Acer Spin 7 SP714-51 review – ultraportabilul subţire şi silenţios
Piața laptopurilor ultraportabile a ajuns să ofere opțiuni pentru toate gusturile și bugetele, dar în acest articol vom vorbi despre un laptop cu particularități aparte, Acer-ul Aspire Spin 7.
La prima vedere, acesta este un portabil subțire și bine construit, ca multe altele disponibile în magazine. Detaliile cu adevărat interesante le veți descoperi însă atunci când îl veți cerceta mai în amănunt, Spin-ul 7 fiind cel mai subțire laptop 2-in-1 la momentul lansării sale (finalul lui 2016), dar în același timp și un produs construit pe o platformă hardware Intel Core Y, cu un sistem de răcire pasiv, fără ventilator, fapt ce îl face un computer complet silențios.
Spin-ul 7 face față cu brio task-urilor uzuale, chiar dacă nu este la fel de performant ca alte portabile construit pe platforme Intel Core U, de exemplu. Pe de altă parte, tocmai datorită formatului său subțire anumite aspecte precum autonomia, tastatura sau sistemul audio lasă de dorit.
Mai multe veți afla din rândurile de mai jos, ce vă vor vorbi despre părțile pozitive și despre punctele unde acest notebook scârțâie.
Specificaţii tehnice
Iată principalele caracteristici tehnice ale lui Acer Spin 7:
Acer Spin 7 SP714-51 | |
Ecran | 13.3 inch, 1920×1080 pixeli, IPS, touch |
Procesor | Intel Skylake Core m7-7Y75 |
Placa video | Intel HD 615 |
Memorie | 8 GB LPDDR3 |
Stocare | SSD 256 GB mSATA |
Conectivitate | Wireless AC , Bluetooth 4.1 |
Porturi | 2 x USB 3.1, mic/headphone |
Baterie | 42 Wh |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 324 x 229 x 10.9 mm |
Greutate | 1.27 kg |
Extra | webcam, tastatura neiluminata |
Cu o grosime de numai 10.9 mm, Acer Spin 7 este unul dintre cele mai subţiri laptopuri 2-in-1 disponibile pe piaţă. În plus, construcţia este robustă şi realizată în format unibody din aluminiu, iar acest lucru asigură absenţa unor flexiuni din partea dispozitivulului. Finisajul mat împiedică reduc posibilitatea apariţiei unor zgârieturi accidentale, iar toate aceste elemente sunt cu atât mai importante cu cât Spin 7 poate fi utilizat şi pe post de tabletă.
Dacă citeşti specificaţiile tehnice, vei observa că Spin 7 are dimensiuni de 324x229x10.9 mm, care ar putea fi considerate peste cele consacrate portabilelor. Este însă important de menţionat că Spin 7 are un ecran cu diagonală de 14 inch, spre deosebire de cele de 13.3 inch disponibile de regulă în acest segment, iar acest lucru se observă şi datorită ramelor laterale înguste. De asemenea, în ciuda acestor dimensiuni, este uşor de ţinut în mână chiar şi în mod de tabletă.
De altfel, cele două jumătăţi ale dispozitivului se conectează uşor între ele datorită magneţilor, iar în format de laptop ecranul poate fi rabatat cu o singură mână. Ca tabletă, Spin 7 se descurcă de asemenea peste aşteptări. Părţile din spate ale laptopului şi ecranului, care includ şi balamalele, sunt rotunjite, astfel că este confortabil să stai cu dispozitivul pe post de tabletă, cu condiţia să îl poţi sprijini de ceva.
În schimb, conectivitatea nu este atât de spectaculoasă: există 2 porturi USB 3.1 şi jack pentru căşti pe partea dreaptă, în timp ce partea stângă adăposteşte doar butonul de Power şi pe cel de volum.
Un ultim aspect de menţionat aici este că Spin 7 este disponibil într-o singură versiune de culoare, cu carcasă neagră şi finisaj mat, însă dacă îţi plac produsele mai sobre aceasta este mai mult decât potrivită.
Tastatura beneficiază de taste de 14×14 mm bine spaţiate între ele, cu un layout decent şi inevitabilele taste direcţionale mici, asemănător cu ceea ce am văzut anterior pe Swift 7. După o perioadă de acomodare presărată cu unele greşeli de redactare, experienţa de lucru devine decentă pe măsură ce te obişnuieşti cu apăsarea mai degrabă superficială şi cursa de numai 1.2 mm a tastelor. În plus, viteza de redactare este rapidă, iar zgomotul aproape inexistent.
Sub tastatură este amplasat un trackpad cu dimensiuni generoase realizat din sticlă care beneficiază de o suprafaţă Synaptics ce oferă performanţe bune şi click-uri fizice gentile. Pe parcursul testelor nu am întâmpinat probleme, însă unii utilizatori se plâng pe forumuri că, uneori, cursorul are tendinţa să “sară”.
În cazul ecranului cu diagonală de 14 inch, Acer a optat pentru un panou IPS cu funcţii touch acoperit cu un strat de protecţie Gorilla Glass 4. Display-ul are o calitate decentă, atât în privinţa culorilor, cât şi a unghiurilor de vizualizare. Luminozitatea este un pic cam mică pentru un ecran de tip IPS, astfel că va fi destul de greu de utilizat în medii cu o iluminare puternică, iar pe margini există ocazional efectul de bleeding.
Nu în ultimul rând, îţi recomand să dezactivezi funcţia Auto brightness, care permite ajustarea automată a luminozităţii ecranului în funcţie de lumina ambientală. Senzorul nu-şi face treaba tocmai bine, motiv pentru care luminozitatea ecranului are tendinţa să fluctueze frecvent, în special în camere cu luminozitate scăzută.
Iată şi valorile măsurate cu colorimetrul:
- acoperire: 96% sRGB, 68% NTSC, 74% AdobeRGB;
- gamma: 2.2;
- luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 245 cd/m2 on power;
- contrast la luminozitate maximă: 810:1;
- punct de alb: 7200 K;
- negru la luminozitate maximă: 0.3 cd/m2;
- DeltaE medie: 3.46 necalibrat, 1.13 calibrat.
Acer Spin 7 este disponibil pe piaţă într-o singură configuraţie hardware, similară cu cea pe care am avut-o la test: procesor Intel Core i7-7Y75 din noua generaţie Kaby Lake, 8 GB RAM DDR3 şi stocare pe SSD mSATA cu capacitatea de 256 GB.
Platforma hardware este potrivită pentru utilizare zilnică obişnuită, care include browsing, editare de documente, redare de muzică şi filme, aplicaţii mai solicitante precum Photoshop sau jocuri fără prea mari pretenţii. Prin urmare, reţine că platforma nu este adecvată pentru funcţii multimedia majore şi nici pentru aplicaţii foarte solicitante, cum ar fi cele de editare video.
Unitatea noastră de test face parte dintr-un lot de pre-producţie cu drivere vechi, motiv pentru care am ales să nu publicăm rezultatele obţinute în cadrul programelor de benchmark, mai ales că acestea nu vor fi relevante pentru unităţile finale din magazine.
Îţi putem spune însă că laptopul permite doar înlocuirea unităţii de stocare, întrucât memoria RAM este lipită pe placa de bază.
În absenţa unui ventilator, dar şi datorită prezenţei unei unităţi de stocare pe SDD, Acer Spin 7 este foarte silenţios în utilizarea de zi cu zi. În plus, nu apar nici măcar ocazionalele sunete electrice întâlnite în cadrul altor produse, astfel că Spin 7 este practic perfect din acest punct de vedere.
În plus, chiar dacă nu există niciun ventilator, Spin 7 rămâne rece în cadrul utilizării de zi cu zi. Temperaturile cresc vizibil doar în cadrul unor sesiuni de multitasking intensive sau în jocuri, însă, aşa cum spuneam mai sus, dispozitivul nu este dedicat pentru astfel de activităţi.
Din punct de vedere al conectivităţii, laptopul mizează pe un modul Wi-Fi de la Qualcomm care oferă viteze bune de conectare la internet în apropierea routerului şi performanţe decente la o distanţă de 10 metri cu doi pereţi despărţitori. În plus, exista compatibilitate şi cu tehnologia bluetooth 4.1.
Sistemul audio este amplasat pe spatele dispozitivului, iar fantele prin care iese sunetul nu sunt obstrucţionate în timpul utilizării obişnuite. Totuşi, nu este cazul să te aştepţi la o audiţie excelentă: calitatea sunetului este decentă, dar nu iese cu nimic în evidenţă comparativ cu alte produse din această clasă şi nu are aproape deloc bass. Volumul sunetului ajunge la circa 76 dB.
Nu în ultimul rând, există şi o cameră web amplasată deasupra ecranului, iar aceasta este mai degrabă mediocră: imaginile sunt spălăcite la luminozitate bună şi cu numeroase zgomote în cazul celor cu iluminare scăzută.
Ce scârţâie
Construcţia de calitate este unul dintre punctele forte ale lui Spân 7, însă chiar şi aşa am identificat un mic defect: picioruşele cauciucate de pe spate sunt mici şi nu oferă aderenţă, astfel că laptopul se mişcă destul de mult pe birou în timpul utilizării. În plus, LED-urile de stare sunt plasate complet neinspirat chiar sub ecran, astfel că vor fi deranjante în timp ce te uiţi la filme într-o cameră întunecată.
În plus, pe cât de elegant şi robust este laptopul, pe atât de uşor acesta reţine urmele şi amprentele, în timp ce eventualele zgârieturi vor fi de asemenea uşor vizibile.
Pentru un laptop din această clasă, una dintre principalele probleme este absenţa iluminării tastaturii. Mai ales în acest segment de preţ, aproape toate portabilele de pe piaţă beneficiază de o astfel de facilitate, însă probabil că Acer a luat această decizie pentru a oferi un dispozitiv cât mai subţire.
În final, unul dintre primele lucruri pe care ar trebui să le faci la achiziţionarea dispozitivului este să dezinstalezi numeroasele aplicaţii bloatware prezente în cadrul sistemul de operare. Alternativ, poţi chiar să reinstalezi Windiws-ul de la zero.
Ultraportabilele sunt recunocute de regulă şi pentru autonomia ridicată, însă acest lucru nu este neapărat valabil şi în cazul lui Acer Spin 7. Una dintre principalele explicaţii este acumulatorul cu o capacitate de numai 42 Wh, efect direct al grosimii foarte scăzute. Din păcate, laptopul oferă autonomie bună doar în cadrul rulării filmelor, însă în cadrul utilizării de zi cu zi nu vei putea “stoarce” o autonomie mai mare de 4-5 ore.
- 5 ore şi 20 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 7 ore şi 30 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 10 ore – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 7 ore şi 30 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
- 4 ore – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON
Preţ şi disponibilitate
La ora redactării acestui review, Acer Spin 7 este disponibil pe piaţa din România într-o singură configuraţie, similară cu cea pe care am avut şi noi la test. Astfel, vorbim despre un procesor Intel Core i7-7Y75 din noua generaţie Kaby Lake, 8 GB RAM DDR3, placa video interna Intel HD 615 şi stocare pe SSD mSATA cu capacitatea de 256 GB. Preţul solicitat de Acer pentru această configuraţie este de circa 6.000 de lei şi include sistem de operare Windows 10 Pro.
Pe piaţa europeană este disponibilă şi o versiune cu procesor Intel Core i5, care ar trebui să fie ceva mai accesibilă ca preţ fără un efect vizibil negativ asupra performanţelor. Totuşi, cel puţin pentru moment, această versiune nu este disponibilă la vânzare în România.
Astfel, nu există alte configuraţii şi nici alte nuanţe de culoare, iar preţul este destul de piperat dacă luăm în calcul autonomia relativ scăzută şi faptul că Spin 7 nu iese cu nimic în evidenţă în mod special în faţa concurenţei din acest segment.
Concluzii
Trăgând linie, Acer-ul Spin 7 are atuuri incontestabile, precum construcția calitativă, aspectul elitist, performanțele bune în utilizarea de zi cu zi și sistemul de răcire pasiv. Pe de altă parte, tastatura neiluminată și cu taste scurte, sistemul audio, ecranul lucios și destul de întunecat, dar și bateria mică, sunt aspecte care te vor face să te gândești de două, chiar de trei ori, înainte de a te decide asupra sa.
De altfel, noi considerăm că Spin-ul 7 este alegerea potrivită doar dacă vreți neapărat un portabil cu ecran convertibil și răcire pasivă, ambele fiind aspecte ce pot îmbunătăți experiența de utilizare zilnică. Însă în cazul în care aceste două criterii nu sunt simultan pe lista voastră de priorități, vă sugerăm să va îndreptați atenția spre alternative, pentru că veți găsi laptopuri ultra-portabile mai performante, mai bine dotate, cu autonomie mai bună și prețuri mai atractive în magazinele din România.
Pro
- construcţie de calitate
- performanţe bune
- rulează silenţios şi nu se încălzeşte
Contra
- lipsa iluminării tastaturii
- ecran întunecat
- autonomie medie spre modestă