GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Asus Zenbook Flip UX362 review (UX362FA – i7-8565U, ecran touch, format 2-in-1)

Testat pe data de 16 noiembrie 2018
Pe scurt: ASUS Zenbook Flip UX362 este un laptop 2-în-1 modern care atrage prin carcasa foarte compactă ce nu penalizează performanțele, funcționalitatea sau dotările, dar în același timp un produs tras în spate de conectivitatea limitată și în special de ecranul cam întunecat.
Produs testat: ASUS Zenbook Flip UX362   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: începând de la 4500 Lei

În acest articol discutăm despre cel mai nou și cel mai compact laptop 2-in-1 al celor de la Asus, modelul ZenBook UX362FA.

Acesta este un urmaș al popularei serii ZenBook UX360 și se alătură versiunilor ZenBook Flip Slim, ce rămân mai subțiri și mai ușoare, dar deficiente la capitolul performanțe și autonomie.

Seria UX362 pe de altă parte nu face rabat la aceste capitole, versiunea de top testată de noi chiar impresionând prin prisma performanțelor, iar autonomia oferită urcând peste media clasei, chiar dacă nu se situează la nivelul anumitor competitori. De altfel, ZenBook UX362 nu se poziționează prin prisma prețului sau a anumitor dotări în segmentul premium al convertibililor ultracompacte, oferind mai degrabă un excelent echilibru între prețul de achiziție, capacitățile în utilizarea zilnică și o construcție aspectuoasă, compactă și bine închegată.

Am petrecut ultimele câteva săptămâni alături de ZenBook-ul UX362FA în echiparea cu procesor Intel Core i7 Whiskey Lake, 16 GB de RAM și stocare SSD rapidă, iar în articolul de mai jos veți găsi impresiile adunate în decursul acestui timp, cu bune și cu mai puțin bune.

zenbook-flip-ux362

Specificații ASUS ZenBook Flip UX362 

Ecran13,3″, 1920 x 1080 px, IPS, tactil, lucios
ProcesorIntel Whiskey Lake Core i7-8565U
VideoIntel UHD 620
Memorie16 GB LPDDR3 2133 MHz (lipiți)
Stocare512 GB SSD (M.2 NVMe 80 mm – Hynix HFS512GD9TNG)
ConectivitateWireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0
Porturi1x USB-A 2.0, 2x USB-C 3.1 gen1, HDMI 1.4, mic/headphone
Baterie50 Wh, încărcător 45W
Dimensiuni305 mm x 189 mm x 16,9 mm
Greutate1,27 kg + încărcător 0,14 kg
Alteletastatură cu iluminare, webcam HD, cameră IR Hello, ASUS Pen și husă protectoare opționale

Ce ne-a plăcut 

Designul și dimensiunile sunt fără îndoială două dintre cele mai importante caracteristici ale acestui laptop, UX362 fiind unul dintre cel mai frumoase și mai bine construite sisteme 2-în-1 de pe piață și unul dintre cei mai puternici candidați la poziția supremă în top. Această reducere a dimensiunilor a fost posibilă prin optarea pentru un ecran cu margini foarte înguste, acest detaliu neafectând însă ergonomia sau funcționalitatea. 

asus-zenbook-flip-ux362_03

Zenbook Flip UX362 folosește o versiune modificată a mecanismului Ergolift care susține capacul ecranului. Folosind marginea inferioară a capacului ca o suprafață de sprijin atunci când ecranul este deschis, Ergolift înclină tastatura într-un unghi ergonomic și facilitează totodată o răcire mai bună a componentelor. Spre deosebire de implementările anterioare, care aveau un unghi de deschidere limitat, versiunea Ergolift utilizată acum permite deschiderea la 360 de grade, așa cum se cade în cazul unui laptop 2-în-1, și permițând utilizarea ca laptop standard, ca tabletă sau ca ceva intermediar. 

Folosit ca o tabletă, Flip UX362 este mai ergonomic decât predecesorii săi datorită dimensiunilor mai mici și a rigidității superioare a ecranului. Cele mai multe sisteme convertibile flexează atunci când sunt prinse de zona dintre balamalele ecranului, însă UX362 este solid și nu se deformează sub acțiunea unei strângeri mai ferme. În plus, deși fantele de evacuare ale sistemului de răcire sunt ascunde tot în zona balamalei, ventilatorul care împinge aer prin ele este lent iar circulația aerului nu este deloc deranjantă. 

Folosit ca laptop, Flip UX362 este la fel de plăcut deoarece marginile carcasei nu sunt ascuțite și nu deranjează încheieturile nici după o utilizare îndelungată, iar piciorușele de sprijin, chiar dacă au dimensiuni reduse, asigură o priză fermă pe masa. Singura critică posibilă la acest capitol ar fi rigiditatea mare a balamalelor, acestea necesitând ambele mâini pentru deschidere, operațiune care este sabotată în plus și de tăietura prea mică făcută pentru apucarea marginii capacului. 

Privind în ansamblu, UX362 nu lasă loc de prea multe plângeri atunci când vine vorba de construcție. Carcasa este fabricată în mare parte din aliaj metalic, plasticul fiind folosit doar pentru capacul inferior, capacele care maschează balamalele și rama din spate. Suprafețele metalice sunt ferme, remarcându-se doar o ușoară tendință de torsiune în zonele sensibile ale tastaturii și capacului superior. 

Acest material are un finisaj simplu și neted, ASUS renunțând la tradiționalul model cu cercuri concentrice fine. Zona interioară are un finisaj aparent șlefuit care se comportă foarte bine atunci când trebuie să ascundă urmele de mizerie sau de uzură. 

Zenbook Flip UX362 este disponibil în culorile Royal Blue sau Gun Gray. Noi am testat cea de-a doua versiune și am fost încântați de designul arătos care este totodată foarte discret. ASUS nu a folosit elemente stridente, LED-uri luminoase excesive sau alte elemente stridente, până și sigla de pe capac fiind mai întunecată decât de obicei. Cu excepția marginilor frezate ale carcasei și touchpad-ului, nu se remarcă alte zone care sar în ochi, iar versiunea albastră este chiar mai discretă deoarece suprafața internă este perfect netedă iar touchpad-ul este încadrat de o ramă și mai discretă. 

Mic, ușor și bine făcut, UX362 lasă o impresie foarte bună deoarece este ușor de prins, utilizat și cărat de colo-colo. În pachet este oferită și o husă protectoare care va proteja carcasa atunci când veți băga laptopul în rucsac sau bagaje. 

Ecranul IPS cu diagonală de 13,3 inchi ales de ASUS are o calitate medie. Acesta stă bine atunci când vine vorba de contrast, nivel de negru sau unghiuri de vizualizare, chiar și reproducerea coloristică fiind suficient de bună deoarece oferă o acoperire de 80% pentru spectrul AdobeRGB. 

Din păcate, atunci când vine vorba de luminozitate, lucrurile nu mai stau tot atât de bine. Cu o luminozitate maximă de 235 nits, acest ecran este mai întunecat decât cele văzute la generația anterioară Zenbook Flip și este mult prea întunecat pentru standardele actuale, care necesită cel puțin 300 de nits pentru a putea oferi o imagine lizibilă în condiții cât mai variate. 

  • Panel HardwareID: AU Optronics AUO5C2D (B133HAN05.C);
  • Coverage: 100% sRGB, 74% NTSC, 79% AdobeRGB;
  • Measured gamma: 2.3;
  • Max brightness in the middle of the screen: 234 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1180:1;
  • White point: 7700 K;
  • Black on max brightness: 0.20 cd/m2;
  • Average DeltaE: 1.26 uncalibrated, 0.61 calibrated.

Calibrarea ar fi putut fi mai bună, ecranul necesitând o ajustare a punctului de alb și a nivelului gamma pentru a oferi tot ce poate. Uniformitatea a fost și ea o problemă remarcată la exemplarul testat de noi, colțul din stânga-jos fiind mai întunecat decât restul panoului. Nu am remarcat însă light bleeding, dovada unui proces de fabricație atent. 

screen-brightness-coverage-zenbook-ux362

Ecranul oferă compatibilitate cu ASUS Pen sau alte stilouri digitale active similare, permițând deci amatorilor de adnotări sau desen să apeleze la o metodă suplimentară de utilizare. Din păcate, acest accesoriu nu a fost inclus în pachetul testat de noi. 

Cei care scriu mult vor fi mulțumiți să afle că Zenbook UX362 oferă o tastatură suficient de bună. Aceasta are un design standard pentru ASUS, oferind astfel taste de 15 x 15 mm, taste direcționale compacte dar bine spațiate și taste funcționale reduse ca dimensiuni. Din fericire, butonul Power nu este integrat în blocul principal, ci este amplasat pe rama laterală lângă LED-ul de semnalizare aferent. 

asus-zenbook-flip-ux362_21

La fel ca în cazul altor ultrabook-uri moderne, tastatura oferă butoane cu cursă scurtă, activare scurtă și răspuns moale. Aceasta mi-a permit atingerea rapidă a unei viteze mari de scriere fără prea multe erori, ridicându-se astfel la pretențiile utilizatorilor obișnuiți, dar și la cel al unora dintre utilizatorii mai pretențioși care scriu zeci de pagini pe zi. 

Tastatura nu este însă prea tăcută. Fără a atinge un nivel de zgomot suficient de mare pentru a atrage priviri agasate, aceasta este însă destul de zgomotoasă, remarcându-se în special tasta Space. Sistemul de iluminare cu LED-uri albe are trei niveluri de intensitate și activare prin atingerea touchpad-ului. 

Touchpad-ul are dimensiuni medii, este acoperit cu sticlă și folosește drivere Precision, suprafața acestuia comportându-se bine și interpretând fără probleme gesturi complexe. Butoanele sunt și ele tăcute dar ferme, neexistând prea multe plângeri la acest capitol. 

Trebuie să subliniem că acest touchpad nu este însă modelul care va fi disponibil pe versiunile din comerț deoarece acesta nu avea încă implementată opțiunea NumberPad. Aceasta va oferi un buton software în colțul din dreapta-sus al suprafeței tactile și va permite afișarea unui bloc numeric util celor care lucrează mult cu cifre. 

numberpad-960x428

Modelul testat de noi nu dispune de un senzor pentru amprente și probabil că acesta nu va fi prezent nici pe versiunile retail, chiar dacă prototipurile prezentate în toamnă aveau și așa ceva. UX362 oferă însă o cameră infraroșie compatibilă Windows Hello, punând astfel la dispoziția utilizatorului o metodă rapidă de autentificare. 

ASUS Zenbook UX362 este construit pe o platformă Intel Whiskey Lake, oferind deci compatibilitate cu memoriile LPDDR3 cu o capacitate de maximum 16 GB și cu unitățile de stocare NVMe cu conector M.2. Modelul testat de noi este cel de vârf, acesta oferind un procesor Core i7-8565U, 16 GB RAM și o unitate de stocare SSD cu o capacitate de 512 GB Hynix HFS512GD9TNG, în timp ce modelele din gama intermediară oferă procesoare i5-8265U, 8 GB RAM și SSD de 256 GB. 

Unitatea de stocare poate fi schimbată, memoria este însă lipită pe placa de baza, decid dacă veți avea nevoie de mai multă memorie pentru utilizarea unor programe mai gurmande, sunteți obligați să optați pentru un procesor Core i7. Din fericire, actualizarea unității SSD este banală, aceasta necesitând doar desfacerea șuruburilor (dintre care două sunt ascunse sub picioarele de sprijin) și desprinderea capacului inferior cu ajutorul unei pene din plastic. 

Pentru activitățile uzuale care sunt în general utilizare pe un sistem ultraportabil 2-în-1, configurația cu procesor Core i5 și 8 GB RAM este suficientă. Cei care doresc mai mult, pot vedea mai jos comportamentul configurației de top în utilizarea cotidiană nepretențioasă. 

În sarcinile intensive, procesorul Core i7-8565U cu patru nuclee, HyperThreading și o frecvență de tact maximă de 4,6 GHz este o opțiune mai bună, însă puterea acestuia este limitată de capacitatea sistemului de răcire deoarece consumul și temperaturile cresc rapid. Din fericire, ASUS s-a achitat bine de sarcini, iar Flip UX362 oferă performanțe bune. 

Cu setările implicite, procesorul Core i7 a atins un scor maxim de 640 – 650 de puncte în testul CineBench R15, însă scorurile s-au stabilizat ulterior la 500 – 520 de puncte deoarece și frecvențele de lucru s-au stabilizat la 2,3 – 2,4 GHz. 

  • 3DMark 11: P2019 (Graphics: 1816, Physics: 6553); 
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 1130 (Graphics – 1241, Physics – 7660); 
  • 3DMark 13 – Time Spy: 427 (Graphics – 373, CPU – 2490); 
  • PCMark 08: Home Conventional – 3531; 
  • PCMark 10: 3901; 
  • PassMark: Rating: 3838, CPU mark: 9392, 3D Graphics Mark: 1232; 
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 3800, Multi-core: 13078; 
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 5180, Multi-core: 15133; 
  • CineBench R15: OpenGL 53.41 fps, CPU 555 cb, CPU Single Core 168 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 149.94 fps, Pass 2 – 32.86 fps. 

Acest comportament poate fi îmbunătățit prin sub-alimentarea procesorului. Am obținut un procesor stabil prin scăderea tensiunii de alimentare cu 80 mW, condiții în care procesorul a atins un scor de 700 de puncte la prima trecere și 600 – 620 de punct în regim continuu, frecvențele stabilizându-se și ele mai sus undeva în jurul valorii de 2,8 GHz. 

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 1161 (Graphics – 1275, Physics – 8617); 
  • GeekBench 4 64-bit: Single-Core: 5185, Multi-core: 15518; 
  • CineBench R15: OpenGL 55.27 fps, CPU 697 cb, CPU Single Core 175 cb; 
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 168.16 fps, Pass 2 – 39.90 fps. 

În consecință, sub-alimentarea procesorului are un impact vizibil asupra performanțelor lui Flip UX362, acesta putând beneficia de un spor semnificativ de 15 – 20 de procente. Această operațiune de sub-alimentare a procesorului nu are impact asupra interfeței grafice, însă laptopul nu a fost oricum gândit și pentru jocuri. Trebuie notat că rularea unor jocuri duce la scăderea drastică a frecvențelor procesorului, sistemul nefiind astfel optim pentru aceste aplicații sau alte aplicații care folosesc sarcini combinate CPU și GPU. 

ASUS Zenbook UX362 folosește un sistem de răcire simplu cu un ventilator și o conductă de transfer scurtă, aerul fiind tras prin fanta de pe capacul inferior și una dintre fantele ascunse lângă balamale, în timp ce evacuarea se face prin cea de-a doua fantă ascunsă sub mecanismul de închidere a ecranului. 

asus-zenbook-flip-ux362_07

Ventilatorul este activ în permanentă, însă nivelul său de zgomot este redus și va putea fi sesizat doar într-o încăpere perfect tăcută. Am remarcat însă zgomotul făcut de unele circuite electrice care este emis din partea dreaptă, de aceea este recomandată achiziția de la un magazin care onorează rapid și fără probleme retururile în cazul în care nu sunteți mulțumiți de acest aspect. 

Ventilatorul rămâne suficient de tăcut chiar și în sarcinile mai intense. Odată cu creșterea temperaturilor pe procesor, acesta se va tura sesizabil, însă nivelul maxim măsurat a fost de 40 de decibeli și a putut fi ușor acoperit de difuzoare. Deși tăcut, sistemul de răcire se achită bine de sarcini chiar dacă carcasa este atât de subțire și înghesuită, temperaturile maxime în sarcină atingând doar 46 de grade în cea mai caldă regiune. 

Dotările hardware sunt completate de o interfață 802.11ac și Bluetooth 5.0 oferită de Intel. Modelul Intel 9560 oferă performanțe bune la distanțe mici, însă nu s-a comportat prea grozav la distanțe mai mari. Dotările media sunt completate de o cameră Web cu o calitate mulțumitoare a imaginii, aceasta fiind dublată de o cameră IR utilizată de Windows Helllo pentru autentificare. 

În final, sistemul audio amplasat în zona frontală a capacului inferior oferă o prestație bună pentru un ultrabook. Acesta a atins un nivel sonor de 80 db și a oferit o redare audio cu medii puternice, joase mulțumitoare și fidelitate suficientă. 

asus-zenbook-flip-ux362_29

Ce nu ne-a plăcut 

Mic și compact, Flip UX362 este însă limitat atunci când vine vorba de conectivitate. Laptopul oferă un port USB-A, două porturi USB-C și o ieșire video HDMI 1.4, asigurând astfel cerințele de bază. Din păcate, conectorul USB-A este compatibil doar cu standardul 2.0 iar porturile USB-C sunt compatibile cu standardul Gen 1, fiind lente și neasigurând nici compatibilitate Thunderbolt 3, ceea ce este cam dezamăgitor pentru un laptop modern. În plus, cei care folosesc des un cititor de carduri vor fi dezamăgiți, deoarece o astfel de dotare lipsește cu desăvârșire. 

Bateria are o capacitate de 50 Wh, ceva mai puțin decât oferă un rival precum Spectre x360. Mai jos pot fi văzute autonomiile pe care le puteți obține, menționând totuși că versiunile finale ar putea avea un comportament mai bun prin optimizarea firmware-ului și a driverelor. 

  • 6h:30m – editare text în Google Drive, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit; 
  • 7h – redare YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit; 
  • 8h:15m – redare Netflix FullHD, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit; 
  • 7h – redare MKV 4K, Better Battery Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit; 
  • 4h – navigare web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 40%, Wi-Fi pornit. 

Modelul testat de noi a fost însoțit de un încărcător de 45W care oferă o încărcare rapidă care permite readucerea la 60% în 50 de minute și permite readucere bateriei de la 0 la 100% în circa 2 ore. Pagina oficială a produsului afirmă că modelul retail ar fi însoțit de un încărcător mai masiv de 65W, deși cel de 45W este mai mic, mai ușor și perfect capabil să se achite de sarcini. Laptop-ul nu se poate încărca prin intermediul conectorului USB-C.

Acestor aspecte li se adaugă și neajunsul reprezentat de ecranul cu luminozitate maximă scăzută, fapt ce îl face dificil de utilizat în exterior sau în alte medii puternic iluminate, mai ales că vorbim despre un ecran touch, acoperit cu sticlă lucioasă.

Preț și disponibilitate 

ASUS Zenbook UX362 nu este încă disponibil pe rafturile magazinelor, acesta urmând să fie disponibil începând cu finele lui 2018 și începutul lui 2019. Cei interesați de acest produs se pot aștepta la prețuri de circa 4500 de lei pentru configurația cu procesor Core i5, 8 GB RAM și SSD de 256, în timp ce versiunea testată de noi va avea un preț aproximativ de 6500 de lei. 

Pentru stocuri și prețuri actualizate puteți intra aici sau aici. 

Concluzii 

Din multe puncte de vedere ZenBook-ul UX362 este cel mai reușit convertibil al celor de la Asus, însă are unele neajunsuri pe care potențialii cumpărători ar fi bine să le înțeleagă și să decidă dacă le acceptă sau se îndreaptă spre o altă opțiune.

Formatul ultra-compact este factorul WOW al acestui produs, el fiind mai mic decât alternativele de pe piață și în același timp și unul dintre cele mai ușoare laptop-uri din clasa sa. Acestui aspect li se adaugă și ecranul IPS de calitate bună, construcția solidă, o tastatură full-size ergonomică, hardware-ul performant, speakerele capabile și autonomia peste medie.

ZenBook-ul UX362 este și ceva mai accesibil decât rivalii direcți, precum HP-ul Spectre x360 sau Lenovo-urile Yoga 730 și mai noul C930.

Luminozitatea ecranului lasă însă de dorit, și este de altfel principalul element care ne împiedică să oferim acestui notebook recomandarea noastră totală. Astfel, dacă vă petreceți timpul în exterior sau în medii puternic iluminate, ZenBook-ul UX362 nu va fi alegerea ideală, dar dacă puteți accepta acest aspect, atunci s-ar putea să fie. Țineți cont și că acest notebook nu excelează la capitolul conectivitate și nici nu se încarcă prin USB-C.

În concluzie, cu un ecran mai luminos și un port Thunderbolt 3 care să suporte și încărcare, ZenBook-ul UX362 are fi fost imbatabil în segmentul laptop-urilor convertibile ultra-compacte. Fără acestea însă, el rămâne doar o potențială alegere pentru cei ce pot trăi cu aceste neajunsuri și pun accent pe funcțiile de bază, pe performanțe și construcție, în dauna anumitor detalii ce pot părea minore, dar sunt în opinia noastră suficient de importante pentru a nu fi ușor trecute cu vederea.

Pro:

  • carcasă compactă și solidă cu finisaje bune și aspect elegant
  • tastatură și touchpad
  • ecran bun, cu excepția luminozității
  • performanțe bune, în special subvoltat
  • sistem de răcire tăcut și eficient
  • sistem audio puternic

Contra:

  • ecran lucios și cam întunecat
  • conectivitate limitată
  • ventilator activ și cu ceva zgomote de natură elecronică
  • bateria și autonomia puteau fi mai mari

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri