Cum alegem un laptop portabil sau netbook – Ghidul cumpărătorului

Cum alegem un laptop portabil sau netbook – Ghidul cumpărătorului

Într-un articol precedent ţi-am prezentat lucrurile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când vrei să-ţi achiziţionezi un laptop, însă dacă portabilitatea este principalul criteriu de alegere atunci trebuie să-ţi îndrepţi atenţia spre un laptop portabil sau netbook.

În acest domeniu oferta este uşor mai diversificată, în primul rând datorită faptului că netbook-urile şi laptopurile portabile se adresează unor segmente diferite de piaţă. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie doar să citeşti ghidul de mai jos.

Asus, probabil cel mai cunoscut producator de netbook-uri

Diagonala display-ului

  • Netbook – display cu diagonală de maxim 10.1”

Dacă în urmă cu câţiva ani existau numeroase netbook-uri cu diagonala de 7” sau 9”, în prezent cel mai întâlnit model este cel cu diagonală de 10.1”. Ideal pentru cei care vor să transporte cu uşurinţă un computer portabil, aceste netbook-uri utilizează de regulă ecrane cu tehnologie LCD şi oferă o rezoluţie standard de 1024×600 pixeli.

  • Laptop portabil – display cu diagonală de 11.6” – 13.3”

Laptopurile cu display cuprins între 11.6” şi 13.3” intră în categoria portabilelor, iar aici oferta este mult mai generoasă. Dacă unele portabile au ecran simplu de tip LCD, unii producători mizează inclusiv pe LED pentru a atrage cumpărători. În schimb, rezoluţia este 1366×768 pixeli în cazul celor mai multe modele, o îmbunătăţire vizibilă comparativ cu netbook-urile.

Portabilele de 13.3" pot fi cel putin la fel de puternice ca un desktop replacement

Dotări tehnice

Platforma hardware reprezintă fără îndoială aspectul care face diferenţa între netbook-uri şi portabile. În cazul netbook-urilor, situaţia este destul de simplă: Intel are un monopol pe piaţa procesoarelor, netbook-urile dotate cu Intel Atom N550 sau Intel Atom N570 fiind cele mai performante, mai ales că asigură şi redare video în format HD. În plus, acestea au şi placă video integrată, mai ales că netbook-urile nu sunt făcute pentru multimedia şi jocuri. AMD a pătruns timid pe acest segment cu procesorul AMD C50, însă nu a reuşit să impresioneze.

În schimb, la portabile vei regăsi oferta de procesoare disponibilă şi pentru notebook-uri, iar Intel domină şi aici cu platforma SandyBridge din noua generaţie. Procesoarele Core i3 sunt dedicate platformelor low-cost, în timp ce Core i5 este potrivit dacă ai pretenţii ceva mai ridicate. Dacă te ţine buzunarul poţi încerca şi Core i7, care oferă performanţe de top. Şi aici te poţi rezuma la placă video integrată, însă dacă vrei performanţe superioare îţi recomandăm o placă video dedicată.

Oferte de netbook-uri si portabile este foarte variata

Pe piaţă există numeroase netbook-uri cu 1 GB memorie RAM, însă noi îţi recomandăm să alegi un model cu 2 GB RAM, iar în cazul portabilelor să creşti miza până la 4 GB.

Cât despre stocarea datelor, orientează-te spre HDD-uri de minim 250 GB pentru netbook-uri şi minim 320 GB pentru portabile. Pentru acestea din urmă găseşti şi SSD-uri, însă preţul total creşte destul de mult, iar capacitatea de stocare este de asemenea mai redusă.

Nu uita să verifici şi conectivitatea: orice netbook şi portabil modern trebuie să dispună de tehnologiile Wi-Fi şi bluetooth, porturi USB 3.0 şi, dacă eşti pasionat de videochat, şi de cameră web.

Autonomia

Datorită configuraţiei hardware puţin consumatoare de energie electrică, netbook-urile au în general o autonomie foarte bună, care poate atinge cu uşurinţă 7-8 ore. Din păcate, nu acelaşi lucru îl putem spune despre portabile, acolo unde o autonomie de 4 ore este considerată foarte bună. Bineînţeles, cu cât dotările tehnice sunt mai bune, cu atât autonomia va fi mai scăzută.

Vaio produce numeroase portabile, este adevarat, la preturi destul de piperate

Construcţie şi design

Nu în ultimul rând, pe lângă dotările tehnice, trebuie să fii atent şi la construcţia şi designul netbook-ului sau laptopului portabil. Printre aspectele pe care trebuie să le iei în calcul putem enumera materialul din care este realizată carcasa, tipul de display, cât de repede se depun praful şi amprentele şi, evident, cât de calitative sunt tastatura şi trackpadul. În plus, verifică şi modul în care sunt dispuse porturile.

Sistem de operare

În general, netbook-urile vin preinstalate cu sistemul de operare Windows 7 Starter, practic cea mai “slabă” versiune a OS-ului Microsoft, în timp ce laptopurile portabile beneficiază de versiuni mai puternice.

Totuşi, nu trebuie să excluzi varianta de a achiziţiona un netbook sau laptop portabil cu Linux, pe care îl poţi înlocui ulterior cu Windows 7, avantajul fiind că scapi şi de numeroasele programe software inutile preinstalate de producători.

După ce ai decis ce fel de computer portabil ţi se potriveşte trebuie doar să descoperi modelul care adaptat nevoilor tale. Noi îţi dorim să faci o alegere inspirată. Succes!

4 comentarii

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!