GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Notebook-uri de gaming ASUS ROG (Republic of Gamers) – modele de top, cu performanțe excelente

Autor: Andrei Girbea

Brandul Republic of Gamers (ROG) al celor de la ASUS are un renume aparte în rândul împătimiților jocurilor pe calculator, fiind reprezentativ pentru ceea ce înseamnă un laptop de gaming modern: un produs bine închegat, performant și cu dotări adecvate utilizării îndelungi.

Modelele anului 2017 sunt construite pe cele mai moderne platforme hardware ale momentului (procesoare Intel Kaby Lake, grafică Nvidia GTX din seria 10, memorie DDR4, stocare NVMe), dar includ și ecrane IPS cu GSync, sisteme audio capabile, conectivitate de top, baterii de mare capacitate și tastaturi menite să facă față nevoilor unui gamer.

În plus, cei de la ASUS au dezvoltat și o suită software pentru produsele ROG, menită să ofere control facil asupra comportamentului hardware-ului și să ajute utilizatorii să obțină experiența dorită, în funcție de modul de utilizare (performanțe de top și răcire adecvată, sau autonomie sporită și utilizare mai silențioasă, printre altele).

În cadrul acestui articol vă vom vorbi despre trei serii de notebook-uri ASUS ROG pe care noi vă sugerăm să le luați în calcul dacă aveți în vedere achiziționarea unui laptop dedicat gamingului și taskurilor cu cerințe hardware complexe în 2017. Aceasta pentru că un ROG nu este gândit doar pentru jocuri, ci prin prisma performanțelor și dotărilor se va preta cu brio și utilizării în medii profesionale, precum în dezvoltarea de software, editare grafică/video sau cercetare.

ASUS ROG G752VS

Seria G700 este cea mai populară între utilizatorii de laptopuri ASUS ROG, ea avându-și originile în 2008 cu modelul ROG G70 și continuând cu versiuni îmbunătățite în paralel cu noile generații hardware lansate de-a lungul anilor.

Poate versiunea cea mai interesantă a anului 2017 în această serie o reprezintă ROG-ul G752VS, un laptop solid și bine închegat, ce integrează un procesor Intel Core i7-7700HQ, până la 64 GB memorie RAM, grafică Nvidia GTX 1070, baterie de 90 Wh și un ecran de 17-inch mat, cu panel IPS, rată de refresh de 60-120 Hz și suport GSync.

ASUS ROG G752VS

ASUS ROG G752VS

Fiind un produs adresat gaming-ului, cei de al ASUS au acordat mare atenție și unor aspecte precum sistemul de răcire, menit să ajute hardware-ul să își atingă potențialul, dar și tastaturii (blocuri de taste bine spațiate, cursa adâncă, înregistrarea a până la 30 de comenzi apăsate simultan) și conectivității, produsul oferind un set complet de porturi, inclusiv unul Thunderbolt 3 ce permite conectarea de periferice profesionale.

Acesta este un aspect de interes pentru utilizatorii care plănuiesc să conecteze un monitor 4K la Asus-ul G752VS, sau o unitate grafică externă, pentru că deși cipul grafic Nvidia GTX 1070 este capabil să ofere performanțe foarte bune în majoritatea jocurilor moderne, atât timp cât le veți rula la rezoluție FHD, o experiență fluentă pe rezoluții superioare (QHD, UHD) va putea fi oferită în general doar de cipurile din gama de top a celor de la Nvidia, din seria 1080.

Seria ASUS ROG G752VS este disponibilă în România în mai multe configurații, cu prețuri ce pornesc de la circa 10.000 de lei.

ASUS ROG G701VI

În cazul în care performanțele grafice oferite de G752VS nu vă satisfac necesitățile și ați prefera un notebook cu cip grafic Nvidia GTX 1080, capabil să ruleze optim jocurile moderne pe ecrane 4K sau cu framerate-uri apropiate de frecvența de 120 Hz a monitorului integrat, atunci atenția ar trebui să vi se îndrepte spre seria ASUS ROG G701VI.

În ciuda faptului că încorporează componente mai performante și astfel și o soluție de răcire diferită, menită să facă față cerințelor cipului Nvidia GTX 1080 și procesorului Core i7 7820HK (overclockabil), ROG-ul G701VI este mai subțire și mai ușor decât modelul G752VS și oferă și o baterie puțin mai mare, cu o capacitate de 93 Wh. Atenţie sporită a fost acordată și ieșirii audio, un alt aspect de interes pentru gameri, ASUS integrând un DAC și amplificator profesionale pe această serie, în vreme ce tastatura, conectivitatea și ecranul IPS FHD 120 Hz sunt asemănătoare celor implementate pe seria G752. Pe de altă parte, pe G701VI veți putea utiliza doar stocare SSD de tip M.2 în RAID, el neoferind un locaș pentru unități de stocare de 2.5″.

ASUS ROG G701VI

ASUS ROG G701VI

În mai puține cuvinte, seria G701VI se adresează celor ce doresc unul dintre cele mai performanțe laptopuri ale momentului, dar care pun preț și pe portabilitate, desigur, în limitele acestei clase. Coroborarea acestor două aspecte duce la un preț de achiziție pe măsură, seria ROG G701VI urmând să fie disponibilă în România din aprilie 2017, cu un preț de start de circa 18.000 lei.

ASUS ROG GX800VH

Vârful de gamă al familie Republic of Gamers la momentul acestui articol îl reprezintă modelul ROG GX800VH.

Printre particularitățile sale se remarcă ecranul cu diagonală de 18.4-inch, rezoluție 4K și GSync (60 Hz), procesorul Core i7-7820HK, soluția de stocare cu 3 unități M.2 NVMe, bateria de 74 Wh și în primul rând implementarea a două cipuri grafice Nvidia GTX 1080 overclockate, în SLI. Acestora li se adaugă o tastatură mecanică ROG Aura cu iluminare RGB, o soluție audio cu 4 difuzoare și DAC profesional pentru căști, precum și conectivitate wireless ce poate fi ajutată de o antena externă, în caz de nevoie.

Una peste alta, ROG-ul GX800VH este unul dintre cele mai interesante notebook-uri ale momentului. El este însă și un produs masiv, atât prin prisma dimensiunilor sale și a greutății de 5.7 kilograme, cât mai ales prin prisma faptului că pentru a putea fi utilizat trebuie conectat la o unitate externă ce asigură răcirea, dată fiind soluția implementată, una cu lichid ce necesită pompe și radiatoare de mari dimensiuni, integrate în această unitate externă. Așadar, nu ar trebui să mire pe nimeni că ROG-ul GX800VH vine cu propriul rucsac și troller inclus, pentru a putea fi transportat în siguranță în caz de nevoie.

Seria GX800VH va fi disponibilă în România într-un număr limitat, la cerere/comandă, cu prețuri de circa 35.000 de lei.

ASUS ROG GX800VH

ASUS ROG GX800VH

În concluzie, utilizatorii ce doresc un laptop performant, bine construit și cu dotări de ultima ora au câteva opțiuni la dispoziție în familia Republic of Gamers.

Din punctul nostru de vedere, modelul ROG G752VS este versiunea ce ar trebui să atragă cea mai multă atenție, oferind performanțele necesare în task-uri complexe și în jocuri, atât timp cât nu veți dori să îl conectați la un monitor 4K și să rulați ultimele lansări cu detalii maxime. Modelul ROG G701VI face față însă acestor cerințe, și este cel pe care îl recomandăm celor ce doresc o experiență de gaming mobilă cât mai completă. Cât despre ROG-ul GX800VH, acesta este impresionant prin dotări și performanțe, însă prețul sau și implementarea ce îl duce departe de idea clasică de laptop, îl fac o soluție menită doar entuziaștilor.

Seria de articole despre laptopuri de gaming ASUS va continua în scurt timp cu un episod nou, unul ce se va adresa laptopurilor ce oferă cel mai bun raport preț/calitate.

Acest articol face parte dintr-o serie realizată cu ajutorul celor de la ASUS.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri