GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus G771 review – laptop multimedia performant de 17”

Testat pe data de 23 septembrie 2014
Pe scurt: Asus G771 este un laptop cu ecran IPS de 17” din gama Republic of Gamers dedicat mai degrabă activităţilor multimedia şi mai puţin utilizatorilor pretenţioşi în privinţa jocurilor. Laptopul iese în evidenţă prin construcţia de calitate, ecranul performant şi platforma hardware puternică.
Produs testat: Asus G771   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 6000 Lei

Asus şi-a câştigat o bună reputaţie pentru laptopurile din seria Republic of Gamers (ROG), care sunt dedicate, aşa cum sugerează şi numele, utilizatorilor pasionaţi de jocuri.

Unul dintre ultimele modele care au ajuns în această categorie este şi Asus G771, un dispozitiv cu ecran Full-HD de 17.1” şi o platformă hardware puternică de la Intel/Nvidia.

Totuşi, pe parcursul testelor efectuate în ultimele zile cu acest produs am realizat că G771 este mai degrabă un laptop multimedia cu unele abilităţi pentru jocuri, element întărit şi de designul împrumutat în bună măsură de la modelul Asus N750.

Care sunt motivele pentru care am ajuns la această concluzie vei afla de pe parcursul acestui review, însă înainte de a începe merită să atragem atenţia că avem în faţă un model pre-productie,  însă în similar cu cel pe care îl vei găsi în magazine în perioada următoare din cam toate punctele de vedere.

Asus G771, un laptop performant din seria Republic of Gamers

Asus G771, un laptop performant din seria Republic of Gamers

Ce este Asus G771?

Asus G771 este un laptop din gama Republic of Gamers a producătorului taiwanez, care se adresează utilizatorilor ce apreciază designul elegant şi calitatea construcţiei unui laptop, concomitent cu oferirea unor performanţe bune în aplicaţii multimedia şi în jocuri, în anumite condiţii.

Specificaţii tehnice

Asus G771
EcranIPS, 17.3”, FullHD
ChipsetIntel Haswell HM87
ProcesorIntel Core i7-4710HQ
GraficaIntel 4600 HD + Nvidia GeForce GTX 860M
Memoria RAM16 GB DDR3
StocareSSD 256 GB + HDD 1 TB
ConectivitateWireless ac, bluetooth, Gigabit LAN
Porturi4xUSB, SD card, HDMI, mini-DisplayPort
SoftwareWindows 8.1
AcumulatorLi-Ion 56 Wh
Dimensiuni418x284x37 mm
Greutate3.32 kg
Alteletastatura iluminata, Blu-ray

Review video

Pentru început, iată un review video cu Asus G771:

Ce ne-a plăcut

Chiar dacă face parte din seria ROG, Asus G771 împrumută o bună parte din caracteristicile de design şi construcţiei ale seriei N de laptopuri multimedia, iar aici ne referim atât la forma generală, cât şi la tipurile de materiale utilizate, dar şi la tastatură şi trackpad.

Pe de altă parte, există şi elemente specifice ROG, în primul rând negrul adoptat pentru carcasă, aluminiul texturat de pe capac, metalul mat pentru interior şi plasticul utilizat pe părţile laterale şi pe spate. Acestea sunt decorate cu mici elemente roşii care contribuie la design, precum logo-ul iluminat Republic of Gamers de pe capac.

Astfel, în ansamblu, designul este elegant, dar simplu, lipsit de unele elemente de agresivitate caracteristice seriei ROG, însă din punctul nostru de vedere avem în faţă o combinaţie reuşită între seria pentru gameri şi modelele multimedia N.

Părţile laterale sunt bine reprezentate de o serie de porturi. Astfel, există 4 porturi USB, precum şi porturi HDMI şi Mini-Display Port, dar şi conectori LAN şi un card-reader SD. În partea din faţă întâlnim o serie de LED-uri de stare, însă acestea au fost implementate elegant în carcasa pentru a nu te deranja prea mult în utilizarea de zi cu zi.  Există inclusiv o unitate optică Blu-ray combo, întrucât spaţiul generos a permis implementarea unei astfel de soluţii utilizate din ce în ce mai rar de utilizatori în contextul popularităţii serviciilor de tip cloud.

Capacul lui Asus G771 este realizat din metal

Capacul lui Asus G771 este realizat din metal

Construcţia generală este este solidă, iar greutatea de 3.3 kg, care poate părea prea mare pentru anumiţi utilizatori, este una conformă cu cerinţele actuale pentru un laptop puternic din acest segment de piaţă, lucru valabil şi în privinţa grosimii care ajunge la aproape 4 cm.

Implementarea unui ecran de 17” a permis producătorului să dezvolte un spaţiu interior generos, inclusiv pentru a introduce difuzoare stereo în partea de sus, tastatură şi trackpad de dimensiuni mari şi un palm-rest adecvat. Din fericire, marginile sunt mai teşite şi mai puţin ascuţite decât cele pe care le-am întâlnit la numeroase alte produse Asus.

Tastatura în sine oferă o experienţă plăcută de lucru, întrucât tastele sunt ferme şi răspund rapid la comenzi, sunt “îmbrăcate” într-un material cauciucat şi oferă un feedback excelent. Asus a implementat o margine roşie în jurul tastelor WASD, patru dintre cele mai utilizate în cadrul jocurilor, iar aspectul vizual este unul plăcut. Acest lucru este valabil şi în cazul iluminării cu roşu a tastaturii, intensitatea putând fi modificată cu uşurinţă.

Cuvinte bune avem şi la adresa trackpadului, care s-a dovedit a fi fiabil şi cu o acureteţe bună a comenzilor, în special când foloseşti gesturi de tip tap. Spunem asta pentru că, atunci când faci click-uri tradiţionale, trackpadul poate părea uşor rigid şi zgomotos. Gesturile sunt de asemenea bine reprezentate, iar dacă vrei o varietate mai largă le poţi personaliza în cadrul aplicaţiei Smart Gesture.

Asus a optat pentru un panou IPS, lucru destul de rar întâlnit în cazul laptopurilor de 17”, iar acest lucru asigură un contrast bun, o reprezentare fidelă a culorilor şi unghiuri bune de vizualizare.

Prin urmare, vorbim despre un ecran adecvat pentru jocuri, multimedia şi utilizare de zi cu zi şi mai puţin pentru editare foto şi video de anvergură, lucru demonstrat şi de datele obţinute cu colorimetrul Spyder4 Elite:

  • gamma: 2.0 ;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 302 cd/m2;
  • contrast la luminozitate maximă: 690:1;
  • punct de alb: 7400 K;
  • negru pe luminozitate maximă: 0.44 cd/m2;
  • DeltaE mediu: 2.65 necalibrat, 1.46 calibrat.

Nu în ultimul rând, alegerea rezoluţiei Full-HD pentru ecran este mai mult decât suficientă în prezent, după numeroasele probleme de scalare pe care le-am întâmpinat cu ecrane cu rezoluţii mari din cauza incompatibilităţii cu sistemul de operare Windows.

Platforma hardware este puternică, alcătuită dintr-un procesor Intel Core i7-4710HQ cu frecvenţa de 2.5 GHz, placă video dedicată Nvidia GTX 860M cu 4 GB de memorie DDR5 care rulează la 1.1 GHz şi 16 GB de memorie RAM. Datele sunt stocate pe un SSD de 256 GB şi un HDD tradiţional de 1 TB.

Accesul la componentele interne se face prin eliminarea unui singur şurub, astfel că update-urile sunt uşor de realizat, motiv pentru care poţi opta şi pentru configuraţii mai puţin impresionante (şi mai ieftine).

Aşa cum te poţi aştepta din partea unui laptop cu o astfel de configuraţie, G771 rulează fluent în activitatea de zi cu zi în browsing, diverse programe de editare pentru documente şi software de editare pentru fotografii precum Photoshop. La fel de bine se descurcă şi la capitolul multimedia în privinţa filmelor în format Full-HD, iar jocurile rulează fluent atunci când sunt folosite setările Medium. În cea mai mare parte a timpului, jocurile rulează fluent şi pe setările High sau Ultra, însă aici există câteva aspecte importante despre care poţi citi mai jos.

Performanţele sunt evidenţiate şi în diverse programe de benchmarch, care au furnizat următoarele rezultate:

  • 3DMark 11: P5006;
  • 3DMark 13: Ice Storm – 92735, Cloud Gate –13612, Sky Driver – 11119, Fire Strike – 3564;
  • PCMark 08: Home Convenţional – 3214;
  • CineBench 11.5: OpenGL 59.54 fps, CPU 5.76 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 93.93 fps, CPU 537 cb.

Sunetul care acompaniază filmele sau jocurilor are o calitate decentă şi un volum destul de ridicat, însă în absenţa bas-ului nu este la fel de bun ca cel întâlnit pe alte dispozitive din acest segment. În orice caz, acest aspect este mai puţin important, întrucât cel mai probabil vei apela frecvent la o pereche de căşti.

Conectivitatea este de asemenea la înălţime, şi asta deoarece există inclusiv conexiune Wi-Fi ac cu un semnal puternic şi constant chiar şi la depărtarea de router. Laptopul vine cu suport pentru bluetooth şi beneficiază inclusiv de unitate optică Blu-ray.

În cea mai mare parte, laptopul nu se încălzeşte la utilizare intensă, mai ales că aerul fierbinte este eliminat prin evacuarea masivă de pe partea stângă. Totuşi, zona din jurul testelor Y şi U, precum şi partea superioară a trackpadului, se încălzesc mai mult chiar şi în utilizare obişnuită, element care poate genera transpiraţie la mâini pe perioada verii. În schimb, palmrestul nu se încălzeşte nici după câteva ore bune de gaming. De asemenea, nivelul de zgomot generat de ventilatoare este unul acceptabil chiar şi în astfel de condiţii.

Asus G771 este dotat cu un acumulator de 56 Wh care oferă aproximativ o oră şi 40 de minute de gaming. Autonomia creşte la 3-4 ore în cazul unei utilizatori obişnuite cu setarea Balanced care implică o luminozitate de 60% pentru ecran şi Wi-Fi activat, cu aprinderea ocazională a tastaturii. În cazuri extreme poţi ajunge la 5 ore – 5 ore şi jumătate de autonomie în modul PowerSaving, care implică însă o luminozitate scăzută şi dezactivarea Wi-Fi-ului.

Valorile nu sunt impresionante, însă pe de altă parte sunt destul de comune în segmentul laptopurilor cu platforme puternice dedicate jocurilor.

Asus G771 mizeaza pe un acumulator de 56 Wh

Asus G771 mizeaza pe un acumulator de 56 Wh

Ce scârţâie

Pe lângă aspectele pozitive, G771 are şi câteva puncte slabe mai mult sau mai puţin importante. Printre ele se numără şi atracţia pentru amprente a capacului şi a palm-restului, element care afectează eleganţa produsului.

De asemenea, Asus a optat pentru taste direcţionale de mici dimensiuni şi înghesuite, la fel ca şi în cazul NumPad-ului, chiar dacă ar fi avut spaţiu suficient pentru versiuni de dimensiuni standard.

Pe lângă aceasta, la achiziţionarea laptopului este important să parcurgeţi opţiunile aplicaţiei Splendid pentru ecran, întrucât din fabrică aceasta este setată pe modul Vivid, un mod care supra-saturează culorile.

Asus G771 nu este lipsit de unele probleme

Asus G771 nu este lipsit de unele probleme

Principalul inconvenient îl reprezintă însă performanţa în jocuri, întrucât ni s-a întâmplat ocazional ca, atunci când utilizăm setări High sau Ultra, jocurile moderne să sacadeze, în special în cadrul sesiunilor lungi de gaming. În ansamblu însă, experienţa de joc nu este afectată semnificativ,  dar aceste neajunsuri meritau amintite, pentru că platforma hardware este puternică iar laptopul are dimensiuni generoase ce ar trebui sî nu pună probleme răcirii.

Potrivit datelor furnizate de aplicaţiile HWInfo şi GPU-Z, temperaturile procesorului şi plăcii video ajung la 86-87 de grade şi, respectiv, 80 de grade, moment în care frecvenţele componentelor scad până spre 2.0 GHz în cazul procesorului şi 950 MHz în cazul plăcii video.

Cel mai probabil, Asus a optat pentru soluţia scăderii frecvenţelor în momentul în care temperaturile depăşesc un anumit prag, pentru a proteja integritatea acestora. Prin urmare, dacă vrei să eviţi complet astfel de probleme, îţi recomandăm să foloseşti setările Medium pentru jocuri. Cu acestea, nu am întţmpinat nici o problemă în nicunul din jocurile testate.

Performanţele în jocuri depind însă şi de alimentarea cu energie a laptopului. Astfel, am remarcat o scădere drastică a frecvenţei pentru procesor (până la un minim de 0.8 GHz) şi placa video (până la 275 MHz) atunci când laptopul funcţionează pe baterie, lucru care nu se întâmplă atunci când dispozitivul este alimentat de la priză. Acest aspect limitează posibilitatea de a te juca atunci când nu ai o priză la îndemână.

Mai multe detalii despre comportamentul laptop-ului atunci când este solicitat intens poţi citi în review-ul nostru în Engleză de pe Ultrabookreview.com .

19×10 Med.
19 x 10 Med. baterie
19×10 Ultra/Very High
Dirt 395 fps45 fps
Grid 2108 fps45 fps
Tomb Raider
89 fps27 fps
NFS Most Wanted56 fps36 fps
Bioshock Infinite75 fps27 fps42 fps
Metro Last Light56 fps32 fps30 fps

Preţ Asus G771 şi disponibilitate

Asus G771 va fi disponibil începând din luna noiembrie 2014 şi în magazinele din România, iar versiunea pe care am testat-o noi are un preţ recomandat de producător de 6.000 lei.

Pe piaţa vor exista alte trei versiuni, singurele diferenţe fiind consemnate în privinţa procesorului, a dispozitivelor de stocare şi a unităţii optice.

Astfel, versiunea de top este similară cu cea testată de noi, cu excepţia faptului că beneficiază de două HDD-uri de câte 1 TB şi un SSD cu capacitatea de 512 GB. Preţul solicitat de producător pentru această versiune de 7.500 lei.
Varianta imediat inferioară celei testate de noi mizează doar pe un HDD de 1 TB şi unitate optică DVD-RW, iar preţul este de 4.600 lei.

Cei care au un buget ceva mai restrâns se pot orienta şi spre versiunea de bază, echipată cu procesor Intel Core i5-4200H cu frecvenţa de 2.8 GHz, HDD de 1 TB şi unitate optică DVD-RW. Preţul acestei versiuni este de 4.200 lei.

Versiunea de top vine cu unitate optica Blu-ray

Versiunea de top vine cu unitate optica Blu-ray

Concluzii

Prin intermediul lui G771, Asus a creat un laptop care se remarcă prin construcţia de calitate, ecranul IPS sau uşurinţa de a scrie la tastatură, dar şi prin platforma hardware şi posibilităţile de upgrade pentru memoria RAM şi unităţile de stocare. Performanţele generale ale laptopului sunt solide, cu excepţia cazurilor izolate când veţi dori să rulaţi jocuri recente la cele mai înalte setări posibile, caz în care te vei lovi ocazional de sacadări.

Acesta este şi unul dintre motivele pentru care G771 este, în opinia noastră, mai degrabă un laptop multimedia capabil să ruleze decent jocuri pe setări de nivel mediu la rezoluţie 1080p, chiar dacă prezenţa în gama Republic of Gamers poate sugera altceva.

Chiar şi aşa, Asus G771 este un laptop demn de luat în seamă de utilizatorii care au nevoie de un produs puternic, însă alegerea va depinde şi de preţul pe care îl va solicita producătorul.

Logo-ul Republic of Gamers

Logo-ul Republic of Gamers

Pro

  • construcţie solidă şi elegantă
  • ecran IPS de calitate
  • experienţă bună de tastare
  • platformă hardware puternică

Contra

  • sacadează în anumite jocuri cu setările la maxim
  • performanţe modeste la rularea jocurilor pe baterie

4 comentarii

  1. Bogdan Chiru

    2 noiembrie 2014 la 11:19

    Cam in ce parte a lunii noiembrie va fi disponibil in magazine acest laptop?

  2. dark401

    15 ianuarie 2015 la 06:52

    cam scump pentru performantele lui ,si procesorul cam lasa de dorit ,plus ca, decat HDD 1 TB ,mai bine puneau un SSD 512 GB ori cum e prea mult pentru un leptop , dar ar fi gandit mai repede …

    • Daniel Popescu

      15 ianuarie 2015 la 09:48

      Daca puneau SSD de 512 GB, pretul are fi fost cu circa 1000 lei mai mare. Cam asta este diferenta de pret intre un HDD de 1 TB (250-300 lei) si un SSD de 512 GB (1200-1500 lei).

  3. cosmin

    18 august 2015 la 17:53

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri