GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ROG Zephyrus S GX502GW review și teste (Core i7, RTX 2070 115W)

Testat pe data de 25 mai 2019
Pe scurt: Zephyrus S GX502GW marchează un progres major de la modelul precedent Zephyrus S GX531, acesta oferind performanțe foarte bune într-o carcasă mai compactă, mai ușoară și mai bine făcută, care are totodată și un design standard practic și ergonomic. Noul produs mai oferă o baterie cu o capacitate optimă, un mod dual Optimus/GSync, acces mai ușor la componentele interne, materiale constructive mai bune și o tastatură mai plăcută în utilizare, elemente ce justifică scorul obținut și recomandarea pe care seria GX502 o câștigă din partea noastră.
Produs testat: Asus ROG Zephyrus S GX502   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,5/5    Pret: începând de la 12.500 Lei

În acest review analizăm în detaliu unul dintre cele mai interesante ultraportabile de gaming ale momentului, ASUS-ul ROG Zephyrus GX502GW, în configurația de top cu procesor Core i7, grafică Nvidia RTX 2070, 32 GB de RAM și 512 GB stocare SSD.

Spre deosebire de modelele Zephyrus S precedente, update-ul GX502 din 2019 primește un format uzual, cu tastatura amplasată acolo unde ne așteptăm, deasupra unei zone de arm-rest.

GX502-ul este de fapt un produs complet regândit, atât la exterior cât și la interior, fapt ce îi aduce beneficii la capitolul ergonomie, calitate a construcției și experiență de tastare, dar fără a face rabat la capitolul performanțelor și fără a renunța la o serie de elemente aparte ale gamei Zephyrus S, precum sistem de răcire AAS sau modul dual Optimus/GSync, ce permite jonglarea între autonomie și o experiență de gaming excelentă, în funcție de necesități.

În plus, prin implementarea unui cip grafic RTX 2070 115W, similar cu cel implementat pe laptopuri mai voluminoase, Asus a creat un produs cu un preț mai competitiv și performanțe similare cu cele ale modelelor motorizate de cipul grafic RTX 2080 80W.

Despre toate aspecte, dar și despre punctele unde Zephyrus-ul S GX502 încă scârțâie, discutăm pe larg în review-ul de mai jos.

asus-zephyrus-gx502-main

Specificații Asus ROG Zephyrus S GX502

Ecran15,6″, 1920 x 1080 pixeli, IPS, 144 HZ, mat, non-tactil
ProcesorIntel Coffee Lake-R Core i7-9750H, six-core
VideoIntel UHD 630 + Nvidia GeForce RTX 2070 8GB 115W
Memorie32 GB DDR4 2666 MHz (16 GB lipiți, 1x DIMMs)
Stocare512 GB SSD (M.2 80 mm PCIe x2 – Intel 660p SSDPEKNW512G8) + 1 slot M.2 80 mm
ConectivitateIntel 9560 802.11ac 2×2,  Bluetooth 5.0, Realtek RTL8168/8111 Gigabit LAN
Porturi3x USB-A 3.1, 1x USB-C gen 2 with DP and charging, HDMI 2.0b, LAN, headphone/mic, Kensington Lock
Baterie76 Wh, încărcător 230 W , încărcător 65W USB-C în unele regiuni
Dimensiuni360 mm x 252 mm x 18,9 mm
Greutate2,04 kg, încărcător 0,80 kg
Alteletastatură iluminare RGB, sistem audio stereo, cameră Web Full HD externă

Construcție și design

Primul aspect, și de altfel și cel mai evident, pe care l-am remarcat la ROG Zephyrus S GX502 este faptul că acesta este mult mai practic decât predecesorul GX531, noul produs ASUS oferind un restpad amplu, o tastatură și un touchpad poziționate acolo unde ne-am aștepta, precum și o carcasă mai compactă și mai ușoară.

Mai puțin evident este noul șasiu din aliaj de magneziu și capacul inferior fabricat din același material, aceste schimbări permițând obținerea unei mase totale mai reduse. Materialul nu este unul flexibil și subțire, așa cum am văzut la alte laptopuri ce utilizează magnesiul în construcție, ci unul rigid care nu se torsionează nici atunci când este apăsat cu putere. Finisajul materialului este unul ușor rugos, o alegere bună deoarece oferă atât o senzație tactilă plăcută, cât și o protecție foarte bună la murdărie și grăsimi, diferențiindu-se astfel de vechile suprafețe din aluminiu văzute până acum la gama Zephyrus.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-interior1

Aliajul de aluminiu este încă folosit pentru exterior, de aceea și capacul ecranului nu este atât de ferm ca restul carcasei. Apăsarea pe suprafața exterioară a capacului nu afectează ecranul, însă cei care călătoresc des cu laptopul în rucsac ar trebui să se gândească la o husă de protecție pentru a evita orice surpriză.

Capacul poartă în continuare sigla iluminată ROG, un detaliu de design care nu prea este pe placul meu. Iluminarea nu este foarte puternică, deci probabil nici atât de deranjantă, însă aș fi preferat o opțiune manuală pentru controlul iluminării. Restul carcasei are un design destul de curat, aceasta folosind o temă preponderent neagră cu mici detalii subtile în zona interioară. Există o singură etichetă deranjantă, amplasată pe rama inferioară a ecranului, însă aceasta poate fi înlăturată.

Indicatoarele luminoase sunt în continuare amplasate sub ecran, o poziționare care le face enervante atunci când vizionați un film de întuneric, iar butonul Power are în continuare un indicator luminos puternic și enervant care nu poate fi controlat. LED-urile RGB ascunse în fantele de evacuare ale sistemului de răcire sunt legate de iluminarea tastaturii și nu pot fi controlate independent, un alt aspect poate enervant pentru cei care nu vor un laptop prea strident.

Asus ROG Zephyrus S GX502 este un laptop practic. Capacul ecranului folosește balamale ferme dar pot fi deschise cu o singură mână, singura problemă fiind unghiul de deschidere maxim de 130 de grade, care poate fi enervant în anumite situații. Picioarele cauciucate au o aderență foarte bună, iar designul modificat al sistemului de răcire a dus la eliminarea fantelor de deasupra tastaturii și la scăderea temperaturilor în zona tastaturii. În plus, marginile frontale și colțurile sunt bine rotunjite și teșite, ROG Zephyrus S GX502 fiind cel mai confortabil laptop din gama sa la acest capitol.

Conectivitatea a fost ușor îmbogățită, ASUS adăugând un conector Ethernet pe lângă deja existenții USB-A, USB-C și HDMI. Conectorul USB-C oferă compatibilitate Display Port și alimentare cu curent în ambele sensuri (atât pentru încărcarea laptopului cât și pentru încărcarea altor periferice), dar nu oferă compatibilitate Thunderbolt 3. Din păcate, ASUS nu a implementat nici acum un cititor de carduri, o dezamăgire pentru cei care lucrează mult cu camere foto și ar dori un sistem cu utilitate duală pentru jocuri și muncă.

Privind în ansamblu, Asus ROG Zephyrus S GX502 este unul dintre cele mai practice și cele mai arătoase laptopuri din nișa sa, dar nu este încă perfect. Mi-aș dori un capac mai bine ranforsat, un ecran cu deschidere de 180 de grade și control mai bun asupra iluminării, precum și dotările menționate în paragraful anterior.

Tastatură și touchpad

Nu am apreciat deloc tastaturile folosite până acum de ASUS pentru gama Zephyrus S, însă modelul implementat pe ROG Zephyrus S GX502 reprezintă un salt impresionant. De fapt, aceasta este atât de mult îmbunătățită încât propulsează tastaturile ASUS de pe ultimele locuri direct în liga superioară, acolo unde mai poziționez produse precum Razer Blade 15 sau MSI GS65 Stealth.

Aranjarea este una standard, aceasta oferind butoane mari de 15 mm, butoane funcționale mai scunde și taste direcționale mai mici, însă spațierea este bună iar cele din urmă sunt delimitate clar de tastele din jur. Tastatura oferă o coloană de butoane suplimentare în partea dreaptă, și acestea fiind delimitate clar de blocurile de taste standard, și câteva butoane funcționale care controlează nivelul audio și oferă acces rapid la aplicația Armoury Crate.

