GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook 13 UX331UN review: ultraportabil multimedia cu performanțe de invidiat

Testat pe data de 3 noiembrie 2017
Pe scurt: Asus-ul Zenbook 13 UX331 este un ultraportabil ușor și compact care oferă o combinație interesantă de hardware performant, ecran mat de bună calitate și o construcție bine închegată și în același timp ușoară. Versiunea UX331UN impresionează prin integrarea unui cip grafic Nvidia MX150, fiind capabil să se descurce binișor în jocuri, în vreme ce o versiune UX331UA se va dovedi o bună alegere pentru cei ce doresc un ultraportabil multivalent pentru utilizarea de zi cu zi.
Produs testat: Asus Zenbook 13 UX331UN   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: de la 4500 lei Lei

Cei de la Asus au o istorie îndelungată de produse ultraportabile și compacte cu performanțe de top și cipuri grafice dedicate, iar cea mai nouă iterație în acest segment este notebook-ul despre care vom discuta în acest articol: Zenbook-ul 13 UX331UN.

După cum îi sugerează numele, Zenbook-ul UX331UN este un laptop premium cu ecran de 13-inch, însă adevăratele sale puncte forte se dezvăluie abia după ce îl scoatem din cutie.

Acest computer impresionează prin construcția de bună calitate, dar în același timp compactă și usoară. El nu face rabat nici la capitolul conectivitate, al tastaturii sau al ecranului, fiind dotat cu un panel IPS mat.

La interior însă se ascund acele detalii ce fac din UX331UN unul dintre cele mai performante computere din gama sa, pentru că el integrează procesoare Intel kabyLake-R quad-core, stocare NVMe și un cip grafic dedicat Nvidia MX150. Cum se descurcă acest hardware în interiorul acestui mic Zenbook veți afla din articolul de mai jos, unde analizăm pe larg toate atuu-urile si neajunsurile acestui notebook.

Specificații

  • Ecran: 13.3”, 1920 x 1080 px, IPS, strat protector mat
  • Procesor: Intel Kaby Lake-R Core i5-8250U
  • Video: Intel UHD 620 + Nvidia MX150 2 GB GDDR5
  • Memorie: 8 GB DDR4 (lipiți)
  • Stocare: 512 GB SATA SSD (M.2 80 mm)
  • Conectivitate: Wireless AC (Intel Dual Band 8265), Bluetooth 4.1
  • Porturi: 2x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1 gen 1, HDMI, microSD card-reader, headphone/mic jack
  • Baterie: 50 Wh, încărcător 65W
  • OS: Windows 10
  • Dimensiuni: 310 x 216 x 13.9 mm
  • Greutate: 1.13 kg + .0.24 kg încărcător și cabluri
  • Altele: tastatură cu iluminare, senzor amprentă, webcam VGA, difuzoare stereo

Ce ne-a plăcut

Primele aspecte pe care cumpărătorii le vor remarca la Zenbook 13 UX331 sunt greutatea redusă și profilul îngust, noul laptop ASUS stând chiar mai bine la aceste capitole decât Dell XPS 13, un laptop îndrăgit care a devenit practic un etalon în segmentul Ultrabook de vârf. Noul laptop ASUS nu este însă la fel de compact sau la fel de bine construit ca rivalul său mai bătrân, aceste aspecte putând fi puse pe seama prețului mai redus și a deciziei de a elimina din greutate cât mai mult posibil.

asus-zenbook-13-ux331

Carcasa este fabricată integral din metal, însă nu are o construcție monobloc. Capacul ecranului este acoperit cu o foaie metalică cu finisaj lucios, în timp ce restul zonelor metalice, adică muchiile laterale, interiorul și capacul inferior au un finisaj mat, bine cunoscut de altfel de la modelele Zenbook anterioare.

asus-zenbook-13-ux331

Cei care detestă carcasele murdare se vor întreba probabil de ce ASUS insistă să aplice un finisaj lucios pe capacele laptopurilor sale. Această peliculă este mai rezistentă în timp decât suprafața goală a metalului, însă prețul plătit este sensibilitatea mai mare la mizerie. Cei care urăsc amprentele și alte forme de mizerie ar trebui să aleagă versiunea gri, pe care am testat-o și noi, versiunea albastru închis fiind mai sensibilă la această problemă din cauza contrastului.

zenbook-13-ux331-color-choices

Calitatea construcție este în general bună, însă UX331 are câteva zone în care se remarcă rezistența mai mică la torsiune, această problemă afectând atât capacul ecranului cât și corpul propriu zis. De vină sunt probabil șasiul fabricat din plastic, un material în mod clar mai puțin rigid decât metalul, și foile foarte subțiri de metal cu care ASUS a ales să învelească laptopul pentru a atinge o greutate cât mai mică.

asus-zenbook-13-ux331

Cumpărătorii nu trebuie să se îngrijoreze prea tare, ASUS Zenbook 13 UX331 rămânând un laptop arătos și bine clădit, însă acesta este totodată mai puțin solid decât puținii său rivali din aceeași gamă a ultraportabilelor compacte.

asus-zenbook-13-ux331

Finisajele carcasei sunt bune, UX331 fiind deci un laptop elegant și rafinat. Ecranul poate fi ușor rabatat cu o singură mână și folosește o balama fermă care oferă o deschidere de 145 de grade și emite un zgomot metalic plăcut în momentul închiderii. Marginile metalice sunt șlefuite de așa natură încât nu deranjează deloc la atingere, o schimbare bine venită de la finisajele prea ascuțite văzute la alte modele, iar partea frontală are o adâncitură care facilitează prinderea ușoară a ecranului.

Capacul inferior este simplu și oferă grilajele laterale pentru admisie ale sistemului de răcire, grilajele frontale ale difuzoarelor și niște piciorușe cauciucate foarte bune. Aici am remarcat însă o problemă, devenită deja tradiție pentru ASUS: îmbinările dintre capacul detașabil inferior și rama din jur nu sunt perfecte, remarcându-se spații minuscule rămase neumplute și margini ascuțite proeminente.

Pentru cei care aleg pentru prima oară un Ultrabook compact, UX331 va fi impresionant, plăcerea de a utiliza un laptop cu o greutate de numai 1,13 kilograme care poate fi purtat oriunde fiind indiscutabilă. Dimensiunile modelului ASUS sunt cu puțin mai mari decât cele ale rivalului XPS 13, însă diferențele sunt mici, iar producătorul a profitat oricum de acest aspect pentru a oferi un palmrest mai mare și pentru a amplasa camera Web pe rama superioară a ecranului, acolo unde ar trebui oricum să stea.

Touchpad-ul este un standard pentru ASUS, acesta folosind driverele specifice care limitează setările suplimentare la un minimum necesar. Suprafața acestuia este netedă și are o fricțiune redusă, iar marginile din jur sunt suficient de proeminente pentru a o regăsi ușor în întuneric sau pe pipăite.

Prestația touchpad-ului este în general bună, iar gesturile simple sunt interpretate fără probleme. Software-ul are însă o problemă cu gesturile care necesită apăsarea continuă cu un deget și executarea unei mișcări cu alt deget, mișcarea cursorului devenind sacadată iar procesarea atingerilor suplimentare devenind problematică. O altă mică problemă este distanța foarte redusă față de marginea frontală, hainele putând face contact foarte ușor cu suprafața de control și putând interfera astfel cu mișcările de control.

asus-zenbook-13-ux331-screen-trackpad

Întreaga suprafață acționează ca un unic buton cu suprafețe delimitate software, apăsarea fiind fermă și cu un zgomot plăcut. Imediat în dreapta acestui touchpad se găsește senzorul pentru amprente, acesta integrându-se bine cu platforma de autentificare Microsoft Hello din Windows 10.

asus-zenbook-13-ux331-screen-fingersensor

Ecranul de pe Zenbook 13 UX331 are margini destul de înguste, diagonală de 13,3” și este oferit în trei variante: două cu panou IPS și rezoluție Full HD, unul cu suprafață tactilă și unul fără, și unul cu panou IPS cu rezoluție UHD și suprafață tactilă. Modelul testat de noi a fost cel de bază, Full HD fără touchscreen.

asus-zenbook-13-ux331-screen-angle

Spre deosebire de ecranele mate folosite până acum la gama Zenbook, noul UX331 are un strat protector ceva mai lucios, fără a fi însă un ecran obișnuit glossy. Această alegere limitează oarecum utilizarea în încăperile iluminate excesiv sau în aer liber, însă cei mai mulți cumpărători vor aprecia mai mult faptul că ecranul nu mai are acea granulație specifică ecranelor perfect mate.

Panoul IPS este fabricat de AU Optronics și are specificații medii. Luminozitatea maximă este de numai 275 nits, iar uniformitatea este doar mulțumitoare. Nivelul de negru și contrastul nu sunt nici ele impresionante, măsurătorile indicând o strălucire minimă de 0.42 cd/m și un contrast de numai 650:1.

screen-brightness-coverage_1

Ecranul oferă o acoperire de 98% pentru spectrul coloristic sRGB și de 75% pentru cel AdobeRGB, fiind astfel suficient de bun pentru utilizatorii obișnuiți, dar mai puțin indicat pentru activități grafice pretențioase. Calibrarea implicită este nefericită deoarece albul este foarte rece (8700 K), însă această problemă poate fi rezolvată cu o ajustare simplă.

Dotările multimedia sunt completate de un sistem audio similar cu cele văzute și la alte laptopuri ASUS precum UX430 sau UX370, acestea oferind un nivel sonor ridicat, medii suficient de clare și chiar ceva frecvențe joase.

ASUS Zenbook 13 UX331 este disponibil în mai multe variante hardware, acestea folosind procesoare Intel Core i5-8250U sau Core i7-8550U, 8 sau 16 GB de memorie RAM, interfață grafică Intel sau NVIDIA MX 150 cu 2 GB de memorie dedicată, stocare SSD cu conector M.2 de tip SATA sau NVMe și deja menționatele ecrane.

Noi am testat versiunea cu procesor Intel Core i5, placă video MX150, stocare SATA și 8 GB, o configurație din gama inferioară a prețurilor, recomandarea noastră mergând pentru varianta cu 16 Gb RAM și stocare NVMe. Sperăm însă că ASUS va oferi combinația între procesorul Core i5 și memoria RAM cu o capacitate de 16 GB, deoarece în trecut doar procesoarele Core i7 erau însoțite o memorie mai generoasă, iar extinderea după achiziție este imposibilă deoarece modulul de memorie este lipit și nu există vreun slot liber.

După cum se observă, procesoarele Intel fac parte din noua gamă KabyLake-R, fiind primele procesoare ULV care folosesc patru nuclee. Este drept, Intel a coborând ușor frecvențele standard pentru a putea atinge un TDP optim, însă a urcat frecvențele Turbo Boost pentru a oferi mai multă performanță atunci când temperaturile și încărcarea o permit.

După cum se remarcă din rezultate, procesorul este ceva mai rapid în testele single-core decât generația anterioară și mult mai rapid în testele multi-core, saltul de la i5-7200U fiind vizibil. Frecvențele maxime de lucru văzute în cursul testelor și utilizării sunt de 2,2 GHz, frecvență maximă Turbo de 3,4 GHz putând fi menținută doar pentru câteva secunde în activitățile intensive multi-core.

  • 3DMark 11: P3736 (Graphics: 3507, Physics: 5700);
  • 3DMark 13: Sky Driver – 8507, Fire Strike – 2610, TimeSpy – 925;
  • 3DMark 13 Graphics: Sky Driver – 8944, Fire Strike – 2848, TimeSpy – 829;
  • PCMark 08: Home Conventional – 3216;
  • PCMark 10: 3465;
  • PassMark: Rating: 3520, CPU mark: 7945, 3D Graphics Mark: 1832;
  • GeekBench 3 32-bit: Single-Core: 3354, Multi-core: 12684;
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 4092, Multi-core: 13210;
  • CineBench 11.5: OpenGL 62.51 fps, CPU 5.70 pts, CPU Single Core 1.64 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 86.39 fps, CPU 527 cb, CPU Single Core 143 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 139.17 fps, Pass 2 – 31.41 fps.

În cazul în care veți opta pentru varianta standard cu interfață grafică Intel, rezultatele testelor sunt următoarele.

  • 3DMark 11: P1862 (Graphics: 1664, Physics: 6250);
  • 3DMark 13: Fire Strike – 1041, Time Spy  – 405;
  • 3DMark 13 Graphics: Fire Strike – 1130, Time Spy  – 353;
  • GeekBench 3 32-bit: Single-Core: 3452, Multi-core: 13335;
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 4053, Multi-core: 13220;
  • CineBench 11.5: OpenGL 44.36 fps, CPU 5.98 pts, CPU Single Core 1.63 pts;
  • CineBench R15: OpenGL 47.93 fps, CPU 488 cb, CPU Single Core 124 cb;

De asemenea, pentru a putea păstra temperaturile sub control, ASUS a ales o frecvență de lucru mai mică pentru placa video NVIDIA MX150: 937 Mhz pentru frecvența standard de lucru și 1038 MHz pentru cea Boost. Aceasta din urmă a urcat uneori și până la 1300 MHz în cursul testelor, dar chiar și așa este mai mică cu circa 250 MHz decât cea folosită de alte laptopuri cu aceeași interfață.

FHD Ultra – MX150FHD High – MX150
Grid: Autosport33 fps61 fps
Bioshock Infinite28 fps46 fps
Far Cry 424 fps28 fps
Shadow of Mordor24 fps29 fps
NFS: Most Wanted27 fps31 fps
Tomb Raider24 fps46 fps
Total War: Atilla8 fps13 fps

De aceea, și performanțele 3D sunt mai mici decât ne-am fi așteptat, rămânând însă bune pentru gama ultraportabilelor ușoare și compacte. După cum se observă, UX331 este încă capabil să ruleze jocuri la rezoluții Full HD cu detalii ridicate, iar căldura disipată de placa video nu a declanșat subtactarea de protecție (throttle).

Bateria are o capacitate de numai 50 Wh, un regres de la generația anterioarăUX330, care oferea un model de 57 Wh. Ținând însă cont de dimensiunile reduse ale laptopului, capacitatea pare un compromis acceptabil, iar autonomia oferită este suficient de bună.  Cu toate acestea, sperăm că ASUS va face alegeri mai bune pe viitor, deoarece 50 Wh este doar minimum acceptabil pentru un laptop modern și puternic.

  • 6h:45m – navigare Web ocazională și lucru în Google Docs, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
  • 7h:45m – redare video Full HD YouTube, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
  • 10h – redare video Full HD MKV, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
  • 10h – redare video 4K MKV, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
  • 4h – navigare Web intensivă, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit
  • 1h:45m – jocuri, Balanced Mode, ecran la 30%, Wi-Fi pornit

Rezultatele sunt acceptabile, însă nu trebuie uitat că modelul cu procesor Core i7 va avea un consum ceva mai ridicat, iar modelul cu ecran UHD poate reduce autonomia în cam toate regimurile de funcționare cu până la 25 de procente.

asus-zenbook-13-ux331-charger

Laptopul este însoțit de un încărcător cu dimensiuni reduse care are o putere de 65W și poate încărca bateria într-o oră și 30 de minute.

Ce nu ne-a plăcut

Tastatura este una care nu reușește să facă o impresie clară pozitivă sau negativă, aceasta având suficiente aspecte bune, dar fiind trasă în jos și de câteva deficiențe sesizabile.

Privind partea plină a paharului, tastatura de pe UX331 oferă butoane de mari dimensiuni care sunt spațiate amplu, și chiar butoanele direcționale au dimensiuni puțin mai mari ca de obicei chiar dacă sunt înghesuite în spațiul a două taste normale. Versiunea europeană a laptopului oferă o aranjare cu tastă Enter mare, o binefacere pentru cei care scriu mult, prețul plătit fiind doar un buton Shift stânga de mici dimensiuni.

keyboard-layout

Tastatura este mai puțin impresionantă atunci când vine vorba de utilizare. Deși specificațiile oficiale afirmă că butoanele au o cursă de 1,4 milimetri, aceasta pare mai mică, la fel ca în cazul Zenbook-ului UX550. Cursa are un răspuns spongios, nesigur, iar comutatorul necesită o apăsare destul de fermă pentru activare, ceea ce înseamnă că cei care scriu într-un ritm susținut se vor lovi uneori de caractere sărite deoarece au apăsat insuficient de tare.

Pentru utilizatorii ocazionali, probabil că tastatura se va achita suficient de bine de sarcini, însă cei care scriu foarte mult și au pretenții ridicate ar trebui să se orienteze către laptopurile cu tastaturi mai bune.

Sistemul de răcire este unul nou pentru ASUS, acesta folosind o singură conductă de răcire și un singur cooler amplasat central. Sistemul este astfel mai bine optimizat pentru spațiul redus al carcasei, însă amplasarea fantelor de admisie în partea inferioară a carcasei este încă deficitară și afectează comportamentul soluției. Pe de altă parte, fanta de evacuare este ascunsă sub balama și este destul de mare, însă aceasta reprezintă doar jumătate din ecuația unei răciri bune.

asus-zenbook-13-ux331-cooling

În utilizarea normală, sistemul de răcire s-a comportat foarte bine. Temperaturile nu au depășit 32-35 de grade în cea mai caldă zonă a carcasei, iar ventilatorul a emis un zgomot tolerabil de 37-38 dB. Din păcate, ventilatorul se învârte în permanență, și ne-am dori să vedem de la ASUS o implementare care nu pornește sistemul de răcire activ atunci când acesta nu este și necesar.

temperatures-dailyuse-zenbook-ux331un_1

În sarcină mare, sistemul de răcire începe să-și arate limitele. Ventilatorul rămâne în continuare tăcut, acesta având un nivel de zgomot de 41 – 42 dB, însă temperaturile carcasei trec de 45 de grade și ajung în zona interioară din dreapta tastaturii chiar și la 50 de grade. Astfel, carcasa este destul de inconfortabilă atunci când folosim laptopul în sarcină pe perioade lungi de timp, deoarece mâinile încep să transpire.

temperatures-load-zenbook-ux331un_1

Pe lista de dotări hardware intră un adaptor wireless Intel Dual Band 8256, care a oferit performanțe bune la distanțe mici, dar care suprinzător a fost incapabil să acopere o distanță de 10 metri cu doi pereți între router și laptop. Ne așteptăm însă ca produsele retail să nu se lovească de aceeași problemă, cipul Intel fiind unul dintre cele mai bune de pe piață, iar explicația comportamentului inadecvat în cazul modelului testat de noi fiind probabil drivere-le nefinalizate.

La fel de neimpresionantă este și camera Web deoarece rezoluția VGA este mult sub standardele actuale, calitatea acesteia fiind suportabilă doar atunci când nu aveți altceva mai bun la îndemână.

zenbook 13 ux 31 camera

Conectivitatea este destul de bună, însă cu unele deficiențe. Zenbook 13 UX331 oferă două porturi USB 3.0, un port HDMI, un port USB 3.1 cu conector Type-C și un card reader. Din păcate, portul HDMI este de tip 1.4, nu 2.0, conectorul Type-C nu oferă compatibilitate Thunderbolt 3, iar cititorul de carduri acceptă doar MicroSD-uri, nu și SD-uri. UX331 sacrifică astfel oarecum conectivitatea în favoarea formatului ultra-compact.

Preț și disponibilitate

ASUS Zenbook 13 UX331 nu este momentan lansat, de aceea nu avem nici informații despre disponibilitatea locală și nici prețuri. Vom actualiza articolul atunci când aceste informații vor deveni disponibile.

Concluzii

Dacă îți dorești cu adevărat un laptop compact cu performanțe bune și ceva valențe de gaming, atunci Zenbook-ul UX331UN nu prea are rival pe piața din România.

Desigur, nu e perfect și există unele neajunsuri pe care trebuie să la accepți ca urmare a formatului ultraportabil, precum tastatura cu o cursă ușor ciudată, dar în special faptul că se încinge în load și că cipul grafic nu este implementat în versiunea sa cea mai potentă, rulând la frevențe mai reduse decât pe alte notebook-uri (precum Acer Swift 3 sau seria Asus Vivobook Slim). Va trebui însă să te obișnuiești cu acest compromisuri dacă îți dorești un laptop cu dimensiuni mici și greutatea de doar 1.15 kg. Iar de nu, piața nu duce lipsă de alternative cu dotări similare, în carcase ceva mai mari.

Ce scoate cu adevărat în evidență acest Zenbook este cipul dedicat Nvidia MX150, pentru că dacă nu te joci atunci acest Zenbook s-ar putea să nu fie la fel de interesant. Chiar și așa însă, în condițiile în care Dell-ul XPS 13 este foarte scump la noi, iar LG-ul Gram 13 nici nu se comercializează, o versiune Zenbook UX331UA cu grafică Intel nu va fi deloc de lepădat.

Una peste alta, seria Zenbook UX331 este de urmărit în finalul lui 2017 și prima jumătate a lui 2018, reprezentând una dintre cele mai bine închegate alegeri în gama laptop-urilor ultraportabile cu ecran mat, hardware modern și construcție excelentă.

Pro:

  • carcasă ușoară, compactă și atrăgătoare
  • ecran IPS bun
  • configurație hardware performantă
  • răcire bună și silențioasă în condiții standard de utilizare
  • autonomie mulțumitoare

Contra:

  • tastatură necesită un timp de acomodare
  • ventilatoare active în permanență
  • temperaturi mari în sarcină
  • cameră Web slabă
  • lipsa Thunderbolt, HDMI 2.0 și cititor de SD-uri

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri