GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus U36S review – forte proaspete in lumea laptop-urilor portabile

Autor: Andrei Girbea

Daca sunteti in cautarea unui laptop portabil capabil sa va satisfaca aproape orice cerinte, de la cele legate de forma si greutate, pana la cele legate de putere si autonomie, va veti bucura sa aflati ca Asus vor lansa cat de curand pe piata din Romania modelul Asus U36S, un portabil de 13.3 inch care are mari sanse sa devina un best-seller.

Pe scurt, U36S, numit si U36SD, este versiunea noua a modelului U36J testat acum cateva luni, care ofera mult asteptatul upgrade hardware caruia ii duceam dorul la acel moment.

Modelul testat de noi este o unitate de test oferita de cei de la Asus, insa el este o replica aproape perfecta a versiunilor pe care le veti gasi in magazine cat de curand.

Asus U36S - ultra-portabilul Asus, acum cu forte proaspete

Asus U36S – ultra-portabilul Asus, acum cu forte proaspete

Intai de toate insa, sa aruncam un ochi peste specificatiile tehnice:

  • ecran de 13.3 inch, 1366 x 768 px, lucios
  • procesor Core i5-2410M la 2.3 GHz cu TurboBoost si HT
  • grafica hibrida: Intel HD graphics si Nvidia GT 520M, cu Optimus
  • 6 GB memorie RAM
  • 640 GB HDD 5400 rpm
  • Bluetooth, Wireless N, Gigabit LAN
  • 2 x USB 2.0 si 1 x USB 3.0, VGA, HDMI, cititor carduri, webcam 2MPx
  • baterie 6 celule 4400 mAh 63 Wh
  • OS Windows 7 Home Premium 64bit
  • masoara 322 x 232 x 19 mm
  • cantareste 1.6 kg cu bateria de 6 Celule (1.7 Kg cu cea de 8 Celule)

Versiunea oferita in magazine va contine doar 4 GB memorie RAM standard iar bateria va fi una de 8 Celule si 84 Wh. In plus, in locul HDD-ului de 5400 rpm, vom gasi un SSH ceva mai rapid.

Design, exterior, tastatura si ecran

Nu vom intra in detalii legate de aceste aspecte, deoarece la exterior, modelul U36S este indentic cu vechiul U36J, asadar puteti citi informatii pe larg in cazul review-ului acelui model.

Puteti deasemenea urmari si clipul de mai jos pentru detalii in plus.

Ne vom concentra totusi pe aspectele care diferentiaza noua varianta de predecesorul lui, in randurile de mai jos.

Hardware si performante

Singura diferenta notabila intre cele doua portabile Asus de 13.3 inch o reprezinta platforma hardware, modelul U36S incluzand un procesor din gama noua Intel Sandy Bridge, modelul Core i5-2410M la 2.3 GHz, ce beneficiaza de HyperThreading si TurboBoost. Alaturi de acesta gasim o solutie grafica hibrida, cu cipul integrat in cadrul procesorului, Intel HD graphics, si solutia dedicata Nvidia GT 520M, ambele controlate de Nvidia Optimus. Mai avem si 6 GB memorie RAM DDR3, un HDD de 640 GB si desigur sistemul de operare Windows 7 Home Premium 64 bit.

Windows rating: 5.5 puncte

Windows rating: 5.5 puncte

Toate acestea vor fi indeajuns pentru ca portabilul U36S sa poata rula fara probleme cam orice tip de aplicatie, de la cele uzuale si pana la programe profesionale de editare foto sau video. Continutul multimedia Full HD nu reprezinta o problema catusi de putin pentru acest Asus, iar el poate rula si jocuri, chiar dintre titlurile recente, dupa cum veti putea observa in clipul din cadrul acestei rubrici. Desigur, cipul Nvidia GT 520M este totusi unul entry-level, asadar nu va asteptati la prea multe din partea sa: va putea rula titluri mai vechi, insa pentru cele de ultima ora va trebui sa reduceti mult din detalii daca vreti sa le puteti juca fluent.

Am rulat si o serie de teste sintetice pe acest laptop, iar rezultatele sunt in pozele de mai jos.

Comparandu-le cu cele obtinute in cazul modelului U36J, observam ca scorurile in testele ce vizeaza strict procesorul sunt relativ asemanatoare, insa cele ce au in vedere cipul grafic sunt cu mult mai bune in cazul noii variante. Astfel putem si concluziona o scurta comparatie intre cele doua generatii, vorbind de performante: in utilizarea zilnica, ele se vor comporta relativ asemanator, insa in jocuri sau programe ce necesita un cip grafic performant, noua versiune este superioara. In plus, ea reuseste sa fie si mai eficienta dpdv energetic, fapt ce se traduce printr-o durata de viata superioara a bateriei.

Nu uitati ca versiunea finala va veni cu doar 4 GB de RAM, insa veti putea cu usurinta upgrada memoria, accessul la sloturile RAM fiind facil. In plus, prin inlocuirea HDD-ului de 5400 rpm cu un SSH (HDD hibrid ce include si un mic SSD, deobicei de 4-8 GB, alaturi de partea mecanica cu platane), se va obtine un mic spor al performantelor in utilizarea zilnica.

Mai multe despre specificatii si performante veti gasi in clipul de mai jos.

Zgomot si temperaturi

Ma asteptam ca odata cu implementarea solutiei Intel Sandy Bridge, modelul Asus U36 sa devina mai silentios si mai „rece” ca inainte, insa din pacate lucrurile nu stau deloc asa.

Dupa cum am observat si in cazul Sony-ului Vaio SB, laptop-ul se incalzeste destul de puternic, nu neaparat in cazul utilizarii zilnice, ci mai ales atunci cand rulam jocuri sau programe care solicita atat procesorul cat si placa grafica, precum un editor de continut video. Mai jos, puteti observa ca ruland COD: Modern Warfare 2 pentru doar circa 10-15 minute, interiorul acestui mic laptop devine fierbinte, urcand spre si depasind 80 grade Celsius. Si va mai urca in cazul unei utilizari mai indelungate.

Temperaturile interne dupa 10-15 minute de COD:Modern Warfare 2

Temperaturile interne dupa 10-15 minute de COD:Modern Warfare 2

Acestea temperatura este resimtita si in exterior, dedesubt-ul acestui model devenind rapid fierbinte si deloc comfortabil de utilizat atunci cand tinem laptop-ul pe genunchi sau in poale.

Desigur, odata cu temperatura apare si problema zgomotolui creat de ventilatoarele din interior, care sunt active aproape tot timpul si devin deranjante in cazul rularii de aplicatii complexe. Nu atat de zgomotoase precum cele intalnite pe Vaio-ul SB, insa ele nici nu reusesc sa realizeze o racire macar comparabila celei intalnite pe modelul Sony.

Desigur, e posibil ca aceste probleme sa fie oarecum atenuate de driverii care vor aparea in viitorul apropiat, insa nu va asteptati la minuni: este destul de evident ca atat timp cat doriti si putere si un laptop subtire si compact, va trebui sa suportati aceste neajunsuri.

Baterie si autonomie

Platforma Intel Sandy Bridge este pe hartie mai eficienta decat cea intalnita pe modelul U36J, iar acest lucru se vede si in practica in cazul acestui ultra-portabil. Daca in cazul vechiului model am obtinut o autonomie medie de circa 5 ore cu bateria de 8 Celule si 84 Wh, in cazul modelului U36S am obtinut o autonomie similara cu o baterie mai mica, de doar 6 Celule 4400 mAh 64 Wh.

Acest fapt se traduce printr-o autonomie medie de 5.5 – 6 ore in cazul versiunii ce va fi disponibila in magazine, cu aceasi baterie de capacitate ridicata, in conditiile unei utilizari zilnice medii. Desigur, ea poate varia de la 3 la 8 ore in functie de modul in care veti utiliza laptop-ul, insa chiar si asa, consider autonomia una foarte buna pentru un laptop portabil cu performantele celui in cauza.

Preturi si disponibilitate

Momentan Asus-ul U36S nu este inca disponibil pe piata romaneasca. Producatorii se asteapta ca el sa ajunga in magazine undeva in prima jumatate a lunii August, asadar in circa o luna.

Partea cu adevarat interesanta este cea legata de pret, care se va situa in jurul sumei de 3500 de lei, un pret ce cu greu poate fi batut de orice alt laptop cu dotari si performante asemanatoare. El este valabil pentru versiunea de echipare ce include bateria de 8 Celule, 4 GB RAM si solutia de stocare SSH, dupa cum ziceam si mai sus.

Un raport pret/calitate pe care multi se vor stradui in van sa il intreaca

Un raport pret/calitate pe care multi se vor stradui in van sa il intreaca

Concluzii

Personal consider laptop-urile de 13.3 inch solutia perfecta. Ele imbina puterea de procesare cu portabilitatea si o autonomie ridicata. Poate de aceea am si testat atat de multe dispozitive din aceasta clasa in ultimul timp, incercand sa gasesc modelul ideal.

Asus-ul U36SD ar fi putut fi acel laptop, avand o multime de atuu-uri, pe care le puteti vedea si in lista de mai jos. Din pacate insa are si un mare dezavantaj: se incalzeste excesiv, iar acest fapt nu reprezinta doar o problema de discomfort, ci ar putea reprezenta si una de fiabilitate pe termen lung, deoarece temperaturile ridicate au „darul” de a influenta negativ componentele electronice si de a le ruina in timp.

Ce ne-a placut

  • design interesat, cu o carcasa foarte subtire
  • constructie solida si calitate foarte buna a materialelor si finisajelor
  • tastatura si trackpad decente, fara insa a impresiona
  • dotari hardware si performante de top
  • conectivitate exelenta, incluzand si un slot USB 3.0
  • autonomie foarte buna

Ce nu ne-a placut

  • ecranul si marginea sa sunt lucioase
  • laptop-ul se incazleste puternic si poate deveni zgomotos in cazul rularii unor aplicatii mai complexe (in special a jocurilor)

Totusi, daca sunteti in cautarea unui laptop portabil si performant, cu un pret destul de mult sub 4000 de lei, Asus-ul U36SD este probabil cea mai buna varianta pe care o veti avea. Asta desigur daca doriti un laptop cu un chip grafic dedicat, mai performant decat cel standard integrat in cazul procesorului Core i5. Daca nu, atunci probabil o configuratie careia ii lipseste acest chip dedicat ar putea reprezenta o solutie mai buna, iar astfel veti scapa si de caldura sau de zgomotul in exces.

Perfect, atat timp cat puteti trece peste problema temperaturii/zgomotolui

Perfect, atat timp cat puteti trece peste problema temperaturii/zgomotolui

Desigur, Asus-ul U36J nu este singurul laptop premium din gama notebook-urilor de 13.3 inch, modele precum Lenovo ThinkPad Edge e220s sau Sony Vaio SB fiind si ele demne de toate atentia, insa la un pret ceva mai mare sau cu o configuratie careia ii lipeste cipul grafic dedicat.

Decizia finala va apartine si trebuie bazata pe propriile cerinte si pe bugetul disponibil, iar noi va vom ajuta cu placere daca aveti vreo intrebare sau nelamurire.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri