Acer Predator Helios 500 review (Core i9-8950HK, GTX 1060, ecran IPS 144 Hz și GSync)
În acest articol analizăm unul dintre cele mai interesante laptop-uri de gaming cu performanțe de top și ecran de 17-inch, Acer-ul Predatorul Helio 500, succesorul direct al seriei Acer Predator 17 de anul trecut.
Acesta este un laptop menit celor ce pun pe prim plan performanțele în jocuri și task-uri cu necesități ridicate de putere de procesare, dar care preferă să aleagă un produs cu un preț cât mai bine adecvat abilităților și capacităților hardware.
Astfel, Predatorul 17 nu excelează la capitolul estetică sau portabilitate, fiind un notebook masiv realizat din plastic, plin de elemente grafice și LED-uri țipătoare, dar și un laptop căruia îi lipsesc anumite funcții moderne oferite de competiție. Acest notebook nu face însă rabat la capitolul performanțe, calitate a ecranului sau experiență de tastare, iar configurația de mijloc echipată cu procesor Core i7, grafică GTX 1070 și ecran 144 HZ cu GSync este extrem de competitivă în gama sa de preț.
Noi am testat o versiune de top a Predator-ului Helios 500, echipată cu procesor Core i9-8950HK, iar în articolul de mai jos am adunat toate impresiile noastre, cu bune și cu mai puțin bune.
Specificații Acer Predator Helios 500
Ecran | 17,3″, 1920 x 1080 px, IPS, 144 Hz, G-Sync, mat |
Procesor | Intel Coffee Lake-H Core i9-8950HK CPU |
Video | Nvidia GTX 1070 8 GB |
Memorie | 32 GB DDR4 2666 MHz (4x DIMM) |
Stocare | 256 GB M.2 PCIe SSD (Intel 760p SSDPEKKW256G8) + 1 TB 2.5″ HDD (Toshiba MQ04ABF100) |
Conectivitate | Wireless AC (Killer 1550i ), Bluetooth 5.0, Gigabit LAN (Killer E2500) |
Porturi | 3x USB-A 3.1, 2x USB-C Thunderbolt 3, HDMI 2.0, DisplayPort 1.4, LAN, SD card, mic&earphone, Kensington Lock |
Baterie | 74 Wh, încărcător 330 W |
OS | Windows 10 |
Dimensiuni | 428 mm x 298 mm x 38.7 mm |
Greutate | 4 kg + încărcător de 1.1 kg |
Altele | tastatură iluminare cu 4 zone, sistem audio 2.1, webcam HD |
Ce ne-a plăcut
Un urmaș al cunoscutei game Predator 17, Predator Helios 500 este un laptop masiv destinat celor care doresc performanțe bune în aplicații și jocuri. Din acest motiv, producătorul a fost nevoit să facă unele compromisuri, la care se adaugă și niște decizii de design nu prea inspirate. Dar să începem totuși cu aspectele pozitive…
Helios 500 este fabricat în totalitate din material plastic, însă materialul este de bună calitate și oferă o suprafață cu finisaj mat și fin care este plăcută la atingere și este totodată capabilă să ascundă urmele de mizerie lăsate în timpul utilizării. Capacul și interiorul au o nuanță albastru închis, în timp ce rama ecranului și restul carcasei sunt negre.
Capacul ecranului este masiv, rama lată a acestuia arătând că Acer nu prea a ținut cont de tendința de reducere a dimensiunilor totale a laptopurilor prin apelarea la ecrane cu margine subțire. Această impresie de masivitate este completată de o construcție pe măsură, Predator Helios 500 fiind un laptop bine clădit și bine finisat.
Ecranul este încastrat într-un capac gros și rigid, iar balamaua solidă care susține această parte a carcasei are un mecanism ferm care poate fi deschis totuși cu o singură mână. Deschiderea maximă este de 140 de grade, suficientă pentru un laptop gândit să fie utilizat doar pe masă.
Baza este și ea masivă, aceasta ascunzând un sistem de răcire care dispune de fante de admisie pe capacul inferior, pe laterale și în zona de deasupra tastaturii, în timp ce evacuarea se face prin spate. Sistemul de răcire este de altfel unul dintre punctele de atracție ale laptopului, însă despre eficiență vom vorbi ceva mai încolo.
Mărimea carcasei are și puncte nevralgice, înălțimea mare a bazei făcând ca muchiile și colțurile cam ascuțite ale părții din față să devină deranjante după câteva ore de utilizare dacă nu aveți un alt sistem de susținere a încheieturilor. După cum ziceam însă, carcasa este solidă și oferă un capac solid, o zonă interioară care flexează ușor doar în zona centrală a tastaturii atunci când se apasă puternic pe ea și niște picioare de sprijin masive făcute din cauciuc cu aderență sporită.
După cum ziceam, Acer a făcut însă niște alegeri nu tocmai inspirate atunci când vine vorba de design, și va trebui să faceți saltul la partea a doua a articolului pentru a vedea despre ce este vorba.
Având atât de mult spațiu la dispoziție, Acer a putut oferi o conectivitate bogată care oferă cam tot ce și-ar dori un utilizator. Helios 500 oferă trei porturi USB 3.1 cu conector USB-A, două porturi USB 3.1 cu conector USB-C și compatibilitate Thunderbolt 3, ieșiri video HDMI și Display Port, conector de rețea Gigabit Ethernet și card reader SD.
Deși există două porturi Thunderbolt 3, se pare că acestea folosesc împreună o singură conexiune PCIe 4x, ceea ce înseamnă că fiecare are acces doar la două canale de date. Nu am avut însă la dispoziție o placă video externă pentru a testa cu adevărat acest aspect, deci trebuie să verificați înainte în cazul în care acest detaliu este important.
Acer Predator Helios 500 poate fi cumpărat cu două tipuri de ecrane, unul Full HD cu rată de împrospătare de 144 Hz și unul UHD cu rată de împrospătare de 60 Hz, ambele oferind panouri IPS din gama medie, suprafețe de protecție mate și G-Sync. Noi l-am testat pe primul deoarece alegerea are mai mult sens în cazul unui laptop dedicat jocurilor.
Fabricat de către AU Optronics, panoul IPS stă bine la capitolele strălucire și contrast, iar reproducerea culorilor este și ea destul de bună deoarece acesta oferă o acoperire de 98% pentru spectrul sRGB. Ținând cont că laptopul este practic gândit pentru utilizarea în interior, probabil că puțin utilizatori vor avea motive să se plângă.
- Panel HardwareID: AU Optronics AUO319D (B173HAN03.1);
- Coverage: 98% sRGB, 72% NTSC, 75% AdobeRGB;
- Measured gamma: 2.3;
- Max brightness in the middle of the screen: 271 cd/m2 on power;
- Contrast at max brightness: ~720:1;
- White point: 8600 K;
- Black on max brightness: 0.38 cd/m2.
Calibrarea implicită nu este deloc rea, însă utilizarea unui colorimetru va permite ajustarea corespunzătoare a ușoarelor deviații ale nivelului de alb și ale nuanțelor de gri. Exemplarul testat de noi a avut ușoare deviații de culoare în colțul din stânga jos, însă dincolo de acest aspect, ecranul este unul bun care nu are bleeding sau variații de iluminare.
Jucătorii vor aprecia în mod sigur ecranul de 144 Hz cu G-Sync, implementarea oferind timpi de răspuns reduși și reducând tearingul și scăderile de fluență care pot apărea în cursul partidelor de joacă. Dacă veți opta cumva pentru ecranul UHD, acesta va oferi culori ceva mai bune și luminozitate mai mare, G-Sync ajutând și el chiar dacă timpii de răspuns sunt mai mari.
Tastatura aleasă de Acer este mare și de bună calitate, însă nu oferă artificii tehnologice care ar fi putut mări prețul. De aceea, avem de-a face cu o tastatură cu mecanism rubber dome și patru zone de iluminare, deci nici vorbă de comutatoare mecanice sau iluminare pentru fiecare buton.
Tastatura este bună pentru cei care scriu repede, însă aceștia trebuie să fie atenți deoarece cursa butoanelor este lungă iar activarea mecanismului se face doar cu o apăsare completă. Cei obișnuiți cu tastaturile cu cursă scurtă ale laptopurilor mai subțiri probabil că vor pierde din viteză pentru a obține o acuratețe mai mare sau vor accepta tastele neapăsate și corectarea caracterelor lipsă, însă cei care vin de la o tastatură desktop sau una de pe laptopuri mai vechi probabil că nu vor avea nici o problemă.
Aranjarea butoanelor este una standard, tastatura lui Helios 500 oferind o spațiere generoasă, un bloc numeric complet și taste direcționale separate. Tastele WASD și săgețile direcționale sunt colorate cu un accent suplimentar de culoare albastră, în nota generală a întregului laptop.
Laptopul oferă și șase butoane funcționale suplimentare, acestea putând fi folosite pentru accesarea rapidă a unei opțiuni sau pentru lansarea unei aplicații. Programul de control Predator Sense permite și ajustarea culorilor tastaturii, însă nu puteți alege decât dintr-o paletă limitată, nu există efecte dinamice suplimentare, iar nivelul intensității luminoase este destul de slab.
Touchpad-ul este mare și este amplasat către stânga, sub tasta Space. Suprafața acestuia pare a fi plastic, însă are o fricțiune redusă și este certificat Precision pentru a putea oferi un control rapid și precis cu gesturi complexe. Acesta este însoțit de două butoane mecanice mari care au un nivel de zgomot redus și cursă moale, Acer reușind astfel să ofere un sistem de control de bună calitate. Touchpad-ul este încadrat de o ramă luminoasă albastră, însă din fericire, aceasta poate fi dezactivată ușor apăsând Fn-F9.
Acer Predator Helios 500 este disponibil în mai multe configurații, iar noi am testat una dintre cele mai puternice: procesor Core i9-8950HK, 32 GB de memorie, placă video Nvidia GTX 1070 cu 8GB de memorie dedicată și stocare duală.
Laptopul oferă patru locașuri pentru memoria de sistem pentru un maximum de 64 GB RAM, doi conector M.2 PCIe pentru unități de stocare SSD și un locaș de 2,5” pentru unități de stocare standard cu conectare SATA. Accesul la două dintre locașurile pentru memorie și la conectorii M.2 este rapid, necesitând doar îndepărtarea capacului inferior care este asigurat de două șuruburi. Locașul pentru unitatea de stocare de 2,5” este ascuns sub baterie, însă cum aceasta din urmă nu este lipită sau înșurubată, accesul este ușor.
Pentru a avea însă acces la sistemul de răcire va trebui să desfaceți întreaga parte inferioară a carcasei, care este asigurată de multe șuruburi, iar dacă aveți nevoie de acces și la celelalte două locașuri pentru memorie, va trebui să înlăturați placa de bază cu totul. Din fericire, probabil că nu există prea multe motive pentru a accesa primele două locașuri pentru memorie, însă curățarea sau schimbarea pastei de transfer termic a sistemului de răcire va fi mai anevoioasă decât ar trebui.
Unul dintre punctele de atracție clare ale acestui laptop este procesorul Intel Core i9-8950HK. O versiunea supra-tactată și cu multiplicator deblocat a mai cunoscutului Core i7-8750H, acesta aduce un spor de putere și beneficiază în plus de opțiunea de overclocking fie prin intermediul aplicației Predator Sense, fie prin intermediul Intel XTU. În mod implicit, Predator Sense oferă trei profiluri prestabilite atent setate și este greu de crezut că mulți îți vor bate capul cu overclocking-ul manual.
Setările oferite de Predator Sense sunt următoarele:
- Normal – CPU subalimentat cu -125mV, 6-core Max Turbo la 4.2 GHz, 65W Turbo Boost Power Max, 80W Turbo Boost Short Power Max;
- Faster – CPU subalimentat cu -125mV, 6-core Max Turbo la 4.3 GHz, 80W Turbo Boost Power Max, 90W Turbo Boost Short Power Max;
- Overclocked – CPU subalimentat cu -125mV, 6-core Max Turbo la 4.4 GHz, 80W Turbo Boost Power Max, 90W Turbo Boost Short Power Max.
Opțiunile Faster și Overclocked ridică frecvența maximă Turbo, coboară tensiunea de alimentare și măresc puterea maximă disipată, iar dacă sunteți tentați să coborâți manual tensiunea de alimentare cu –130 mW sau mai mult, acest lucru se va solda de fapt cu o scădere a potențialului de overclock. În testele de mai jos am folosit profilul de bază Normal și profilul extrem Overclocked.
În testele de performanță Cinebench R15, care urmăresc să arate performanța maximă pe toate nucleele, performanța s-a ridicat la 1300 de puncte la prima trecere și s-a stabilizat la 1250 de puncte după 10 treceri atunci când am folosit profilul Normal. Frecvențele maxime atinse în regim susținut au fost de 3,7 GHz, consumul maxim a fost de 65 W iar temperaturile maxime au atins 80 de grade.
- 3DMark 11: P19636 (Graphics: 23223, Physics: 13705);
- 3DMark 13 – Fire Strike: 14179 (Graphics – 15423, Physics – 18121);
- 3DMark 13 – Time Spy: 5788 (Graphics – 5583, CPU – 7318);
- PCMark 08: Home Conventional – 5145;
- PCMark 10: 4656;
- PassMark: Rating: 6524, CPU mark: 15651, 3D Graphics Mark: 13405;
- GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 4642, Multi-core: 23754;
- GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5570, Multi-core: 23479;
- CineBench R15: OpenGL 111.65 fps, CPU 1254 cb, CPU Single Core 183 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 201.94 fps, Pass 2 – 76.57 fps.
Alegând profilul Overclock, scorurile inițiale au urcat la 1350 de puncte pentru primele 2 – 3 treceri, apoi s-au stabilizat la 1320 de puncte la următoarele. Frecvențele maxime atinse în regim susținut au fost de 4 GHz în timp ce consumul pe procesor a urcat la 80 W, însă și temperaturile au ajuns la 91 – 92 de grade. Sporul de performanță este deci vizibil, însă ținta de 4,4 GHz nu poate fi atinsă iar sistemul de răcire a devenit mult mai zgomotos.
- 3DMark 13 – Fire Strike: 15593 (Graphics – 18798, Physics – 17259);
- 3DMark 13 – Time Spy: 2355 (Graphics – 6145, CPU – 6960);
- GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 5505, Multi-core: 24142;
- CineBench R15: OpenGL 122.95 fps, CPU 1356 cb, CPU Single Core 190 cb;
- x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 210.88 fps, Pass 2 – 80.65 fps.
După mai multe teste, putem concluziona că alegerea profilului Normal pentru utilizarea zilnică este opțiunea recomandată iar profilul Overclock poate fi utilizat doar atunci când este nevoie de maximum de putere combinată pe CPU și GPU. Conform datelor culese, cel mai bine este însă să alegeți doar supra-tactarea plăcii video atunci când este nevoie, deoarece combinația cu un procesor la frecvențele standard asigură cele mai bune performanțe, în timp ce profilul Overclock duce la supra-încălzirea procesorului și atingerea unor frecvențe mai mici de lucru.
Acest comportament a fost observat de altfel și în jocuri, nu doar în testele sintetice, de aceea recomandăm lăsarea procesorului la frecvențele normale și doar supra-tactarea plăcii video. În jocuri, procesorul supra-tactat a atins deseori temperaturi de 90 de grade, acesta fiind un mod de funcționare nerecomandat pe termen lung.
Privind în ansamblu, Predator Helios 500 rămâne un laptop pentru jocuri excelent, care asigură performanțe de top care întrece multe alte configurații cu GTX 1070 aflate pe piață și plusează cu G-Sync și ecran cu rate de împrospătare de 144 Hz.
Bioshock Infinite | 161 fps |
FarCry 5 | 97 fps |
Rise of the Tomb Raider | 111 fps |
Shadow of Mordor | 125 fps |
Procesorul Core i9-8950HK nu prea poate fi recomandat, amatorii de jocuri putând alege mai bine o configurație bazată pe Core i7-8750H, care poate atinge cam aceleași performanțe, dar cu temperaturi mai mici în sarcină și la un preț mai redus cu vreo 200 de euro. Pentru cei care vor o stație de lucru performantă, deci cei care nu vor stresa atât de mult și placa video, i9-8950HK este o alegere mai bună deoarece oferă performanțe îmbunătățire cu 5 – 10 procente.
Platforma hardware este completată de interfața Gigabit Ethernet, Bluetooth 5.0 și o placă de rețea wireless Killer 1550i. Aceasta din urmă oferă performanțe bune atât la apropiere cât și la distanță mai mare de router, însă nu poate întrece soluțiile mai moderne compatibile 802.11ac Wave 2.
Sistemul audio este un alt punct forme al laptopului Predator Helios 500, acesta folosind o implementare cu două difuzoare laterale și un subwoofer amplasat pe burtă. Nivelul sonor este ridicat, de circa 80 – 81 dB, iar sunetul redat are distorsiuni tolerabile și un răspuns în frecvență bun, incluzând aici și frecvențele joase unde multe implementări sunt nesatisfăcătoare. Bine înțeles, acesta rămâne un sistem audio compact închis în carcasa unui laptop, deci pretențiile trebuie ajustate în consecință, însă Helios 500 rămâne un laptop cu un sistem audio bun.
Ce nu ne-a plăcut
Gros, masiv și greu, Predator Helios 500 are o masă totală de 4 kilograme, la care se adaugă și un încărcător care trece ușor peste bariera de un kilogram. În mod clar, laptopul nu va fi ușor de manevrat, iar cei care intenționează să-l poarte totuși după ei s-ar putea să constate că acesta nu prea are loc nici măcar într-un rucsac obișnuit.
Potențial mai deranjant decât masa și volumul este sistemul de led-uri și luminițe, Acer transformând practic acest laptop într-un brad de Crăciun.
Mai întâi de toate, capacul și rama inferioară a ecranului folosesc două sigle Predator, însă măcar primul a renunțat la sistemul de iluminare și la dungile luminoase cunoscute de la generațiile anterioare. Interiorul este plin de etichete, acestea putând fi înlăturate, însă nu veți putea face același lucru cu LED-ul de pe butonul de Power, cu cele șase LED-uri ale butoanelor funcționale sau cu restul de LED-uri de stare. Acestea strălucesc puternic în întuneric și sunt unele dintre cele mai enervante sisteme de iluminare văzute pe un laptop, urmărirea unui film pe întuneric urmând să fie o experiență nu tocmai grozavă din cauza intensității și culorilor diferite care strălucesc în preajma ecranului.
Predator Helios 500 folosește un sistem de răcire complex cu două ventilatoare și o multitudine de conducte de transfer termic, acesta beneficiind în plus și de volumul interior generos și fantele masive de admisie de pe burtă, de pe laterale și de deasupra tastaturii.
Procesorul beneficiază însă de un ventilator mai mic și de mai puține conducte de transfer, implementarea nefăcând prea bine față unui procesor Core i9 și explicând astfel și temperaturile menționate în prima parte a articolului. Probabil că schimbarea pastei termo-conductoare sau alegerea unei soluții de contact cu metal lichid ar îmbunătăți performanțele, dar, după cum am explicat deja, accesarea sistemului de răcire nu este o sarcină simplă.
Programul de configurare Predator Sense permite alegerea între două regimuri de turație pentru ventilatoare, Auto și Max, iar noi recomandăm alegerea primului profil și dezactivarea opțiunii CoolBost. Astfel, ventilatoarele vor fi oprite într-un regim uzual.
În jocuri, profilul Auto va tura ventilatoarele la viteze ridicate și va genera un nivel de zgomot mare de circa 52 – 53 dB, ceea ce înseamnă că doar căștile vă vor feri de disconfortul acustic. Dacă veți avea răbdare pentru ajustarea manuală a turațiilor, așa cum am făcut noi, probabil că veți găsi un punct optim pe la 2700 rotații pe minut pentru GPU și 3300 rotații pe minut pentru CPU, nivelul de zgomot stabilizându-se astfel pe la 45 – 46 dB, cu prețul creșterii ușoare a temperaturii exterioare, păstrarea temperaturii interne a procesorului și creșterea cu 10 grade a temperaturii pe placa video.
Din păcate, în timpul jocurilor, procesorul va atinge 98 – 99 de grade indiferent de profilul de răcire ales, nici alegerea turației maxime posibile a ventilatorului neputând scădea această temperatură prea mare.
Temperaturile exterioare ale carcasei sunt bune, însă cei care vor alege să reducă nivelul de zgomot și sa ajusteze manual turațiile ventilatoarelor vor avea parte de un regim termic ceva mai intens. În cazul de mai jos, setarea manuală implică reglarea ventilatoarelor la turațiile specificate mai sus (3300 rpm CPU și 2700 rpm GPU) și rularea Far Cry 5 timp de 30 de minute.
Dotările multimedia sunt completate de un microfon și un webcam, însă calitatea celui din urmă este modestă. Imaginile capturate sunt mediocre chiar și într-o cameră bine iluminată, însă acest aspect cu greu poate fi numit surprinzător deoarece numărul de laptopuri cu camere Web bune se pot număra pe degetele de la o mână.
Bateria implementată de Acer pe Helios 500 are o capacitate de 74 Wh, cam mică ținând cont de oferta concurenților și de puterea platformei hardware. Procesorul i9, ecranul cu rată de împrospătare de 144 Hz și sistemul G-Sync penalizează suplimentar, deci nu ar trebui să vă așteptați la mai mult de două ore și jumătate de utilizare normală, trei ore de redare video și o oră de jocuri.
- 3h – editare text în Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 3h – redare video YouTube Full HD, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 3h – redare video Netflix Full HD, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 3h – redare video 4K MKV, Better Battery Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 2h:30m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON;
- 1h – jocuri, Shadow of Mordor, Maximum Performance Mode, ecran la 30%, Wi-Fi ON.
Încărcătorul de 330W este greu și masiv, acesta necesitând două ore și jumătate pentru o încărcare completă și putând încărca 80% din capacitate într-o oră și jumătate. Dacă veți alege o configurație cu procesor i7-8750H, aceasta va veni echipată cu un încărcător de 230W, ceva mai mic și mai ușor. ,
Preț și disponibilitate
Acer Predator Helios 500 este disponibil în ofertele locale la prețuri începând de la 9000 de lei. Această configurație minimă oferă procesor Core i7-8750H, placă video GTX 1070, ecran FHD 144 Hz cu G-Sync, 16 GB de memorie SSD PCIe de 256 GB și un HDD cu o capacitate de 1 TB.
Versiunile mai puternice oferă procesor Intel Core i9-8950HK, ecran UHD cu rată de împrospătare de 60 Hz, 32 GB de memorie, SSD cu capacitate de 512 GB și unitate HDD cu capacitate de până la 2 TB, prețurile putând astfel depăși 13.000 lei.
Pentru mai multe detalii despre stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.
Concluzii
Acer-ul Predator Helios 500 este un computer menit celor ce își doresc performanțe de top într-un notebook cu un bun raport preț/capabilități. Experiența utilizării sale este augmentată și de tastatura ergonomică, ecranul calitativ cu panel IPS 144 Hz și GSync, dar și de sistemul audio bunicel și sistemul de răcire capabil și customizabil.
Acestora li se adaugă un preț competitiv, Predatorul 500 fiind mai accesibil decât configurații similare ale altor laptop-uri de 17-inch din aceeași clasă, precum Alienware 17, Asus G703GS sau MSI GT75 Titan.
Pe de altă parte însă Predatorul 500 este un produs butucănos și cu un design încărcat, fapt ce îl poate face o alegere greu de acceptat pentru cei ce își doresc un produs multivalent, atât pentru jocuri, cât și pentru utilizarea în medii business. Pe lângă aceasta, v-aș sfătui și să nu alegeți opțiunea cu procesor Core i9, care oferă doar un potențial spor de performanțe în anumite scenarii ce solicită exclusiv procesorul, dar fără beneficii reale în jocuri și cu un preț mult mai ridicat. Chiar și în acest prim caz, luați în calcul că Acer oferă și o versiune a acestui laptop bazată pe hardware AMR Ryzen 7, care se va preta chiar și mai bine task-urilor sintetice ce necesită cu precădere un procesor cât mai performant.
Astfel, noi considerăm că versiunea entry a Predator-ului 500 oferă cel mai bun raport preț/capacități, tocmai de aceea aceasta primește recomandarea noastră. Acest laptop rămâne însă un produs de nișă, și nu putem încheia fără a vă îndemna încă o dată să fiți siguri că un notebook masiv de 4+ kilograme este cu adevărat ceea ce vă doriți.
Pro:
- carcasă solidă construită bine
- performanțe excelente
- conectivitate excelentă
- tastatură rapidă
- ecran IPS bun cu G-Sync și 144 Hz
- sistem audio bun
- preț ceva mai accesibil
Contra:
- mare și greu
- design țipător cu lumini, etichete și sigle în exces
- temperaturi mari pe procesor în jocuri
- ventilatoare zgomotoase
- baterie cam mică