GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus 1015PX review – Un partener de drum solid si performant

Testat pe data de 2 aprilie 2011
Pe scurt: N/A Produs testat: N/A   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: N/A    Pret: N/A

Spre deosebire de variata piaţă a laptopurilor, segmentul netbook-urilor este unul relativ restrâns ca opţiuni de natură hardware, motiv pentru care uneori noile modele reuşesc cu greu să impresioneze în absenţa unei platforme noi.

Partea bună este că producătorii sunt nevoiţi să vină cu un produs de calitate din punct de vedere al designului, construcţiei şi al materialelor folosite pentru a avea un cuvânt de spus, iar Giz îţi va prezenta în rândurile următoare un review complet pentru noul Asus Eee PC 1015PX care te va ajuta să decizi dacă netbook-ul taiwanezilor merită luat în considerare pentru o eventuală achiziţie.

În principiu, Asus 1015PX este urmaşul modelului de succes 1015PE şi vine cu câteva îmbunătăţiri minore la dotările tehnice.

Specificaţii tehnice

  • display LED backlit cu diagonală de 10.1” şi rezoluţie 1024×600 pixeli
  • procesor Intel Atom dual core N570 cu frecvenţa de 1.66 GHz
  • memorie 1 GB DDR3
  • hard-disk de 320 GB cu 5400 rotaţii pe minut
  • conectivitate: Wi-Fi, Gigabit LAN, bluetooth, 3 x USB 2.0, card-reader, VGA, cameră web
  • acumulator cu şase celule
  • sistem de operare Windows 7 Starter
  • dimensiuni 262x178x23.6 mm
  • masa 1.25 kg

Design şi construcţie

Asus 1015PX, urmasul lui 1015PE

Din punct de vedere al designului, Asus 1015PX seamănă izbitor cu predecesorul său, fiind construit preponderent din plastic: este mai subţire în partea frontală şi mai gros în partea din spate, iar capacul are un caracter gumos. Aparent inutil, acesta ajută la menţinerea la distanţă a prafului şi, mai ales, a amprentelor, pe lângă faptul că suprafaţa nu este loc alunecoasă.

Pe partea din spate ai acces la acumulator si memorie

Plasticul domină şi partea din spate, însă aici avem parte de o textură diferită, care oferă acces la acumulator şi la memorie. La fel ca în marea majoritate a netbook-urilor, nici modelul de faţă nu oferă acces la hard-disk. Rama din jurul display-ului este confecţionată de asemenea din plastic rugos, în timp ce palmrest-ul şi trackpad-ul sunt compuse din acelaşi material.

Partea stanga include portul VGA, USB si ventilatorul

Partea dreapta cuprinde jack-ul pentru casti/microfon, doua porturi USB si LAN-ul

Tastatură şi trackpad

În mod surprinzător pentru un netbook, tastatura are o calitate bună spre foarte bună: tastele sunt suficient de mari şi spaţiate pentru a asigura o utilizare comodă, nu există o flexare accentuată a acestora în momentul redactării textelor, iar partea superioară a lor este alcătuită din acelaşi plastic gumos.

Tastatura este usor de utilizat, inclusiv pentru redactarea textelor lungi

În schimb, trackpad-ul putea fi un pic mai mare pentru a manevrare mai uşoară, însă chiar şi în aceste condiţii şi-a îndeplinit misiunea cu brio. Din păcate, modelul nu dispune de taste individuale pentru click stânga şi click dreapta, însă pe de altă parte perioada de acomodare a fost scurtă.

Ecran

Display-ul lui 1015PX este la inaltime, desi nu impresioneaza

Display-ul lui Asus 1015PX are o diagonală de 10.1” şi o rezoluţie standard de 1024×600 pixeli, dotare tehnică regăsită în cele mai multe netbook-uri ale momentului. De asemenea, calitatea ecranului este evidenţiată şi de unghiurile de vizibilitate foarte bune, însă punctul slab îl reprezintă, ca de obicei în gama eee PC, slaba rabatabilitate. Din calculele mele, display-ul se rabatează la numai 130 de grade, însă pentru utilizarea obişnuită pe birou acest lucru nu ar trebui să reprezinte un impediment major.

Hardware şi performante

Asus 1015PX s-a dovedit un netbbok puternic în utilizarea de zi cu zi. Chiar dacă procesorul dual core Intel Atom N570, practic cea mai puternică unitate oferită de Intel în această perioadă, nu se face neapărat remarcat în comparaţie cu single-core-ul N550, netbook-ul a reacţionat rapid la comenzi atunci când am folosit diverse software-uri de birou.

În schimb, aşa cum era de aşteptat, lucrurile nu au stat foarte bine la capitolul multimedia. Clipurile video HD 720p au rulat fără probleme, însă cele în format HD 1080p nici nu au vrut să pornească. Totuşi, merită remarcat că nu am întâmpinat nicio problemă la rularea unor astfel de clipuri pe Youtube. Nu trebuie însă să uităm că un astfel de netbook vine să rezolve anumite cerinţe prea puţin legate de multimedia, motiv pentru care facilităţile exemplificate mai sus ar trebui să fie suficiente pentru cei mai mulţi care îşi achiziţionează un astfel de portabil.

Iată şi rezultatele obţinute în mai multe bechmark-uri:

Punctajul obtinut in Windows Experience Index

Rezultatul in 3D Mark 06

Rezultate in CrystalMark

Rezultatul in PCMark Vantage

Conectivitate şi porturi

Din punct de vedere al conectivităţii, Asus 1015PX vine cu dotări standard, regăsite în mod obişnuit pe orice alt netbook. Conectarea la internet se poate realiza prin wireless, există opţiunea de Gigabit LAN, iar portul bluetooth asigură transferul local de fişiere fără cabluri. În rest, netbook-ul beneficiază de 3 porturi USB 2.0 (Asus întârzie nepermis de mult adoptarea noului standard USB 3.0), un port VGA, un card reader şi, evident, jack-urile pentru căşti şi microfon.

Porturile sunt amplasate in mod conventional

Căldură, zgomot şi altele

Iniţial, mă aşteptam ca zgomotul şi căldura degajate de procesorul relativ puternic să fie destul de deranjante. Am fost plăcut surprins să constat contrariul, chiar dacă au existat alte mici probleme: hard-disk-ul a avut periodic sunete destul de deranjante, care ar putea trece însă neobservate într-o cameră de mari dimensiuni, în timp ce spatele s-a încălzit destul de mult, însă nu suficient pentru a cauza neplăceri dacă este utilizat în pat.

Camera web este prezentă pentru sesiuni de video-chat şi îşi face treaba destul de bine, însă nu este cazul să te aştepţi la opţiuni bogate în meniu. O altă surpriză plăcută au fost însă boxele, care au o calitate bună pentru un netbook.

Software

Din păcate a devenit deja o obişnuită ca netbook-urile să vină preinstalate cu Windows 7 Starter. Spun din păcate pentru că această versiune de Windows 7 este destul de limitată ca funcţii, însă pe de altă parte şi dotările hardware sunt relativ minimaliste.

Subtire in fata, gros in spate si plin de software inutil

Marea problemă este reprezentată de suita de aplicaţii nefolositoare preinstalată de Asus, pe lângă alte programe în versiune Trial pe care ar trebui să le dezinstalezi. Este un mister pentru mine insistenta producătorului pentru astfel de programae, întrucât netbook-urile ar trebui să lucreze pe un sistem de operare cât mai curat pentru o eficienţă maximă.

Durata de viaţă a bateriei

Nu este cazul să te amăgeşti cu cele 8 ore de autonomie promise de Asus, însă chiar şi aşa lucrurile au decurs bine. În general, dacă utilizezi netbook-ul pentru office (browsing, editare de texte, conexiune wireless pornită) vei obţine o autonomie de aproximativ 6 ore, o valoare foarte bună pentru un astfel de produs. Evident, în momentul în care începi să vizualizezi conţinut multimedia în browser şi să asculţi muzica autonomia scade spre 5 ore, iar dacă de uiţi la filme pe DVD vei obţine cel mult patru ore şi jumătate.

Preţuri şi disponibilitate

Asus 1015PX va fi comercializat în Europa cel mai probabil începând cu luna aprilie, la un preţ care nu a fost încă anunţat. Totuşi, personal mă aştept ca preţul să fie situat în jurul sumei de 350 de euro, adică aproximativul preţul solicitat pentru 1015PE, cu care se aseamănă foarte mult.

Concluzii

Asus 1015PX reprezintă, fără îndoială, una dintre cele mai bune alegeri pentru un netbook de 10”, iar motivele sunt numeroase: construcţia este solidă, performanţele sunt bune pentru acest segment de piaţă, poţi asculta muzică la calitate ridicată şi, nu în ultimul rând, auonomia este mai mult decât decentă.

Ce ne-a placut

  • designul şi construcţia
  • plasticul gumos aplicat pe aproape toată suprafaţa netbook-ului şi a tastaturii
  • performanţele bune pentru clasa din care face parte
  • autonomia ridicată
  • capacitatea mare a hard-disk-ului

Ce nu ne-a placut

  • zgomotul generat de hard-disk
  • absenţa unui port USB 3.0

Una peste alta un portabil de top pe care va recomandam sa il luati in considerare daca sunteti in cautarea celui mai bun netbook the pe piata.

1 comentariu

  1. KUDOS-NETWORK-GIFTS.BLOGSPOT.COM

    17 aprilie 2011 la 17:00

    Intrati pe adresa de mai sus si descoperiti o metoda noua si usoara de a primi cele mai noi gadgeturi gratis(iPhone 4,iPad 2,Galaxy Tab,Xbox360,PS3…) si de a face bani online folosindu-te de Affiliate Marketing.Aveti multi prieteni?Atunci cu siguranta veti putea castiga foarte multi bani(20 EURO/prieten inscris).Inscrierea dureaza 2-3 minute.Metoda testata si dovedita cu poze pe blog!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri