GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Strix GL702VM review – laptop compact cu ecran de 17-inch și abilități de gaming

Testat pe data de 28 iulie 2017
Pe scurt: Asus ROG Strix GL702VM este un laptop de gaming cu particularități aparte: beneficiază de hardware de top și ecran de 17-inch cu GSync, într-un format compact și ușor. Autonomia are însă de suferit prin prisma GSync-ului, iar temperaturile componentelor interne și carcasei exterioare ajung la valori ridicate.
Produs testat: Asus ROG Strix GL702VM   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.75/5    Pret: 7500 Lei

În acest articol vom discuta despre Asus-ul ROG GL702VM, un laptop cu particularități aparte, deoarece este menit să ofere performanțe de top și un ecran de 17-inch într-un format relativ compact și ușor.

Modelul celor de la Asus cântărește doar 2.7 kg, așadar este doar cu foarte puțin mai greu decât un laptop standard de 15-inch.

El integrează hardware de ultimă generație cu procesoare Intel HQ și grafică Nvidia 1060, un ecran IPS de bună calitate cu GSync, o tastatură iluminată și o baterie de mare capacitate.

Nu va excela însă la capitolul autonomie, tocmai datorită GSync-ului ce menține cipul Nvidia activ tot timpul, și nu excelează nici la capitolul eficiență a sistemului de răcire.

Despre acestea și toate celelalte aspecte importante ale Asus-ului ROG GL702VM veți afla mai multe din rândurile de mai jos.

Specificații Asus ROG Strix GL702VM

Iată principalele specificații tehnice ale lui Asus ROG Strix GL702VM:

Asus ROG Strix GL702VM
Ecran17.3 inch, 1920 x 1080 pixeli, 75 Hz, IPS, GSync
ProcesorIntel Skylake Core i7-7700HQ
Placa videoNvidia GTX 1060M 6 GB
Memorie16 GB DDR4 (2 x DIMMs)
StocareSSD M.2 128 GB + HDD 1 TB
ConectivitateWireless AC, Bluetooth 4.1, Gigabit Ethernet
Porturi3x USB 3.1 Type A, 1x USB 3.1 Type C Thunderbolt 3, miniDP, HDMI
Baterie76 Wh
OSWindows 10
Dimensiuni413 x 281 x 24.7 mm
Greutate2.7 kg
Extratastatura iluminata

Ce ne-a plăcut

Întrucât face parte din seria ROG Strix, GL702VM este un laptop care se adresează atât pasionaților de jocuri, cât și segmentului multimedia. Acest lucru este evidențiat și de design, în special pe varianta argintie pe care am primit-o la test, întrucât elementele de gaming nu ies atât de mult în evidență.

Astfel, capacul are un finisaj de aluminiu a cărui culoare limitează vizibilitatea urmelor și amprentelor, iar cele două elemente portocalii sunt mai estompate, element important în contextul în care acestea sunt iluminate de ecran și nu pot fi oprite manual. În rest, singurul LED care rămâne aprins în permanență este cel alocat butonului de Power de pe tastatură. De asemenea, la interior și pe spate există unele gravuri care trădează caracterul specific laptopurilor de jocuri, fără să iasă însă prea mult în evidență.

Chiar dacă nu este cel mai ușor sau cel mai subțire laptop de 17 inch, GL702VM este ușor de transportat și de utilizat, mai ales datorită marginilor rotunjite și a unui sistem de balamale destul de bun. Chiar dacă par mici la prima vedere, balamalele se achită cu bine de sarcini, iar ecranul rămâne ferm pe poziție, poate fi deschis cu o singură mână și se rabatează până la circa 145 de grade. În plus, laptopul este stabilit pe orice suprafață plană datorită piciorușului cauciucat de pe spate.

Pe părțile laterale, Asus a implementat 3 porturi USB 3.1 Type A, un port USB 3.1 Type C Thunderbolt 3, dar și porturi miniDP și HDMI și un card reader. Din păcate, cele mai multe dintre acestea au fost poziționate pe laterala dreaptă, inclusiv portul de încărcare pentru baterie, astfel că dacă folosești multe periferice spațiul pentru mouse poate deveni limitat.

Tastatura oferă o experiență plăcută de utilizare, mai ales că tastele sunt bine spațiate și au dimensiuni potrivite. Partea mai puțin plăcută este că NumPad-ul și săgețile direcționale sunt foarte înguste, iar tasta Gaming Center este complet inutilă și poziționată acolo unde ar fi trebuit să fie NumLock-ul. De asemenea, este posibil ca fontul folosit de Asus pentru litere să nu fie pe placul tău, însă aici este chestie de gusturi.

Dacă treci însă peste aceste inconveniente, vei descoperi că tastele au un finisaj moale și plăcut, o cursă suficient de lungă și un răspuns adecvat, așa că experiența de tastare este plăcută după ce te obișnuiești cu feedback-ul lor. În plus, tastele sunt silențioase, inclusiv Spacebar-ul, iar iluminarea cu LED-uri portocalii și roșii are loc pe 3 niveluri de intensitate și este activată printr-un swipe pe trackpad. Nu în ultimul rând, tastatura include tehnologie anti-ghosting, care permite apăsarea și înregistrarea a până la 30 de taste simultan, element util pentru gameri.

Trackpadul este spațios, realizat din plastic și are butoane decente pentru click, însă există unele deficiențe despre care vom aminti mai târziu.

GL702VM utilizează un ecran IPS cu rezoluție Full HD cu diagonala de 17.3 inch cu suport pentru tehnologia GSync, o rată de refresh de 75 Hz și un timp de răspuns de 23 ms de la negru la negru care nu va fi tocmai pe placul jucătorilor profesioniști. Inițial, culorile au o tentă spre albastru, însă problema poate fi corectată printr-o calibrare a ecranului, în timp ce luminozitatea este suficient de puternică pentru a putea utiliza laptopul și în mediu exterior. Una dintre puținele probleme ale sale este fenomenul de bleeding care apare în partea inferioară a ecranului, însă în rest puține i se pot reproșa, așa cum arată și datele obținute cu senzorul Spyder 4:

  • hardware: LG Philips LP173WF4-SPF3 (LGD04E8);
  • acoperire: 94% sRGB, 70% NTSC, 73% AdobeRGB;
  • gamma: 2.0;
  • luminozitate maximă în mijlocul ecranului: 321 cd/m2 on power;
  • contrast la luminozitate maximă: 690:1;
  • punct de alb: 7200 K;
  • negru la luminozitate maximă: 0.47 cd/m2;
  • DeltaE medie: 2.11 necalibrat, 1.00 calibrat.

Din punct de vedere hardware, GL702VM este disponibil într-o varietate de configurații, iar noi am avut-o la test pe cea cu procesor Intel Core i7-7700HQ, 16 GB RAM DDR4, placă video Nvidia GTX 1060 cu 6 GB de VRAM și stocare duală pe SSD M.2 de 128 GB și HDD de 1 TB.

Deloc surprinzător, configurația oferă performante bune în aproape orice fel de aplicații, de la cele uzuale pentru navigarea pe internet și editarea de documente până la cele de editare foto. De asemenea, procesorul și placa video au rulat la capacitate maximă pe parcursul testelor, așa cum o demonstrează și datele sintetice:

  • 3DMark 11: P12418;
  • 3DMark 13: Sky Driver – 22497, Fire Strike – 9004, Time Spy – 2482;
  • PCMark 08: Home Convențional – 4364;
  • Geekbench 3 32-bit: Single-Core: 3836, Multi-core: 14046;
  • Geekbench 4 64-bit: Single-Core: 4576, Multi-core: 14028;
  • CineBench 11.5: OpenGL 64.48 fps, CPU 8.13 pct, CPU Single Core 1.62 pct;
  • CineBench R15: OpenGL 98.93 fps, CPU 735 cb, CPU Single Core 144 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 170.03 fps, Pass 2 – 45.65 fps;
  • x264 HD Benchmark 5.1 64-bit: Pass 1 – 79.62 fps, Pass 2 – 16.79 fps.

De asemenea, performanțele obținute în jocuri sunt la înălțime, atât când laptopul a rulat la priză, cât și pe baterie. Frecvența procesorului a scăzut ocazional în timpul jocurilor, însă fără a avea un impact negativ asupra frame rate-ului. La experiența plăcută în jocuri a contribuit și tehnologia GSync, care permite sincronizarea imaginilor cu rata de refresh de 75 Hz a ecranului.

FHD Ultra – GTX 1060
Shadow of Mordor49 fps
Dirt Autogrid99 fps
Tomb Raider88 fps
Bioshock Infinite81 fps
Farcry 475 fps

În cazul în care vrei să faci un upgrade, trebuie să scoți capacul spate pentru a primi acces la cele două unități de stocare, cele două sloturi de memorie RAM, la chipul Wi-Fi și la acumulator.

Laptopul este echipat cu un modul wireless Intel 8260 care oferă performanțe bune în apropierea routerului. La o distanță de 10 metri cu doi pereți despărțitori conexiunea rămâne decentă, însă există un buffering la rularea filmelor 4K pe Netflix, astfel că este de preferat să ai un semnal puternic la internet. Dispozitivul beneficiază și de bluetooth 4.1 și port LAN pentru conectarea prin cablu la internet.

În ceea ce privește difuzoarele, acestea sunt amplasate în partea frontală și pot fi acoperite relativ ușor cu mâinile în timpul utilizării tastaturii, însă acest lucru nu afectează calitatea audiției. De altfel, acestea oferă o calitate bună și ridicată a sunetului, de circa 82 dB, fără să apară distorsiuni la volum ridicat, însă nivelul bass-ului este scăzut.

Nu în ultimul rând, camera web 720p amplasată deasupra ecranului poate fi folosită pentru apeluri video ocazionale, însă nu te aștepta la o calitate prea bună a imaginii.

Asus a implementat un acumulator generos de 76 Wh, însă autonomia este trasă vizibil în jos de prezența tehnologiei GSync, care conduce la dezactivarea plăcii video integrate. Prin urmare, placa video Nvidia rulează în permanență și, chiar dacă frecvențele acesteia se adaptează la nivelul de încărcare, autonomia are de suferit.

Iată la ce te poți aștepta din acest punct de vedere, cu mențiunea că luminozitatea a fost setată la 30%, echivalentul a circa 120 cd/m2:

  • 4 ore și 40 de minute – browsing foarte uşor şi editare de texte în Google Drive, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 40 de minute – video 1080p fullscreen pe Youtube în Internet Explorer, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 5 ore și 50 de minute – video MKV 1080p fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 4 ore și 25 de minute – video MKV 4K fullscreen în aplicaţia Movie, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 3 ore şi 10 de minute – browsing agresiv în Edge, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
  • 55 de minute – jocuri, High Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.

Acumulatorul are nevoie de aproximativ 2 ore și jumătate pentru o încărcare completă.

Ce scârțâie

Pe lângă numeroasele părți pozitive, există câteva aspecte mai puțin plăcute în privința lui GS702VM. Unul dintre acestea este carcasa din plastic, care flexează într-un mod evident, în special în partea superioară a tastaturii.

Pe de altă parte, trackpadul Elan cu drivere Microsoft Precision are probleme ocazionale când vine vorba despre click-uri precise, cum ar fi selectarea unui checkbox sau apăsarea unui buton de mici dimensiuni. Aceste mici probleme nu se întâmplă tot timpul, însă atunci când apar sunt deranjante.

De departe, cea mai deranjantă problemă semnalată la Asus ROG Strix GL702VM este legată de sistemul de răcire alcătuit din 3 ventilatoare. Unul dintre ele absorb aerul exterior, iar celelalte două au dimensiuni mai mari și împing afară aerul cald prin cele două grilaje de pe spate. Acestea funcționează independent, întrucât unul dintre ventilatoarele de mari dimensiuni rulează doar în funcție de gradul de încărcare al plăcii video.

Din păcate, designul ales de Asus pentru sistemul de răcire nu este eficient, întrucât componentele interne și carcasa exterioară se încălzesc excesiv. Astfel, în timpul jocurilor, temperaturile ajung la 90 de grade Celsius în cazul procesorului și la 85 de grade Celsius pentru placa video. În plus, carcasa exterioară ajunge la temperaturi care depășesc ușor 50 de grade. Toate aceste valori sunt ridicate pentru un laptop cu o astfel de configurație.

Pe de altă parte, zgomotul ventilatoarelor este unul ridicat și ajunge la 46 dB la nivelul capului în timpul jocurilor. În schimb, la o utilizare obișnuită, nivelul de zgomot este la valori normale, de circa 35 dB la nivelul capului, astfel că sunt aproape insesizabile.

Preț Asus ROG Strix GL702VM și disponibilitate

Cel puțin pentru moment, Asus ROG Strix GL702VM este disponibil pe piața din România într-o singură configurație.

Aceasta este aproape identică cu cea pe care am avut-o la test, singura diferență fiind cantitatea de memorie RAM, de 8 GB în loc de 16 GB: procesor Intel Core i7-7700HQ, 16 GB RAM DDR4, placă video Nvidia GTX 1060 cu 6 GB de VRAM și stocare duală pe SSD M.2 de 128 GB și HDD de 1 TB. Prețul recomandat pentru această configurație este de 7.500 de lei.

Vom actualiza articolul pe măsură ce pe piață își fac apariția și alte versiuni ale laptopului.

Concluzii

Asus-ul ROG GL702VM este un produs oarecum contradictoriu. Pe de o parte el se adresează strict celor ce doresc un laptop de gaming, prin prisma specificațiilor hardware și a ecranului cu rată de refresh de 75 Hz și GSync. Tehnologia GSync face ca cipul grafic Intel HD integrat în procesor să fie inactiv, cu un impact major asupra autonomiei, dar cu avantaje la fel de evidente în jocuri.

Pe de cealaltă parte sistemul de răcire nu este capabil să mențină hardware-ul la temperaturi de utilizare scăzute, iar coroborat cu profilul relativ subțire al acestui laptop, duce și la încălzirea puternică a carcasei.

Aceste două aspecte fac ROG-ul GL702VM un produs de nișă, pentru că potențialii cumpărători trebuie să accepte temperaturile ridicate și ventilatoarele zgomotoase, obținând la schimb construcția compactă și cu greutate redusă. Astfel, GL702VM-ul este un laptop de gaming dedicat celor ce îl vor transporta des de colo colo.

Un pachet similar construcție/dotări/preț nu este oferit de alte laptop-uri disponibile în România, însă există opțiuni interesante pentru cei ce nu consideră GSync-ul o necesitate, precum ultraportabilul MSI GS73 Stealth Pro sau laptopurile de gaming cu formate mai masive, precum Acer Predator 17 sau MSI GE72 Apache Pro.

Pro

  • tastatură de bună calitate
  • performanțe excelente
  • acumulator de mare capacitate

Contra

  • se încălzește excesiv
  • ventilatoare zgomotoase
  • autonomie scăzută, prin prisma GSync-ului

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri