GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

ASUS: cumpărătorii își doresc performanță de la un laptop, înainte de toate

Autor: Echipa Giz.ro

Zilele trecute am participat la evenimentul ASUS Intel Performance Day. Mă așteptam la un eveniment tipic de lansare de noi produse și tehnologii, însă a fost vorba mai degrabă de o prezentare într-un cadru relaxat a tendințelor din ultimii ani în ceea ce privește evoluția preferințelor utilizatorilor când vine vorba de laptopuri și felul în care ASUS și Intel răspund acestor cerințe.

asus intel performance day cooling

Nu miră pe nimeni faptul că piața notebookurilor a crescut considerabil în timpul pandemiei, odată cu trecerea la sistemul de lucru de acasă pentru multe firme, moment când mulți au realizat că vechiul calculator nu mai face față cerințelor.

Astfel, în 2020 cumpărătorii s-au năpustit asupra stocurilor de laptopuri, iar în plus, în 2021 s-a înregistrat o creștere de 20% a pieței față de 2020.

Ce mă bucură personal este tranziția la ecranele OLED, unde ASUS este cel mai important jucător care deja de câțiva ani buni promovează aceste modele de paneluri pe toate gamele de laptopuri, nu doar pe cele premium. Nu trebuie să ne mire deci că ASUS deține în acest moment 68% din piața de laptopuri cu ecran OLED, la nivel mondial.

O altă tendință interesantă este introducerea, încă timidă, a produselor cu ecrane de 16-inch, însă în continuare cele mai vândute modele, de departe, sunt cele cu ecrane de 15.6-inch. Înțeleg de ce, pentru că oferă cel mai bun raport între capacități, dimensiuni și preț, dimensinile produselor fiind chiar în scădere datorită designurilor cu margini din ce în ce mai subțiri în jurul ecranelor.

La un moment dat în timpul prezentării, Ivan Besskyi, East EMEA Technical PR Leader ASUS, ne-a întrebat care credem că sunt cele mai importante caracteristici pe care utilizatorii și le doresc de la un laptop în general. M-am gândit la autonomia bateriei, la dimensiuni, greutate, preț, dar recunosc că nu mi-a trecut niciun moment prin minte că cel mai important ”feature” este performanța, înainte de toate. Nu doar atât, dar sondajele au arătat că este vorba de o preferință la nivel global, nu doar la noi în țară.

preferinte cumparatori laptopuri

Când vine vorba de performanțe, nu ar trebui să ne mire că dintre toate tipurile de laptopuri, cele de gaming cunosc cea mai mare creștere în vânzări de la an la an. Aceste modele ultra performante se descurcă excelent nu doar în jocuri, ci și la editare video sau în aplicații 3D folosite în mediile profesionale, datorită componentelor performante care pot fi răcite corespunzător.

Asus acordă însă o atenție deosebită segmentului „laptopurilor menite creatorilor de conținut”, produse multivalente cu un design simplist și mai compact decât cel al opțiunilor ROG/TUF de gaming, performanțe bune în utilizarea zilnică și în taskuri profesionale cu cerințe medii, ecrane OLED cu acoperire 100% DCI-P3, și cu prețuri în general competitive. În acest segment, se remarcă seriile lor VivoBook și ZenBook, acum disponibile într-o plajă largă de versiuni, pe care le vom testa aici pe site pe parcursul lunilor următoare.

Dincolo la concentrarea aproape exclusivă pe ecrane OLED pe aceste serii, Asus au facut trecerea și la platformele tehnice de ultimă generație. Procesoarele Intel din generația a 12-a aduc creșteri de performanță tangibile față de modelele anilor precedenți, de până la 2.5x ori.

Mare atenție însă la detalii, pentru că performanțele și capabilitățile unei platforme diferă de la implementare la implementare, în funcție de dimensiuni, soluții de răcire, și profilele de putere aferente fiecărui produs.

E important de menționat că Inginerii ASUS au lucrat activ la reproiectarea carcaselor și a sistemelor de răcire astfel încât să poată integra platformele Core H full-power de 45 W în șasiuri care în trecut puteau răci doar procesoare de 20-28 W. Printre altele, acest upgrade a fost posibil datorită reproiectării ventilatoarelor, măririi volumului transferului termic în cazul fiecărei soluții de răcire în parte, și chiar utilizării unor soluții vapor-chamber, în special pe modelele premium.

Astfel, împreună cu prezența plăcilor video dedicate și diverselor upgrade-uri la capitolul dotărilor și ergonomiei, laptopurile din seriile Vivobook nu mai sunt doar cele mai accesibile produse Asus, ci serii multi-valente interesante, ce nu fac rabat la capitole importante precum designul, performanțele și calitatea ecranelor oferite, o dată cu tranziția spre aceste paneluri OLED pe care nu poți să le ignori.

Pe larg, vom discuta despre notebookurile Asus din generația 2022 în review-urile detaliate ce vor urma în lunile viitoare, atât aici, cât mai ales pe Ultrabookreview.com.

GiZ.ro a participat la ASUS Intel Performance Day în urma invitației adresate de ASUS România.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri