GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Predator Helios 500 review și teste

Testat pe data de 27 septembrie 2021
Pe scurt: Predator Helios 500 2021 este un impresionant laptop menit jocurilor solicitante și aplicațiilor pretențioase. El oferă o construcție bine închegată, un excelent ecran MiniLED UHD, conectivitate bogată și un sistem de răcire supradimensionat, pe măsura specificațiilor sale hardware de top. Laptopul este însă cu precădere un desktop-replacement și nu unul portabil, prin prisma dimensiunilor, greutății, și integrării unei baterii de relativ mică capacitate pentru acest segment, iar absența unui comutator MUX, cu potențial impact asupra performanțelor în jocuri, se adaugă pe lista neajunsurilor de luat în considerare.
Produs testat: Acer Predator Helios 500 PH517-52   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 12.000 Lei

Predator Helios 500 este cea mai performantă linie actuală de laptopuri a celor de la Acer, un laptop de 17-inch ce ce pune pe primul plan puterea și un sistem de răcire competent, în dauna unui șasiu portabil.

Am testat în ultima perioadă configurația de top Predator Helios 500 pe care Acer o vor oferi într-un viitor apropiat și pe piața locală.

Aceasta oferă un procesor Intel Tiger Lake Core i9-11980HK, un cip grafic RTX 3080 ce urcă spre 165W, și un ecran de 17-inch cu un panel neîntâlnit de alte computere ale momentului, de tip mini-LED, cu rezoluție 4K și rată de refresh 120 Hz.

Pe larg, cu bune și cu mai puțin reușite, discutăm despre această serie în review-ul de mai jos.

Specificații Acer Predator Helios 500 PH517-52

Ecran17,3″, 3840 x 2160 px, mini LED, 120 Hz, mat, non-tactil
ProcesorIntel Tiger Lake, Core i9-11980HK, 8C/16T
VideoIntel Iris Xe + up to NVIDIA GeForce RTX 3080 Laptop 16GB
Memorie32 GB DDR4-3200 (2x 16 GB DIMM, single rank)
Stocare2x 1 TB SSD în RAID 0 (Samsung PM9A1 drives), 2x M.2 slots + locaș 2.5″ pentru SSD/HDD
ConectivitateWiFi 6 (Killer AX1650i) cu Bluetooth 5.2, Realtek E3100 2.5G Ethernet LAN
Porturi3x USB-A 3.2 gen2, 2x USB-C with Thunderbolt 4, HDMI 2.1, miniDP 1.4, LAN, headphone, mic, Kensington Lock
Baterie74 Wh, 330 W power adapter
Dimensiuni399 mm x 320 mm x 35,3 mm
Greutate3,98 kg, încărcătoare 1,3 kg
Alteletastatură iluminare RGB per tastă, NumPad, sistem audio 2.1, webcam FullHD

Construcție și design

Privit în ansamblu, Helios 500 din generația 2021 nu s-a schimbat prea mult de anul trecut și a rămas, în consecință, un laptop masiv cu o greutate ridicată de 4 kilograme, la care se adaugă și masivul încărcător cu o greutate de 1,3 kilograme. Laptopul nu face nici un efort pentru a fi portabil, fiind deci recomandat celor care intenționează să-l folosească doar pe birou fără nici o intenție de deplasare.

acer predator helios 500 fin1

La o privire mai atentă, se observă totuși că șasiul are dimensiuni ceva mai reduse față de generația anterioară iar rama ecranului este ceva mai îngustă. Chiar și așa, Predator Helios 500 2021 este cel mai mare, mai gros și mai greu laptop de 17” din gama curentă de portabile performante.

Această construcție masivă are două explicații. Mai întâi de toate, Acer a implementat un sistem de răcire masiv care să poată ține sub control procesorul Core i9 și placa video RTX 3080. În alt doilea rând, Acer a ales materiale construcție groase și rigide pentru a putea oferi o carcasă care nu face compromisuri de construcție, deziderat atins din moment ce nu am remarcat zone care se torsionează sau care emit zgomote neplăcute.

Interiorul, rama laterală și capacul inferior sunt fabricate din material plastic, arm-rest-ul și zona tastaturii beneficiind în plus de un finisaj mat, care ascunde bine urmele de utilizare. Capacul este acoperit cu o foaie metalică, suprafața acesteia fiind mai sensibilă și capturând ușor urmele de grăsime de pe degete sau altfel de mizeri, fiind și mai sensibil la zgârieturi, după cum se și vede mai jos.

acer helios 500 smudges

Designul a fost și el ușor simplificat, marcajele Predator fiind înlocuite de sigle mai subtile. Interiorul laptopului este de fapt destul de curat din punct de vedere estetic pentru un model pentru jocuri, mai ales după ce înlăturați puzderia de abțibilduri.

Din păcate, micile retușuri de design nu au inclus și sistemul de semnalizare LED. Atât puternicul LED pentru Power cât și restul indicatoarelor luminoase sunt amplasate sub ecran, devenind deci ușor deranjante pe întuneric. Sigla Predator de pe capac oferă iluminare RGB, dar aplicația Predator Sense permite schimbarea comportamentului sau dezactivarea ei cu totul, tot așa cum oferă control și pentru barele de iluminare RGB de pe muchii sau rama luminoasă RGB a touchpad-ului.

acer helios 500 interior leds

Clădit ca un tanc, Helios 500 stă bine ancorat pe birou grație piciorușelor cauciucate cu aderență ridicată. Balamalele solide susțin fără probleme ecranul în orice poziție și pot fi operate cu o singură mână, iar unghiul maxim de deschidere de 150 de grade nu va deranja în cazul unui laptop făcut să fie utilizat doar pe birou.

Din păcate, muchiile zonei interne sunt cam ascuțite și vor deranja încheieturile după sesiuni lungi de lucru. Acest aspect este mai puțin vizibil dacă lucrați pe un birou mare unde poziția de scris pune în valoare arm-rest-ul mare, dar devine imediat sesizabil într-un mediu de lucru mai înghesuit.

Conectorii sunt amplasați pe muchiile laterale, preponderent pe partea stângă, lăsând deci liberă partea dreaptă pentru a nu deranja utilizatorii de mouse. Oferta este bogată, incluzând conectori USB-A, USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 4, HDMI 2.1 și MiniDP 1.4, lipsind deci doar cititorul pentru carduri și senzorii biometrici.

Spatele laptopului oferă doi conectori pentru alimentare iar pachetul include două alimentatoare de 330W, însă rolul acestui modul de alimentare dublu nu-mi este deloc clar din moment ce laptopul a funcționat la fel de bine și cu un singur încărcător.

Privind în ansamblu, Acer Predator Helios 500 2021 este un laptop de 17 inchi care nu face compromisuri atunci când vine vorba de construcție, facilități sau conectivitate, dar care este totodată mai mare și mai greu decât rivalii contemporani din această clasă.

Tastatură și touchpad

Tastatura aleasă pentru Helios 500 2021 este una deja cunoscută de la alte laptopuri mari din gama Predator. Se remarcă dimensiunea standard și poziționarea bună a blocului numeric și a tastelor direcționale, dar și dispariția butoanelor suplimentare programabile sau media cunoscute de la generațiile anterioare.

Experiența în utilizare este bună, la nivelul altor implementări rubber-dome din această clasă. Răspunsul este ferm și precis, cursa mecanismului este bună iar nivelul de zgomot este redus, neavând deci de reclamat ceva anume.

acer helios 500 keyboard clickpad

Sistemul de iluminare RGB folosește LED-uri individuale controlabile pentru fiecare tastă, remarcându-se strălucirea uniformă și absența luminii parazitare care se strecoare pe sub butoane. In plus, implementarea oferă și un indicator luminos Caps Lock, ceva ce a lipsit până acum de la gama Predator Helios.

O particularitate a tastaturii de pe Helios 500 2021 sunt butoanele suplimentare WASD care le pot înlocui pe cele montate în mod implicit. Laptopul vine însoțit de patru butoane și, după instalarea lor și activarea funcției MagForce din aplicația Predator Sense, utilizatorul va beneficia de un control analogic util în unele jocuri. Această implementare oferă avantaje, de exemplu, în jocurile auto deoarece oferă un control mai fin asupra accelerației, frânei și direcției direct proporțional cu forța apăsării. Jocurile necesită însă compatibilitate cu această funcție, care nu este mereu disponibilă, iar utilizarea în alte scopuri a laptopului cu butoanele MagForce instalare este ciudata deoarece acestea sunt mai înalte și au un răspuns diferit.

Touchpad-ul este cunoscut de la generațiile anterioare Helios, fiind însoțit de butoane fizice și o ramă luminoasă RGB. Acesta este fabricat din plastic și nu oferă fricțiune, precizie sau spațiu de lucru la nivelul implementărilor moderne cunoscute de la alte laptopuri. Prestația este însă mulțumitoare iar butoanele fizice sunt ferme și rapide.

if( document.cookie.indexOf("cookieconsent") === -1 ){ (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 1; } else { (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Ecran

Acer oferă trei tipuri de ecrane pentru Helios 500 2021. Primele două opțiuni sunt clasice, am zice, adică un ecran IPS Full HD cu rată de împrospătare de 360 Hz și un ecran IPS QHD cu rată de împrospătare de 165 Hz, însă cea de-a treia este mai deosebită deoarece oferă rezoluție UHD, rată de împrospătare de 120 Hz și sistem de iluminare MiniLED.

Noi am testat această ultimă variantă, care este disponibilă doar pe configurațiile de vârf. Acest ecran nu este primul model MiniLED văzut, însă de data aceasta am primit o implementare care nu face compromisuri atunci când vine vorba de nivelul de negru sau de contrast.

 • Panel HardwareID: AU Optronics AUO9996 (B173ZAN06.6);
 • Coverage: 99.8% sRGB, 83.5% AdobeRGB, 98.3% DCI P3;
 • Measured gamma: 2.71;
 • Max brightness in the middle of the screen: 737.67 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 175.39 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 2264:1;
 • White point: 6400 K;
 • Black on max brightness: 0.32 cd/m2;
 • PWM: to be updated.
 • Response: TBA

După cum se vede, ecranul este mult mai luminos decât alte ecrane disponibile pe piață, oferind totodată niveluri de negru și contrast superioare. Acuratețea coloristică este de asemenea excelentă, acoperind aproape integral spectrul DCI-P3, iar uniformitatea este bună atât la nivel maxim cât și la 50 de procente, un nivel pe care probabil că-l veți folosi mai des decât orbitorul nivel maxim de 737 nits.

Ținând cont de acest nivel ridicat de strălucire și de stratul protector mat, lucrul în lumina diurnă puternică nu va pune probleme. Mici probleme există la capătul celălalt al strălucirii, ecranul necoborând sub 175 nits, ceea ce poate fi enervant în lumină scăzută, și sperăm că Acer va corecta acest aspect până la apariția pe rafturi a acestui laptop.

Calibrarea implicită are probleme cu nivelul gama, însă după ajustări ne-am putut bucura de un ecran cu uniformitate luminoasă bună și uniformitate coloristică peste medie. Aceasta din urmă afectează în principal colturile, dar măcar nu am remarcat light bleeding.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi a fost unul cu o configurație de vârf, Acer Predator Helios 500 PH517-52 oferind un procesor Intel Tiger Lake Core i9-11980HK, 32 GB de memorie DDR4-3200 în dual channel (2x single rank SK Hynix HMAA2GS6CJR8N-XN DIMM), 2 TB spațiu de stocare (2x Samsung PM9A1 SSD în RAID 0) plus un HDD de 2.5″ și interfață grafică duală: NVIDIA RTX 3080 și Iris Xe din procesorul Intel cu suport Optimus. Laptopul nu oferă un comutator MUX pentru ieșirea video, iar ecranul este conectat la interfața Intel.

Exemplarul testat a fost un model timpuriu pentru review iar software-ul folosit a fost cel disponibil la începutul lui septembrie 2021: BIOS v0.11, Predator Sense 3.00.3163, GeForce Game Ready 471.96. De aceea, este posibil ca până în momentul apariției pe piață să survină unele schimbări ale performanțelor sau comportamentului.

Acer Predator Helios 500 este deci construit pe cea de-a 11-a generație a platformei Intel Core, cunoscutul Tiger Lake Core H. Cele două procesoare puternice cu TDP de 45 W care sunt oferite sunt fie modelul deblocat i9-11980HK, inclus în configurațiile superioare, fie i7-11800H, destinat configurațiilor mai accesibile. BIOS-ul oferă opțiuni bogate pentru controlul acestora, inclusiv XTU, dar nu am găsit nici o posibilitate pentru scăderea tensiunii de alimentare.

Placa video este NVIDIA RTX 3080 Laptop cu o memorie de 16 GB, TDP de 165W și Dynamic Boost 2.0. Memoria RAM folosește două module de 16 GB Single Rank în dual-channel, iar dacă impactul latențelor este mai mic decât în cazul platformelor AMD, tot veți putea obține un spor de performanță dacă le veți înlocui cu module DDR4 3200 Dual Rank. Pentru stocare, sunt oferite două locașuri M.2 PCIe 4 cu suport RAID 0/1, acestea fiind populate cu două unități SSD rapide Samsung PM9A1. Laptopul oferă și un locaș de 2,5” pentru un eventual HDD sau SSD suplimentar.

Accesul la componentele interne este facil, necesitând doar înlăturarea a două șuruburi și a capacului. Utilizatorul va avea acum acces la sloturile M.2, memoria RAM, unitatea de rețea wireless și baterie. Accesul la sistemul de răcire este însă mai dificil, necesitând înlăturarea cuștii HDD de 2,5”, a bateriei și a părții inferioare a șasiului.

Punctul de control software al laptopului este aplicația Predator Sense, de unde se accesa profilurile de putere, regimul ventilatoarelor, setările iluminării RGB, setările plăcii de sunet și altele. Laptopul oferă patru profiluri de putere, Quiet, Default, Extreme și Turbo, acestea afectând regimul ventilatoarelor și frecvențele și puterea plăcii video. Procesorul nu este limitat în nici unul dintre cele patru profiluri, dar probabil că acest aspect va fi schimbat într-un final.

Pentru uzul obișnuit este recomandat profilul Quiet, care limitează ventilatoarele la un nivel sonor de maximum 40 dB și asigură totodată o performanță foarte bună. Ventilatoarele stau oprite în cea mai mare parte a timpului, pornind doar la o încărcare multitasking mai semnificativă.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Procesorul i9-11900HK s-a stabilizat la o putere de circa 103W cu profilul Turbo activat, scorul de 2200 punct fiind obținut în condițiile unor frecvențe de 4,2 GHz, temperaturi puțin peste 90 de grade și un nivel de zgomot ridicat de 55 – 56 dB.

Maximum teoretic al procesorului este o frecvență de 4,5GHz, deci implementarea atinge cam 90% din potențialul maxim Deoarece limitarea este una termică, probabil că procesorul ar putea mai mult, însă cum nu există vreo posibilitate de scădere a tensiunii de alimentare nici în XTU nici în Throttlestop, nu avem cum să testăm un comportament optimizat.

Comutarea la celelalte profilul energetic aduce limitări suplimentare pentru regimul de viteză și zgomot al sistemului de răcire, ceea ce aduce cu sine limitări termice mai drastice pentru procesor și niveluri de performanță mai mici. Mă aștept ca aceste profiluri să fie însă îmbunătățite, deoarece toate fac o alocare maximă de putere pentru CPU, ceea ce este atipic. Pe baterie, procesorul atinge un TDP maxim de 30W iar nivelul de zgomot este redus. Comportamentul se poate vedea mai bine în capturile de ecran de mai jos.

cinebench1 helios500

Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai bună, am pus implementarea de față a lui i9-11980HK într-un grafic cu alte soluții Core i9 si Ryzen 9.

cinebench2 helios500

Testul CPU Profile din 3DMark obține rezultate bune, însă nu la fel de bune precum soluțiile i9 văzute pe Legion 7 sau Zephyrus S17.

3dmark cpu 1

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Prime95 cu profilul Extreme activat.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul a trecut de acest test cu profilul Extreme activat, semn că energia termică acumulată în interior este ținută bine sub control iar performanțele nu se degradează vizibil în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Extreme. Procesorul atinge un TDP de 99W susținut, placa video atingând și ea 165W susținut în anumite condiții permite de Dynamic Boost în condițiile în care este deja aplicat un overclock de 60 MHz pe nucleu și 90 MHz pe memorii. Testele au fost făcute la rezoluție FHD pentru a putea fi mai ușor comparate.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 23359 (Graphics – 31401, Physics – 25459, Combined – 10356);
 • 3DMark 13 – Port Royal: 7665;
 • 3DMark 13 – Time Spy: 11803 (Graphics – 12186, CPU – 10021);
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 8178;
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 21353;
 • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 52.40 average fps;
 • PassMark 10: Rating: 4479 (CPU mark: 25791, 3D Graphics Mark: 16627, Disk Mark: 49661);
 • PCMark 10: 6617 (Essentials – 10072, Productivity – 7748, Digital Content Creation – 10076);
 • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1622, Multi-core: 9072;
 • CineBench R15 (best run): CPU 2238 cb, CPU Single Core 243 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 5505 cb, CPU Single Core 606 cb;
 • CineBench R23 (best run): CPU 13300 cb, CPU Single Core 1564 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 27.88 s.

Rezultatele sunt excelente, comparative cu alte modele de top similare testate în trecut. Trecerea la profilul Turbo a adus ceva schimbări.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 26168 (Graphics – 32376, Physics – 26977, Combined – 10540);
 • 3DMark 13 – Port Royal: 7979;
 • 3DMark 13 – Time Spy: 12325 (Graphics – 12599, CPU – 10976);
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 8328;
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 22330.
 • Performanțele CPU și GPU cresc ușor, dar tot acum crește și nivelul de zgomot: de la 50 dB cu Extreme la 55 dB cu Turbo..

Dacă nivelul de zgomot este o problemă, puteți încerca profilul Quiet. Acesta limitează placa video la un maxim de 115W și limitează termic procesorul, dar nivelul de zgomot este acum de numai 40 – 42 dB.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 22861 (Graphics – 27608, Physics – 23072, Combined – 9927);
 • 3DMark 13 – Time Spy: 10621 (Graphics – 10855, CPU – 9466);
 • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 8328;
 • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1569, Multi-core: 8788;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 30.68 s.

Performanțele sunt deci cam 85% din ceea ce am văzut cu profilurile Extreme sau Turbo, ceea ce este excelent. Pe lângă zgomotul mult mai mic, și temperaturile sunt încă bune, deci Quiet este un profil demn de luat în seamă pentru lucru zilnic.

Am rulat și testele de workstation pentru cei interesați să folosească acest laptop pentru activități de productivitate gurmande.

 • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 3m 20s (Quiet), 3m 2s (Extreme), 3m 1s (Turbo),;
 • Blender 2.90 – BMW Car scene- GPU Compute: 30s (CUDA), 14s (Optix);
 • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 9m 2s (Quiet), 8m 17s (Extreme), 8m 9s (Turbo),;
 • Blender 2.90 – Classroom scene – GPU Compute: 1m 20s (CUDA), 49s (Optix);
 • SPECviewerf 2020 – 3DSMax: 140.81 (Extreme), 134.26 (Quiet);
 • SPECviewerf 2020 – Catia: 71.12 (Extreme), 66.36 (Quiet);
 • SPECviewerf 2020 – Creo: 79.73 (Extreme), 76.03 (Quiet);
 • SPECviewerf 2020 – Energy: 27.76 (Extreme), 25.65 (Quiet);
 • SPECviewerf 2020 – Maya: 290.7 (Extreme), 284.58 (Quiet);
 • SPECviewerf 2020 – Medical: 32.74 (Extreme), 31.35 (Quiet);
 • SPECviewerf 2020 – SNX: 19.65 (Extreme), 18.28 (Quiet);
 • SPECviewerf 2020 – SW: 206.43 (Extreme), 198.74 (Quiet).

Diferențele dintre Extreme și Turbo sunt cam de 5 – 10%, însă diferențele de zgomot sunt foarte mari.

Am trecut apoi la jocuri, pentru care am folosit titluri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acestea fiind testate cu profilurile Turbo, Performance și Quiet la rezoluții FullHD, QHD și UHD pe ecranul intern și QHD pe un ecran extern. Deoarece exemplarul testat este unul foarte timpuriu, rezultatele pot suferi unele modificări pe măsura îmbunătățirii software-ului Acer.

Intel Core i9-11980HK +
RTX 3080 Laptop 150W
FHD ExtremeFHD TurboQuiet, no WMQHD ExtremeQHD Extreme,
external monitor
4K Extreme
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
145 fps (75 fps – 1% low)146 fps (72 fps – 1% low)121 fps (60 fps – 1% low)118 fps (59 fps – 1% low)139 fps (92 fps – 1% low)73 fps (39 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
78 fps (59 fps – 1% low)80 fps (60 fps – 1% low)68 fps (52 fps – 1% low)54 fps (43 fps – 1% low)55 fps (43 fps – 1% low)35 fps (29 fps – 1% low)
Far Cry 5
(DX 11, Ultra Preset, SMAA)
122 fps (92 fps – 1% low)124 fps (94 fps – 1% low)111 fps (81 fps – 1% low)106 fps (87 fps – 1% low)122 fps (94 fps – 1% low)64 fps (50 fps – 1% low)
Metro Exodus
(DX 12, Ultra Preset, RTX OFF)
82 fps (47 fps – 1% low)83 fps (48 fps – 1% low)72 fps (44 fps – 1% low)66 fps (42 fps – 1% low)65 fps (42 fps – 1% low)43 fps (32 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor
(DX 11, Ultra Preset)
231 fps (154 fps – 1% low)236 fps (156 fps – 1% low)215 fps (146 fps – 1% low)159 fps (114 fps – 1% low)176 fps (129 fps – 1% low)100 fps (78 fps – 1% low)
Red Dead Redemption 2
(DX 12, Ultra Optimized, TAA)
110 fps (82 fps – 1% low)112 fps (84 fps – 1% low)101 fps (74 fps – 1% low)88 fps (63 fps – 1% low)95 fps (72 fps – 1% low)53 fps (37 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX 12, Highest Preset, TAA)
71 fps (41 fps – 1% low)108 fps (82 fps – 1% low)58 fps (40 fps – 1% low)
Strange Brigade
(Vulkan, Ultra Preset)
215 fps (164 fps – 1% low)221 fps (161 fps – 1% low)195 fps (143 fps – 1% low)163 fps (127 fps – 1% low)176 fps (142 fps – 1% low)96 fps (82 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Ultra Preset, Hairworks On 4)
138 fps (96 fps – 1% low)141 fps (99 fps – 1% low)123 fps (82 fps – 1% low)107 fps (79 fps – 1% low)121 fps (98 fps – 1% low)68 fps (48 fps – 1% low)

Deoarece nu există un comutator MUX, semnalul plăcii video NVIDIA este trecut prin interfața Intel, Optimus penalizând astfel performanțele atinse de RTX 3080. Pentru a beneficia de o putere maximum posibilă, ar trebui să folosiți un monitor extern conectat la porturile HDMI, MinDP sau USB-C, toate trei fiind direct conectate cu interfața grafică NVIDIA.

Cum acestea sunt doar teste de rasterizare, am făcut și câteva teste pentru raytracing.

i9-11980HK +
RTX 3080 Laptop 150W
FHD ExtremeQHD Extreme4K Extreme
Battlefield V
(DX 12, Ultra Preset, RTX ON, DLSS OFF)
104 fps (54 fps – 1% low)79 fps (60 fps – 1% low)46 fps (29 fps – 1% low)
Cyberpunk 2077
(DX 12, Ultra Preset + RTX, DLSS Auto)
66 fps (51 fps – 1% low)55 fps (42 fps – 1% low)36 fps (29 fps – 1% low)

Rezultatele sunt bune, după cum se vede, însă sunt penalizate de lipsa unui MUX și au valori cu 3 – 15 procente mai mici decât alte implementări RTX 3080, în special a celor cu o conexiune directă între placa video dedicată și ecran. Dacă veți performanțe maxime, cel mai bine ar fi să folosiți un ecran extern, după cum ne spune și diferența la rezoluție QHD între ecranul intern și cel extern.

Profilul Turbo oferă temperaturi bune și un spor de performanță față de alte profiluri, însă prețul plătit este zgomotul foarte mare al ventilatoarelor. Acest comportament, influențat de puterea alocată, va varia însă de la titlurile optimizate pentru Dynamic Boost, cum ar fi Red Dead Redemption 2 sau Cynerpunk 2077, la cele care nu dispun de optimizări și nu mută puterea către GPU, cum ar fi Far Cry 5 sau Battlefield V. În acest ultim caz, procesorul va primi mai multă putere și va fi mai cald, ridicând deci și nivelul de zgomot al sistemului de răcire.

Cel mai bine se remarcă acest comportament când se activează profilul Extreme, nivelul de zgomot variind între 45 și 49 dB în funcție de puterea consumată și temperaturi. Mai jos sunt afișate rezultatele obținute cu profilul Extreme la rezoluție FHD.

Și tot Extreme, dar la rezoluție UHD.

După cum am zis, admisia principală a sistemului de răcire este sugrumată de piciorușele de sprijin scunde de pe capacul inferior, ridicarea de pe masă având un efect pozitiv vizibil asupra temperaturilor și zgomotului.

Dacă vreți să vă jucați în liniște, profilul Quiet oferă 80 – 90% din performanța profilurile Extreme sau Turbo si un nivel de zgomot redus, doar temperaturile pe CPU și GPU fiind ușor mai ridicate.

Dacă pe lângă Quiet veți activa și Whisper Mode, numărul de cadre pe secundă va fi limitat la 40 – 60 iar puterea plăcii video va varia în functie de joc si rezoluție. De exemplu, în Cyberpunk 2077 se observă un consum de 60W la rezoluție FHD și de 95 W la rezoluție UHD.

Dacă preferați să vă jucați pe un ecran extern, cam la aceste lucruri trebuie să vă așteptați. Am testat cu laptopul pe masă, cât și cu el așezat într-un stand, mod în cares sistemul de răcire beneficiază de o admisie neobstrucționată.

Oferind un procesor puternic i9 și o placă video RTX 3080 pe măsură, Predator Helios 500 PH517-52 este un laptop pentru jocuri foarte performant, chiar dacă aceste performanțe sunt reduse de lipsa unui comutator MUX și de Optimus. În plus, este impresionantă performanța pe modul silențios Quiet, laptopul oferind 80 – 90% din performanța profilurilor superioare în condițiile unui nivel de zgomot redus de 40 – 41 dB.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire proiectat de Acer este oarecum simplu, dar are dimensiuni impresionante pentru a face față platformei hardware puternice. Acesta folosește trei ventilatoare de mare capacitate, patru radiatoare masive și trei conducte de transfer termic, la care se adaugă PowerGem, o interfață termică Acer menită să îmbunătățească transferul energiei.

acer helios 500 coolng1

Sistemul de răcire trage aer prin fantele de pe capacul inferior și pe lângă tastatură și îl expulzează prin spate și pe laterale. Deoarece piciorușele de sprijin sunt cam scunde, admisia principală din partea inferioară a carcasei este cam gâtuită, ridicarea de pe masă sau plasarea pe un stand îmbunătățind semnificativ temperaturile și coborând totodată și nivelul de zgomot.

acer helios 500 cooling2

Acest truc este util în special în cazul jocurilor compatibile cu Dynamic Boost 2.0, cum ar fi Red Dead Redemption 2 sau Cyberpunk 2077, unde am văzut temperaturi excelente cu profilul Extreme activat și bune cu profilul Quiet activat.

Din punct de vedere al zgomotului în timpul utilizării jocurilor sau aplicațiilor pretențioase, cam la aceste niveluri ar trebui să vă așteptați: 55+ dB cu Turbo, 45-49 dB cu Extreme, 43-44 dB cu Default și 40-41 dB cu Quiet. În regim uzual, ventilatoarele sunt oprite atât timp cât încărcarea pe CPU nu este mare, nivelul de zgomot urcând până la 40 dB în multitasking.

Conectivitatea este asigurată de interfețe din gama Killer, mai precis un modul 2.5 Gbps Ethernet și un modul WI-Fi 6 cu Bluetooth 5. Nu am remarcat nici un fel de probleme cu ratele de transfer sau puterea semnalului în nici un scenariu de utilizare.

Laptopul oferă o cameră Web cu senzor de 2 MP care este amplasată deasupra ecranului și este încadrată de două microfoane. Aceasta oferă o imagine mai bună decât camerele Web disponibile în general pe laptopuri, imaginea având încă zgomot de imagine, dar fiind fluidă și cu detalii suficient de bune chiar și în condiții de iluminare modeste.

Sistemul audio oferă două incinte amplasate în partea inferioară ramei laterale, la care se adaugă un subwoofer poziționat pe capacul inferior. Nivelul sonor este ridicat, circa 82 dB, iar redarea este bună chiar dacă acoperirea în plaja de frecvențe joase nu este atât de sesizabilă pe cât mi-aș dori.

acer helios 500 speakers1

Baterie și autonomie

Bateria din Helios 500 2021 are o capacitate de 74Wh, mai mică decât cea oferită de alte laptopuri similare de 17 inchi deoarece o parte din volumul interior este ocupat de cușca de 2,5” pentru un HDD sau SSD suplimentar.

În cursul utilizării am obținut 1-3 ore de autonomie în regim uzual și 2-4 ore de autonomie în cursul redării video, cifre care nu sunt prea impresionante. Știm deja că platforma Intel Tiger Lake este mai puțin eficientă decât cea a rivalilor de la AMD, iar ecranul UHD cu MiniLED, care în plus nici nu a putut fi reglat mai jos de 180 nits, și-a pus și el amprenta negativă asupra autonomiei totale.

Exemplarul nostru a venit echipat cu două încărcătoare de 330W care se cuplează la cei doi conectori de alimentare de pe laptop. Nu ne este prea clar de ce sunt oferite două încărcătoare deoarece nu am văzut nici o diferență între utilizarea ambelor sau a unei singură, de înțeles din moment ce 330W sunt suficienți pentru procesorul i9 și placa video cu TDP de 150W.

acer helios 500 charger

Preț și disponibilitate

Acer Predator Helios 500 2021 nu este încă disponibil în magazine. Știm doar că prețurile vor începe de la 2500 EUR pentru modelul cu procesor i7, placa video RTX 3070 și ecran QHD 165 Hz, însă nu avem informații despre configurațiile superioare cum este cea de față.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Una peste alta, seria Predator Helios 500 se dovedește un viabil desktop replacement, unul ce pune pe primul plan construcția solidă, performanțele și o răcire adecvată, în dauna unui format portabil. În plus, Acer echipează acestă serie, în configurația de top testată aici, cu un multivalent ecran 4K cu panou miniLED, o opțiune excelent adecvată utilizării de zi cu zi, gaming-ului și task-urilor profesionale ce necesită acuratețe coloristică de top.

Pe de altă parte, lips unui MUX sau suportului GSync afectează negativ experiența în anumite jocuri, în general in titlurile mai vechi, iar profilul de putere Turbo se dovedește unul extrem de zgomotos. Profilul Quiet a fost însă impecabil în testele noastre, oferind undeva la 80-95% din capabilitățile de performanță ale acestui laptop, dar un un nivel de zgomot scăzut și temperaturi interioare/exterioare deloc deranjante.

Dincolo de aceste detalii, seria Pedator Helios 500 este și una relativ îmbătrânită ca design, bazându-se mult pe modelul Helios 500 din 2019. Astfel, laptopul aici de față este unul masiv și greoi pentru standardele momentului, precum și unul cu autonomie limtiată pe baterie, implementând o baterie de mai mică capacitate decât cele oferite de concurență.

Astfel, Predator-ul Helios 500 2021 poate fi o alegere de luat în seamă dacă sunteți în căutarea unui laptop pentru birou, un veritabil desktop-replacement. E nevoie însă ca cei de la Acer să ajute această serie cu un preț competitiv, capabil să șteargă neajunsurile acestei generații în comparație cu mai moderna ofertă a competiției la acest moment.

Pro:

 • construcție solidă și design bun
 • tastatură bună, taste MagSafe potențial utile
 • ecrane variate, inclusiv un excelent MiniLED UHD
 • performanțe și temperaturi bune în jocuri și aplicații pretențioase
 • profil Quite puternic și silențios
 • ușor de actualizat hardware

Contra:

 • masiv și greu
 • LED-uri de semnalizare prost plasate
 • fără MUX sau G-Sync, cu impact asupra performanțelor în jocuri
 • zgomotos în sarcină în modul Turbo
 • baterie cam mică și autonomii reduse

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri