Laptopuri de gaming atipice în 2020: Alienware Area 51m, Asus Mothership și Acer Triton 900

Laptopurile pentru jocuri au evoluat semnificativ în ultimii ani, iar în prezent pe piață există numeroase notebook-uri portabile capabile să ruleze jocuri moderne și, în același timp, să fie relativ ușor de transportat.

În același timp, laptopurile dedicate gamerilor care oferă performanțe de top sunt caracterizate în special prin dimensiuni generoase și greutate mare, astfel că sunt destinate mai degrabă utilizării acasă și mai puțin în timpul deplasărilor.

În ultima perioadă, producătorii au început însă să se orienteze și spre soluții hibride, prin care încearcă să ofere soluții performante care să aibă însă și alte utilizări mai mult sau mai puțin practice. Târgul de tehnologie Consumer Electronics Show (CES) de la Las Vegas a reprezentat ocazia perfectă pentru lansarea unor astfel de dispozitive.

Printre modelele care ne-au atras atenția în mod deosebit s-au numărat Alienware Area 51m, Asus Mothership și Acer Triton 900.

Alienware Area 51m: laptop cu procesor upgradabil

Unul dintre principalele dezavantaje ale laptopurilor de jocuri comparativ cu desktop-urile este imposibilitatea de a face upgrade la procesor și placa video. Iată însă că Alienware ne demonstrează că se poate și altfel.

Area 51m este un laptop cu ecran de 17.3 inch care oferă o rezoluție Full HD și compatibilitate cu tehnologia Nvidia G-Sync. Ceea ce scoate însă în evidență noul model este platforma hardware, întrucât procesorul inclus face parte din familia de procesoare Intel Whiskey Lake dedicată calculatoarelor desktop. Astfel, ai de ales între configurații cu Core i7-8700, Core i7-9700K sau i9-9900K. În plus, deși vorbim despre un laptop, ai posibilitatea să faci upgrade, adică să înlocuiești procesorul cu unul compatibil de generație mai nouă, atunci când va fi cazul.

O politică asemănătoare este valabilă și în cazul plăcii video. De data aceasta vorbim despre placa video Nvidia RTX 2080, cea mai nouă soluție pentru platforme mobile, nu despre versiunea pentru desktop, cu avantajul că cea integrată pe Area 51m are suport pentru overclocking. Teoretic, poți face upgrade și pentru placa video, însă producătorul nu garantează acest lucru: placa folosește un slot proprietar Dell Graphics Form Factor (DGFF) și nu există certitudinea că Nvidia (sau AMD) vor păstra compatibilitatea cu acest slot la lansarea viitoarelor generații de plăci video.

În rest, Area 51m are până la 16 GB RAM, două sloturi pentru SSD-uri PCIe M.2 și slot pentru HDD, astfel că stocarea nu va reprezenta o problemă. Acumulatorul integrat are 90 Wh, însă autonomia în regim de jocuri este de numai 45 de minute, mai ales că procesorul este unul dedicat desktop-urilor.
Dacă ești interesat de un astfel de produs, ar fi bine să-ți verifici atent contul din bancă înainte de achiziție. Prețul recomandat pentru Statele Unite este de 2.550 de dolari, o sumă generoasă indiferent de formulele pe care le vei aplica pentru o conversie în lei.

Asus ROG Mothership GZ700: laptop de jocuri și tabletă

Republic of Gamers (ROG) este fără îndoială unul dintre cele mai populare branduri din industrie, iar Asus ne-a obișnuit cu lansarea unor modele performante și mai puțin obișnuite. Cea mai nouă creație de acest tip este Asus ROG Mothership, un laptop pentru jocuri care beneficiază de o tastatură detașabilă și care oferă un sport inedit pentru ecran. Sună cunoscut? Este un principiu foarte asemănător cu cel întâlnit la Microsoft Surface, cu deosebirea că dispozitivul celor de la Asus este dedicat jocurilor.

Desigur, utilitatea tastaturii detașabile este discutabilă, întrucât nu este tocmai ușor să folosești o tabletă cu ecran de 17.3 inch.

Din punct de vedere tehnic, Mothership este echipat cu procesorul Intel Core i9-8950HK și placa video Nvidia RTX 2080, iar ambele au primit overclocking din partea celor de la Asus. La aceste specificații se adăugă până la 64 GB RAM și stocare în sistem RAID 0 pe trei SSD-uri NVMe. În privința porturilor merită să menționăm portul Thunderbolt 3, portul USB-C și cele patru porturi USB Type-A, pe lângă HDMI, Ethernet și slotul pentru carduri SD.

Din păcate, Mothership este departe de a fi portabil la cele aproximativ 4.7 kilograme, însă acest lucru contează probabil prea puțin dacă ești interesat de un astfel de produs. Nu știm încă prețul de comercializare, însă lansarea este programată în primele trei luni ale acestui an.

Acer Predator Triton 900

Lista laptopurilor atipitice din acest debut de an continua cu Acer Predator Triton 900. Deși vorbim și în acest caz de un display cu diagonală de 17 inch, dispozitivul este de tip 2-in-1. Balamaua din aluminiu a primit numele “Ezel Aero Honge” și se poate roti la 360 de grade, astfel că oferă 4 moduri în care poți folosi laptopul.

Cel mai banal este formatul de laptop obișnuit, iar dacă rabatezi complet ecranul vei obține o tabletă uriașă de 17 inch. În plus, există și un așa-numit mod Ezel care îți permite să te joci pe touchscreen, iar modul Display îți permite să întorci ecranul în orice direcție pentru a fi văzut cu ușurință și de alte persoane din apropiere.

Desigur, specificațiile sunt de asemenea la înălțime, cu procesoare Core i7 din noua generație propusă de Intel, placă video Nvidia RTX 2080, SSD-uri PCIe NVMe și până la 32 GB RAM.

Iar dacă primele două laptopuri ți s-au părut scumpe, suntem curioși să ne spui părerea ta despre cei 4.000 de dolari pe care îi cere Acer pentru Triton 900.

În continuare, vă recomandăm și seriile noastre despre laptopuri bune cu prețuri accesibile, precum și ghidul nostru care vă va ajuta să alegeți laptopul cel mai bine potrivit nevoilor și bugetului vostru, din multitudinea de opțiuni disponibile în magazine.

Vrem sa auzim ce ai de spus:

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Cititorii nostri apreciaza discutiile animate, politicoase si te roaga sa-i respecti, chiar daca nu esti de acord cu toate afirmatiile lor. Iti multumim!

Folosim cookie-uri pentru a-ti oferi cea mai buna experienta de navigare pe site-ul nostru. Nu iti colectam datele personale.

Sunt de acordAfla mai multe
Ce sunt cookie-urile?
Continutul afisat pe site-ul nostru este disponibil GRATUIT datorita reclamelor pe care le afisam. Te rugam sa sustii eforturile noastre si sa dezactivezi AdBlocker-ul cand vizitezi site-ul nostru. Iti multumim!