GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Laptopuri ultraportabile în 2020: Dell XPS 13 9300, Lenovo ThinkPad X1 Carbon și Asus ExpertBook B9 B9450

Autor: Echipa Giz.ro

Dell XPS 13 9300 și Lenovo ThinkPad X1 Carbon se numără printre laptopurile ultraportabile prezentate la începutul anului 2020 cu ocazia târgului de tehnologie Consumer Electronics Show (CES).

Segmentul laptopurilor ultraportabile este unul competitiv între câțiva jucători principali care oferă modele cu performanțe de top, ecrane de calitate și construcții premium, ușor de transportat.

La fel ca în domeniul telefoanelor mobile, producătorii lansează în fiecare an noi versiuni, însă de cele mai multe ori actualizările gamelor au fost mai degrabă minore, mai ales în contextul maturizării tehnologiilor.

Astfel, principalele noutăți sunt legate de adoptarea noilor generații de procesoare Intel, dar și îmbunătățiri subtile de design care, cel puțin teoretic, au rolul de a îmbunătăți experienta utilizării de zi cu zi.

Dell XPS 13 9300 – ecran cu format 16:10

XPS 13 este unul dintre cele mai populare și apreciate laptopuri ultraportabile de pe piață, iar ediția pentru anul 2020 a primit numele de cod 9300 și are rolul de a înlocui generația anterioară (7390). Noul XPS 13 9300 păstrează caracteristicile tradiționale, însă preia o serie de îmbunătățiri de la convertibilele 2-in-1 ale gamei, lansate la jumătatea anului trecut.

Cu dimensiuni sensibil mai mici și o greutate de 1.2 kilograme, noul Dell XPS 13 9300 este mai subțire, însă a pierdut unul dintre cele 3 porturi USB-C ale generației anterioare, în timp ce balamaua de susținere este acum ascunsă privirilor în spatele ecranului.

De asemenea, tastatura este aparent mai lată, iar butonul de power a fost integrat în partea din dreapta-sus a tastaturii, așa cum procedează aproape toții producătorii, în timp ce tastele PageUp și PageDown au fost înlocuite cu săgeți Up și Down de dimensiuni mai mari.

Principala noutate pe care o vor remarca însă fanii gamei XPS 13 este ecranul cu diagonala de 13.4 inch și format 16:10, comparativ cu formatul 16:9 al generației anterioare. Acesta ocupă o mare mare parte a suprafeție destinate și a dus la eliminarea logo-ului Dell din partea de jos a ecranului. Astfel, noul XPS 13 oferă un spațiu mai mare de lucru pentru utilizator.

Ecranul de 13.4 inch va fi oferit în trei versiuni în funcție de rezoluție și tipul de display:

 • 1920 x 1200 pixeli (Full HD+);
 • 1920 x 1200 pixeli (Full HD+) cu touch;
 • 3840 x 2400 pixeli (UHD+).

Indiferent de alegere, ecranul oferă o luminozitate maximă de 500 cd/m2.

Pentru platforma hardware, Dell a optat pentru platforma IceLake dezvoltată pe 10 nm în cadrul celei de-a 10-a generații a procesoarelor Intel, iar gama include trei modele:

 • Core i3-1005G1 – dual-core de 3.4 GHz cu placa video internă Intel UHD G1;
 • Core i5-1035G1 – quad-core de 3.6 GHz cu placa video internă Intel UHD G1;
 • Core i7-1065G7 – quad-core de 3.9 GHz cu placa video internă Intel UHD G7.

Dacă ești familiar cu gama XPS, ai observat probabil că din listă lipsește un procesor i7 cu 6 nuclee, precum cel disponibil pe generația precedentă.

În mod surprinzător, Dell va păstra o versiune de bază cu numai 4 GB RAM, însă noi îți recomandăm să alegi variante cu cel puțin 8 GB RAM pentru performanțe cât mai bune, cu mențiunea că versiunea de top oferă 32 GB RAM. Între timp, SSD-ul integrat oferă un spațiu de stocare cuprins între 256 GB și 2 TB, iar acesta este montat într-un slot M.2, astfel că poate fi înlocuit de utilizator (noutate comparativ cu generația XPS 2-in-1).

Capacitatea bateriei rămâne neschimbată la 52 Wh, ceea ce în teorie va genera o autonomie la fel de mare ca în cazul versiunii din 2019, cu mici îmbunătățiri grație platformei ceva mai eficiente.

Pe piața europeană și, implicit, în România, noul Dell XPS 13 9300 va apărea în luna februarie, însă prețurile nu au fost încă anunțate.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon gen8 – noutăți minore

Cea de-a opta generație a ultraportabilului Lenovo ThinkPad X1 Carbon a primit și mai puține noutăți comparativ cu ediția din anul 2019. Astfel, noul ThinkPad X1 Carbon păstrează designul deja cunoscut, dar și tastatura mult-apreciată și clickpad-ul decent.

În cazul ecranului, noutățile sunt de asemenea aproape insesizabile. X1 Carbon este oferit cu un ecran de 14 inch disponibil într-o gamă variată de versiuni:

 • IPS, rezoluție Full HD, luminozitate 400 cd/m2;
 • IPS, rezoluție Full HD, touch, luminozitate 400 cd/m2;
 • IPS, rezoluție Full HD, luminozitate 500 cd/m2;
 • IPS, rezoluție WQHD, luminozitate 300 cd/m2;
 • IPS, rezoluție Full HD, HDR, luminozitate 500 cd/m2;

Față de generația precedentă, noutatea este că versiunea touch este disponibilă și cu funcția PrivacyGuard, care permite limitarea unghiurilor de vizualizare a ecranului prin apăsarea unui buton. Totuși, această funcție este eficientă doar atunci când folosești ecranul la o luminozitate scăzută, astfel că utilitatea este discutabilă.

În cazul platformei hardware, Lenovo a optat de asemenea pentru a 10-a generație de procesoare Intel, însă procesoarele alese fac parte din platforma Comet Lake, dezvoltată pe 14 nm. Acest lucru permite producătorului chinez să ofere inclusiv procesorul Core i7-10710U cu 6 nuclee, care are performanțe superioare în editare video și programare software, însă are nevoie și de o răcire corespunzătoare pentru a funcționa la capacitate maximă.

Dezavantajul acestei platforme este că noul X1 Carbon este disponibil doar în versiuni cu 8 GB RAM și 16 GB RAM (lipsește o versiune de 32 GB RAM că în cazul lui XPS 13 9300), iar memoria RAM este mai puțin eficientă și mai puțin rapidă.

Între timp, stocarea datelor se realizează pe SSD-uri PCIe cu capacitatea de până la 2 TB, iar bateria are capacitatea de 51 Wh, foarte apropiată de cea disponibilă pe XPS 13.

Pentru moment, oficialii Lenovo s-au limitat să afirme că a opta generație X1 Carbon va fi disponibilă la nivel global în cursul anului 2020, însă prețurile pentru Europa nu au fost încă dezvăluite.

Asus ExpertBook B9 – 880 de grame

Cei de la Asus sunt prezenți la CES 2020 cu ultrabook-ul ExpertBook B9.

Chiar dacă numele este nou, în realitate vorbim despre un rebranding al modelului AsusPro B9 cu o greutate de numai 880 de grame, care a fost prezentat cu numai câteva luni în urmă la târgul de tehnologie IFA din septembrie 2019 de la Berlin.

Asus ExpertBook B9 va fi disponibil în România spre finalul lunii martie, iar prețul configurației cu procesor Intel Core i7-10510, 16 GB RAM și două SSD-uri de 512 GB va fi de aproximativ 8.000 de lei.

Citește aici mai multe detalii despre Asus ExpertBook B9, iar aici găsești un review al unei generații anterioare.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri