Acer Spin 3 SP314-52 review – laptop 2-in-1 de buget
În acest articol am adunat impresiile lăsate de Acer-ul Spin 3 SP314-52, update-ul de început de 2019 al seriei entry-level de laptop-uri 2-in-1 a celor de la Acer.
Spin-ul 3 are un preț de pornire de circa 650 EUR și este unul dintre cele mai competitive notebook-uri convertible cu ecran tactil și panel IPS, hardware de ultimă oră și baterie de mare capacitate.
Acestea sunt de altfel și principalele atuuri ale acestui produs, însă potențialii cumpărători vor trebui să îi accepte și neajunsurile, precum formatul destul de masiv și greoi pentru un 2-in-1, fapt ce va face utilizarea în modul tabletă incomfortabil, construcția integral din plastic, tastatura ne-iluminată și utilizarea unui panel întunecat, greu lizibil în medii puternic iluminate.
Despre toate acestea și despre cum se situează Spin-ul 3 al celor de la Acer în raport cu competiția directă, vom discuta în articolul de mai jos.
Specificații Acer Spin 3 SP314-52
Ecran | 14,0″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, lucios, tactil |
Procesor | Intel Whiskey Lake Core i3-8145U |
Video | Intel UHD 620 |
Memorie | 8 GB DDR4 2400 MHz (lipiți) |
Stocare | 128 M.2 PCIe SSD (80 mm – Kinston RBU-SN8154P3) + 500 GB 2.5″ 5400 rpm HDD (Toshiba MQ1ABF050) |
Conectivitate | Wireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0 |
Porturi | 2x USB-A 3.0, 1x USB-A 2.0, HDMI, SD card reader, mic/headphone, Kensington lock |
Baterie | 60 Wh, încărcător 45W |
Dimensiuni | 335 mm x 231 mm x 20 mm |
Greutate | 1,7 kg+ încărcător 0,24 kg |
Altele | tastatură fără iluminare, webcam HD, speakere stereo |
Construcție și design
Acerul Spin 3 este un convertibil de buget, astfel că nu e nici o mirare că nu e la fel de compact sau de stilat ca opțiunile din gama de top.
Plasticul este folosit pentru întreaga construcție și carcasă, formatul este unul destul de măricel, cu rame groase în jurul ecranului, iar în plus Spin-ul 3 nu este nici prea ușor, cântărind spre 1.7 kg.
În ciuda acestor aspecte, laptopul este bine închegat și nu flexează deranjant, iar finisajul din plastic texturat arată bine și pare și că va rezista binișor la zgârieturi și uzul zilnic.
Spin-ul 3 este și destul de practic: ecranul se deschide relativ ușor, chiar dacă vei avea nevoie de ambele mâini pentru asta, marginile și colțurile sunt teșite și prietenoase, iar pe laterale sunt înșirate suficiente porturi pentru un utilizator normal: câteva USB-uri, HDMI, cititor de carduri.
Avantajele formatului convertibil sunt însă destul de discutabile în cazul unui produs ceva mai mare și mai greu, ce va fi dificil de ținut și utilizat ca tabletă. Faptul că ecranul se rabatează complet pe spate ajută însă în utilizarea de zi cu zi, atunci când laptopul nu stă pe birou.
Tastatură și trackpad
Acer-ul Spin 3 primește o tastatură convențională, similară cu cele folosite pe laptop-urile Acer de buget. Layoutul, formatul și spațierea tastelor sunt OK, singurul neajuns fiind tastele direcționale mici și înghesuite de tastele PgUp și PgDn.
Experiența de tastare nu e grozavă însă, tastele fiind moi și având o cursă scurtă, fapt ce duce la un feedback destul de neiertător. Tastatura este pe de altă parte rapidă, însă atingerea unui nivel ridicat de acuratețe se va dovedi dificilă.
Tastatura nu este nici iluminată, un aspect pe care ni l-am fi dorit chiar și de la un convertibil de buget în 2019.
Sub tastatură veți găsi un clickpad spațios, realizat din plastic, și cu driveri Precision, care funcționează bine în utilizarea de zi cu zi. Click-urile fizice sunt însă cam rigide și zgomotoase.
Ecran
Acest laptop oferă un ecran touch cu diagonală de 14-inch. Nimic nu i se poate reproșa pe partea de touch, însă construcția ansamblului ecran ar fi putut fi mai bună, pentru că distanța dintre sticlă și panel este mică, astfel că apăsările mai puternice se resimt vizual și la nivelul panel-ului.
Panelul utilizat este deasemenea unul de slabă calitate pentru nivelul anului 2019, cu luminozitate și acuratețe a culorilor scăzute, dar cu unghiuri de vizualizare, nivel de negru și contrast bunicele.
- Panel HardwareID: BOE BOE0779 (NV140FHM-N41);
- Gamut de culoare: 66% sRGB, 49% NTSC, 51% AdobeRGB;
- Gamma: 2.2;
- Luminozitate maximă: 191 cd/m2 on power;
- Contrast: 730:1;
- Punctul de alb: 6400 K;
- Punctul de negru: 0.26 cd/m2;
- PWM: Da, flicker la 1000 Hz.
Acer folosesc și PWM pentru controlul luminozității, la o frecvență de doar 1000 Hz, pe care cei sensibili la flicker o vor simți, iar modelul nostru a avut parte și de ceva light bleeding în colțuri.
Per total, utilizatorii fără mari pretenții vor considera acest ecran acceptabil, atât timp cât vor folosi laptopul cu precădere în interior, în medii mai întunecate. În medii puternic luminate însă, luminozitatea redusă și reflexiile sticlei vor face conținutul greu de urmărit.
Configurație și utilizare
Exemplarul testat de noi a fost o configurație de mijloc a Spin-ului 3, cu procesor Intel Core i3-8145U, 8 GB RAM și stocare duală, cu un SSD de 128 GB și un HDD de 1 TB.
Memoria, procesorul și cipul grafice sunt lipite pe placa de bază, dar soluțiile de stocare pot fi accesate și înlocuite prin înlăturarea capacului de pe spatele laptop-ului.
În ciuda faptului că procesorul Core i3 este opțiunea de bază în gama Intel Whsikey Lake Core U, acesta este suficient de performant pentru utilizarea normală în această configurație cu 8 GB RAM și SSD. Prin urmare, laptop-ul pornește rapid, este fâșneț în utilizarea uzuală și se descurcă fără probleme cu task-urile de zi cu zi.
Vă recomandăm însă înlăturarea software-ului preinstalat, precum Norton Antivirus și aplicațiile Acer, pentru a obține maximul posibil de performanțe. În plus, vă recomadăm și să alegeți o configurație cu SSD și 8 GB de RAM, pentru că cele cu doar 4 GB de RAM și stocare HDD nu se vor comporta la fel.
Procesorul Core i3 nu este neapărat menit task-urilor solicitante, caz în care vă recomadăm mai degrabă optarea pentru modelul quad-core Core i5 din gamă, dar chiar și așa se descurcă bine în teste sintetice sau în fața softwareului ceva mai solicitant, precum un editor de programare sau editor foto.
- PCMark 10: 3327;
- PassMark: Rating: 30894, CPU mark: 5447, 3D Graphics Mark: 1097;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 3713, Multi-core: 7112;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4717, Multi-core: 8501;
- CineBench R15: OpenGL 77.19 fps, CPU 318 cb, CPU Single Core 147 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 107.89 fps, Pass 2 – 19.894 fps.
Desigur, subvoltarea procesorului ajută la îmbunătățirea performanțelor, precum și la scăderea temperaturilor și consumului. Nu vă așteptați la minuni, însă nu uitați nici că i3-ul de generație curentă egalează și chiar depășește un Core i7-7500U de la nivelul anului 2017, astfel că nu vă lăsați influențați de nomenclatura sa: e un i3, dar un i3 fâșneț.
Răcire, conectivitate și audio
Sistemul de răcire ales de Acer este unul minimalist, cu un singur ventilator și un heatipe de mici dimensiuni, ajutate de guri de admisie și evacuare a aerului pe capacul spate și pe muchia din spate.
Ventilatorul este însă activ în permanență, astfel că Spin-ul nu rulează niciodată complet silențios, dar nivelul său de zgomot de circa 38-40 dB va fi acoperit de cel al boxelor. Nu am observat însă zgomote de natură electrică pe versiunea noastră de test, un aspect de apreciat la acest nivel.
Laptopul rulează la temperaturi scăzute în task-uri uzuale și multitaksing, astfel că nu veți avea vreo problemă să îl utilizați pe picioare.
Conectivitatea este asigurată de un cip Intel 9560 care include Wireless AC și Bluetooth 5. Conexiunea nu a fost foarte rapidă în cazul setup-ului nostru, dar a fost stabilă și nu am întâmpinat probleme nici la o distanță de 10+ m față de router, cu obstacole între.
Sunetul provine din grilele plasate deasupra tastelor, un aspect rar întâlnit în acest segment, iar calitatea audio este bunicică. Volumul nu este însă unul foarte ridicat, însă satisfăcător pentru utilizarea normală.
Camera web plasată deasupra ecranului nu este nici ea rea, din nou, surprizător, acesta fiind în general un punct negativ al majorității laptop-urilor de buget.
Autonomie
Bateria aleasă de Acer are o capacitate de 60Wh, o dimensiune mare pentru un laptop din această clasă. Nu este de mirare deci că și autonomiile oferite sunt bune, la acest aspect contribuind și procesorul cu consum scăzut și ecranul economic (și întunecat).
- Peste 9h – editare text în Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
- 10h – redare YouTube Full HD, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
- Peste 10h – redare Netflix Full HD, Better Battery Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit;
- circa 6h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 50%, Wi-Fi pornit.
Încărcătorul de 45W este compact și ușor, dar îi permite bateriei să se încarce încet, astfel că o reîncărcare totală va dura peste 3 ore.
Preț și disponibilitate
Acer-up Spin 3 SP314-52 nu este disponibil în ofertele magazinelor locale la momentul acestui articol, însă ne așteptăm să apară în viitorul apropiat.
În magazinele din Europa configurațiile de bază pleacă de la circa 650 EUR (circa 3000 lei), cu procesorul Core i3-8145U, 8 GB de RAM și stocare SSD cu capacitatea de 256 GB. Versiuni cu HDD și doar 4 GB de RAM sunt la rândul lor disponibile, însă noi vă sfătuim să le ocoliți, pentru că nu se ridică la nivelul de performanțe necesar în 2019.
Concluzii
Laptop-urile Acer oferă în general un competitiv raport preț/performanțe, iar Spin-ul 3 nu se abate de la această regulă, în ciuda inconvenientelor de care cu siguranță nu duce lipsă.
Printre atuurile sale se numără estetica simplă, construcția bunicică, performanțele în utilizarea de zi cu zi chiar și în cazul configurațiilor de bază (optați însă pe cât posibil pentru SSD și 8 GB de RAM), precum și mai ales autonomia îndelungată, permisă de integrarea unei baterii de mare capacitate.
Pe de cealaltă parte însă, potențialii clienți vor trebui să accepte faptul că tastatura nu este iluminată, ecranul este de calitate slabă și cu greu va putea fi folosit în medii cu lumină puternică sau în exterior, iar bateria necesită o perioadă lungă pentru a se încărca. Pe lângă acestea, formatul 2-in-1 s-ar putea să nu vă fie atât de util în cazul unui produs destul de masiv și cu greutatea de 1.7 kg, precum acest Spin 3, aspecte ce îl fac incomfortabil de folosit în modul tabletă. Astfel, principalul avantaj al formatului rămâne funcția touch a ecranului, pe care nu o veți găsi pe majoritatea laptopurilor tradiționale.
De altfel, ecranul tactil reprezintă factorul decisiv în decizia de a cumpăra un astfel de produs, cu avantajele și neajunsurile sale. Dacă doriți musai un touchscreen, atunci Spin-ul 3 poate fi produsul căutat, alături de alternative precum Asus VivoBook Flip TP402, HP Pavilion x360 sau Lenovo Yoga 530. Pe de altă parte însă, opțiunile sunt mult mai variate, mai rafinate și mai competitive din punct de vedere al prețului în rândul laptop-urilor cu format tradițional, clamshell, acolo unde seria Swift 3 a celor de la Acer, de exemplu, ar putea să vă ofere mai multe, la un preț mai bun.
Pro:
- construcție simplă și destul de bine realizată, pentru clasa sa
- format convertibl și ecran tactil
- tastatură rapidă, dar zgomotoasă
- performanțe bune în utilizarea de zi cu zi
- speakere și webcam OK
- baterie mare și autonomie îndelungată
- preț competitiv
Contra:
- construcție integral din plastic
- format butucănos și greu pentru un laptop 2-in-1
- tastatura nu este iluminată
- ecran întunecat și iluminat neuniform
- ventilatoare active în permanență