Tastele sunt fabricate dintr-un material moale plăcut la atingere, fontul pentru caractere fiind, așa cum ne-am obișnuit deja, unul mai puțin comun. Mecanismul tastelor are o cursă scurtă, specifică ultra-portabilelor, însă oferă o activare sigură și un răspuns plăcut similare celor de pe portabilele precum XPS 13. În plus, tastatura este și tăcută, cu excepția tastei Space, rapidă și precisă.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-keyboard-clickpad

Tastele beneficiază de iluminare LED RGB individuală, sistemul având o intensitate ridicată și o acoperire bună a zonelor laterale. Din păcate, tastele funcționale F1 – F12 nu sunt luminare, sistemul marcând luminos doar funcțiile secundare, ceea ce poate fi enervant pe întuneric atunci când încercați să le accesați rapid. Trebuie menționat că iluminarea poate fi activată prin simpla atingere a touchpad-ului, iar tasta Caps Lock are și un indicator vizual pe suprafața ei.

Iluminarea poate fi particularizată din secțiunea Aura a aplicației de control Armoury Crate. Opțiunile nu sunt atât de bogate precum cele văzute la Lenovo sau Razer, însă sunt suficient de bogate pentru a evidenția anumite taste dintr-un joc sau pentru a afișa informații utile într-un mod grafic. Evident, sistemul este compatibil cu perifericele cu suport Aura, extinzând astfel opțiunile de particularizare.

Touchpadul are dimensiuni medii și este fabricat din material plastic, acesta fiind oferit de către Elan și având drivere Precision pentru integrarea nativă cu controlul multi-tactil din Windows. Acesta s-a comportat foarte bine și nu am remarcate latențe, rateuri sau încetiniri, însă ASUS a avut în trecut probleme cu modelele Elan, deci merită să verificați dacă și exemplarul cumpărat se comportă la fel.

Butoanele ascunse sub touchpad au un click sesizabil, însă sunt cam zgomotoase și cam dure. În plus, și suprafața touchpad-ului emite zgomote atunci când este apăsată, ceea ce este cam dezamăgitor pentru un laptop din această clasă superioară.

Ecran

ASUS oferă două tipuri de ecrane pentru laptopul Zephyrus S GX502: un IPS cu rată de împrospătare de 144 Hz și timp de răspuns de 3 ms și un IPS cu rată de împrospătare de 240 Hz și același timp de răspuns de 3 ms. Noi am testat primul model, care folosește un panou binecunoscut AU Optronics B156HAN08.2, pe care l-am mai văzut de pildă pe Acer Predator Triton 500 sau the Asus Zephyrus S GX531.

Acest ecran este bun pentru utilizarea cotidiană și foarte bun pentru jocuri datorită latentei mici și ratei de împrospătare mari. În plus, acesta beneficiază de una dintre puținele implementări duale G-Sync/Optimus, utilizatorii putând alege conectarea ecranului la placa video NVIDIA pentru prima opțiune, bucurându-se astfel de jocuri fără probleme de tearing,  sau la placa video Intel pentru a doua opțiune, beneficiind astfel de un consum energetic mai mic în aplicațiile uzuale. Comutarea între cele două moduri de lucru se face din aplicația Armoury Crate și necesită o repornire.

  • Panel Hardware ID: AU Optronics AUO82ED (B156HAN08.2);
  • Coverage: 97% sRGB, 73% NTSC, 76% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.2;
  • Max brightness in the middle of the screen: 273 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 680:1;
  • White point: 6300 K;
  • Black on max brightness: 0.40 cd/m2;
  • PWM: No;
  • Response time: 3 ms advertised, ~11 ms BTW.

Din punct de vedere al reproducerii coloristice, a contrastului și a strălucirii, ecranul este doar puțin peste media standardelor actuale, de aceea utilizarea în lumina naturală puternică nu este recomandată, iar lucrul cu aplicațiile de editare foto/video ar trebui să se facă pe un monitor extern. Implementarea AU Optronics de pe modelul de față a avut un comportament mai bun decât cea similară de pe Zephyrus GX531, stând mai bine la capitolele uniformitate și strălucire, dar totodată și unul mai slab din punct de vedere al contrast și luminozitate decât cea de pe Predator Triton. Aceste variații între panouri teoretic de același fel ne face să recomandăm testarea ecranului înainte de achiziției pentru a nu avea surprize.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-screen-brightness-coverage-zephyrus-gx502

Ecranul este certificat Pantone, venind deci calibrat din fabrică și neavând nevoie de ajustări manuale semnificative. Spuneam anterior că rama ecranului are lipită pe ea o etichetă cam urâtă, iar cei care vor să o înlăture vor trebui să aibă grijă deoarece adezivul puternic poate desprinde suprafața de plastic din sistemul de prindere.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi este unul cu o configurație intermediară pentru gama Asus ROG Zephyrus S GX502GW, acesta oferind un procesor Intel Core i7-9750H, 16 GB de memorie DRR4 2666 MHz cu un singur DIMM dar cu configurație dual-channel, o unitate de stocare SDD Intel 660p în format M.2 cu conectare PCIe SSD și o placă video Nvidia RTX 2070 în versiunea standard de 115W.

Unitatea SSD inclusă probabil că va varia de la regiune la regiune, însă trebuie să menționăm că modelul Intel 660p este un QLC cam lent, în timp ce toate laptopurile din această gamă oferă modele superioare. Cum unitatea noastră de test a fost una de pre-producție, nu putem ști dacă și unitățile retail de la noi vor fi bazate pe Intel 660p, însă nu strică să vă uitați la acest detaliu pentru a și de la bun început dacă trebuie să cumpărați separat un SSD mai rapid și mai încăpător.

Accesul al componente necesită ceva atenție, însă oferă un acces mai bun la componentele interne decât în cazul modelelor anterioare Zephyrus S. Accesul se face prin partea de jos, primul pas fiind demontarea panoului sistemului de răcire AAS, după care urmează întregul panou inferior. Șuruburile sunt toate vizibile, însă trebuie să fiți atenți deoarece au dimensiuni diferite. Odată ajunși în interior, veți avea acces la singurul slot pentru memorie, la cele două locașuri pentru unitățile SSD, la baterie, la sistemul audio și la sistemul de răcire.

După cum am zis deja, exemplarul nostru este unul de pre-producție. Cum acesta a beneficiat deja de drivere noi și stabile (430.64), deci cel mai probabil că ce se vede în testele care urmează se va reflecta identic și în testele făcute pe unitățile retail.

ROG Zephyrus S GX502 este promovat ca un laptop pentru jocuri și lucru cu aplicații pretențioase, în special în varianta de față cu GTX 2070. Deoarece include și NVIDIA Optimus și poate folosi la nevoie interfața integrată Intel, acesta nu are nici o problemă să atace și sarcinile uzuale alimentat de la baterie deoarece este rece, eficient și tăcut. Sistemul de răcire nu se oprește niciodată, nici măcar atunci când este oprit din aplicația Armoury Crate, însă nivelul de zgomot este de numai 36 – 38 dB. Iată la ce comportament ar trebui să vă așteptați într-un regim lejer de utilizare.

După cum se vede din imagini, browser-ul Edge a activat din când în când placa video NVIDIA, un bug pe care l-am mai văzut în trecut. Cum Google Chrome este un browser prea gurmand cu resursele, am retestat cu Mozilla Firefox, iar rezultatele au fost mai bune atât din punct de vedere al eficienței, cât și al temperaturilor.

Trecând la testele de performanță în sarcină, am apelat ca de obicei la CineBench R15 folosit cel puțin 10 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între acestea și am setat profilul Maximum Performance din Windows 10. Laptopurile ROG oferă trei profiluri de funcționare, Turbo, Balanced și Silent, iar noi am testat cu primele două dintre acestea.

Profilul Balanced limitează TDP-ul procesorului la 45W, iar rezultatele sunt unele tipice pentru i7-9750H: frecvențe de lucru stabile de 3,3 GHz, temperaturi în jur de 75 de grade și un scor final de 1100 de puncte.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-perf-temps-cinebench-default-balanced

Profilul Turbo ridică limita maximă a TDP-ul și favorizează astfel performanțele. În acest mod de lucru, procesorul din ROG Zephyrus S GX502 a avut performanțe mai bune decât cele mai bune implementări obișnuite, atingând frecvențe de 3,8 – 4 GHz, un TDP de 65W, temperaturi de peste 80 de grade și scoruri finale de peste 1250 de puncte.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-perf-temps-cinebench-default-turbo

În mod normal, prin sub-alimentarea procesorului se pot obține rezultate mai bune, însă în cazul de față am putut scădea tensiunea de alimentare cu numai 50 mV. Nu am câștigat deci prea mult, însă cu profilul Turbo activat am putut atinge constant frecvențe de 4 GHz și scoruri de peste 1280 puncte, TDP-ul fiind tot cam de 65W, dar temperaturile scăzând cu puțin sub 80 de grade.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-perf-temps-cinebench-underv-turbo

Performanța pe baterie este limitată deoarece TDP-ul maxim admis este de numai 18W. Laptopul a atins frecvențe de lucru de 2,3 GHz, scoruri CineBench de 720 de puncte si temperaturi de circa 55 de grade, fiind astfel perfect capabil să susțină sarcini banale, dar mai puțin apt pentru activități pretențioase.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-perf-temps-cinebench-underv-balanced-battery

Trecând la testele uzuale, am parcurs suita obișnuită de teste cu profilul Turbo activat și toate celelalte setări la valorile implicite.

  • 3DMark 11: 2074 (Graphics – 25754, Physics – 10758);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 17093 (Graphics – 19612, Physics – 16772);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 7621 (Graphics – 7783, CPU – 6820);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 4332;
  • PCMark 10: 5671;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4700;
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4196 Multi-core: 23108;
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5256 Multi-core: 23848;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1275 cb, CPU Single Core 177 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2912 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 216.65 fps, Pass 2 – 79.23 fps.

Am trecut apoi la profilul numit de noi Tweaked, care folosește procesorul sub-alimentat cu 50 mV, profilul Turbo și supra-tactează placa video cu 200 MHz pentru nucleu și 1000 MHz pentru memorie.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-oc-settingns

  • 3DMark 11: 17980 (Graphics – 26539, Physics – 10782);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 17665 (Graphics – 20693, Physics – 16808);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 7889 (Graphics – 8140, CPU – 6720);
  • 3DMark 13 – Port Royal: 4533;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 4864;
  • PCMark 10: 5827 (Essentials – 8948, Productivity – 8131, Digital Content Creation – 7379);
  • PassMark: Rating: 6249, CPU mark: 15146, 3D Graphics Mark: 11202;
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 5256 Multi-core: 23848;
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 5198, Multi-core: 23820;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1279 cb, CPU Single Core 179 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2943 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 216.46 fps, Pass 2 – 79.12 fps.

Sporurile de performanță pe procesor au fost insignifiante, lucru normal dacă ținem cont că acesta este deja folosit la maximum de către profilul Turbo standard, însă se remarcă creșterea performanțelor 3D cu 3 – 5 procente, precum și scăderea temperaturilor de lucru datorită sub-alimentării procesorului cu 50 mV.

Am trecut apoi la suita obișnuită de jocuri, care include titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, rezultatele fiind măsurate în toate cele trei moduri de lucru ROG (Turbo, Balanced și Silent), precum și în modul particularizat Tweaked.

FHD TurboFHD BalancedFHD SilentFHD Tweaked
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing OFF)92-106 fps– fps72-88 fps98-116 fps
Battlefield V (DX 12, Ultra Preset, Ray-Tracing ON, DLSS OFF)58-70 fps56-70 fps44-52 fps62-74 fps
Far Cry 5 (DX 11, Ultra Preset, SMAA)104 fps97 fps85 fps106 fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Ultra Preset)140 fps133 fps108 fps146 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Very High Preset, FXAA)85 fps79 fps70 fps88 fps
Shadow of Tomb Raider (DX 12, Highest Preset, TAA)89 fps84 fps68 fps92 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)76-96 fps74-98 fps62-80 fps80-104 fps

HWInfo arată cam cum stă situația atunci când este activat profilul Turbo în jocurile Far Cry 5, Battlefield V și Witcher 3: ventilatoarele ating turații de 6800 – 6900 rpm, nivelul de zgomot atingând 53 – 54 dB

Dacă zgomotul va deranjează, puteți comuta în modul Balanced, unde veți pierde circa 10 procente din performanță, dar și zgomotul va scădea la 48 – 50 dB.

Dacă doriți și mai multă liniște, puteți activa modul Silent. Nivelul de zgomot va scădea undeva la numai 42 – 43 grade, însă și performanțele vor scădea drastic cu 25 – 30 de procente în timp ce temperaturile interne și externe vor crește.

În final, dacă zgomotul nu vă deranjează, mai jos se poate vedea comportamentul cu profilul Turbo activat, procesorul sub-alimentat cu 50 mV și placa video supra-tactată, adică profilul Tweaked descris mai sus.

Pe baterie, procesorul funcționează la frecvențe destul de mari, însă placa video își coboară frecvențele pe nucleu la 900 MHz, scăzând ocazional chiar și la 600 MHz, deci jocurile intensive nu prea pot fi savurate în acest mod de lucru.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-perf-temps-gaming-mordor-battery

În cazul în care imaginile de mai sus nu vă captează atenția, situația pe scurt poate fi descrisă astfel.

  • Standard, Turbo profile (Turbo Mode, fans on Auto – 6800+ rpm, 53-54 dB): CPU: ~4.0 GHz, 91 C; GPU: ~1.5 GHz, 78 C;
  • Standard, Balanced profile (Turbo Mode, fans on Auto – 5800+ rpm, 48-50 dB): CPU: ~3.4 GHz, 93 C; GPU: ~1.5 GHz, 79 C;
  • Standard, Silent profile (Turbo Mode, fans on Auto – 4500+ rpm, 42-43 dB): CPU: ~2.8 GHz, 87 C; GPU: ~1.22 GHz, 80 C;
  • Tweaked profile (-50 mV undervolted CPU, GPU, +200 MHz Clock/ +1000 MHz Memory, fans on Auto – 6800+ rpm, 53-54 dB): CPU: ~3.85 GHz, 97 C; GPU: ~1.69 GHz, 78 C.

Privind în ansamblu, Asus ROG Zephyrus S GX502 stoarce cam tot ce se poate din procesorul Core i7 din generația a 9-a și din placa video GTX 2070, lăsând chiar loc și pentru puțin overclocking. Temperaturile pe procesor sunt însă ridicate în jocuri, dar dacă veți folosi aplicații pentru limitarea frecvenței maxime la 3.2 GHz, veți obține performanțe încă bune în jocuri și temperaturi mai reduse.

Sistem de răcire, conectivitate și audio

Asus ROG Zephyrus S GX502 beneficiază de un sistem de răcire complet refăcut, acesta folosind două ventilatoare de mare capacitate ajutate de un sistem complex de radiatoare și conducte de transfer termic conectate.

Acest sistem de răcire se achită bine de sarcini și reușește să țină în frâu un procesor și o placă video gurmande în ciuda dimensiunilor mici ale carcasei. Singurul sacrificiu făcut este nivel acustic, acest sistem ajungând la un nivel sonor de 53 – 54 dB în modul Turbo și fiind destul de greu de suportat fără căști. Cu acest profil energetic performant, laptopul are temperaturi destul de scăzute dacă ținem cont de hardware-ul din interior, iar zona interioară, chiar dacă atinge temperaturi de aproape 50 de grade în partea superioară, se limitează doar la 35 – 38 grade în zona tastelor WASD și 33 – 35 în zona tastelor direcționale.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-cooling

Pe profilurile Balanced sau Silent, laptopul este mult mai tăcut, ajungând la cel mult 43 – 44 dB în cazul ultimei setări, însă performanțele scad iar temperaturile cresc la peste 50 de grade.

Ventilatoarele sunt active în permanență chiar și atunci când se folosește profilul Silent iar încărcarea pe CPU și GPU este mică, însă nivelul sonor este redus, de circa 36 – 38 dB, și este deci sesizabil doar în mediile foarte tăcute.

Conectivitatea este asigurată de o placă de rețea wireless Intel 9560 cu compatibilitate 802.11ac și arhitectură 2×2, aceasta fiind însoțită de Bluetooth 5.0 și o interfață Gigabit Ethernet. Placa de rețea Wi-Fi a avut performanțe bune atât la apropiere cât și la distanță, atât puterea semnalului cât și ratele de transfer fiind ridicate.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe marginile laterale ale capacului inferior și are o prestație medie. Puterea măsurată a fost de numai 73 – 74 dB, sunetul fiind lipsit de distorsiuni sesizabile, însă are o calitate medie și acoperire slabă în zona joaselor. Companionul software Audio Wizard nu a funcționat pe modelul nostru, dar avem dubii că ar fi reușit să repare prea multe. Mai mult, difuzoarele sunt și ușor de obturat dacă suprafața de sprijin nu este perfect plană.

ROG Zephyrus S GX502 nu oferă o cameră Web integrată, ci se bazează pe un modul extern cu rezoluție Full HD care are o calitate mai bună decât cele cu care ne-am obișnuit. Microfoanele sunt amplasate totuși pe laptop imediat sub ecran, acestea fiind deci sensibile la zgomotul tastaturii.

Baterie și autonomie

Bateria aleasă de ASUS pentru ROG Zephyrus S GX502 are o capacitate îndestulătoare de 76Wh, chiar dacă este puțin mai mică decât ce oferă rivalii direcți ai acestui laptop. În plus, la extinderea autonomiei contribuie și Optimus, care poate activa interfața grafică integrată Intel UHD 630 pentru a reduce consumul.

După cum am zis, ne-am lovit de un bug care ducea la activarea plăcii video NVIDIA chiar si atunci când nu era cazul, de aceea testele Web au fost făcute cu Mozilla Firefox.

  • 5h – editare text în Google Docs, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi activ;
  • 5h – redare video YouTube FullHD, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi activ;
  • 5+ h – redare video NetFlix FullHD, Silent Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi activ;
  • 3h:30m – navigare Web intensivă, Balanced Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi activ;
  • 1h:20m – jocuri (Shadow of Mordor), Balanced Power Profile, ecran la 30%, Wi-Fi activ.

Laptopul este însoțit de un adaptor cu o putere de 230W, dimensiuni obișnuite și o greutate de circa 800 de grame. O încărcare completă necesită circa două ore. Laptopul se poate încărca și prin intermediul portului USB-C, iar ASUS a anunțat că va include în pachet și un încărcător USB de 65W, însă numai în anumite regiuni. Pe această cale, veți putea alimenta laptopul atunci când lucrați în deplasare fără a mai lua în bagaje și încărcătorul de bază, însă jocuri sau aplicațiile 3D sunt excluse.

Preț și disponibilitate

Asus ROG Zephyrus S GX502 va ajunge în curând și în magazinele din România, acesta fiind deja disponibil pe alte piețe. Laptopul va fi oferit în două configurații de bază.

Cea testată aici, adică GX502GW, va oferi un procesor Intel Core i7-9750H, placă video Nvidia RTX 2070 115 W, 16 GB RAM, o unitate SSD cu capacitate de 1 TB și ecran IPS Full HD cu 240 Hz la un preț de circa 12.500 lei.

Versiunea mai accesibilă, adică GX502GV, va oferi un procesor Intel Core i7-9750H, placă video Nvidia RTX 2060 90 W, 16 GB RAM, o unitate SSD cu capacitate de 512 GB SSD și ecran IPS Full HD 144 Hz la un preț de circa 9.500 lei.

Pentru mai multe detalii despre prețuri și stocuri, puteți intra aici sau aici.

asus-rog-zephyrus-s-gx502-zephyrus-gx502-2

Concluzii

Una peste alta, Zephyrusul GX502GW este unul ditre cele mai bine echilibrate ultraportabile de gaming ale momentului și o alegere cu abilități multivalente, spre deosebire de seria Zephyrus S GX531.

Aceasta rămâne în continuare etalonul la capitolul performanțelor în jocuri în acest segment, precum și la cel al temperaturilor componentelor și zonelor de contact.

Seria GX502, pe de altă parte, se apropie la 10-15% procente de modelul GX531 în jocuri, iar implementarea unui cip RTX 2070 de putere mai mare duce la un preț competitiv, sub cel al opțiunilor cu RTX 2080. Mai mult, grație designului ergonomic și bateriei de mai mare capacitate, GX502 este un produs multivalent, utilizabil nu doar pe birou și nu doar conectat la priză, aspect sprijinit și de implementarea modului dual Optimus/GSync menționat în articol. Acestor aspecte li se adaugă și ecranul IPS de 244 Hz, experiența superioară de tastare și accesul mai ușor la componentele interne, pentru un eventual upgrade.

Pe de altă parte, GX502-ul suferă în continuare la anumite capitole, precum cel al conecticii, unde suportul pentru TB3 și un cititor de carduri lipsesc în continuare, dar și cel al elementelor biometrice sau al sistemului audio, acestea fiind mai bine bifate de un singur potențial competitor: Razer-ul Blade 15 Advanced. Chiar și așa, Zephyrus-ul S compensează cu un preț mult mai competitiv, astfel că primește deplina noastră recomandare în segmentul ultraportabilelor cu performanțe de top, și o notă pe măsură: 4.5 din 5.

Pro:

  • carcasă compactă, solidă și ușoară
  • design practic
  • tastatură rapidă și tăcută
  • ecran IPS 144 Hz bun cu Optimus și G-Sync
  • performanțe excelente
  • baterie cu capacitate bună
  • preț rezonabil pentru o astfel de configurație

Contra:

  • fără cititor de carduri și Thunderbolt 3
  • SSD-ul merită schimbat cu unul mai bun
  • ventilatoare zgomotoase în modul Turbo
  • difuzoare de calitate medie

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri