GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum alegem un laptop portabil sau netbook – Ghidul cumpărătorului

Autor: Echipa Giz.ro

Într-un articol precedent ţi-am prezentat lucrurile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când vrei să-ţi achiziţionezi un laptop, însă dacă portabilitatea este principalul criteriu de alegere atunci trebuie să-ţi îndrepţi atenţia spre un laptop portabil sau netbook.

În acest domeniu oferta este uşor mai diversificată, în primul rând datorită faptului că netbook-urile şi laptopurile portabile se adresează unor segmente diferite de piaţă. Pentru a face cea mai bună alegere trebuie doar să citeşti ghidul de mai jos.

Asus, probabil cel mai cunoscut producator de netbook-uri

Diagonala display-ului

  • Netbook – display cu diagonală de maxim 10.1”

Dacă în urmă cu câţiva ani existau numeroase netbook-uri cu diagonala de 7” sau 9”, în prezent cel mai întâlnit model este cel cu diagonală de 10.1”. Ideal pentru cei care vor să transporte cu uşurinţă un computer portabil, aceste netbook-uri utilizează de regulă ecrane cu tehnologie LCD şi oferă o rezoluţie standard de 1024×600 pixeli.

  • Laptop portabil – display cu diagonală de 11.6” – 13.3”

Laptopurile cu display cuprins între 11.6” şi 13.3” intră în categoria portabilelor, iar aici oferta este mult mai generoasă. Dacă unele portabile au ecran simplu de tip LCD, unii producători mizează inclusiv pe LED pentru a atrage cumpărători. În schimb, rezoluţia este 1366×768 pixeli în cazul celor mai multe modele, o îmbunătăţire vizibilă comparativ cu netbook-urile.

Portabilele de 13.3" pot fi cel putin la fel de puternice ca un desktop replacement

Dotări tehnice

Platforma hardware reprezintă fără îndoială aspectul care face diferenţa între netbook-uri şi portabile. În cazul netbook-urilor, situaţia este destul de simplă: Intel are un monopol pe piaţa procesoarelor, netbook-urile dotate cu Intel Atom N550 sau Intel Atom N570 fiind cele mai performante, mai ales că asigură şi redare video în format HD. În plus, acestea au şi placă video integrată, mai ales că netbook-urile nu sunt făcute pentru multimedia şi jocuri. AMD a pătruns timid pe acest segment cu procesorul AMD C50, însă nu a reuşit să impresioneze.

În schimb, la portabile vei regăsi oferta de procesoare disponibilă şi pentru notebook-uri, iar Intel domină şi aici cu platforma SandyBridge din noua generaţie. Procesoarele Core i3 sunt dedicate platformelor low-cost, în timp ce Core i5 este potrivit dacă ai pretenţii ceva mai ridicate. Dacă te ţine buzunarul poţi încerca şi Core i7, care oferă performanţe de top. Şi aici te poţi rezuma la placă video integrată, însă dacă vrei performanţe superioare îţi recomandăm o placă video dedicată.

Oferte de netbook-uri si portabile este foarte variata

Pe piaţă există numeroase netbook-uri cu 1 GB memorie RAM, însă noi îţi recomandăm să alegi un model cu 2 GB RAM, iar în cazul portabilelor să creşti miza până la 4 GB.

Cât despre stocarea datelor, orientează-te spre HDD-uri de minim 250 GB pentru netbook-uri şi minim 320 GB pentru portabile. Pentru acestea din urmă găseşti şi SSD-uri, însă preţul total creşte destul de mult, iar capacitatea de stocare este de asemenea mai redusă.

Nu uita să verifici şi conectivitatea: orice netbook şi portabil modern trebuie să dispună de tehnologiile Wi-Fi şi bluetooth, porturi USB 3.0 şi, dacă eşti pasionat de videochat, şi de cameră web.

Autonomia

Datorită configuraţiei hardware puţin consumatoare de energie electrică, netbook-urile au în general o autonomie foarte bună, care poate atinge cu uşurinţă 7-8 ore. Din păcate, nu acelaşi lucru îl putem spune despre portabile, acolo unde o autonomie de 4 ore este considerată foarte bună. Bineînţeles, cu cât dotările tehnice sunt mai bune, cu atât autonomia va fi mai scăzută.

Vaio produce numeroase portabile, este adevarat, la preturi destul de piperate

Construcţie şi design

Nu în ultimul rând, pe lângă dotările tehnice, trebuie să fii atent şi la construcţia şi designul netbook-ului sau laptopului portabil. Printre aspectele pe care trebuie să le iei în calcul putem enumera materialul din care este realizată carcasa, tipul de display, cât de repede se depun praful şi amprentele şi, evident, cât de calitative sunt tastatura şi trackpadul. În plus, verifică şi modul în care sunt dispuse porturile.

Sistem de operare

În general, netbook-urile vin preinstalate cu sistemul de operare Windows 7 Starter, practic cea mai “slabă” versiune a OS-ului Microsoft, în timp ce laptopurile portabile beneficiază de versiuni mai puternice.

Totuşi, nu trebuie să excluzi varianta de a achiziţiona un netbook sau laptop portabil cu Linux, pe care îl poţi înlocui ulterior cu Windows 7, avantajul fiind că scapi şi de numeroasele programe software inutile preinstalate de producători.

După ce ai decis ce fel de computer portabil ţi se potriveşte trebuie doar să descoperi modelul care adaptat nevoilor tale. Noi îţi dorim să faci o alegere inspirată. Succes!

4 comentarii

  1. Sweetshadow

    24 septembrie 2011 la 21:30

    „Intel Atom N450 sau Intel Atom N455 fiind cele mai performante, mai ales că asigură şi redare video în format HD” Ei bine…NU. Modelele cele mai performante de la Intel sint N550 si N570 dual core. Redarea video este de maxim 720p.

  2. Daniel Popescu

    26 septembrie 2011 la 16:51

    @Sweetshadow: Ai dreptate, cele specificate de mine sunt din generatia mai veche.

  3. Lavinia

    22 decembrie 2013 la 14:33

    Buna ziua ,trebuie sa achizitionez in scurt timp un laptop si inca nu m-am decis.Probabil si din cauza cunostintelor mele minimale in domeniu,insa speram ca ma veti ajuta dumneavoastra.In primul rand as dori un laptop portabil insa nu neaparat.Nu o sa il folosesc pentru jocuri,insa vreau sa pot lucra cu ceva programe mai avansate pe el,am nevoie de o memorie generoasa insa sunt constienta ca acceasta poate fi usor imbunatatita prin intermediul unei memorii externe.De asemenea as dori o rezolutie cat mai buna…..iar bugetul de care dispun este aproximativ 2000 lei….mda cam putin insa sper ca imi puteti recomanda ceva.Eu ma intrebam daca acesta este bun pentru ce vreau eu in raport calitate-pret : http://www.cel.ro/laptop-laptopuri/laptop-fujitsu-lifebook-lh532-i3_3110m-500gb-8gb-gt620m-2gb-pMCA0MzUv-l/#comentarii .Imi puteti recomanda ceva mai bun?Multumesc :)

    • Daniel Popescu

      23 decembrie 2013 la 11:14

      Modelul este adecvat pentru tine, avand in vedere cerintele pe care le-ai precizat, mai ales ca are 8 GB de memorie RAM. Putine laptopuri din acest segment de pret au o cantitate atat de mare de memorie RAM. Placa video (Nvidia GT 620M) nu este prea puternica, dar ar trebui sa faca fata daca nu folosesti intensiv programe de editare video sau jocuri de utima generatie.
      Totusi, eu iti recomand sa te gandesti si la Asus X55CC. Are acelasi pret si specificatii hardware asemanatoare. Diferentele majore sunt placa video Nvidia GT 720 (o generatie mai noua) si 4 GB RAM in loc de 8 GB, insa in opinia mea are si un design mai atractiv.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri