GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG GL552VW review – laptop multimedia cu Intel Skylake

Testat pe data de 2 noiembrie 2015
Pe scurt: Asus GL552VW este un laptop multimedia cu ecran de calitate şi performanţe bune în orice situaţie, însă aceste avantaje sunt trase în jos de câteva decizii de design mai puţin inspirate.
Produs testat: Asus ROG GL552VW   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 5000 Lei

Când eşti în căutarea unui laptop multimedia, un model Asus ROG ar trebui să se afle pe primele poziţii ale listei tale de cumpărături.

Producătorul taiwanez are o bună tradiţie în acest segment de piaţă, iar lansarea noilor procesoare Intel Skylake a generat inevitabil o nouă serie de produse şi din partea celor de la Asus.

Asus ROG GL552VW este unul dintre aceste noi modele, un laptop cu un excelent ecran IPS de 15-inch şi hardware performant, capabil să facă faţă cerinţelor uzuale, multimedia sau chiar şi jocurilor, însă un laptop ce suferă la capitolul robusteţe şi portabilitate.

Noi am avut la test versiunea cu capac din plastic, dar pe piaţă vor exista şi variante cu capac din aluminiu, care cel puţin în teorie ar trebui să ofere o construcţie mai solidă. Nu în ultimul rând, merită să menţionăm că versiunea de test este una pre-producţie, astfel că e posibil ca anumite aspecte remarcate de noi să se schimbe într-o anumită măsură până la lansarea efectivă în magazine.

Asus GL552VW este un laptop multimedia

Asus GL552VW este un laptop multimedia

Ce este Asus ROG GL552VW?

Asus ROG GL552VW este un laptop full-size performant, construit pe platforma hardware Intel Skylake. El impresionează prin performanţe, calitate ecranului şi comportamentul termic/acustic, însă scârţăie la capitolul robusteţe şi portabilitate, după cum vă ziceam şi mai sus.

Specificaţii tehnice Asus ROG GL552VW

Asus ROG GL552VW
EcranIPS, 15.6″, 1920 x 1080 pixeli
ProcesorIntel Skylake Core i7-6700HQ, quad-core 2.6 GHz
Placa videoIntel HD 530 + Nvidia GTX 960M 2GB
Memorie16 GB DDR4 2133Mhz (2xDIMMs)
StocareSSD 128 GBSSD + HDD 1 TB
ConectivitateWireless AC Intel 7265 , Gigabit Lan, Bluetooth 4.0
Porturi4x USB 3.0, 1x USB 3.1, HDMI, DisplayPort, SD card reader, LAN
Baterie48 Wh (externa)
OSWindows 10
Dimensiuni384 x 257 x 34.7 mm
Greutate2.57 kg
Extratastatură iluminată, unitate optică

Review video Asus ROG GL552VW

Ce ne-a plăcut

Din punct de vedere al designului, interiorul ne-a atras cel mai mult atenţia, datorită unui background închis la culoare şi a unui finisaj plăcut la atingere, însă foarte susceptibil la amprente. În plus, Asus a folosit câteva elemente roşii, în buna tradiţie a unui ROG, şi un design grafic interesant în partea de sus a tastaturii.

Interiorul oferă spaţiu suficient pentru o tastatură full-size, iar conectivitatea este pe măsură: 4 porturi USB, dintre care unul TypeC, HDMI, card-reader, unitate optică şi port LAN.

Laptopul are inclusiv unitate optica

Laptopul are inclusiv unitate optica

Display-ul IPS de 15.6” este mat şi are rezoluţie Full HD, iar calitatea acestuia este exemplară: reproducerea culorilor este fidelă, contrastul este de circa 750:1, luminozitatea este ridicată iar unghiurile de vizualizare sunt largi.

Iată şi datele sintetice obţinute cu colorimetrul Spyder 4:

 • acoperire: 93% sRGB, 69% NTSC, 72% AdobeRGB;
 • gamma: 2.2;
 • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 282 cd/m2 la priză;
 • contrast la luminozitate maximă: 760:1;
 • punct de alb: 7100 K;
 • negru la luminozitate maximă: 0.37 cd/m2;
 • DeltaE medie: 2.65 necalibrat, 1.07 calibrat.

asus-gl552vw-ecran-lum-distributie

Tastatura este decentă şi nu necesită prea mult timp de acomodare, dar tastele au o cursă scurtă, la fel ca în cazul celor mai multe ultraportabile. Tocmai de aceea feedbackul nu este excelent şi se poate întâmpla să tastezi greşit sau ca anumite apăsări să nu fie înregistrate cum trebuie, mai ales dacă nu apeşi în partea de mijloc a tastelor.

La rândul său, trackpadul are o acurateţe bună în cea mai mare parte a cazurilor, însă ocazional nu înregistrează tapurile sau swipe-urile fine.

Din punct de vedere tehnic, notebookul Asus GL552VW este dotat cu un procesor quad-core Intel Skylake Core i7-6700HQ, o placă video dedicată Nvidia GTX 960M şi 16 GB RAM DDR4, în timp ce stocarea este asigurată de un SSD de 128 GB şi un HDD de 1 TB, în cazul modelului testat de noi.

Prin prisma acestor specificaţii puternice, laptopul este foarte fâşneţ în activităţile de zi cu zi, atât în browsing, cât şi în redarea conţinutului multimedia, inclusiv 4K. În plus, platforma hardware permite şi rularea unor aplicaţii grafice mai pretenţioase precum Adobe Photoshop sau Premiere. Desigur, placa video de nivel mediu este suficient de bună şi pentru jocuri, însă nu te avânta la un nivel de detalii prea ridicat. De asemenea, temperaturile componentelor interne nu cresc exagerat de mult la utilizare intensivă, iar laptopul este destul de silenţios, ambele aspecte demne de remarcat şi apreciat.

Interiorul lui Asus GL552VW

Interiorul lui Asus GL552VW

Iată şi câteva rezultate obţinute în testele de benchmark:

Asus GL552VW
Cinebench R11.5 CPU7.44 pts
Cinebench R11.5 CPU – single core1.48 pts
Cinebench R15 CPU677 cb
Cinebench R15 CPU – single core145 cb
x264 HD Benchmark 4.0 – Pass 1157.2 fps
x264 HD Benchmark 4.0 – Pass 242.45 fps
x264 HD Benchmark 5.0.1 – Pass 170.95 fps
x264 HD Benchmark 5.0.1 – Pass 215.1 fps
Cinebench R11.5 GPU46.09 fps
Cinebench R15 GPU52.89 fps
3DMark 11P5342
3D Mark – Sky Driver
12094
3D Mark – Fire Strike3820

În plus, iată şi performanţele în jocuri:

FHD HighFHD Low
Shadow of Mordor29 fps37 fps
FarCry 422 fps30 fps
Grid Autosport44 fps79 fps
Tomb Raider65 fps31 fps
Bioshock Infinite41 fps68 fps
Total War: Rome 221 fps79 fps
Total War: Attila11 fps29 fps

Chipul wireless oferă viteze bune de conectare la internet chiar şi la o distanţă de 10 metri şi 2 pereţi faţă de router, în timp ce unicul ventilator disponibil îşi face bine treaba, întrucât păstrează carcasa mai mult rece.

asus-gl552vw-temp-zi

asus-gl552vw-temp-load

Notebook-ul beneficiază de un acumulator cu o capacitate relativ mică, de 48 Whr, însă bateria este externă şi poate fi uşor deconectată atunci cnând folosim laptopul legat la priză, element apreciat de o bună parte dintre utilizatorii obişnuiţi. Autonomia este decentă şi ajunge la aproximativ 5 ore în cazul unei utilizatori normale:

 • 7 ore – idle, Power Saving Mode, ecran la 0%, Wi-Fi OFF;
 • 4 ore şi 40 de minute – browsing editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
 • 4 ore – video 1080p fullscreen în Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
 • 4 ore şi 15 minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
 • 3 ore şi 40 de minute – video MKV 1080p fullscreen în VLC Player, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON;
 • 1 oră şi 50 de minute – browsing intensiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 40%, Wi-Fi ON.
Autonomia lui Asus GL552VW este decenta

Autonomia lui Asus GL552VW este decenta

Ce scârţâie

Chiar dacă în general beneficiază de o construcţie de calitate, laptopul Asus are un capac care flexează deranjant de mult. Din punctul noistru de vedere, atât capacul cât şi rama ecranului sunt mult prea fragile, iar balamalele nu impresionzează nici ele prin calitatea contrucţiei. De aceea, sfatul nostru pentru cei ce vor achiziţiona acest laptop este să îl treteze cu precauţie, să îl transporte cu grija în rucsac şi să fie foarte atenţi cu ridică şi închid ecranul: trebuie apucat din mijloc, nu de colţuri.

Capacul nu este de buna calitate

Capacul nu este de buna calitate

Pe lângă aceasta, palm-restul din plastic mat reţine foarte uşor amprentele, în timp ce greutatea de peste 2.5 kg şi grosimea de circa 34 de mm ale acestui laptop nu îl fac un dispozitiv uşor de transportat.

Tastatura păstrează layout-ul tradiţional Asus, astfel că tastele direcţionale şi zona NumPad-ului sunt înguste şi înghesuite, iar butonul de Power din dreapta sus poate fi apăsat cu uşurinţă din greşeală în timpul utilizării. Nu în ultimul rând, combinaţia de taste negre cu fonturi roşii nu este prea lizibilă în condiţii de iluminare medii sau scăzute, de aceea va trebui să foloseşti cam tot timpul iluminarea tastaturii.

Preţ Asus ROG GL552VW şi disponibilitate

Asus ROG GL552VW va fi disponibil pe piaţa din România în mai multe versiuni. Mă aştept ca versiunea fără SSD, dar altfel asemănătoare cu cea tesattă de noi, să coste circa 5000 de lei, dar vom reveni cu detalii exacte atunci când le vom primi de la producători.

Pentru moment, unele magazine online listează laptopul în configuraţie similară cu cea testată de noi, dar cu 24 GB RAM în loc de 16 GB, iar preţul acestei versiuni este de aproximativ 5.800 lei. Pe piaţa vor apărea însă şi versiuni mai ieftine, cu procesoare Intel Core i5, 8 GB RAM şi ecran HD (de care personal m-aş feri, deoarece oferă doar paneuluri TN).

Sistemul de prindere al ecranului de pe Asus GL552VW

Sistemul de prindere al ecranului de pe Asus GL552VW

Concluzii

Prin prisma calităţii ecranului şi a performanţelor hardware, Asus ROG GL552VW este un laptop multimedia de calitate şi ar putea fi o alegere bună pentru cei ce pun preţ pe viteză, dar nu intenţionează să călătorească foarte mult alături de achiziţia lor. Mă aştept ca preţul final să contribuie şi el pozitiv la modul în care acest laptop se va poziţiona pe piaţă.

Există însă o serie de aspecte ce pe noi ne-au nemulţumit, precum feedbackul oferit de tastatură şi trackpad, ce după părerea noastră ar cam trebuie regândite, fiind neschimbate de multe generaţii,  sau bateria de dimensiuni reduse pentru un laptop de 15-inch din acest segment. Însă pe acestea le putem oarecum accepta. Inconveninetul major al ROG-ului GL552VW este însă calitatea slabă a construcţiei ecranului, ce lasă impresia că s-ar putea dezmembra la fiecare atingere mai viguroasă. E drept, noi am avut la teste o versiunea pre-producţie şi am putea spera că modelul final sa fie ceva mai bine închegat, însă citind păreri despre modelul GL552JX, lansat acum ceva timp şi indentic cu GL552VW-ul la exterior, nu am mari speranţe pozitive.

Tocmai de aceea recomandarea mea e să evitaţi modelul cu capac din plastic şi să vă îndreptaţi atenţia spre versiunile cu capac metalic, ce ar trebui, măcar în teorie să fie mai robuste. Noi vom încerca să intrăm şi în posesia acelui model într-un viitor apropiat, pentru a vă oferi mai multe informaţii despre cum se simte el în utilizarea de zi cu zi.

Partea din spate a lui Asus GL552VW

Partea din spate a lui Asus GL552VW

Pro

 • ecran de calitate
 • performanţe bune
 • autonomie decentă

Contra

 • deficienţele carcasei şi a ramei ecranului
 • decizii greşite de design pentru tastatură

1 comentariu

 1. Doru

  25 februarie 2016 la 17:55

  Salut !

  Am achizitionat modelul cu capac metalic; capacul acesta se misca destul de mult atunci cand folosesc tastatura.
  Insa am mai analizat si alte modele de la lenovo pe care le am la indemana si exact aceeasi problema. Un singur thinkpad w540 pare sa stea mai bine la acest capitol.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri