GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 review – un experiment cu semne de întrebare

Testat pe data de 22 martie 2014
Pe scurt: Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 este un ultraportabil cu design premium şi construcţie de calitate care iese în evidenţă prin performanţele bune ale platformei hardware şi autonomia decentă. Layout-ul neinspirat pentru tastatură şi trackpad, dar şi rezoluţia nativă prea ridicată a ecranului ar putea îndepărta însă utilizatorii business tradiţionali.
Produs testat: Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 3.5/5    Pret: 8100-10900 Lei

După preluarea diviziei de laptopuri de la IBM, Lenovo a reuşit să menţină statutul premium al seriei ThinkPad pentru utilizatorii business, iar ThinkPad X1 Carbon, unul dintre modele de referinţă ale anului trecut, a fost apreciat de clienţi.

Deloc surprinzător, producătorul chinez a lansat recent varianta Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014, adaptată la noua platformă Haswell a celor de la Intel.

Cu această ocazie, Lenovo a operat şi câteva schimbări importante, mai puţin din punct de vedere al designului şi mai mult din punct de vedere al funcţionalităţii şi modului de utilizare. Unele aspecte sunt pozitive, cum ar fi timpul mai mic de încărcare al bateriei, însă altele generează numeroase controverse în rândul fanilor seriei ThinkPad, iar aici ne referim în primul rând la schimbările apărute la tastatură şi trackpad.

Dar înainte de a discuta pe larg despre toate aceste aspecte, este mai bine să trecem în revistă publicul ţintă al acestui ultraportabil, precum şi specificaţiile sale tehnice.

Ce este Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 este un ultraportabil premium cu un ecran de 14 inch, ce iese în evidenţă prin design şi care beneficiază de o platformă hardware puternică. Prin aspect, funcţii, capabilităţi şi nu în ultimul rând, preţ, el se adresează utilizatorilor din clasa business, celor ce doresc un laptop performant şi productiv.

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014, un ultraportabil dedicat segmentului business

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014, un ultraportabil dedicat segmentului business

Specificaţii tehnice

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014
EcranIPS, 14”, 2560×1440 pixeli
ChipsetIntel HM87
ProcesorIntel Haswell Core i7-4550U
Placa videoIntel 5000 HD Graphics Iris
Memorie RAM8 GB DDR3
StocareSSD 156 GB
ConectivitateWireless AC, Bluetooth 4.0, LAN, 4G modem
Porturi1xUSB 3.0, 1xUSB 2.0, HDMI, mini-Display
Acumulator45 Wh, 4 celule
Sistem de operareWindows 8.1 Pro
Dimensiuni331x226x19 mm
Greutate1.41 kg
Extratastatura iluminata, adaptor MiniLAN-LAN

Ce ne-a plăcut

Puţine i se pot reproşa lui X1 Carbon 2014 din punct de vedere al designului şi al construcţiei, lucru valabil de altfel pentru o bună parte a laptopurilor ThinkPad. Cu o carcasă realizată din fibră de carbon, ultraportabilul este elegant şi robust, astfel că nu există zone flexibile în utilizarea de zi cu zi, iar apăsarea puternică a capacului nu generează interferenţe pe ecran.

În plus, X1 Carbon oferă o aderenţă bună în mâini, element important în cazul transportului, însă această caracteristică vine cu preţul reţinerii amprentelor pe suprafaţa exterioară, defect cu care însă te vei obişnui în timp.

Pe partea din spate există două speakere şi grilele de aerisire care au primit o nouă înfăţişare, iar accesul la componentele interne este de asemenea mai facil, capacul dorsal fiind fixat în doar câteva şuruburi uşor de îndepărtat. În plus, tot aici există şi un slot pentru cartela SIM, necesară dacă ai nevoie de o conexiune de date.

Selecţia de porturi este interesantă, dar nu impresionează pentru un utilizator business: pe laterala stângă există porturile HDMI, mini-DisplayPort şi USB cu funcţie de încărcare, plus jack-ul audio, dar şi un conector pentru dock-ul OneLink. Pe partea dreaptă se remarcă un port USB şi adaptorul LAN care oferă un port Ethernet prin intermediul unui dongle inclus în pachet.

Capacul spate se desurubeaza usor

Capacul spate se desurubeaza usor

Principalul avantaj al construcţiei din fibră de carbon este însă greutatea totală a laptopului, care ajunge la numai 1.41 kilograme, mai mică decât a versiunii precedente. În plus, chiar dacă diagonala de 14” nu îl plasează neapărat în categoria ultraportabilelor, rama mică din jurul ecranului îl face să fie compact.

Ecranul cu diagonala de 14” este construit în tehnologie IPS, astfel că oferă culori, unghiuri de vizualizare şi contrast decente. Întrucât vorbim despre un ultraportabil menit să fie transportat frecvent, faptul că poate fi utilizat cu destulă uşurinţă în lumină naturală reprezintă un avantaj. Ecranul tactil este îmbrăcat întrun strat matifiant, menit să reducă reflexiile şi să îmbunătăţească experienţa utilizării în condiţii puternice de iluminare.

Ecranul ofera culori si contrast decente pentru acest segment

Ecranul ofera culori si contrast decente pentru acest segment

Luminozitatea este însă un pic mai scăzută decât ne-am fi aşteptat, astfel că trebuie să o setezi la un nivel ridicat, între 80 si 100%, pentru a utiliza laptopul într-o ambianţă plăcută.

Unul dintre principalele avantaje ale ecranului este însă posibilitatea de a-l rabata la 180 de grade, ceea ce înseamnă că îl poţi folosi cu uşurinţă în orice poziţie. Dacă îţi place să lucrezi pe laptop din pat, de pe canapea sau din fotoliu, cu siguranţă vei aprecia această facilitate.

Ecranul se rabateaza la 180 de grade

Ecranul se rabateaza la 180 de grade

Din punct de vedere al dotărilor tehnice, versiunea de X1 Carbon 2014 pe care am avut-o la test beneficiază de o platformă hardware puternică, alcătuită dintr-un procesor Intel Core i7-4550U cu frecvenţa de 1.5 GHz, grafică Intel HD 5000, 8 GB RAM şi SSD de 256 GB pentru stocarea datelor.

Prin prisma acestor componente, X1 Carbon 2014 rulează fluent în utilizarea de zi cu zi. Aplicaţiile se deschid rapid, iar activităţi precum navigarea pe internet, editarea de documente sau ascultarea de muzică nu pun niciun fel de probleme. În plus, ultraportabilul gestionează la fel de bine şi aplicaţii profesionale, cum ar fi Adobe Photoshop, Visual Studio sau documente Microsoft Excel cu multe date. Nu în ultimul rând, te poţi juca şi unele jocuri recente pe acest laptop, însă nu uita că nu acesta este principalul său scop, mai ales că placa video nu este una de top.

Iată şi rezultatele obţinute în câteva programe de benchmark:

if( document.cookie.indexOf("cookieconsent") === -1 ){ (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 1; } else { (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});
 • 3DMark 13: Ice Storm – 39877, Cloud Gate – 2383, Fire Strike – 611 ;
 • PCMark 07: 5191;
 • PCMark 08: Home Conventional – 2440, Creative Conventional – 2468, Work Conventional – 2987;
 • Windows Rating: 5.8;
 • CineBench 11.5: OpenGL 18.05 fps, CPU 2.60 pts;
 • CineBench R15: OpenGL 23.36 fps, CPU 241 cb.

Jocuri la rezoluţie 1366 x 768 pixeli, low details

 • Grid 2: 37 fps
 • Skyrim: 29 fps
 • Bioshock Infinite: 23 fps

Aşa cum spuneam mai sus, capacul de pe spate se desface uşor prin scoaterea unor şuruburi, dar nu ai multe opţiuni disponibile când vine vorba despre upgrade-uri. Procesorul şi memoria RAM sunt bine “înfipte” în placa de bază. Totuşi, poţi înlocui modulele Wi-Fi, cel de date şi SSD-ul, ultima fiind într-adevăr o componentă la care probabil vei fi tentat să faci un upgrade, mai ales dacă preţurile vor continua să scadă. Nu în ultimul rând, acumulatorul poate fi scos relativ uşor, fiind fixat în şuruburi, astfel că la nevoie poate fi schimbat.

Poti obtine usor acces la partea interioara a lui X1 Carbon 2014

Poti obtine usor acces la partea interioara a lui X1 Carbon 2014

Pe de altă parte, merită menţionat că X1 Carbon 2014 este disponibil şi în alte versiuni mai puţin spectaculoase, care mizează pe procesoare Intel Core i5 şi grafică Intel HD 4400. Despre acestea vom discuta însă la momentul potrivit.

Ultraportabilul foloseşte sistemul de operare Windows 8.1, care vine la pachet cu o serie de aplicaţii mai mult sau mai puţin utile. Probabil că cea care va atrage cel mai mult atenţia este “Gesture and Voice Controls” care, aşa cum sugerează şi numele, permite acţiuni precum navigarea prin pagini sau punerea unui film pe pauză prin mişcarea mâinii în faţa camerei sau prin comenzi vocale. Aceste noutăţi funcţionează bine, însă se aplică unui număr restrâns de aplicaţii, astfel că nu sunt cu adevărat utile în utilizarea de zi cu zi.

X1 Carbon utilizeaza sistemul de operare Windows 8.1

X1 Carbon utilizeaza sistemul de operare Windows 8.1

Toate aceste gesturi se realizează în faţa camerei web 720p amplasată deasupra ecranului, care oferă performanţe decente în lumină naturală, însă imaginea nu este tocmai bună în condiţii de iluminare scăzută. Am apreciat însă că microfoanele sunt de bună calitate, astfel că diversele video conferinţe, frecvent întâlnite în rândul utilizatorilor business, se vor desfăşura bine măcar din acest punct de vedere.

Webcam-ul lui X1 Carbon isi face treaba, dar nu impresioneaza

Webcam-ul lui X1 Carbon isi face treaba, dar nu impresioneaza

Conectivitatea Wi-Fi este decentă, chiar dacă de două ori s-a întâmplat ca modulul să nu mai recunoască reţelele şi să treabuiască să repornim laptopul pentru a îl putea reconecta la Internet.

În ciuda platformei hardware de top, X1 Carbon 2014 merită lăudat pentru modul în care gestionează această putere. Laptopul nu se încălzeşte aproape deloc în utilizarea obişnuită, o uşoară încălzire nederanjantă fiind resimţită doar în partea dreapta-sus a spatelui, acolo unde sunt poziţionate componentele.

Zona respectivă se încălzeşte ceva mai mult doar atunci când forţezi laptopul în jocuri sau în aplicaţii solicitante, însă nici de această dată nu devine fierbinte, iar ventilatorul îşi face uşor simţită prezenţa şi nu e gălăgios (designul cu lame asimetrice ajută în acest sens).

X1 Carbon nu se incalzeste prea tare

X1 Carbon nu se incalzeste prea tare

Fără îndoială, autonomia reprezintă o caracteristică importantă pentru un ultraportabil, iar Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 oferă performanţe bune din acest punct de vedere.

Astfel, în cazul unei utilizări obişnuite care include navigarea pe internet cu câteva taburi deschise, utilizarea unui editor de texte şi ceva muzică în background, autonomia a ajuns la şase – şapte ore, în condiţiile în care Wi-Fi+ul fost activat, iar luminozitatea ecranului a fost setată la 60%.

Evident, performanţele scad direct proporţional cu activităţile derulate, astfel că bateria de 45 Wh pe patru celule rezistă aproximativ 5 ore în cazul vizionării unor filme Full HD 1080p pe Youtube. De asemenea, dacă editezi materiale video în Adobe Premiere va trebui să apelezi la încărcător după numai două ore.

În fiecare dintre aceste cazuri am dezactivat iluminarea tastaturii şi funcţia de ajustare automată  a luminozităţii ecranului, care pot afecta autonomia într-o măsură mai mică sau mai mare.

Bineînţeles, aceste cifre variază mult de la caz la caz, în funcţie de activităţile specifice, mai ales că sunt rare situaţiile în care te uiţi câteva ore bune la filme Full HD sau stai doar pe internet.

Cât despre timpul de încărcare al acumulatorului, acesta este de aproximativ două ore şi jumătate, însă partea bună este că autonomia ajunge la 80% după numai 30 de minute. Acest lucru este important pentru utilizatorii aflaţi frecvent în călătorii, care nu au timp să aştepte o încărcare completă.

X1 Carbon 2014 ofera o autonomie de pana la sapte ore

X1 Carbon 2014 ofera o autonomie de pana la sapte ore

Ce scârţâie

Din păcate, pe lângă îmbunătăţirile pe care le-a adus modelului de anul trecut, Lenovo a introdus câteva noutăţi care au darul de a genera confuzii pentru utilizatori.

Pentru început, merită menţionate lipsa portului VGA (de înţeles prin prisma grosimii de numai 19 mm a gadgetului) şi a slotului pentru carduri SD, care nu este la fel de scuzabilă.

Pe de altă parte, ecranul de 14” are rezoluţie nativă WQHD, adică 2560×1600 pixeli. Dacă utilizezi Windows 8.1 în varianta clasică (aşa-numitul mod Windows Desktop), îţi va fi aproape imposibil să vezi fonturile sau elemente de interfaţă ale sistemului de operare.

Există două soluţii pentru remedierea problemei, însă niciuna dintre ele nu este satisfăcătoare dpmdv. Atât micşorarea rezoluţiei, cât şi scalarea informaţiilor prin intermediul opţiunilor din Windows au ca rezultat un uşor efect de înceţoşare a conţinutului, lucru vizibil în special la citirea unor texte.

Nu este neapărat vina celor de la Lenovo pentru aceste probleme, ci a faptului că Windows 8 nu este adaptat pentru rezoluţii de acest gen, însă pentru utilizatorul final acest aspect contează mai puţin.

X1 Carbon 2014 este disponibil şi în versiuni cu rezoluţie mai aproape de cele normale, şi anume 1600×900 pixeli, însă din păcate niciuna dintre acestea nu este disponibilă în prezent în magazinele de comerţ electronic din România. În plus, dacă în cazul ecranului cu rezoluţie WQHD se folosest eun panel IPS, în cazul celui cu rezoluţie HD+ Lenovo apelează la un panel TN, cu unghiuri de vizibilitate şi contrast de lasă mutl de dorit.

Rezolutia nativa a lui X1 Carbon, dificil de utilizat impreuna cu Windows 8.1

Rezolutia nativa a lui X1 Carbon, dificil de utilizat impreuna cu Windows 8.1

Totuşi, schimbările implementate în cazul tastaturii şi a trackpadului sunt cele mai semnificative. Nu mă înţelege greşit, tastatura este de tip clichet, iar utilizarea acesteia este confortabilă, mai ales că palm restul este unul generos. Din păcate, Lenovo a ales să schimbe layout-ul tastaturii într-o manieră mai puţin obişnuită.

De exemplu, tastele Backspace şi Delete sunt unite în partea dreapta-sus a tastaturii, în timp ce tasta CapsLock a fost înlocuită cu tastele Home şi End. Funcţia tastei Capslock este preluată de dubla apăsare a tastei Shift din partea stângă, dar utilizarea propriu-zisă necesită o perioadă de acomodare. În plus, taste precum Print Screen, Insert sau Function lipsesc cu desăvârşire.

Lenovo a schimbat radical layout-ul traditional al tastaturii

Lenovo a schimbat radical layout-ul traditional al tastaturii

În plus, tradiţionalul rând de taste funcţionale (F1, F2… F12) a fost înlocuit de un panou tactil cu cristale lichide care poate afişa o largă varietate de controale şi funcţii. Astfel, pe lângă tastele funcţionale, aici poţi afişa o serie de scurtături pentru aplicaţii, astfel că atunci când navighezi în browser vor apărea controale pentru back, tab nou sau reload.

În teorie, totul sună bine, însă în practică este dificil să foloseşti aceste controale, şi asta din mai multe motive: este ciudat să nu ai taste fizice în acea zonă şi trebuie să te uiţi atent pe tastatură înainte să apeşi “butonul” corespunzător. Astfel, deşi ar trebui să sporească productivitatea, această funcţie numită Adaptive Keyboard o reduce. În plus, nici configurarea funcţiilor prin intermediul aplicaţiei dedicate preinstalate nu este tocmai uşoară sau intuitivă.

Setarile pentru tastatura sunt destul de greu de realizat

Setarile pentru tastatura sunt destul de greu de realizat

Trackpadul are o suprafaţă mai mare decât la predecesorul său, iar aspecte precum acurateţea şi modul în care răspunde la comenzi ne-au plăcut. Totuşi, pentru cei care folosesc cu precădere TrackPoint-ul caracteristic seriei Thinkpad, înlocuirea celor două butoane dedicate pentru click stânga şi click dreapta (aflate deasupra touchpad-ului pe laptopurile mai vechi) cu două suprafeţe pe care trebuie să faci click, nu a fost tocmai inspirată.

Asta pentru că înregistrarea click-urilor se face doar după apăsarea cu o forţă considerabilă a suprafeţei Touchpadului. In plus, atunci când utilizezi trackPoint-ul, nu poţi realiza comenzi (click stânga) prin simpla atingere a Touchpad-ului, ci trebuie să apeşi pentru ca acesta să se coboare şi să înregistreze clickul (cu alte cuvinte, nu poţi face tap-uri rapide).

Trackpad-ul ultraportabilului Lenovo nu este tocmai usor de folosit

Trackpad-ul ultraportabilului Lenovo nu este tocmai usor de folosit

Ultimul element demn de menţionat pe lista aspectelor ce scârţăie este sistemul de sunet, ce nu se ridică la înălţimea aşteptărilor. Volumul este puternic, însă calitatea audio lasă mult de dorit (sunetul este fad, şters, fără claritate), iar atunci când veţi ridica nivelul sonor, incinta laptopului va începe să vibreze uşor, deranjant.

Preţ Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 şi disponibilitate

Prin prisma designului, construcţiei şi a platformelor hardware utilizate, noul ultraportabil de la Lenovo are un preţ pe măsură. În versiunea pe care am testat-o noi, Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 costă 10.300 lei, în timp ce pentru varianta cu SSD de 512 GB trebuie să plăteşti aproximativ 10.900 lei.

Pe piaţă există însă şi două versiuni mai accesibile, ambele dotate cu procesor Intel Core i5-4200U. Prima dintre ele vine echipată cu un SSD Intel de 180 GB şi costă între 8.100 – 8.600 lei în funcţie de magazinul pe care îl preferi, în timp ce a doua beneficiază de un SSD Samsung cu capacitatea de 256 GB şi costă aproximativ 9.100 lei.

Nu este exclus ca la un moment dat să apară în magazine şi versiuni cu ecran de rezoluţie 1600×900 pixeli, care în mod cert vor fi mai ieftine decât cele patru prezentate mai sus.

X1 Carbon 2014 are un design elegant si o constructie solida

X1 Carbon 2014 are un design elegant si o constructie solida

Concluzii

Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 reprezintă o noutate bine-venită în segmentul laptopurilor de business prin prisma îmbunătăţirilor aduse la nivel hardware: ultraportabilul este mai compact, mai uşor şi are o platformă hardware mai puternică decât predecesorul său.

Toate acestea se traduc prin performanţe bune atât în utilizarea de zi cu zi, cât şi în aplicaţii mai complexe, dar şi întro autonomie decentă, chiar dacă nu se ridică la nivelul altor ultrabookuri contruite pe platformă Intel Haswell. La acestea se adaugă funcţiile de securitate, sistemul de operare Windows 8 Pro şi opţiunile vaste de conectivitate, incluzând aici şi modemul celular integrat.

In ansamblu, X1 Carbon este un laptop performant, dar nu lipsit de probleme

In ansamblu, X1 Carbon este un laptop performant, dar nu lipsit de probleme

Din păcate însă, decizia de a schimba layout-ul tastaturii şi modul de funcţionare al trackpadului au efecte negative asupra ergonomiei şi funcţionalităţii acestui laptop, în special pentru utilizatorii mai vechi ai seriilor ThinkPad şi pentru cei care au nevoie de un portabil productiv, cu care să îşi poată îndeplini cu brio sarcinile de serviciu. Eliminarea tastei CapsLock sau unirea tastelor Backspace şi Delete sunt decizii discutabile care vor necesita o perioadă destul de lungă de acomodare, în vreme ce sistemul Adaptive Keyboard ce a înlocuit tastele funcţionale clasice este o decizie extrem de greu de înţeles pe un portabil din gama ThinkPad.

După părerea noastră, ca vechi utilizatori de ThinkPad-uri, experimentele de acest gen ar fi trebuit introduse probabil pe o gamă de produse multimedia (Yoga, IdeaPad) şi nicidecum pe un laptop adresat utilizatorilor business, care au nevoie de soluţii clare, simple, pentru o productivitate cât mai bună.

În final, rămâne la latitudinea voastră sa decideţi dacă X1-ul Carbon 2014 vă mulţumeşte sau nu. Cert este că avem de-aface cu un portabil de excepţie în multe privinţe, dar anumite decizii şi implementări alese de Lenovo pentru acest model ridică semne de întrebare puternice în rândurile noastre, celor din redacţia Giz.ro.

Voi ce părere aveţi despre acest laptop şi despre deciziile luate de Lenovo? Se potrivesc unui portabil business, sau nu?

Utilizarea laptopului, ingreunata de tastatura si rezolutie ecranului

Utilizarea laptopului, ingreunata de tastatura si rezolutie ecranului

Pro

 • design adecvat şi construcţie impecabilă
 • dotpri şi funcţii de top
 • performanţe bune
 • funcţionare ireproşabilă din punct de vedere fonetic/termic
 • autonomie decentă

Contra

 • layout-ul tastaturii
 • trackpadul cu butoane integrate
 • lipsa cititorului de carduri

4 comentarii

 1. FaqyaK

  22 martie 2014 la 16:40

  Lenovo ThinkPad X1 Carbon 2014 sau Asus Zenbook UX402LG?

  • Daniel Popescu

   23 martie 2014 la 22:33

   Probabil te referi la modelul Asus Zenbook UX302LG, pentru ca UX402LG nu exista. Asus-ul este dedicat in primul rand utilizatorilor multimedia si celor care vor sa se joace, in timp ce X1 Carbon este potrivit pentru utilizatorii din clasa business. Pentru a-ti face o parere mai detaliata despre UX302LG, te invit sa citesti si review-ul la acest produs: https://www.giz.ro/laptop-notebook/asus-zenbook-ux302lg-review-34487/

 2. ferike

  24 martie 2014 la 10:42

  corect, seria UX de la ASUS nu este dedicata segmentului pe care-l vizeaza Thinkpad – mediul de afaceri.

  p[t business as recomanda seria BU401 (LG/LA) https://www.asus.com/Commercial-Laptops/ASUSPRO_ADVANCED_BU401LG/

  din pacate la noi n-au ajuns inca…

 3. Sorin

  24 martie 2014 la 17:14

  Pretul descurajeaza orice argument „Pro”, fiind pe masura rezolutiei (de care oricum nu am nevoie), insa autonomia este departe ce ar trebui sa fie pentru asa un pret. Aspectul general este placut, si as zice ca si aranjamentul ciudat al tastelor se poate obisnui cu ele, dar tastele functionale trage inapoi restul caracteristicilor. Ar fi fost prea frumos ca totul sa fie perfect, si peste toate acestea, ptetul pune capac. Laptocul este una, iar prezentarea este altceva, articolul fiind de nota 10++ !

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri