GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Dell XPS 14 Review – cand ultrabook-ul de rand nu este de ajuns

Testat pe data de 23 iulie 2012
Pe scurt: Dell XPS 14 este o alternativa la portabilul XPS 13 de 13.3 inch si la fratele mai mare XPS 15 de 15 inch. Avem de-a face asadar cu un ultrabook bine construit, cu performante excelente si o autonomie foarte buna, dar cam greu pentru categoria ultraportabilelor. si cu un pret destul de piperat.
Produs testat: Dell XPS 14   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 7100-7400 Lei

Desi ultrabookurile sunt din ce in ce mai populare in ultimul timp, nu oricine alege un laptop de 13.3 inch ca unic calculator pe care sa-l foloseasca zi de zi. De cele mai multe ori utilizatorii aleg un ultrabook ca un al doilea computer, pe care sa-l foloseasca cand se deplaseaza, fiind mai usor de transportat.

Ati putea insa lua in considerare versiunea 2012 a lui Dell XPS 14 cand va ganditi la achizitionarea unui nou laptop bun la toate, acesta fiind dotat cu un ecran putin mai mare si cu ceva mai multa putere ca un ultrabook obisnuit, in special cand vine vorba de jocuri sau aplicatii grafice.

In ultimele doua saptamani am testat ultraportabilul XPS 14 si per ansamblu ne declaram satisfacuti de experienta utilizarii acestuia, chiar daca pe ici pe colo unele lucruri ar fi putut fi facute mai bine.

Pe scurt, Dell XPS 14 este un ultrabook cu stil, chiar daca putin mai mare in clasa lui, dar si mai puternic si cu o autonomie mai buna decat media segmentului din care face parte. Sa vedem insa daca aceasta combinatie este suficienta insa pentru a castiga clienti.

Dell XPS 14
Ecran14″, 1600 x 900pixeli, Gorilla Glass
ProcesorIntel Ivy Bridge Core i5-3317U @1.7 GHz,Turbo Boost pana la 2.6 GHz
Placa videoIntel 4000 HD sau Nvidia GT 630M
Memorie4 GB DDR3 1333MHz
Hard-disk500GB Serial ATA (5400RPM) + 32GB m-SATA SSD
ConectivitateIntel Centrino Advanced-N 6235, Ethernet, Bluetooth 4.0
Porturi2xUSB 3.0, miniDisplayPort, HDMI, LAN, card-reader 3-in-1, HD webcam
Baterie69 Whr
OSWindows 7 Home Premium 64 biti
Dimensiuni335.8 x 233 x 20.7 mm
Greutate2.1 kg

Review video

Review-ul video de mai jos va detalia aspectele principale ale lui Dell XPS 14, dar pentru mai multe informatii va trebui sa cititi in continuare articolul:

Design and interior

Dell-ul XPS 14 este un ultrabook frumos, cu o carcasa realizata din aluminiu argintiu si plastic negru cauciucat. In ansamblu, seamana destul de mult cu MacBook-ul Pro-ul lui Apple, chiar daca pe capac troneaza sigla Dell, iar in opinia mea acest lucru nu e deloc rau. Veti recunoaste designul Dell insa in partea inferioara a carcasei si la interior.

Carcasa de aluminiu denota calitate

Carcasa de aluminiu denota calitate

Partea de jos este realizata din plastic negru, cu grile pentru difuzoare in fata si pentru ventilatie in partea din spate, iar sub capac gasim acelasi plastic cauciucat.

Partea de jos nu ofera acces la componente

Partea de jos nu ofera acces la componente

Totul simplu si curat, fara elemente tipatoare sau abtibilduri inutile, ceea ce ne face sa afirmam ca Dell XPS 14 este un ultraportabil cu stil. Nu gasim nici macar LED-uri indicatoare, cu exceptia celui plasat pe muchia frontala, care afiseaza in ce stare se afla calculatorul si care isi schimba culoarea in functie de modul de operare (pornit, modul Sleep sau incarcare).

Interior simplu, clasic, cu bun gust

Interior simplu, clasic, cu bun gust

Porturile sunt aliniate pe partile laterale. In stanga gasim mufele de alimentare, cea de retea RJ-45, HDMI, mini-Display Port si doua porturi USB. In dreapta Dell a plasat un jack audio de 3.5mm, un cititor de carduri si o mufa de securizare Kensington. Ar mai fi putut pune un port USB in plus si o iesire VGA, mai ales ca spatiul le-ar fi permis.

Partea stanga

Partea stanga

Intr-un cuvant, putem considera Dell XPS 14 un laptop aspectuos si solid construit, care poate concura cu modele precum HP Envy 14 sau MacBook Pro. Cu toate ca este putin mai masiv decat alte ultrabookuri, avand o grosime de 2 centimetri si greutate de 2 kilograme si ceva, exista un motiv pentru asta, pe care il veti afla mai jos.

Partea dreapta

Partea dreapta

Tastatura si touchpad-ul

Dell XPS 14 vine cu tastatura clasica, pe care o gasim pe XPS-uri de ceva vreme, cu tastele putin concave si bine spatiate, dar si cu lumina de fundal ajustabila.

Tastatura iluminata

Tastatura iluminata

Trackpad-ul este si el destul de mare si precis, chiar daca suprafata lui pare putin cam aspra la atingere. Personal prefer touchpad-urile mai netede, dar cred ca as putea trai cu cel oferit de acest ultrabook.

El poate fi utilizat cu succes şi pentru o serie de gesturi multitouch pe care nu le prea gasim la laptopuri care folosesc Windows ca sistem de operare, dar are butoanele de click integrate, ceea ce pentru mine este un minus, intrucat prefer butonele separate, pentru feedback-ul tactil pe care il ofera si pentru precizie.

Tastatura si trackpad-ul sunt peste medie

Tastatura si trackpad-ul sunt peste medie

Ecran

Din punctul meu de vedere, un laptop performant ar trebui echipat cu un ecran foarte bun, iar in cazul Dell-ului XPS 14 as spune ca acesta este doar mediu. In spatele stratului protector de Gorilla Glass, Dell a folosit un ecran de 14 inch cu 400 nits luminozitate si o rezolutie de 1600 x 900 px.

Unghiurile de vizualizare al ecranului sunt reduse

Unghiurile de vizualizare al ecranului sunt reduse

Asadar totul ar fi perfect daca unghiurile de vizualizare  laterale si verticale nu ar fi atat de limitate. Nu ma intelegeti gresit, nu sunt rele, dar se poate si mai bine la un calculator din clasa si categoria aceasta de pret.

Pe de alta parte, privind direct perpendicular pe ecran, imaginea este buna, oferind un contrast bun si culori vii, dar problemele incep sa apara in clipa in care inclinam ecranul sau il privim din lateral. Un panoul IPS ar fi rezolvat aceste probleme, dar cu siguranta ar fi crescut si pretul.

Hardware si performante

Cum spuneam, ecranul nu este punctul forte al acestui ultrabook, dar per ansamblu Dell XPS 14 este foarte bine pus la punct. Dell ofera mai multe configuratii pentru acest model, cel testat de mine fiind echipat cu un procesor Intel Ivy Bridge Core i5-3317U, 4 GB de memorie RAM, placa video Nvidia cu Optimus si stocare hibrida (SSD + HDD).

Toate acestea fac din Dell XPS 14 un laptop rapid in activitatile de zi cu zi, care face fata cu succes si solicitarilor mai serioase, cum ar fi folosirea programelor de editare grafica sau video sau rularea filmelor HD. Ba se descurca bine si in jocuri, chiar daca nu cele mai recente titluri si nu la detalii maxime. Totusi, sa nu uitam ca vorbim de o platforma ULV (Ultra Low Voltage), deci nu va asteptati la prea multa putere de procesare.

Cat despre procesorul grafic Nvidia, din moment ce XPS-ul testat de mine a fost un model pre-lansare, se pare ca am primit un model configurat cu Nvidia GF117. Analizand viteza nucleului grafic, am concluzionat ca modelul testat a fost echipat cu o placa grafica Nvidia GT 620M si nu cu mai puternica Nvidia 630M, cu care vine echipat Dell XPS 14 in mod standard.

Veti vedea ca atunci cand vine vorba de performatele grafice, Dell XPS 14 este mult mai rapid decat ultrabookurile de pe piata la ora actuala, fiind unul dintre putinele care au placa video dedicata. Totodata, ma astept ca scorurile obtinute de modelele din magazin, dotate cu placi video mai rapide, sa fie si mai mari.

Iata si rezultatele:

  • 3DMark 11: P1223;
  • PCMark Vantage 64 bits: 7484;
  • PCMark 07: 2795;
  • CineBench 11.5: OpenGL 16 fps, CPU 2.36 pts;

Autonomie

Dell a optat pentru o baterie mai mare decat cele pe care le gasim de obicei pe un ultrabook, de 69Wh, acesta fiind motivul pentru care Dell XPS 14 este putin mai gros si mai greu.

Decizia luata de Dell se traduce intr-o autonomie de 6-7 ore de utilizare normala, cu care nu ne intalnim prea des la celelalte ultrabookuri. Iar daca ar fi sa fac un compromis la achizitionarea unui laptop, acesta e cel pentru care l-as face bucuros: autonomie mai mare in schimbul unui ultraportabil ceva mai greu.

Bateria mai mare face ultrabook-ul mai gros, dar adauga autonomie

Bateria mai mare face ultrabook-ul mai gros, dar adauga autonomie

Zgomot, incalzire, difuzoare si alte aspecte

Cum spuneam, Dell XPS 14 nu e chiar un laptop pentru aplicatii extrem de complexe, de aceea se va incinge destul de tare si va deveni zgomotos atunci cand este fortat (de exemplu la prelucrare video sau cand rulam jocuri).

Pe de alta parte nu vei avea probleme cu temperatura sau cu zgomotul atunci cand il folosesti pentru activitati normale (navigare pe Internet, emailuri, vizionare filme HD sau ascultat muzica). In fond si la urma urmei, Dell XPS 14 e un ultrabook, care pentru astfel de activitati este folosit de majoritatea utilizatorilor.

Dell XPS 14 este destul de silentios si rece

Dell XPS 14 este destul de silentios si rece

Difuzoarele, plasate in partea de jos in spatele grilei frontale de plastic, sunt destul de puternice, dar pot fi destul de usor obturate atunci cand il folosim in pat sau in poala cand calatorim, dar asta se intampla cu majoritatea laptopurilor cu difuzoarele plasate in aceasta pozitie.

Pret si disponibilitate

Cat despre preturile lui Dell XPS 14, in Romania vor fi disponibile initial doua configuratii, ambele cu Core i5, 4 GB RAM, hybrid storage (32 GB SSD + 500 GB HDD). Diferenta o face placa video, Intel HD Graphics 4000 pentru modelul de 7099 RON si Nvidia GeForce GT 630M pentru configuratia de 7399 RON. Cred ca al doilea model este indicat din prisma performantei grafice, plus ca pretul final nu creste foarte mult in acest caz.

Din pacate se pare ca problema ultrabook-urilor, pretul prea ridicat, se manifesta si in cazul de fata. 7000 RON este un pret mare pentru un ultraportabil, chit ca la acest nivel si invart si o seama de modele oarecum concurente, precum Apple MacBook Air sau ASUS Zenbook Prime.

Cuvinte finale

In concluzie, Dell XPS 14 este un ultrabook interesant. Ca la majoritatea XPS-urilor, constructia si estetica sunt plusuri, alaturi de tastatura confortabila si trackpad-ul precis. Nu mai vorbesc de autonomia bateriei care plaseaza acest ultraportabil deasupra majoritatii competitorilor.

Dar, inca o data, trebuie sa spun ca pentru un laptop la acest pret, Dell ar fi putut folosi un ecran mai performant, pe care il gasim la competitorii Asus si Apple.

Dell XPS 14 este un ultrabook solid, desi XPS 13 si 15 sunt alegeri mai bune

Dell XPS 14 este un ultrabook solid, desi XPS 13 si 15 sunt alegeri mai bune

Nu imi este foarte clar care este insa grupul de utilizatori tintit de Dell cu modelul XPS 14 2012. El nu este chiar atat de portabil ca un ultrabook de 13.3 inch, dar nici nu ofera performante mult peste acestea (in special modelul configurat cu placa grafica Intel), fiind construit tot pe o platforma Intel ULV. Totusi, ca potential cumparator, Dell iti ofera posibiliatea  de a alege intre micul XPS 13, puternicul XPS 15 si cel prezentat in articolul de fata, un compromis intre primele doua.

Dar este acesta un compromis pe care l-ai face? Ramane la latitudinea fiecaruia daca merita sau nu, insa eu unul cred ca as opta nmai degraba pentru unul dintre celelalte doua versiuni XPS, in functie de ce doresc mai mult: portabilitate sau performante.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri