GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Samsung NF210 review – un mini laptop cu mult stil

Autor: Andrei Girbea

Netbook-urile ar trebui sa fie prin definitie laptop-uri compacte care nu impresioneaza prin calitatea constructiei, ergonomie sau performante, insa ofera un pret extrem de atractiv. Samsung-ul NF210 poate fi considerat astfel un netbook atipic, deoarece el impresioneaza prin design, calitate si ergonomie, oferind o durata de viata a bateriei de top, insa cu un pret destul de piperat pentru un laptop din clasa sa.

Randurile de mai jos, un review al Samsung-ului NF210, va vor oferi mai multe detalii despre principalele caracteristici ale acestui mini laptop, cu partile sale pozitive si negative.

Trebuie sa mentionam si ca versiunea testata este indentica cu cea existenta pe piata romaneasca de ceva timp, asadar citind acest articol veti sti exact la ce sa va asteptati daca doriti un astfel de portabil.

Samsung NF210 - un netbook cu mult stil

Samsung NF210 – un netbook cu mult stil

Intai insa, sa aruncam un ochi rapid peste specificatiile tehnice:

  • ecran 10.1 inch mat, rezolutie 1024 x 600 px, iluminare LED
  • procesor Intel Atom N550 1.5 GHz si grafica integrata Intel GMA 3150
  • 1 GB memorie RAM DDR3 1066 MHz
  • HDD 250 GB 5400 rpm
  • webcam 0.3 MPx, cititor carduri SDXC, iesire VGA, 3 sloturi USB 2.0,
  • Fast Ethernet LAN, Bluetooth si Wireless N
  • baterie 6 Celule 48 Wh  6600 mAh
  • boxe stereo SRS 3W
  • sistem de operare Windows 7 Starter
  • dimensiuni: 275 x 188 x 31 mm
  • greutate: 1.35 kg

Dotari standard, insa impresioneaza conectivitatea de top, bateria de capacitate marita, sistemul audio si ecranul mat.

Design si exterior

Ca si celelalte laptop-uri ale celor de la Samsung, si micul NF210 pune mare accent pe design si aspect estetic. Iar rezultatul este impresionant. Personal insa, consider ca acest Samsung va face furori in primul rand in randul publicului feminin, care va fi mult mai impresionat de forma si aspectul acestui notebook si ar fi fost si mai bine ca el sa fie fi fost oferit si intr-o serie de culori mai vii, nu doar pe argintiu.

Accentul este pus mult pe estetica

Accentul este pus mult pe estetica

Pe de alta parte, NF210-ul nu este deloc cel mai compact netbook de pe piata, dimpotriva, el este destul de masiv, mai ales atunci cand vorbim de lungime si latime. Acest fapt se datoreaza design-ului cu „aripioare laterale” si se traduce in margini groase aflate in jurul ecranului, mai ales in comparatie cu modelele compacte precum ultimele Aspire One-uri de la Acer.

O carcasa atipica, cu aripioare

O carcasa atipica, cu aripioare

Calitatea materialelor este foarte buna. Exteriorul este confectionat din plastic, lucios pe capac si mat pe spate. In interior, plasticul mat si cel lucios/texturat din jurul ecranului se combina cu aluminiul palm-rest-ului. Nimic de reprosat, in afara faptului ca exteriorul se va zgaria usor si va capta amprente, insa ele nu vor fi usor de observat pe finisajul argintiu.

Pe laterale vom intalni toate porturile uzuale, iar pe spate putem usor accesa memoria RAM, pentru un eventual upgrade, dar nu si unitatea de stocare. Mai multe detalii despre exterior in cadrul review-ului video.

Fata si dreapta

Fata si dreapta

Spate si stanga

Spate si stanga

Tastatura si trackpad

Cu siguranta una dintre cele mai comfortabile tastaturi intalnite pe un netbook se afla pe acest Samsung. Tastele sunt destul de mari, chair daca nu Full-Size, bine spatiate, deloc zgomotoase si au un finisaj cauciucat ce la face placute la atingere. Singurul aspect usor deranjant este cel legat de sagetile directionale destul de mici si inghesuite.

In plus, marginile laterale suprainaltate pot incomoda putin accesarea tastelor de pe margini, mai ales in cazul celor cu maini mai mari, insa acest element tine de design si nu de tastatura.

Tastatura si trackpad

Tastatura si trackpad

Trackpad-ul de pe alta parte, desi precis, este destul de mic si inghesuit, tocmai de aceea utilizarea sa zilnica va fi putin dificila, mai ales atunci cand veti vrea sa efectuati gesturi multi-touch. Mai deranjeaza si faptul ca suprafata touchpad-ului nu este foarte receptiva iar trackpad-ul este diferentiat de palm-rest doar de o usoara schimbare de textura. Butonul de click este comfortabil de utilizat, insa o solutie cu butoane separate ar fi fost preferata.

Ecran

Modelul NF210 ofera un ecran de 10.1 inch cu rezolutie 1024 x 600 px, insa cu un finisaj mat, fapt ce il va face ideal pentru utilizarea in conditii puternice de iluminare, deoarece dispar reflexiile enervante intalnite pe ecranele lucioase. Luminozitatea si unghiurile de vizibilitate sunt si ele bune, usor peste media laptop-urilor de 10 inch.

Ecranul este mat, insa marginile sale sunt late si in plus, nu se poate rabata foarte mult pe spate

Ecranul este mat, insa marginile sale sunt late si in plus, nu se poate rabata foarte mult pe spate

Personal nu am apreciat marginile groase din jurul ercanului si faptul ca ecranul nu se poate rabata foarte mult pe spate, fapt ce este deranjant atunci cand dorim sa utilizam laptop-ul in pat sau pe canapea si am vrea sa inclinam mai mult ecranul pe spate pentru a obtine unghiul de vizibilitate dorit (si capabil sa redea corect informatiile de pe ecran).

Hardware si performante

Dupa cum ati vazut din lista de specificatii, Samsung echipeaza modelul NF210 cu un procesor dual-core N550 la 1.5 GHz, 1 GB memorie RAM, HDD de 250 GB si Windows 7 Starter, dotari standard pentru un portabil lansat undeva la inceputul acestui an, insa care palesc in fata celor oferite de modele mai noi, ce vin echipate cu procesorul Atom N570 si HDD-uri cu capacitate mai mare, precum Asus EEE PC 1015PX sau Acer AOD257. Desigur, diferenta de performante dintre procesorul Atom N550 si N570 este infima, dar in cazul acestor mici laptop-uri, fiecare procent conteaza.

Una peste alt, NF210-le va va multumi atat timp cat stiti la ce sa va asteptati de la un netbook. El poate rula aplicatiile uzuale, precum un browser, editor text, editor foto, programe de chatting sau ascultat muzica. Poate rula si continut video, inclusiv HD (720p) insa continutul Full HD 1080P este o nuca prea tare.

Daca va intereseaza testele sintetice, va putem spune ca Samsung-ul NF210 obtine un scor de 1491 puncte in PC Mark Vantage, 132 de puncte in 3DMark06, 36021 puncte in CrystalMark si un rating acordat de Windows 7 de 2.8 puncte, rezultate aflate in limita celor obtinute de alte netbook-uri cu dotari similare.

2.8 puncte - Windows 7 rating

2.8 puncte – Windows 7 rating

Mai multe detalii despre performante in cadrul review-ului video aflat la sfarsitul acestui articol.

Software

Windows 7 Starter este sistemul de operare oferit pe acest netbook, insa Samsung echipeaza modelul NF210 cu o serie de programe preinstalate. Multe dintre acestea sunt bloatware si recomand dezinstalarea lor pentru a obtine maximul de performante de la acest mic laptop.

Exista totusi si cateva aplicatii ce ar merita pastrate, precum Samsung backup, solutiile Samsung din gama Easy (Easy network manager, Easy startup manager, Easy battery manager) si soft-ul Easy Content Share ce permite distributia de continut prin DLNA catre alte dispoztive conectate la retea (telefoane, computere, tablete, televizoare, etc).

Giz.ro

Giz.ro

Totusi, nu uitati ca avem de a face cu un netbook echipat cu procesor Atom, asadar pentru a va asigura ca el functioneaza cum doriti, este recomandat sa rulati deodata cat mai putine programe posibil.

Sistem audio si microfon

Sistemul audio este unul dintre punctele forte ale acestui laptop. Boxe stereo de 3 W, cu support SRS, sunt plasate deasupra tastaturii, iar calitatea sunetului, precum si volumul, sunt cu adevarat de apreciat pentru un netbook.

Microfonul este plasat in stanga trackpad-ului, asadar mai aproape de utilizator decat in mod normal (pe majoritatea laptop-urilor, el este plasat langa webcam, deasupra monitorului), fapt ce duce la obtinerea unui sunet mai clar in utilizarea programelor de chatting gen Skype sau Yahoo Messenger.

Conectivitate

Putine lucruri lipsesc acestui notebook din punct de vedere al conectivitatii, el oferind utilele Wirelsss N si Bluetooth 3.0, dar si Fast Ethernet. Un slot USB 3.0 ar fi fost dotarea suprema careia ii vor duce dorul, unsa foarte putine laptop-uri de 10 inch ofera asa ceva in prezent.

Zgomot, caldura si altele

Zgomotul nu va fi o probledma in cazul acestui laptop compact, nici macar in cazul utilizarii indelungate. Insa laptop-ul se va incalzi destul de tare pe partea sa dorsala in cazul rularii unor aplicatii avide de resurse, precum un film HD 720p, pe o durata mai indelungata de timp.

Baterie si autonomie

Samsung a echipat modelul NF210 cu o baterie de capacitate ridicata, una de 6 Celule 48 Wh 6600 mAh, peste media celor oferite pe netbook-uri si comparabila doar cu cea intalnita in cazul unor modele Asus si Toshiba. Iar autonomia este pe masura acestei baterii.

Producatorul anunta pana la 14.5 ore durata de viata a bateriei, insa in utilizarea zilnica am obtinut:

  •  aproximativ 9 ore in cazul utilizarii laptop-ului pentru editare de texte, cu profilul Power Saver activat, ecran setat la 50% si Wireless oprit
  • aproximativ 7 ore si 30 de minute in cazul unei utilizari medii zilnice, cu profilul Balanced activat, ecran setat la 70%, Wireless ON si rulare de diverse aplicatii, precum un browser web, un editor text, rularea unor filme scurte, ascultarea de continut audio, etc
  • aproape 5 ore in cadrul rularii unui film HD 720p .mkv stocat pe HDD

Pret si disponibilitate

Compactul netbook Samsung NF21o este disponibil in magazinele romanesti de cateva luni bune, iar pretul sau este momentan de 1349 lei, aceasta dupa ce initial aparuse pe piata la peste 1500 de lei.

Chiar si asa, pretul ramane unul piperat, peste media laptop-urilor de 10 inch.

Review video

Mai jos puteti urmari si un test video al acestui mic laptop, in limba engleza.

Concluzii

Dupa cum ziceam de la inceput, Samsung ofera un mini laptop de top prin modelul NF210, cu accent pe estetica si autonomie. Nici peformantele nu sunt de lepadat si va vor satisface atat timp cat stiti la ce sa va asteptati de la un netbook.

Samsung NF210 - un laptop cu mult stil, dar si un pret piperat

Samsung NF210 – un laptop cu mult stil, dar si un pret piperat

NF210-le sufera la capitolul dimensiuni, designul extravagant ducand la un corp ceva mai masiv decat al majoritatii netbook-urilor de ultima generatie. El nu este insa mult mai greu decat acestea, greutatea de 1.35 kg datorandu-se si bateriei de capacitate sporita.

Ce ne-a placut

  • laptop-ul arata foarte bine iar materialele folosite pentru carcasa sunt de calitate
  • design-ul interesant
  • tastatura excelenta
  • ecranul mat
  • bateria de capacitate ridicata asigura o autonomie foarte buna
  • boxele sunt puternice si calitatea audio este mult peste medie
  • performante in limitele clasei
  • conectivitate de top

Ce nu ne-a placut

  • este masiv pentru un laptop de 10 inch si destul de gros
  • trackpad-ul este mic si inghesuit
  • carcasa lucioasa se va zgaria cu usurinta
  • este cu 10-20% mai scump decat netbook-urile concurente

Desigur, NF210-le este destul de scump, mai scump decat principalii contracandidati ai celor de la Acer, Asus sau Toshiba, care ofera dotari hardware asemanatoare. Insa micile detalii conteaza, precum sistemul de sunet, tastatura, designul si  autonomia. Toate acestea justifica in oarecare masura pretul crescut al Samsung-ului NF210 (pe cel actual, nu si pe cel initial afisat la lansarea produsului pe piata noatra).

Asadar, daca sunteti in cautarea unui portabil de 10 inch mai special, cu un aspect ce il va scoate in evidenta si o multime de alte mici auu-uri, cu siguranta modelul Samsung NF210 este unul dintre cele pe care ar trebui sa le luati in considerare.

1 comentariu

  1. George

    13 iulie 2011 la 13:09

    Samsung NF210 nu are HDMI.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri