Asus G750 review – laptop de gaming cu performanţe bune
După lansarea noii platforme hardware Haswell de către Intel, Asus a împrospătat seria de laptopuri pentru jocuri din gama Republic of Gamers (ROG).
Unul dintre acestea este Asus G750, un laptop pentru jocuri care oferă, probabil, cel mai bun raport preţ-calitate în acest segment de piaţă.
Şi spunem acest lucru la capătul unei perioade de câteva zile în care am fost plăcut impresionaţi de acest produs de top realizat de taiwanezi.
Sigur, nu este cel mai rapid sau cel mai bine dotat laptop din punct de vedere hardware, însă Asus G750 are calităţile necesare pentru a fi atractiv pentru o achiziţie, mai ales că nu există niciun punct slab major care să te determine să te îndrepţi spre produsele concurenţei.
Ce este Asus G750
Asus G750 este un laptop din seria Republic of Gamers adresat în special utilizatorilor care vor să se joace cele mai noi titluri, dar şi celor care preferă un notebook cu design special şi platformă hardware puternică şi care nu sunt interesaţi în mod deosebit de portabilitatea acestuia.
Evident, pe lângă cele mai noi jocuri, laptopul rulează filme în format Full HD şi este adaptat pentru numeroase alte activităţi multimedia.
Review video Asus G750
Înainte de a vă povesti despre părţile bune şi mai puţin bune ale acestui laptop, te invităm să urmăreşti şi un review în format video:
Specificaţii tehnice Asus G750
Asus G750JX | |
Ecran | 17.3”, 1920×1080 pixeli, non-glare |
Procesor | Intel Core i7-4700HQ, 2.4 GHz |
Placa video | Nvidia GTX 770M |
Memorie RAM | 24 GB |
Stocare | HDD 750 GB + SSD 256 GB |
Conectivitate | Wi-Fi, bluetooth, Ethernet |
Porturi | 4xUSB 3.0, HDMI, VGA |
Acumulator | Li-Ion, 8 celule, 88 Whr |
Sistem de operare | Windows 8 Pro |
Dimensiuni | 410x318x50 mm |
Greutate | 4.5 kg |
Extra | tastatura iluminata, unitate optica |
Ce ne-a plăcut
Din punct de vedere al designului, Asus G750 împrumută numeroase elemente ale predecesorilor săi prin unghiurile ascuţite şi a spatelui cu popularul concept Stealth. Materialele utilizate în procesul de construcţie sunt de bună calitate, iar plasticul negru de pe capac nu atrage prea multe amprente şi praf. În plus, în jurul tastaturii şi a touchpad-ului Asus a folosit ca material aluminiul. Chiar dacă atrage amprentele mai uşor, acestea sunt facil de îndepărtat.
Laptopul iese în evidenţă şi prin marginile trigonometrice şi a grilajului special din spate care oferă acestuia un aspect aparte şi dau senzaţia de agresivitate.
Spatele are de asemenea un design special, presărat inclusiv cu un subwoofer, iar capacul spate poate fi desfăcut cu uşurinţă pentru a obţine acces la componentele interne. Totuşi, cu excepţia plăcutelor de memorie RAM, multe dintre componente sunt bine ascunse, motiv pentru care îţi recomandăm să fii precaut în cazul în care vrei să ai acces direct la CPU sau HDD.
Ecranul lui Asus G750 are o diagonală de 17.3” şi oferă rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli cu o gamă de culori extinsă şi fără efect de glare. Performanţele ecranului sunt bune, iar aici ne referim în special la luminozitate, contrast şi gama de culori. Din păcate, unghiurile de vizualizare sunt limitate, însă acest lucru nu ar trebui să reprezinte o problemă majoră. În fond, prin prisma dimensiunilor şi greutăţii, laptopul este creat pentru a fi utilizat acasă, acolo unde sigur vei găsi o poziţie confortabilă, şi nu pentru portabilitate.
Tastatura este un alt element important pentru un laptop pentru jocuri, întrucât ai nevoie de o acurateţe cât mai bună pentru comenzi în mijlocul unei curse sau a unei lupte cu sute de unităţi. Cea prezentă pe Asus G750 este decentă, dar asta nu înseamnă că este lipsită de unele mici probleme.
Practic, tastele au o formă pătrată, sunt bine spaţiate şi oferă o cursă lungă, astfel că experienţa de tastare va fi foarte bună. În plus, cele patru taste direcţionale sunt uşor separate de restul tastelor şi, prin urmare, mai facil de accesat, chiar dacă poziţionarea era chiar şi mai bună la modelele precedente.
Micile probleme sunt semnalate la limitările impuse în privinţa programării tastelor şi la sistemul de iluminare, care în cazul lui G750 este disponibil doar pe alb (dar oferă totuşi trei niveluri de intensitate). Sigur, aceste detalii sunt mai degrabă minore, însă unii gameri avansaţi le pot considera importante pentru o experienţă de lucru plăcută, iar unii producători rivali oferă opţiuni mai bune din acest punct de vedere.
Trackpadul este de dimensiuni generoase, are o bună acurateţe a comenzilor şi suportă o gamă variată de gesturi, inclusiv cele pe care le vei utiliza frecvent în sistemul de operare Windows 8.
Trackpadul vine cu două butoane separate pentru click stânga şi click dreapta, un lucru demn de apreciat din partea Asus, chiar dacă acestea sunt un pic rigide. Indiferent dacă acest lucru este sau nu pe placul tău, probabil că vei utiliza laptopul împreună cu un mouse dedicat, cel puţin în timpul sesiunilor de gaming.
Chiar dacă vorbim despre modelul G750JX, care face parte din gama medie a seriei G750, laptopul oferă o configuraţie hardware puternică, alcătuită din platforma Intel Haswell cu procesor Intel Core i7-4700HQ cu frecvenţa de 2.4 GHz, placă video Nvidia GTX 770M de 3 GB şi 24 GB RAM. Stocarea datelor este realizată în sistem hibrid, întrucât ai parte atât de un HDD tradiţional de 750 GB, cât şi de un SSD de 256 GB care ajută sistemul de operare şi jocurile instalate pe el să funcţioneze mai bine.
Practic, pe piaţa există şi laptopuri cu platforme hardware mai puternice decât cea propusă de G750JX, însă modelul pe care l-am avut la test este suficient de puternic pentru a gestiona orice tip de conţinut.
Astfel, poţi folosi fără probleme aplicaţii software complexe, conţinut multimedia cum ar fi filme Full HD şi, evident, jocuri. Ştim că acest ultim capitol este cel mai important când vorbim despre un laptop de gaming, iar experienţa noastră de lucru a fost una plăcută.
Practic, am putut testa jocuri precum Crysis 3, Rome 2 Total War, BioShock Infinite şi multe altele fără niciun fel de probleme, toate la rezoluţie Full HD 1920×1080 pixeli şi detalii setate la maxim.
Pentru a te convinge de aceste performanţe, te invităm să urmăreşti şi clipul video de mai jos, în care poţi vedea cu ochii tăi cum se comportă acest laptop în cele mai populare titluri ale momentului.
De regulă, un laptop cu asemenea performanţe este destul de zgomotos, întrucât are nevoie de o soluţie de răcire puternică. Totuşi, nu este şi cazul lui G750, care este silenţios pentru un laptop pentru jocuri chiar şi după ce te joci ore în şir cele mai moderne titluri. De fapt, dacă asculţi cu atenţie vei auzi ventilatoarele, însă speakerele sunt suficient de puternice pentru a acoperi zgomotul produs de acestea.
Şi pentru că tot am pomenit de speakere, merită să atragem atenţia că acestea sunt amplasate sub rama de jos a ecranului, fiind astfel îndreptate spre utilizator, lucru ce asigură o audiţie de calitate mai bună. În plus, există şi un subwoofer poziţionat pe partea din spate a laptopului, care întregeşte experienţa multimedia.
Calitatea audio este bună, însă nu perfectă, întrucât apar unele distorsiuni în special când nivelul volumului este ridicat şi muzica are un bass puternic.
În plus, laptopul se încălzeşte foarte puţin şi numai în zonele din jurul tastaturii şi a touchpad-ului, lucru care asigura o utilizare fluenta fără neplăceri.
Conectivitatea este de asemenea la înălţime pe noul Asus G750, întrucât producătorul taiwanez oferă acces la patru sloturi USB, conectori HDMI, Thunderbolt şi VGA, un card reader şi o unitate optică.
De asemenea, există conexiuni Gigabit LAN, bluetooth şi wireless, inclusiv noul standard Wi-Fi 802.11ac care începe să fie implementat de tot mai mulţi producători.
Autonomia nu este un aspect esenţial pentru un laptop de gaming, mai ales că acesta va fi utilizat prepoderent acasă. Totuşi, Asus G750 surprinde plăcut la acest capitol şi oferă până la 100 de minute de utilizare în timpul jocurilor şi o autonomie de cel puţin 3 ore pentru o utilizare obişnuită, chiar dacă placa video Nvidia funcţionează practic tot timpul, ca urmare a faptului că nu dispune de tehnologia Optimus.
Aceasta din urmă ar fi permis laptopului să folosească placa video integrată Intel atunci când nu avea nevoie de puterea plăcii video dedicate. În aceste condiţii, autonomia obţinută de Asus G750 este una bună, fiind obţinută prin intermediul unui acumulator Li-Ion de 88 Whr pe 8 celule.
Ce scârţâie
Aşa cum spuneam mai sus, Asus G750 are câteva mici defecte, dar niciunul dintre acestea nu este suficient de puternic pentru a te determina să nu cumperi acest produs.
Practic, printre puţinele defecte se numără unghiurile modeste de vizualizare ale ecranului sau lipsa unor metode avansate de programare a tastelor speciale, în timp ce alte aspecte precum designul sunt mai degrabă subiective.
Probabil însă ca cel mai deranjant aspect este că pe partea din faţă a laptopului au fost amplasate şi patru LED-uri de stare, întrucât poziţionarea acestora nu este cea mai fericită. Acestea sunt foarte luminoase şi îţi distrag permanent atenţia atunci când te uiţi la un film pe timp de noapte, putând fi deranjante şi în sesiunile lungi de gaming.
Preţuri Asus G750 şi disponibilitate
Asus G750 a început deja să-şi facă simţită prezenţa şi în magazinele de comerţ electronic din România.
Versiunea G750JX costă aproximativ 7.700 lei într-o configuraţie identică cu cea pe care am avut-o şi noi la test, cu deosebirea că, cel puţin în cazul unora dintre magazinele online, nu include şi sistemul de operare Windows 8.
Pentru utilizatorii interesaţi de acest produs care au un buget mai mic la dispoziţie, producătorul taiwanez oferă modelul Asus G750JW dotat cu procesor Intel Core i7-4700MQ de 2.4 GHz, placă video dedicată Nvidia GEForce GTX 765M de 2 GB, 8 GB RAM şi HDD clasic cu capacitatea de 750 GB. Ecranul este similar cu cel al modelului de vârf, iar preţul solicitat de Asus este de aproximativ 5.200 lei, dar şi acest laptop vine fără sistem de operare Windows 8.
Concluzii
În anamblu, Asus G750 oferă performante bune pentru un utilizator obişnuit care vrea să se joace cele mai noi titluri.
Designul este unul special conceput pentru gameri, ecranul oferă performanţe bune, platforma hardware este capabilă să ruleze fără probleme orice joc modern, iar autonomia este bună pentru acest segment de piaţă.
Este adevărat că găseşti laptopuri mai ieftine cu configuraţii hardware similare, în special la producători precum Acer sau MSI, însă nu uita că Asus G750 nu oferă doar o platformă hardware, ci şi o construcţie solidă, un design special şi un sistem de ventilaţie silenţios.
Acestea sunt doar câteva motive pentru care Asus G750 ne-a plăcut foarte mult, chiar dacă, aşa cum ai observat pe parcursul acestui review, există şi unele mici probleme.
Pro
- platforma hardware puternică
- ecran de calitate
- design atractiv
- silenţiozitate
Contra
- unghiuri de vizualizare modeste
- LED-uri de stare deranjante
Marian
22 septembrie 2013 la 09:07
Pretul mi se pare nejustificat, spun asta deoarece ce ofera nu e tocmai un raport corect de calitate si pret, insa banuiesc ca sunt persoane prea putin… realiste ca sa o zic asa, insa este doar o parere nu luati ca fiind o ofensa la adresa cuiva.
Pavel
19 octombrie 2014 la 19:12
Dap , am cumparat si eu unul si dupa 4 luni S-A ARS PLACA DE BAZA !!! DA ,DA SUNT FOARTE BUNE ,N-AM CE ZICE ….
Cristi
15 iunie 2021 la 08:03
Il am din 2013 seria 750jw si merge impecabil si acum. Am adaugat un SSD Samsung pro 256 si 8gb memorie. Inca tine la jocuri destul de noi cu grafica redusa la jumatate bineinteles… In rest percuteaza la orice-i cer.
Eu sunt de parere ca nu se mai fac laptopuri asa de solide.