GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus ZenBook 17 Fold OLED review – laptopul pliabil

Testat pe data de 13 octombrie 2022
Pe scurt: Mi-a plăcut acest ASUS ZenBook 17 Fold OLED mai mult decât m-am așteptat, datorită formatului multivalent ce pune la dispoziție un laptop mic și portabil, ce poate fi însă despăturit ca un PC all-in-one pentru utilizarea pe birou. Ecranul OLED excelent, sistemul audio bun, calitatea construcției sau tastatura și touchpad-ul contribuie la o experiență bună în utilizare, însă nu trebuie uitat că avem de-a face cu un produs de primă generație, cu putere hardware redusă și preț foarte piperat.
Produs testat: ASUS ZenBook 17 Fold   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 17.000 Lei

Asus a prezentat Zenbook 17 Fold OLED cu câteva luni în urmă, iar între timp, am avut ocazia să folosesc un model finalizat și pot să vă împărtășesc gândurile și impresiile mele.

Laptopul nu este încă disponibil în magazine și este programat pentru undeva în jurul lunii noiembrie, dar Asus spune că această unitate de review reprezintă designul final, anumite aspecte software urmând să mai fie ajustate în lunile următoare.

În câteva cuvinte, ZenBook Fold este o tabletă 4:3 de 17 inci care se pliază la mijloc, în format laptop. Asta înseamnă că o puteți folosi ca un laptop compact (cam de dimensiunea unuia modern de 12.5 inci) cu sau fără folio-ul inclus, sau o puteți așeza pe birou și o puteți folosi ca un computer all-in-one de 17 inci. Există, de asemenea, alte câteva formate de luat în considerare și le vom discuta mai jos.

Am fost intrigat când ZenBook 17 Fold a fost anunțat, dar nu mi-am făcut mari speranțe în ceea ce privește caracterul său practic în viața reală, poate influențat de experiența mea anterioară cu originalul Lenovo X1 Fold de acum câțiva ani. Tehnologia s-a îmbunătățit foarte mult între timp, însă, atât în ceea ce privește hardware-ul, cât mai ales ecranul, iar faptul că Asus a optat aici pentru un format mai mare de 17 inchi face ca ZenBook Fold să fie mult mai practic decât îmi imaginam.

Desigur, acest dispozitiv nu este cu siguranță pentru toată lumea. În primul rând, este prohibitiv de scump, la aproximativ 3500 USD/ 4000 EUR MSRP, iar pe lângă preț, nu este la fel de simplu de utilizat sau la fel de capabil ca un ultraportabil modern obișnuit. Prin urmare, Fold se adresează pasionaților de tehnologie cu un buget consistent și dorința de a deține cea mai recentă tehnologie de laptop disponibilă în prezent și, atâta timp cât vă puteți permite și îi înțelegeți și acceptați limitările, produsul ar putea fi o alegere pentru voi.

asus zenbook fold main

Specificații Asus ZenBook 17 Fold OLED UX9702

Ecran17,3″, 2560 x 1920 px, 4:3, 60 Hz, OLED, 500-nits, HDR400, 100% DCI-P3, lucios, tactil
ProcesorIntel Alder Lake 12th-gen U9, Core i7-1250U, 2C+8c/12T
VideoIntel Iris Xe, 96 EUs, max 0,95 GHz
Memorie16 GB LPDDR5-5200 (lipiți)
Stocare1x M.2 PCIe 4.0 x4 SSD (Samsung PM9A1), un slot M.2 2280
ConectivitateWireless 6E (Intel AX211), Bluetooth 5.2
Porturi2x USB-C 3.2 cu Thunderbolt 4, audio jack
Baterie75 Wh, încărcător 65W USB-C, încărcare rapidă
DimensiuniTabletă: 379 mm x 287 mm x 8,7-12,9 mm, Laptop: 288 mm x 190 mm x 34,4 mm
GreutateTabletă: 1,52 kg, Tabletă cu tastatură: 1,82 kg, încărcător 0,22 kg
Alteletastatură detașabilă Bluetooth, cameră Web 5 MP cu IR Hello, sistem audio quad, husă inclusă

dimensions

Construcție și design

Cel mai important aspect al acestui laptop este, fără îndoială, designul deoarece ZenBook 17 Fold este o tabletă de 17” care se poate îndoi la mijloc. Partea frontală este acoperită de ecran, acesta fiind înconjurat de ramă groasă de 10-11 milimetri cu textură cauciucată care are rolul atât de a oferi o priză mai bună în mână, cât și acela de a feri ecranul de degetele utilizatorului și de tastatura detașabilă.

asus zenbook fold1

Acest ultim aspect este important deoarece ecranul nu este protejat de un strat de sticlă oleofobică, ci de un material plastic flexibil. Ecranul nu doar că este sensibil la urme de degete și mizerie, dar este și mai ușor de zgâriat accidental, de aceea utilizarea acestui laptop va necesita mai multă atenție ca de obicei.

Mai mult, ecranul este și cam dificil de curățat deoarece plasticul protector reține prea bine urmele de utilizare iar praful și mizerie tind să se adune pe margini sub ramă. De-a lungul perioadei de utilizare, am evitat să folosesc ZenBook 17 Fold ca pe o tabletă standard deoarece nu doar că nu am vrut să-mi bat capul cu curățarea ecranului, dar și pentru că o tabletă de 17” este prea mare și prea grea pentru o utilizare confortabilă.

Sigur, acest mod de lucru este unul din punctele de atracție ale produsului, dar cred că modurile laptop (cu sau fără tastatura folio) sau Desktop PC sunt mult mai utile decât modul tabletă. În final, asta va rămâne însă la latitudinea utilizatorului.

Poate că nu este prea evident din imagini, însă ZenBook 17 Fold nu este un ultrabook standard deoarece este mai greu și mai gros, circa 1,82 kilograme cu tot cu tastatură și 34,4 milimetri.

Modul Desktop PC este aproape perfect, ASUS implementând un suport integrat pe spate și o margine cauciucată pe rama inferioară care asigură o stabilitate excelentă în modul orizontal. Dacă aveți nevoie de un ecran vertical, pachetul oferă un suport suplimentar, dar acesta este cam complicat de folosit și cam enervant.

Ecranul mare cu culori spectaculoase este excelent pentru utilizarea zilnică sau aplicații mai pretențioase, iar sistemul audio puternic va oferi o experiență multimedia bună pentru redarea muzicii în fundal sau filme. Platforma hardware folosește un procesor low-power Intel Core U din generația a 12-a, care este suficient de puternic pentru activitățile uzuale atunci când activați mai puternicul și mai zgomotosul profil Performance, însă dacă preferați un mod de lucru mai tăcut sau chiar silențios, acesta va face față doar activităților de bază și nu va fi prea rapid pentru activități mai pretențioase.

Această observație trebuie tratată însă cu atenție în funcție de necesitățile personale. Eu sunt obișnuit cu laptopurile puternice de vârf și am așteptări pe măsură, însă cei care nu folosesc aplicații pretențioase s-ar putea să-l considere suficient de bun. La urma urmei, procesorul Core i7-1250U este cam la nivelul platformelor ultrabook populare din ultimii ani, inclusiv Core i7-1165G7 din 2021, care au fost folosite în modele precum Dell XPS sau Microsoft Surface Pro.

În modul laptop cu tastatura folio atașată, doar jumătate din ecran este disponibil pentru afișarea conținutului. ZenBook 17 Fold este mai gros decât alte ultrabook-uri moderne, însă oferă o experiență mini-laptop interesantă datorită raportului de aspect 3:2 și a modului în care bara Windows este amplasată exact în zona curburii ecranului.

Atunci când am folosit laptopul stând pe canapea sau pentru activități simple pe fugă, am preferat acest mod de lucru dar fără tastatura detașabilă. ZenBook 17 Fold oferă o tastatură virtuală care poate fi redimensionată după preferințe, și am preferat și spațiul de ecran suplimentar oferit de acest mod de lucru. Sigur, urmele de degete sunt o problemă și am fost nevoit să le șterg zilnic, activitatea fiind mai dificilă decât în cazul unui produs cu ecran acoperit cu sticlă. Am atașat mai jos o imagine cu urmele vizibile cu care va trebui să vă obișnuiți.

ASUS a depus un efort vizibil încercând să creeze un laptop din clasa de vârf. Carcasa folosește integral doar aliaje de magneziu, fiind deci rigidă și bine clădită, în timp ce exteriorul completează această construcție cu piele artificială și sticlă mată. Un șasiu ferm și o balama bine gândită erau necesare pentru un astfel de sistem flexibil, mai mult chiar decât un cazul unui produs mic precum un telefon.

Balamalele sunt dure și necesită ceva efort pentru operare, dar acest proces devine natural după ce vă obișnuiți cu el și cu ideea că laptopul nu se va rupe în două când îl împăturiți. ASUS afirmă că balamalele au fost testat pentru 30.000 de cicluri și probabil că vor rezista chiar mai mult, însă trebuie să fiți atenți la celelalte aspecte subliniate de producător: să nu apăsați pe centru, în zona ecranului, ci doar pe margini, să nu uitați obiecte în interior și să poziționați cu atenție tastatura pe ghidajul ei magnetic. Curbura ecranului închis este amplă, protejând critica zona flexibilă și permițând totodată menținerea tastaturii în interiorul acestui sandviș.

Conectivitatea este asigurată de două porturi USB-C cu compatibilitate Thunderbolt 4 și un conector audio. În modul PC, unul dintre aceste porturi USB-C este amplasat în stânga-jos, ideal pentru încărcare, însă al doilea este amplasat sus și probabil că veți alegere utilizarea unei stații de andocare USB-C pentru a conecta mai ergonomic tot felul de periferice. În modul laptop, veți avea în dreapta un port USB-C și conectorul audio, în timp ce al doilea conector va fi amplasat sus, din nou, o poziție nefirească. Din păcate, laptopul nu oferă un modem 4G, care ar fi fost pe placul celor care călătoresc mult și lucrează des de la distanță.

Privind în ansamblu, timpul petrecut cu ZenBook 17 Fold a fost foarte plăcut și îl consider o opțiune bună pentru un sistem secundar, care oferă un laptop de mici dimensiuni atunci când sunteți pe drum și un sistem cu ecran mai mare decât cel al unui ultraportabil standard atunci când vă întoarceți la birou. Mai jos se vede comparația dintre ZenBook 17 Fold, MacBook Pro 13 și Lenovo Legion 7i ca să vă faceți o idee despre dimensiunea ecranului.

ASUS ZenBook 17 Fold este la prima generație și probabil că viitorul va aduce schimbări interesante, mai ales că și alți producători experimentează cu această idee.

Tastatură și touchpad

Tastatura detașabilă care însoțește laptopul are un aranjament similar cu cel cunoscut de la celelalte modele ZenBook și un touchpad din material plastic cu dimensiuni medii.

asus zenbook 17 fold keyboard

Tastatura se conectează prin intermediul Bluetooth, lipsa unui conector fizic făcând-o mai versatilă decât părea la o primă vedere. În același timp însă, asta înseamnă că va trebui să încărcați periodic și tastatura, iar acest proces durează mai mult decât credeam și doream. În același timp însă, o încărcare durează circa o săptămână, deci nu este chiar atât de problematic. Deoarece vorbim de o tastatură Bluetooth, va trebui să acceptați latențele inerente ale acestei conexiuni și alte aspecte legate de funcționalitate, cum ar fi acela că trezirea laptopului din Sleep nu pornește și tastatura, aceasta trebuind activată manual cu o apăsare după care urmează și cele una-două secunde pentru reconectare.

Experiența în utilizare este bună atât în modul laptop cât și în modul Desktop PC, cam la același nivel cu celelalte laptopuri ZenBook recente. Tastatura are piciorușe antiderapante eficiente, care au și rolul secundar de a o ține la distanță de ecran, iar atunci când este așezată deasupra ecranului în modul laptop, aceasta este ghidată în poziția corectă de un sistem magnetic.

Ranforsarea tastaturii nu este însă foarte eficientă, remarcându-se o tendință la torsiune în cursul utilizării. De asemenea, marginile tastaturii sunt ascuțite și neplăcute la atingere, iar pielea falsă care acoperă armrest-ul nu este la fel de impresionantă ca restul materialelor folosite pentru carcasă.

Touchpad-ul este suficient de bun și de sensibil, însă butoanele sunt dure și zgomotoase, deci probabil că veți prefera atingerile în locul lor. Trebuie subliniat că tastatura nu oferă un sistem de iluminare, ciudat pentru un laptop scump, dar de înțeles pentru o tastatură Bluetooth care trebuie să facă economie de energie.

Laptopul nu oferă un senzor pentru amprentă, doar o cameră IR pentru autentificare facială care se integrează cu Windows Hello.

Ecran

Ecranul ales de ASUS pentru ZenBook 17 Fold este dezvoltat în colaborare cu Intel și BOE și este disponibil deocamdată doar pe acest model de laptop. Acesta are o diagonală de 17,3”, raport de aspect 4: 3 și un panou OLED cu strat tactil.

asus zenbook 17 fold screen

Ecranul cu rezoluție de 2560 x 1920 pixeli oferă o imagine clară, o adâncime de culoare de 10 biți și acoperire integrală pentru spectrul de culoare DCI-P3. Contrastul și unghiurile de vizualizare sunt excelente, așa cum era de așteptat în cazul unui panou OLED, însă luminozitatea maximă este de 400 nits. În consecință, ecranul este bun pentru utilizarea în interior, însă mai puțin capabil sa facă față luminii diurne puternice, mai ales că și stratul protector lucios penalizează și el lizibilitatea.

  • Panel HardwareID: Samsung SDC4171 (ATNA40YK07-0);
  • Coverage: 100% sRGB, 97.4% Adobe RGB, 99.7% DCI-P3;
  • Type: 10-bit with HDR400;
  • Measured gamma: 2.23;
  • Max brightness in the middle of the screen: 403.22 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 2.87 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1:1;
  • White point: 6600 K;
  • Black on max brightness: 0 cd/m2;
  • PWM: to be discussed.

Ecranul a venit bine calibrat din fabrică, fiind însoțit de o certificare Pantone, si nu am remarcat probleme de uniformitate coloristică sau de strălucire.

Ecranul are o cută pe mijloc, dar, la fel ca în cazul altor produse cu ecran flexibil, aceasta este vizibilă doar când ecranul este stins și practic invizibilă când acesta este aprins. Deoarece ecranul nu oferă un strat digitizor, acesta nu are acea granulație deranjantă specifică altor ecrane OLED. În același timp, asta înseamnă că nu veți putea folosi un stilou digital avansat cu niveluri de presiune, ci doar unul banal cu cap cauciucat pentru a nu zgâria stratul protector din plastic.

În concluzie, dacă vă doreați un ecran mare pentru adnotări și desen, ZenBook 17 Fold nu este o opțiune viabilă. În plus, și algoritmii de palm rejection sunt cam deficienți în acest moment, dar acest aspect poate fi corectat software.

Nu sunt prea sigur dacă foliile protectoare sunt o opțiune pentru ZenBook 17 Fold. ASUS a spus că nu sunt, deoarece ar interfera cu ecranul protector, însă cum telefoanele pliabile au parte de astfel de accesorii de protecție, poate că și ZenBook 17 Fold va primi atenție.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de mine este un model de vârf pentru gama Asus ZenBook 17 Fold, modelul UX9702A oferind un procesor Intel Core i7-1250U și grafică integrată Intel Iris Xe, 16 GB de memorie LPDDR5-5200 și o unitate SSD rapidă cu conectare PCIe gen4 cu capacitate de 1 TB. Laptopul a fost testat cu software-ul timpuriu disponibil la finele lui august 2022, adică BIOS 202 și MyAsus 3.1.4, deci unele aspecte s-ar putea schimba până în momentul lansării pe piață.

Laptopul folosește o platformă low-power Intel 12th-gen Alder Lake Core U9, procesorul Core i7-1250U oferind un design hibrid cu două nuclee Performance și opt nuclee Efficiency pentru un total de 12 fire de execuție. Implementarea de față permite atingerea unei puteri maxime de 28W și a unei puteri susținute de 13W. Cumpărătorii nu trebuie să-și facă prea multe iluzii atunci când vine vorba de puterea de calcul, însă, în același timp, procesorul se situează cam la același nivel cu implementările Intel Core U15 văzute pe ultrabook-urile performante până anul trecut, deci ZenBook 17 Fold oferă suficient de mult atât timp cât așteptările voastre sunt realiste.

Interfața grafică Intel Xe oferă 96 de unități de procesare și o frecvență maximă de 0,95 GHz. Memoria RAM LPDDR5-5200 are o capacitate de 16 GB și este lipită pe placa de bază, orice opțiune de upgrade fiind exclusă. Unitatea de stocare este un Samsung PM9A1 cu interfață PCIe gen 4 și format M.2 2280, deci care poate fi schimbată, cel puțin în teorie.

Accesul la componentele interne este posibil, însă operațiunea nu este recomandată amatorilor deoarece necesită înlăturarea ecranului. Mai jos se poate vedea aranjarea internă a componentelor, remarcându-se separarea bateriei într-o parte și a componentelor efective în cealaltă jumătate, precum și balamaua, cele două controllere pentru ecran și sistemul de răcire.

ASUS oferă tradiționala aplicație MyASUS, aceasta oferind, pe lângă setările pentru baterie, ecran și actualizări, și cele trei profiluri energetice.

  • Performance – alocare maximă de 28W și de 13W în regim susținut, nivel de zgomot 37-38 dB;
  • Balanced/Standard – alocare maximă de 28W și de 10W în regim susținut, nivel de zgomot de maximum 30 dB;
  • Whisper – alocare maximă 8-10W în regim susținut, ventilator oprit.

Profilul Whisper oferă un regim complet silențios, însă puterea disponibilă este redusă și recomandată doar pentru aplicații simple și redare video. Cu software-ul disponibil la data testării, ZenBook 17 Fold este cel mai plăcut de utilizat cu profilul Performance, acesta oferind o experiență bună cu ocazionale creșteri ale turației ventilatorului și, evident, a nivelului de zgomot.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați în utilizarea de zi cu zi, diferențele dintre modul laptop și Desktop PC fiind nule datorită designului interior.

Pentru testele de performanță, am început cu CineBench R15 folosit preț de 15 cicluri cu 2-3 secunde pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul Core i7-1250U a demarat în forță atingând limita PL2 de 28W, dar apoi s-a stabilizat la cei circa 13W setați de PL1 în condițiile unei temperaturi de circa 60 de grade și a unui nivel de zgomot de 38 dB. Scorul CineBench de 750 de puncte nu impresionează, însă cam atât obțineam acum doar un an sau doi și cu cele mai multe dintre ultrabook-uri.

Cu profilul Standard, procesorul este limitat la 10W în regimul susținut, dar nivelul de zgomot coboară și el la 30 dB. Cu profilul Whisper, ventilatorul stă oprit iar procesorul se stabilizează la 8W în condițiile unei temperaturi tot de circa 60 de grade. Atunci când alimentarea se face de la baterie, procesorul a atins un maxim de 9W în regim susținut, deci nu veți obține în acest mod rezultate apropiate de cele măsurate cu alimentarea de la priză.

Toate aceste rezultate se pot vedea comasate mai jos.

cinebench1 zenbook fold

Pentru a pune lucrurile într-o perspectivă mai bună, am comasat datele obținute cu această implementare i7-1250U într-un tabel comparativ alături de alte soluții similare. ZenBook 17 Fold este la fel de rapid ca Dell XPS 13 9315 cu hardware similar, mai rapid decât un i7-1165G7 într-un șasiu compact de 13” și mai lent decât un model Core P28 și în special decât un Rembrandt Ryzen 6800U. Ne-am fi dorit un procesor Ryzen 6800U într-un astfel de șasiu, însă colaborarea ASUS este momentan una exclusivă cu Intel.

cinebench2 zenbook fold

Am trecut apoi la testele mai dure de CineBench R23 și Blender, unde comportamentul a fost similar celui văzut mai sus.

Cam așa arată rezultatele în 3DMark CPU Test.

3dmark cpu 2

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. Laptopul nu a trecut de acest test, semn că energia termică acumulată în interior este prea mare iar performanțele se degradează în timpul sesiunilor lungi și intense de lucru pe măsură ce sistemul coboară puterea alocată pentru a putea ține temperaturile sub control.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, testele fiind făcute cu profilul Performance activat la rezoluția nativă a ecranului.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 3515 (Graphics – 3914, Physics – 10815, Combined – 1266);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 12132 (Graphics – 15683, CPU – 5314);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 1382 (Graphics – 1242, CPU – 3846;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 809;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2468;
  • Handbrake 1.3.3 (4K to 1080p encode): 29.08 average fps;
  • PassMark 10: 4256 (CPU – 16485, 3D – 2355, Memory – 2471, Disk – 23112);
  • PCMark 10: 4862 (Essentials – 9472, Productivity – 6657, Digital Content Creation – 4948);
  • GeekBench 5.4.3 64-bit: Single-Core: 1704, Multi-core: 7110;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1278 cb, CPU Single Core 242 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 3058 cb, CPU Single Core 645 cb;
  • CineBench R23: CPU 6501 cb (best run), CPU 5619 (10 min loop test), CPU Single Core 1627 CB (best run);
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 55.71 s.

Pentru cei interesați de partea de workstation, am apelat la o parte din suita noastră tradițională.

  • Blender 3.01 – BMW scene – CPU Compute: 7m 31s;
  • PugetBench – Adobe Photoshop: 541;
  • PugetBench – Adobe Premiere: 266;
  • V-Ray Benchmark: CPU – 4972 vsamples, GPU CUDA – 130 vpaths;

În comparație cu ultra-portabilele Intel Core sau AMD Ryzen din 2022, aceste rezultate nu par deloc impresionante. Acestea rămân însă competitive dacă le comparăm cu rezultatele măsurate acum un an sau doi pe modelele ultra-portabile XPS 13, Surface Pro sau ZenBook. O parte dintre aceste rezultate trebuie analizate cu atenție deoarece au fost obținute în teste rapide, care profită de perioadele scurte în care platforma poate funcționa la 28W, și nu reflectă neapărat performanțele în regim susținut, care trebuie să se mulțumească cu cei 13W permiși de limita PL1.

Acest laptop nu este gândit pentru jocuri, însă puteți încerca unele titluri mai vechi sau mai puțin pretențioase, poate și ceva mai nou dar cu detalii setate la minimum. Mai jos se văd rezultatele obținute cu profilul Performance la rezoluție de 1600 x 1200 pixeli și setări minime.

ZenBook 17 Fold –
i7-1250U, Iris Xe,
13+W, 1600 x 1200 px
ZenBook 14 2022 –
i7-1260p, Iris Xe,
30+W, FHD+ 1200p
ZenBook S 13 2022 –
R7-6800U, Radeon,
15+W, FHD 1200p
ZenBook 14 2021 –
i7-1165G7, Iris Xe,
19+W, FHD 1080p
Bioshock Infinite
(DX 11, Low Preset)
71 fps (47 fps – 1% low)70 fps (48 fps – 1% low)102 fps (63 fps – 1% low)70 fps (40 fps – 1% low)
Doom: Eternal
(Vulkan, Medium Preset)
22 fps (11 fps – 1% low)29 fps (15 fps – 1% low)45 fps (34 fps – 1% low)
Dota 2
(DX 11, Best Looking Preset)
52 fps (27 fps – 1% low)76 fps (52 fps – 1% low)74 fps (46 fps – 1% low)56 fps (44 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider
(DX12, Lowest Preset, no AA)
26 fps (14 fps – 1% low)36 fps (23 fps – 1% low)47 fps (35 fps – 1% low)28 fps (16 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt
(DX 11, Low Preset, Hairworks Off)
28 fps (13 fps – 1% low)38 fps (20 fps – 1% low)41 fps (26 fps – 1% low)

Procesorul grafic Iris Xe din 1250U este o versiune cu frecvențe maxime mai joase decât cele oferite de 1260P sau chiar 1165G7, acesta coborând până la 0,7 GHz atunci când procesorul este limitat la 13W. Chiar și așa, jocurile mai vechi sau mai puțin gurmande pot fi atacate atât timp cât vă mulțumiți cu setări mai joase sau performanțe modeste.

Mai jos se poate observa comportamentul platformei hardware la nivel de frecvențe și temperaturi în timpul jocurilor. Platforma se stabilizează la 13W și frecvențe pe nucleul grafic de 700 MHz pentru a putea menține temperaturile într-o plajă sigură pentru panoul OLED din imediata vecinătate. Temperaturile au atins astfel un maximum de 70 de grade iar nivelul de zgomot a urcat la 38 dB.

Privind în ansamblu, ZenBook 17 Fold poate ataca cu succes sarcinile care erau posibile și pe ultra-portabilele de acum un an sau doi, cu amendamentul că ecranul cu rezoluție mai mare ar putea avea un impact negativ, în special dacă alegeți să nu folosiți profilul Performance pentru a reduce nivelul de zgomot. Asta înseamnă că ZenBook 17 Fold este capabil să susțină activitățile uzuale banale, însă nu este gândit pentru sarcini mai pretențioase, și chiar și într-un regim mai lejere poate avea ocazionale momente enervante, în special când este folosit pe baterie.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire din ZenBook 17 Fold folosește un sistem de răcire activ cu un ventilator mic și o conductă de transfer termic. Problema zgomotului nu mă deranjează atât timp cât aceasta oferă un regim termic care-i permite procesorului să se desfășoare mai bine, însă dacă preferați un mod complet tăcut, profilul Whisper vă stă la dispoziție.

Designul se descurcă să țină sub control implementarea low-power Core i7-1250U, mai ales dacă ținem cont că trebuie să asigure temperaturi scăzute care să protejeze ecranul, o problemă pentru formatul tabletă.

asus zenbook 17 fold internals

Nivelul de zgomot atinge un maxim de 38 dB cu profilul Performance activat, 30 dB cu profilul Standard și 0 dB cu profilul Whisper. Procesorul și restul componentelor interne au temperaturi bune în regim normal de utilizare, urcând rar până la 70 de grade în sarcină susținută.

Drept urmare, ZenBook 17 Fold atinge temperaturi de 30 de grade în mod uzual, iar cea mai mare temperatură măsurată în cel mai fierbinte punct a fost de 45 de grade în timpul sarcinilor intensive. Aerul proaspăt este tras prin fantele amplasate pe margini iar aerul cald este evacuat prin fanta aflată deasupra în modul Desktop PC sau în stânga în modul laptop.

asus zenbook 17 fold cooling2

Dacă temperaturile nu sunt o problemă în modul laptop sau Desktop PC, acestea ar putea deveni puțin deranjante în modul tabletă deoarece modul în care veți ține ZenBook 17 Fold este diferit iar suprafețele s-ar putea simți prea calde la atingere, în special dacă veți folosi aplicații pretențioase sau jocuri.

Conectivitatea este asigurată de o soluție Intel AX211, care oferă Wi-Fi 6E și Bluetooth 5.2, aceasta achitându-se bine de sarcini în toate scenariile de utilizare. Amplasată deasupra ecranului, camera Web folosește un senzor de 5 MP și oferă o imagine cu o calitate net superioară oricărei implementări văzute până acum pe un laptop. Aceasta este flancată de două microfoane bunicele, însă momentan camera Web poate fi folosită doar în modul portrait, o problemă software pe care sper să o văd rezolvată până în momentul apariției produsului la vânzare.

Sistemul audio folosește patru incinte amplasate pe margini și are o prestație bună pentru o implementare portabilă. Nivelul sonor are atinge 80 dB, răspunsul în frecvență acoperă satisfăcător și zona problematică a joaselor iar în modul PC se remarcă și o separație stereo suficient de bună pentru o audiție sau vizionare în bune condiții.

asus zenbook 17 fold spoeakers

Baterie și autonomie

Bateria din ZenBook 17 Fold are o capacitate de 75W, bună pentru un astfel de design portabil. Autonomiile la care ar trebui să vă așteptați arată cam așa.

  • 7h – editare text Google Docs, Standard Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video YouTube FullHD, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 8h – redare video Netflix, Whisper Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
  • 5-6h – navigare Web intensivă, Standard Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Aceste rezultate sunt bune, mai ales dacă ținem cont și de rezoluția și dimensiunea ecranului. Nu am remarcat diferențe de autonomie între modurile Desktop PC, cu tot ecranul activ, și modul laptop, cu jumătate de ecran inactiv, dar este posibil ca acest comportament să se schimbe în versiunile software viitoare.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 65W cu conector USB-C și cabluri lungi. O încărcare completă durează circa 2 ore, încărcarea rapidă fiind activă pentru prima oră.

asus zenbook 17 fold charger

Preț și disponibilitate

ZenBook 17 Fold OLED va apărea în oferte în cursul lunii noiembrie, singura configurație disponibilă urmând să aibă un preț de lansare de circa 17.000 lei.

Pentru mai multe detalii despre stocuri și prețuri, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Trăgând linie, mi-a plăcut acest ZenBook Fold mai mult decât mă așteptam.

Acest format mi se pare câștigător pentru un computer de zi cu zi, pe care îl poți purta cu tine peste tot și pe care îl poți folosi atât ca mini-laptop atunci când este nevoie, cât și desfășurat într-un PC all-in-one cu un ecran mare, pe birou. Displayul OLED impresionant, difuzoarele puternice și calitatea premium a construcției asigură o experiență zilnică plăcută.

În același timp, însă, hardware-ul Intel Core U nu impresionează prin performanțe, mai ales că Asus a trebuit să limiteze puterea alocată pentru a ține sub control temperaturile și zgomotul ventilatoarelor.

În plus, Fold este un design de primă generație și trebuie să treacă testul timpului înainte de a putea trage concluzii cu privire la fiabilitatea și durabilitatea sa. Cu un ecran pliabil, acesta este genul de dispozitiv care va necesita mult atenție în utilizare.

Per total, însă, acest ZenBook 17 Fold OLED UX9702 mi-a depășit așteptările pentru un design de primă generație și indică spre un viitor în care aș cumpăra un laptop pliabil pentru uz personal. Nu aș putea să nu-l justific sau să mi-l permit acum, dar unii dintre voi s-ar putea. Doar asigurați-vă că vă stabiliți așteptările corecte.

Pro:

  • construcție și design excelente
  • ergonomie, conectivitate și tastatură bune
  • ecran OLED excelent
  • performant în sarcini uzuale
  • baterie de 75Wh și autonomie bună
  • sistem audio și cameră Web bune

Contra:

  • ecran ușor de murdărit și greu de curățat
  • tastatură fără iluminare care se încarcă încet
  • putere hardware limitată de platforma Core U
  • foarte scump

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri