GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Sony Vaio M review – mini laptop de top

Autor: Andrei Girbea

Tin minte ca in urma cu ceva ani, un Sony Vaio era idealul meu in materie de laptop-uri. Insa pe atunci, preturile prohibitive ale Vaio-urilor erau pur si simplu intangibile pentru un student, ca mine.

Lucrurile s-au mai schimbat intre timp. Vaio-urile au ramas portabile premium, insa preturile au devenit mai umane. Un astfel de exemplu este micul netbook Sony Vaio M, cel mai ieftin membru al gamei de laptop-uri Sony. Tocmai pe acesta l-am avut in teste in ultimul timp si in acest articol puteti citi parerile adunate in urma utilizarii sale.

A se observa ca acesta nu este deloc un produs nou pe plan international, fiind anuntat in primavara. La noi a ajuns insa ceva mai greu, abia acum. Mai jos veti gasi plusurile si minusurile acestui netbook Vaio, iar in cazul in care doriti mai multe detalii, cititi review-ul complet mai jos.

Vaio M - un pui de Vaio

Vaio M – un pui de Vaio

Partile pozitive:

  • Dotari si performante in standardele clasei
  • Constructie si finisaje foarte bune, carcasa complet mata
  • Tastatura comfortabila, una dintre cele mai bune testate pe un laptop de 10 inch
  • Ecran mat cu unghiuri de vizibilitate si luminozitate buna
  • Boxe plasate superior, ce asigura un volum si o claritate peste medie
  • Camera video de 2 MPx
  • Pret bun pentru un Vaio

Partile negative:

  • Durata de viata a bateriei este redusa
  • Laptop-ul se incalzeste in partea inferioara destul de puternic
  • Laptop-ul este zgomotos, ventilatorul procesorului fiind activ aproape tot timpul
  • Amplasarea porturilor pe laterale nu este cea mai fericita
  • Scump pentru un netbook de 10 inch

La prima vedere Vaio-ul M este un netbook standard, cu un ecran cu diagonala de 10 inch si specificatii specifice acestui gen de portabile cu preturi accessibile. Din punctul de vedere al dotarilor, el nu impresioneaza, dotarile fiind asemanatoare cu cele intalnite la concurenta: procesor Intel Atom N470 1.83 GHz cu grafica integrata Nvidia 3150, 1 GB memorie RAM, HDD de 250 GB, Wi-Fi N si sistem de operare Windows 7 Starter. Acestora li se adauga un cititor de carduri  SD/Sony Pro Duo, 3 sloturi USB, iesire video VGA si un webcam de 2.0 Mpx.

Lucrurile de mai sus la puteati afla si citind o lista de specificatii, nu vom insista asupra lor. Un laptop inseamna insa mult mai mult decat o lista de specificatii, asa ca cititi in continuare pentru a afla detalii despre acest mic Vaio.

Design si Constructie

Avem in fata un Vaio si chit ca este unul ieftin, materialele folosite raman de calitate, iar finisajele nu se lasa mai prejos. Intreaga carcasa este mata, atat in exterior cat si in jurul ecranului si tastaturii, asadar va face fata cu brio zgarieturilor si amprentelor in timp, spre deosebire de modelele lucioase.

Designul nu este unul extravagant; M-ul arata bine, are sigla Vaio pe capac, insa nu este deosebit. El e disponibil intr-o serie de culori diferite, iar dpdv al dimensiunilor si greutatii, M-ul se incadreaza in limitele clasei sale.

Vaio M - solid si aratos, dar fara a impresiona

Vaio M – solid si aratos, dar fara a impresiona

Ce m-a deranjat este plasarea destul de putin ergonomica a porturilor. Toate cele trei sloturi USB sunt pe partea dreapta, astfel incat folosirea tuturor poate fi destul de dificila. Portul Lan este plasat pe stanga, insa in partea inferioara si in cazul in care il veti folosi, cablul de retea va va incurca. Si cel mai deranjant: intrarea pentru casti este pe partea frontala, astfel incat castile vor fi dificil de conectat cand folositi laptop-ul in pat sau pe canapea, si partea frontala este deobicei sprijinita pe burta. Posibil ca acest detaliu sa vi se para neimportant, dar credeti-ma, nu va mai fi cand va veti lovi de el.

Tastatura, trackpad si ecran

Deschizand capacul, observam tastatura, trackpad-ul si ecranul, elemente extrem de importante pentru un laptop. Sa le luam pe rand:

  • Tastatura nu este de tip chiclet, cu taste independete, ci una classica. Desigur, nu este full-size, insa folosirea sa este comoda. Desigur, vazand spatiul liber din partile laterale ale tastaturii, ne putem gandi ca o tastatura ceva mai lata ar fi putut fi utilizata, insa nici aceasta nu este inghesuita. Trebuie sa recunosc ca desi sunt un fan al tastaturilor chiclet, tastatura de pe Vaio M este foarte precisa si comfortabila. Chiar si tastele des folosite, precum SHIFT, ENTER sau CTRL sunt bine dimensionate si usor de folosit. Intregul review a fost scris direct de pe acest mic laptop si pot spune ca aceasta tastatura este una dintre cele mai bune intalnite pe un mini laptop de 10 inch.
  • Trackpad-ul este destul de ingust si inghesuit, insa in general netbook-urile de 10 inch au aceasta problema. E de apreciat ca ofera o suprafata mata si este diferentiat de palm-rest, insa acesta este uneori imprecis si lent (posibil sa fie o problema de setari totusi). Cat despre butoanele pentru click, avem doua, separate, pentru click dreapta si stanga, insa va trebui sa apasam destul de puternic pentru a le actiona. Asadar, trackpad-ul este decent, dar exista loc de imbuntatiri.
  • Ecranul de 10.1 inch ofera rezolutie standard, 1024 x 600 px. Apreciem insa ca este mat, astfel va putea fi folosit in conditii de iluminare puternica. Si mai apreciem luminozitatea si unghiurile de vizibilitate bune, superioare ecranelor intalnite pe multe alte netbook-uri din aceasta clasa, dar nu numai. Ca punct negativ, ecranul se rabateaza doar pana la 130-140 grade si nu complet, ceea ce este un inconvenient pentru mine, obisnuit sa folosesc laptop-ul stand intis in pat.
Vaio M - tastatura comfortabila si trackpad cam inghesuit

Vaio M – tastatura comfortabila si trackpad cam inghesuit

Performante

Sa vorbim putin si de performante. Mai jos veti gasi cateva teste sintetice. Procesorul Atom N470, la 1.83 GHz, este ceva mai rapid decat procesorul standard intalnit in mod normal pe netbookuri, ATOM-ul N450 la 1.66 GHz. Cu toate acestea, el ramane un CPU low-power cu un singur nucleu, iar diferentele in utilizarea zilnica sunt greu sesizabile.

Mai important e sa stiti la ce sa va asteptati de la micul Vaio M. Ca orice netbook cu procesor ATOM, el este construit pentru mobilitate si nu pentru performanta. Va face fata aplicatiilor uzuale si utilizarii zilnice, ruland un browser, un editor text, YM si Winamp in paralel. Va putea rula si filme, chiar si HD-uri 720p daca vreti, dar nu mai mult. Acesta nu este un dispozitiv pentru aplicatii complexe sau aplicatii multimedia, asadar atat timp cat stiti ce va poate oferi , veti fi multumiti cu nivelul performantelor.

Software

Ca mai toti producatorii, si cei de la Sony isi preincarca laptop-urile cu un pachet software stufos. Desigur, multe dintre aplicatii sunt inutile si recomand ca obligatorie curatarea si eliminarea acestora, insa exista si cateva lucruri interesante si utile, precum aplicatia Vaio Care.

Trebuie sa stiti insa ca pe un netbook, cu cat veti rula mai multe aplicatii si procese in background, cu atat sistemul se va misca mai bine. Asadar, incercati sa eliminati tot ce nu este necesar, pentru o experienta cat mai placuta.

Baterie si autonomie

Un punct important al oricarui laptop este durata de viata, iar aici din pacate Vaio-ul M dezamageste. Rezultatele obtinute in teste sunt acestea:

  • Aproximativ 4 ore si 15 minute – scrierea acestui review in Microsoft Word, cu Wi-Fi oprit, profil Balanced selectat si luminozitate a ecranului setata la 50%
  • Aproximativ 3 ore si 15 minute – utiliare normala zilnica, cu browsingm chatting, ascultat cateva piese audio, cu Wi-Fi ON, Balanced si luminozitate la 50%
  • Aproximativ 3 ore – vizualizarea continua a unui film DivX, cu Wi-Fi ON, proful Balanced si ecran la 80%

Asadar, in jur de 3 – 3 ore si ceva este durata de viata a bateriei in utilizare zilnica pentru acest Vaio M. Dezamagitor, mai ales atunci cand autonomia este un punct critic in alegerea unui netbook, iar competitia este capabila sa ofere o durata de viata a bateriei cel putin dubla.

Boxe, webcam, zgomot si altele

M-au mai impresionat boxele acestui mic laptop. Ele sunt orientate spre partea superiora si plasate deasupra tastaturii, oferind un volum decent si o calitate foarte buna pentru un netbook.

WebCam-ul de 2 MPx plasat deasupra ecranului este si el unul foarte bun, facand fata cu brio aplicatiilor de gen Skype si YM, chiar si in cazul utilizarii intr-un mediu mai intunecat.

M-a dezamagit in schimb faptul ca M-ul se incalzeste puternic pe spate, in zona tastelor X-C. Lucru care va deranja atunci cand tineti laptop-ul in poale si care atrage dupa sine un nivel de zgomot ridicat. Datorita temperaturii, ventilatorul procesorului este aproape tot timpul activ si va deveni chiar deranjant atunci cand vreti sa rulati spre exemplu un film. Cauza acestei probleme este designul defectuos al partii inferioare: cateva guri de aerisire bine plasate le-ar fi rezolvat probabil destul de usor.

Pretul si disponibilitatea

Un alt aspect important in alegerea unui netbook este pretul. Cum ziceam, Vaio-ul M este un dispozitiv premium si cu toate ca este ieftin dupa standardele Sony, el ramane in continuare scump pentru un netbook, plasandu-se undeva la limita superioara a dispozitivelor mainstream, unde concureaza cu modelele de top ale celor de la Lenovo, Asus, Samsung si Toshiba.

In Romania, Sony-ul Vaio M va costa in jur de 1800 lei si il puteti gasi in principalele magazine online si in centrele Sony.

Sony Vaio M - un mini laptop interesant, cu avantaje dar si cateva probleme

Sony Vaio M – un mini laptop interesant, cu avantaje dar si cateva probleme

Concluzii

In final, trebuie sa recunosc ca Vaio-ul M este un netbook interesant. Are cateva atuuri incontestabile: calitatea materialelor si constructiei, tastatura foarte comfortabila si ecranul mat. Insa si cateva probleme, principala pentru mine fiind autonomia scazuta pentru un mini laptop din aceasta clasa, dar si temperatura pe partea inferioara, coroborata cu un zgomot uneori deranjant.

Asadar, daca sunteti un fan Vaio sau sunteti in cautarea unui laptop Sony cu un pret bun, Vaio-ul M este o alegere viabila. Personal insa, prefer modelul W al celor de la Sony, ceva mai scump, dar si cu dotari in plus. Iar daca autonomia este principalul criteriu de selectie, ar trebui sa aruncati un ochi si pe produsele concurentei.

Desigur, astept comentariile voastre si intrebarile. Daca aveti nevoie de lamuriri sau considerati ca am gresit in cele spuse mai sus, nu ezitati sa comentati, atat timp cat o faceti intr-un mod civilizat.

1 comentariu

  1. Kaycie

    2 mai 2011 la 09:36

    Toudhocwn! That’s a really cool way of putting it!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri