazul celor mai multe laptopuri de jocuri, tastele WASD, dar şi cele direcţionale, sunt mai ușor de recunoscut datorită marginilor roşii.

Tastele în sine sunt solide, au o rezistență bună și o cursă foarte lungă, iar acestea sunt argumentele pentru care experiența de redactare este excelentă, mai ales că zgomotul generat nu este unul foarte ridicat.

Tastatura lui Acer Predatior 17 este excelenta

Tastatura lui Acer Predatior 17 este excelenta

Cuvinte de laudă avem și pentru trackpad, întrucât suprafața acestuia este responsivă, tapurile și gesturile sunt gestionate bine, iar răspunsul la click-uri este prompt. Este foarte probabil să folosești acest laptop împreună cu un mouse, caz în care poți apăsa pe butonul din dreapta pentru a dezactiva complet trackpadul. Implementarea butonului este însă mai degrabă inutilă, întrucât funcția poate fi accesată și printr-o combinație cu tasta Fn.

Trackpadul lui Acer Predator 17 este spatios si precis

Trackpadul lui Acer Predator 17 este spatios si precis

Designul agresiv și tastatura performantă se îmbină perfect cu ecranul excelent pe care îl are Predator 17.

Vorbim despre un display mat fără touch, cu diagonala de 17.3” şi rezoluție UHD (3840×2160 pixeli). Panelul oferă valori bune pentru luminozitate și contrast și, potrivit datelor obținute cu colorimetrul Spyder4, acoperiră spectrele sRGB și Adobe RGB în proporţie de 100%.

Singură hibă este absența suportului pentru tehnologia GSync, dar îți recomandăm să faci și o calibrare a culorilor pentru a scăpa de ușoara tentă de albastru.

acer-predator-17-ecran

  • acoperire: 100% sRGB, 96% NTSC, 100% AdobeRGB;
  • gamma: 2.2;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 338 cd/m2 la priză;
  • contrast la luminozitate maximă: 640:1;
  • punct de alb: 7300 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.53 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 2.14 necalibrat, 0.86 calibrat.

Până acum, toate bune și frumoase. Cum se descurcă însă Predator 17 la cel mai important capitol, cel al performanțelor? Ei bine, lista specificațiilor tehnice ar trebui să ofere un prim indiciu: procesor Intel Core i7-6700HQ, placă video dedicată Nvidia GeForce GTX 980M, 64 GB RAM, HDD de 2 TB și SSD pe PCIExpress 3rd gen de 512 GB.

Prin urmare, nu mai este nevoie de explicații suplimentare: laptopul rulează fluent orice aplicație sau joc, inclusiv Eclipse, Photoshop, 3DSMAX sau Premiere, de altfel aceastea fiind unele dintre puţinele aplicaţii care pot beneficia cu adevărat de cantitatea de 64 GB RAM.

Placa video va rula fluent jocurile la rezoluție 4K doar pe un nivel Medium al setărilor. Astfel, pentru a rula jocurilor pe un nivel Very High sau Ultra, va trebui să reduci rezoluția la Full HD. Și aici vor exista însă unele blurări ale imaginii, generate de scalare. Prin urmare, dacă ești genul care preferă o calitate excelentă a imaginii, este mai bine să te îndrepţi către un Predator 17 în varianta cu ecran Full HD, care va fi şi mai accesibil..

Iată și rezultatele obținute în testele de benchmark:

  • 3Dmark 11: P11278;
  • 3Dmark 13: Ice Storm – 53987, Cloud Gate – 28567, Sky Diver – 20217, Fire Strike – 8304;
  • PCMark 08: Home Convențional – 3515;
  • CineBench 11.5: OpenGL 51.88 fps, CPU 7.42 pts, CPU Single Core 1.63 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 65.21 fps, CPU 676 pts, CPU Single Core 140 pts.
  • x264 Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 156.4 fps, Pass 2 – 42.22 fps;
  • x264 Benchmark 5.0.1 64-bit: Pass 1 – 70.16 fps, Pass 2 – 15.05 fps.

acer-predator-17-temperaturi

La utilizare normală, procesorul și placa video nu se supraîncălzesc, iar temperaturile rămân mai scăzute decât în cazul unei utilizări intensive.

Evident, nu putem trece nici peste testele realizate în jocuri:

FHD HighFHD UltraUHD High
Shadow of Mordor655529
Far Cry 4703326
Grid Autosport727171
Tomb Raider585639
Bioshock Infinite9066
Total War: Rome 21164871
Total War: Attila432526

Unitățile de stocare și două dintre cele patru sloturi pentru memorie RAM sunt ușor accesibile, astfel că pot fi înlocuite rapid în caz de nevoie.

Performanța este dependentă și de eficiența sistemului de răcire, iar în cazul lui Predator 17 lucrurile merg foarte bine: în utilizarea de zi cu zi, ventilatorul se oprește frecvent pentru că nu este nevoie de el, iar în jocuri temperaturile rămân mici, însă reversul medaliei este un zgomot destul de mare.

Aerul este evacuat prin gurile de ventilație de pe spate, iar acestea sunt indepedente: una pentru procesor și alta pentru placa video. În plus, ai pobilitatea de a înlocui unitatea optică cu un ventilator suplimentar, însă rezultatele nu se îmbunătățesc radical.

Sistemul de evacuare al lui Acer Predator 17 se achita bine de sarcini

Sistemul de evacuare al lui Acer Predator 17 se achita bine de sarcini

Din punct de vedere al conectivității am remarcat aplicația Killer DoubleShot Pro care permite folosirea simultană a conexiunilor la Internet pe cablu și wireless. În cel de-al doilea caz vitezele ajung la 90-100 Mbps lângă router, însă scad dramatic la 10 metri distanță și cu doi pereți între dispozitive.

Sunetul este redat printr-un sistem audio de 12 W și este de tip 4.2, cu două subwoofere amplasate pe partea din spate și patru boxe montate în pereche de câte două.

Un sistem atât de performant nu poate obține punctaj maxim la capitolul autonomie, însă Acer-ul Predator 17 se descurcă decent la acest capitol. Astfel, acumulatorul de 90 Wh oferă o autonomie de 2-5 ore în funcție de modul de utilizare:

  • 5 ore și 15 minute – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
  • 4 ore și 15 minute – browsing ușor și editare de texte în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 20 de minute – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 30 de minute – video MKV 1080p fullscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
Autonomia lui Predator 17 este decenta

Autonomia lui Predator 17 este decenta

Ce scârțâie

Acer Predator 17 nu are niciun defect major, însă inevitabil există câteva elemente care ar putea lăsa oarecum de dorit. Primul aspect interpretabil pe care îl vei remarca este portabilitatea redusă, lucru lesne de înțeles prin prisma dimensiunilor și a greutății care depășește 4 kilograme.

În plus, interiorul atrage foarte ușor urmele și amprentele din cauza plasticului folosit, astfel că va trebui să-l ștergi frecvent pentru a menține aspectul elegant. De asemenea, piciorușele de plastic de pe spate sunt realizate dintr-un plastic dur și oferă o aderență foarte scăzută pe masă.

Unul dintre neajunsurile mai greu de înghiţit apar însă în utilizarea de zi cu zi, atunci când plasaţi mâna stângă în jurul tastelor WASD, din cauza faptului că partea frontală este înalta și ascuțită și pune presiune pe încheietură.

Nici sistemul de iluminare cu LED-uri nu a fost implementat perfect. Tastatura are LED-uri roșii, NumPad-ul LED-uri albastre, iar gradul de iluminare nu poate fi modificat: ori îl pornești, ori îl oprești. De asemenea, tastele speciale din stânga, tasta din dreapta trackpad-ului și butonul de Power rămân aprinse în permanență, element deranjant în special dacă te uiți la un film într-un mediu întunecat. Este însă posibil ca aceste aspecte să poată fi modificate printr-o aplicație care să fie disponibilă pe versiunile finale ale laptopului.

Unele LED-uri raman active in permanenta

Unele LED-uri raman active in permanenta

Un alt aspect de menţionat ar fi elementele de design de pe capac, a căror iluminare nu putea fi deactivată pe modelul testat de noi, fapt ce ar putea limita accesul acestui laptop în medii profesionale, cu cerinţe estetice stricte.

Pe lângă toate acestea, nu uitaţi să tineţi cont şi de faptul ca peformanţele wireless ale acestui laptop în zonele mai îndepărtate de router, sau acolo unde semnalul nu este excelent, nu sunt grozave. Aşadar, e poisibil să trebuiască să apelaţi la conexiunea prin cablu mai des decât v-ar face plăcere.

Preț Acer Predator 17 și disponibilitate

Acer Predator 17 va fi disponibil în mai multe versiuni, iar principalele diferențe dintre ele vor fi la capitolele ecran (Full HD sau UHD), placă video (Nvidia GeForce 970M sau 980 M), memorie RAM și stocare.

În România, versiunea de bază va avea un preț de 6450 lei, iar pentru această sumă vei primi un ecran IPS cu rezoluţie Full HD, placă video Nvidia GeForce 970M cu 3 GB RAM, 8 GB RAM şi stocare pe un HDD de 1 TB. Varianta de top este cea pe care am testat-o noi şi va costa circa 15000 lei. Niciuna dintre acestea nu include OS-ul Windows, un aspect ce nouă ne provoacă un zâmbet trist, ţinând cont de gama de preţ în care se învârte acest dispozitiv.

Pe piaţă vor apărea şi versiuni intermediare, iar disponibilitatea şi preţurile acestora ne va fi comunicată ulterior.

Principalul rival pentru Predator 17 în România este Asus-ul ROG G572, care mizează pe un design diferit, cu elemente din metal și plastic folosite pentru capac. Specificațiile hardware sunt însă în mare măsură aceleași.

Acer predator 17 este un laptop performant pentru jocuri

Acer predator 17 este un laptop performant pentru jocuri

Concluzii

Acer s-a descurcat excelent la realizarea primului său laptop premium pentru jocuri, ca urmare a designului agresiv, ecranului de calitate sau a tastaturii foarte bune. La aceste lucruri se adăugă, bineînțeles, și performanțele hardware fără cusur, dar și sistemul de ventilație performant sau autonomia decentă.

Evident, există și mici hibe, în special în privința părții frontale ascuțite și înalte sau a vitezei slabe a conexiunii Wi-Fi la îndepărtarea de router, pe lângă sistemul de iluminare.

Totuși, privit în ansamblu, Acer-ul Predator 17 poate reprezenta o opțiune foarte bună pentru orice pasionat de jocuri, atât timp cât are la dispoziţie un buget pe măsură.

Power. Un cuvant care caracterizeaza foarte bine noul Predator 17

Power. Un cuvant care caracterizeaza foarte bine noul Predator 17

Pro

  • design atractiv
  • ecran de calitate
  • tastatură excelentă
  • performanțe foarte bune

Contra

  • margine frontală ascuțită și înaltă
  • rază scăzută a sistemului Wi-Fi
  • multe dintre elementele iluminate nu se pot stinge

6 comentarii

  1. Bitu Mihai

    4 decembrie 2015 la 14:57

    Mi l-as dori mai mult pentru design. E genial !

  2. Gadgetlab.ro

    6 ianuarie 2016 la 12:30

    O bestie de laptop. Configuratia mi se pare "exagerata". 64GB RAM DDR4 si SSD de 512GB pe PCIe e pur si simplu ridicol. Design-ul e super reusit iar pretul este si el pe masura. In opinia mea MSI in acest moment sunt printre cei mai buni cand vine vorba de laptop-uri de gaming. Eu zic ca sunt cam la acelasi nivel cu Alienware.

  3. Vali

    5 februarie 2016 la 15:40

    Buna ziua,
    Chiar m-am bucurat cand am gasit acest review, dar din pacate, este numai o traducere luata de pe net. Pana si pozele sunt identice, dar imi place ca a fost pus peste giz.ro. Chiar nu se putea face un review in RO sau macar sa fie specificat ca nu va apartine?
    Probabil ca nu o sa fie publicat comentariul meu, dar pentru transparenta….

    • Daniel Popescu

      6 februarie 2016 la 11:41

      Uita-te la sectiunea About de pe acel site si la sectiunea Despre noi de pe acest site. Vei avea o surpriza :)

  4. Catalin

    5 mai 2016 la 20:28

    Salut! Detin acest laptop de curand si as dori sa ii fac o calibrare! Cu ce ai facut acea calibrare ? Multumesc

  5. Mihai

    28 octombrie 2017 la 08:25

    Foarte bun articolul si interesanta alegere cand cumperi unul. Pare destul de stabil.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri