GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Huawei Matebook X review – ultrabook premium complet silențios

Testat pe data de 14 ianuarie 2021
Pe scurt: Huawei MateBook X este un laptop ultra-compact și ușor, care oferă o carcasă elegantă bine clădită, un ecran IPS tactil 3:2 de calitate superioară, un sistem audio bun și tastatură și touchpad plăcute. El este însă un produs de nișă, fiind tras în jos de aspecte care-l penalizează, precum performanțele implementării hardware răcite pasiv, autonomia și prețul piperat.
Produs testat: Huawei Matebook X   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: 7500 Lei

În decursul anilor, am apreciat întotdeauna acele laptopuri capabile să ruleze complet silențios în utilizarea de zi cu zi. Din păcate însă, foarte, foarte puține au reușit această „performanță”, iar acelea au fost în general modelele răcite pasiv.

Ultrabook-urile pasive au venit însă de multe ori cu motorizări improprii, incapabile să facă față cerințelor de utilizare actuală, tocmai de aceea Huawei-ul MateBook X mi-a stârnit atenția atunci când a fost anunțat, ca un ultrabook compact bazat pe o platformă Intel Core i5 de generația a 10-a, dar racită pasiv, fără nici un ventilator potențial zgomotos la interior.

Acesteia i se adaugă și alte caracteristici interesante, precum construcția metalică premium, o tastatură iluminată și un ecran touch cu rezoluție 3K.

Curios, le-am cerut celor de al Huawei să îmi împrumute acest MateBook X pentru a vedea cum și mai ales dacă le-a reușit ceea ce alții nu au putut în anii precedenți, iar mai jos am adunat impresiile lăsate de utilizarea acestui laptop ultra-compact, cu bune și cu rele.

huawei-matebook-x-main

Specificații Huawei Matebook X

Ecran13″, 3000 x 2000 px, raport aspect 3:2, IPS, tactil, lucios
ProcesorIntel Comet Lake Core i5-10210U, 4C/8T
VideoIntel UHD
Memorie16 GB LPDDR3x 2133 MHz dual-channel (lipiți)
Stocare512 GB M.2 NVMe SSD (Samsung PM981 MZVLB512HBJQ-00000)
ConectivitateWireless 6 Gig+ (Intel AX201) 2×2 MIMO, Bluetooth 5.0
Porturi2x USB-C gen2 (data, DP, încărcare), mic/headphone, HDMI/USB-A/VGA cu adaptor inclus
Baterie42 Wh, încărcător 100W USB-C
Dimensiuni284 mm x 207 mm x 13,6 mm
Greutate1 kg, încărcător  0,2 kg
Alteletastatură iluminare, webcam HD, patru difuzoare, senzor amprentă

Construcție și design

MateBook X este unul dintre cele mai frumoase ultrabook-uri din generația curentă. Acesta oferă o carcasă fabricată integral din metal, cu o construcție monobloc solidă, în timp ce suprafețele cu finisaje prietenoase și muchiile teșite îl fac mai prietenos decât, să zicem, MacBook-urile contemporane.

huawei-matebook-x-giz-fin

Culoarea deschisă a metalului ascunde bine urmele de amprente sau grăsime, aliajul metalic părând totodată rezistent la zgârieturi. Exemplarul testat de noi are câteva luni și a trecut prin mâinile altor persoane care l-au testat, dar nu am remarcat urmele de uzură pe care le-am aștepta după o utilizare nu mereu grijulie.

Nu doar arătos și bine construit, MateBook X este totodată subțire și ușor. Laptopul are o greutate de sub un kilogram și o grosime de 13,6 milimetri, și, chiar dacă nu este cel mai ușor sau cel mai subțire ultrabook disponibil, acesta este stă foarte bine la capitolul portabilitate, în special dacă ținem cont și de faptul că avem de-a face cu un model cu ecran atipic cu raport de aspect 3:2.

Huawei a îngustat cât a putut de mult rama ecranului, însă partea mai puțin plăcută este poziționarea camerei Web într-o tastă, așa cum am mai văzut la alte modele. Aș fi preferat o margine superioară ceva mai groasă pentru a putea vedea o poziționare normală a camerei Web. În imaginile care urmează, puteți vedea cum arată MateBook X alături de MacBook Pro 13 și un ultrabook de 13″ din gama medie, ASUS ZenBook UX325.

Designul nu este însă lipsit de probleme. Ecranul are o deschidere de numai 140 de grade, un unghi de 180 fiind mult mai potrivit pentru un laptop ușor și subțire care va fi folosit nu doar la birou, ci și pe drum, în spații mai înghesuite, sau atunci când stăm pe canapea. Chiar și la birou, laptopul este penalizat de piciorușele mici și alunecoase care nu asigură o stabilitate prea grozavă.

Dincolo de aceste două deficiențe vizibile, nu am prea multe plângeri. După cum am zis, am apreciat designul elegant, construcția bună și ergonomia superioară, iar detalii precum tastatura cu dimensiuni standard, touchpad-ul din sticlă spațios și butonul Power separat fără iluminare, dar cu senzor de amprente inclus, nu fac decât să întărească impresia pozitivă.

Din punct de vedere al conectivității, MateBook X oferă doar două porturi USB-C și un jack audio de 3.5 mm, deci va trebui să recurgeți la adaptoare pentru alte opțiuni. Laptopul include în pachet un adaptor care oferă USB-A, HDMI, VGA și un alt port USB-C, deci o bună parte din necesitățile suplimentare sunt acoperite. Nici unul dintre cele două porturi USB-C nu oferă compatibilitate Thunderbolt 3, dar ambele oferă transfer de date, ieșire video și funcție de încărcare, deci puteți conecta concomitent încărcătorul și un ecran extern fără probleme și conecta cablurile acestora după cum vă este mai convenabil.

Tastatură și touchpad

Aceste două componente sunt impresionante și mai bune decât m-aș fi așteptat de la un laptop subțire și compact.

Huawei a ales o tastatură cu dimensiuni standard, evitarea unui compromis miniaturizat fiind binevenită, și chiar dacă butoanele au o cursă scurtă, acestea au un răspuns ferm și sesizabil. După perioada de acomodare inerentă, tastatura s-a dovedit plăcută în utilizare și nu cred că aș avea vreo problemă dacă aș utiliza-o zilnic și intens.

Singura parte mai puțin plăcută este nivelul de zgomot, în special în cazul tastelor mari precum Enter, Space sau Backspace. Nu cred că acest zgomot va deveni deranjant chiar și într-un mediu tăcut, însă un nivel sonor mai redus ar fi fost binevenit.

Sistemul de iluminare nu are o intensitate prea mare nici măcar atunci când este reglat pe nivelul maxim, însă am apreciat că nu se prea vede lumină parazitare pe sub taste. În plus, iluminarea este uniformă iar Huawei a implementat și indicatoare luminoase pentru CapsLock și NumLock. Din păcate, sistemul de iluminare are încă un timp de dezactivare de numai 15 secunde și nu poate fi activat prin atingerea touchpad-ului, două bile negre ținând cont de segmentul de preț al laptopului.

Touchpad-ul oferă o suprafață amplă acoperită cu sticlă, drivere Precision și butoane ascunse sub suprafața de contact. Le-am apreciat pe acestea din urmă deoarece sunt sensibile și se pot activa ușor cu apăsări pe întreaga suprafață a touchpad-ului, la care se adaugă comportamentul bun al suprafeței tactile, care nu a avut probleme nici cu gesturile complexe executate rapid.

Trebuie să remarc însă un aspect care ar putea fi deranjant: forma și amplasarea. Deoarece touchpad-ul se întinde în jos până la buza carcasei, acesta va putea fi apăsat accidentat destul de ușor atunci când lucrați în special în spații mai înghesuite sau pe canapea.

Ecran

Ecranul ales de Huawei pentru acest model este unul IPS fabricat de JDI care oferă rezoluție 3K, raport de aspect 3:2 și suprafață tactilă. Laptopul este astfel o opțiune bună pentru lucru sau activități cotidiene uzuale datorită spațiului vertical generos și a calității superioare a ecranului.

Calitatea ecranului nu se ridică la înălțimea celei remarcate la MateBook X Pro, însă este perfectă pentru uzul cotidian deoarece oferă o luminozitate ridicată de 400 nits, contrast ridicat, unghiuri ample de vizualizare și o acuratețe coloristică de 70% pentru spectrul AdobeRGB.

 • Panel HardwareID: JDI RWLPM130M364C;
 • Coverage: 94.5% sRGB, 65.8% AdobeRGB, 68.0% DCI P3;
 • Measured gamma: 2.31;
 • Max brightness in the middle of the screen: 397.40 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 9.57 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 1579:1;
 • White point: 6300 K;
 • Black on max brightness: 0.25 cd/m2;
 • PWM: No.

Nu am remarcat pâlpâiri specifice PWM și nici light bleeding, însă, după cum suntem deja obișnuiți, aceste aspecte pot varia de la exemplar la exemplar și trebuie verificate după achiziție. Ecranul a venit bine calibrat din fabrică, necesitând doar minore ajustări pentru temperatură și gamma, rezultatul acestei ajustări suplimentare fiind un panou cu uniformitate de culoare și luminozitate bune pentru o utilizare fără pretenții deosebite.

if( document.cookie.indexOf("cookieconsent") === -1 ){ (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 1; } else { (adsbygoogle=window.adsbygoogle||[]).requestNonPersonalizedAds = 0; } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({});

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi este versiunea standard a lui MateBook X 2020, aceasta oferind un procesor Intel Comet Lake Core i5-10210U, 16 GB de memorie LPDDR3x 2133 MHz, o unitate de stocare SSD performantă de la Samsung cu capacitate de 512 GB și interfața grafică Intel UHD din procesorul Intel. Laptopul a fost testat cu software-ul disponibil la finele lui decembrie 2020, adică BIOS 1.04 și PC Manager 11.0.3.88.

După cum se vede, Huawei a ales o platformă hardware mai veche cu procesor Comet Lake din gama medie și memorie LPDDR3x, dar a optat pentru o unitate de stocare încăpătoare și rapidă Samsung PM981. Unitatea de stocare ar trebui să fie singura componentă care poate fi schimbată, însă aceasta nu este o sarcină ușoară deoarece șuruburile capacului inferior sunt ascunse după piciorușele de cauciuc iar, odată ajunși înăuntru, vom constata că unitatea de stocare este amplasată după masivul radiator al procesorului.

Înainte de a merge mai departe, trebuie clarificate unele lucruri. Dacă sunteți în căutarea unui ultrabook compact și rapid, MateBook X nu este o alegere bună. Nu doar că acesta folosește o platformă hardware mai veche și mai puțin capabilă, dar și performanțele teoretice ale acesteia sunt limitate în sarcină pentru că Huawei a dorit un sistem de răcire pasiv.

MateBook X este competent atunci când vine vorba de uzul banal, cum ar fi aplicații office, redare audio/video, navigare Web și altele similare, dar nu face față în aplicațiile pretențioase sau chiar într-un regim de multitasking mai dificil. De fapt, în cursul testelor, am remarcat că 10 taburi deschise în Edge și alte câteva aplicații în fundal au gâtuit sistemul mai repede decât aș fi crezut, deci nu ar trebui să vă așteptați la prea mult atunci când vine vorba de performanțe.

De aceea, trebuie să înțelegeți și acceptați aceste aspecte înainte de a vă decide la o achiziție. Pentru lucrul banal cotidian, MateBook X este suficient, însă pentru un laptop capabil să ducă sarcini dificile și susținute, acest sistem răcit pasiv nu este o alegere bună.

Cu acestea fiind spuse, am trecut la analiza performanțelor în aplicații pretențioase începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Procesorul i5 a demarat în forță, atingând un TDP de 30W pentru câteva secunde, după care a coborât la 15W sau chiar mai puțin. Acest lucru a fost remarcat în primul ciclu de test, de la al doilea încolo procesorul fiind limitat la numai 7W și atingând temperaturi de circa 60 de grade.

Scorul CineBench a fost pe măsură, acesta depășind ușor doar 300 de puncte și fiind deci sub nivelul altor laptopuri similare care merg în cel mai silențios mod de lucru posibil. Am pus MateBook X într-un grafic alături de alte laptopuri similare pentru a vedea mai bine diferența, iar capturile din Prime95 arată limitările de TDP de care am vorbit.

cinebench-matebookX

Într-adevăr, nici unul dintre laptopurile din graficul de mai sus nu este complet silențios, însă la un nivel sonor de circa 30 dB, acestea sunt suficient de tăcute și oferă un comportament mult mai bun în sarcinile uzuale. Iar dacă aveți nevoie de putere de calcul pentru aplicațiile gurmande, aceste laptopuri sunt capabile să susțină procesoarele la frecvente mari și să ofere performanțe mult mai bune, fiind mai zgomotoase în acest regim, dar și mult mai versatile.

Am testat, sau mai bine zis am încercat să testăm, și niște jocuri. Ca și în cazul CineBench, laptopul a plecat în forță la un TDP de 15W cu frecvențele pe procesor și pe interfața video de 4, respectiv 1 GHz. Acest regim a putut fi susținut circa 30 de secunde, după care procesorul a coborât la 7W iar frecvențele pe CPU și GPU au scăzut la 800, respectiv 600 MHz. Este clar că jocurile nu sunt un scenariu de utilizare posibil pentru MateBook X, tot așa cum nu sunt nici aplicațiile pretențioase.

Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Performance.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 778 (Graphics – 864, CPU – 4848, Combined – 259);
 • 3DMark 13 – Night Raid: 3394 (Graphics – 3554, CPU – 2705);
 • 3DMark 13 – Time Spy: 304 (Graphics – 266, CPU – 1596);
 • AIDA64 Memory test: Write: 31994 MB/s, Read: 31141 MB/s, Latency: 76.2 ns;
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 795;
 • PassMark10: Rating: 2341 (CPU mark: 3337, 3D Graphics Mark: -, Disk Mark: 27072);
 • PCMark 10: 3216 (Essentials – 8228 , Productivity – 5451 , Digital Content Creation – 2013);
 • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 4831, Multi-core: 13388;
 • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 973, Multi-core: 2006;
 • CineBench R15 (best run): CPU 495 cb, CPU Single Core 157 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 583 cb, CPU Single Core 355 cb;
 • CineBench R23 (best run): CPU 1655 cb, CPU Single Core 651 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 124.74 s.

În mod previzibil, rezultatele nu sunt prea impresionante, iar în unele cazuri vedem cel mai bun comportament posibil, în scenarii reale nivelul de performanță putând fi și mai mic.

Răcire, conectivitate și audio

MateBook X este răcit pasiv cu ajutorul unui radiator mare amplasat pe procesor, deci sistemul său de răcire nu folosește un ventilator și nici nu dispune de fante de admisie sau evacuare pentru aer. Această implementare afectează însă negativ nivelul performanțelor, după cum am arătat în secțiunea precedentă, pentru a putea ține temperaturile sub control.

huawei-matebook-x-cooling

Laptopul este complet silențios în regim uzual, pe lângă evidenta lipsă a zgomotului ventilatorului nefăcându-se remarcate nici alte zgomote de natură electrică sau electronică. Silențiozitatea este păstrată și sus sarcină, temperaturile exterioare ajungând în zona a 40 de grade, ceea ce este bine pentru un astfel de laptop.

temperatures-huawei-matebook-x-daily
temperatures-huawei-matebook-x-gaming

Conectivitatea este asigurată de un modul radio Intel AX201, care oferă Wi-Fi 6 și Bluetooth 5. Acesta s-a comportat bine în toate testele, inclusiv cel la distanță de 10 metri cu obstacole.

Sistemul audio oferă patru difuzoare amplasate pe lateralele capacului inferior. Acestea asigură un nivel sonor ridicat de circa 77 – 80 dB, dar este îmbucurător și că nivelul calității redării este suficient de ridicat, remarcându-se mediile bune și joasele mulțumitoare. Laptopul folosește software-ul Nahimic pentru controlul cipului audio, setarea implicită fiind Music. Am remarcat însă unele vibrații induse în carcasă, deci recomandăm păstrarea nivelului sonor la cel mult 70 de procente pentru a elimina această problemă.

La fel ca în cazul altor laptopuri Huawei lansate recent, camera Web este amplasată între tastele F6 și F7. Aceasta este una dintre cele mai slabe implementări din acest segment de piață deoarece nu doar că imaginea are o calitate modestă, dar și poziționarea ciudată va captura fața utilizatorului dintr-un unghi ciudat și îl va forța uneori chiar să se aplece peste tastatura pentru a intra corect în cadru. Microfoanele, amplasate pe buza frontală sub touchpad, nu se bucură nici ele de o poziționare grozavă deoarece sunt astfel ușor de obturat.

huawei-matebook-x-speakers

Baterie și autonomie

Bateria din MateBook X are o capacitate de numai 42W, cam mică în comparație cu ceea ce oferă competitorii, dar de așteptat țînând cont de dimensiunile carcasei. Implementarea limitată energetic a procesorului Intel este destul de eficientă, însă ecranul 3K își pune amprenta, deci nu veți beneficia de autonomii prea grozave.

 • 5h – editare text Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
 • 5-6h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
 • 6h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ;
 • 3-4h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi activ.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact și ușor cu putere de 100W, conectare USB-C și cablul USB lung și detașabil. O încărcare completă durează circa 1,5 ore, în timp ce încărcarea rapidă pentru 30 de minute asigură 2-3 ore de utilizare.

huawei-matebook-x-power-brick

Preț și disponibilitate

Huawei MateBook X este disponibil în configurația testată de noi și în câteva oferte locale. Prețul acestuia este însă cam piperat, de circa 7500 de lei, dar poate fi găsit ocazional și cu ceva reduceri.

Pentru mai multe detalii despre prețuri și stocuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

La prima vedere MateBook-ul X al celor de la Huawei pare un ultrabook ideal, compact și bine închegat, echipat cu un ecran excelent și fără a face rabat la capitole importante precum cel al tastaturii, clickpad-ului, conecticii sau sistemului audio.

Mai mult, Huawei au mers pe o platformă racită pasiv, astfel că laptopul este complet silențions în orice activitate, și au implementat specificații hardware compentente pe hârtie, cu un procesor Intel Core i5 de generație recentă.

Intrând în detalii, însă, aflăm că implementarea hardware este una limitată ca putere, tocmai pentru a putea fi răcită pasiv, iar acest lucru înseamnă că MateBook-ul X este menit doar utilizării simpliste, și nu va face față fluent task-urilor mai solicitante sau chiar multitasking-ului de zi cu zi. Acestui neajuns i se adaugă și autonomia limitată, de doar 3-4 ore de utilizare uzuală, greu de aceptat pe un ultrabook modern. Împerecherea unei baterii de mică capacitate cu un ecran 3K și o platformă Intel Core nu este una echilibrată în cazul acestui produs.

În final, MateBook-ul X este și un laptop cu un preț piperat, pe măsura construcție și designului, dar nu și pe măsura capabilităților și autonomiei. Astfel, alegerea sa în dauna competiției existente la acest moment va fi una dificilă.

Pro:

 • design frumos și construcție de calitate
 • ecran tactil 3:2 3K de bună calitate
 • tastatură și touchpad bune
 • sistem audio puternic pentru clasa lui
 • sistem de răcire pasiv
 • performanțe bune pentru uzul cotidian

Contra:

 • performanțe limitate în multitasking și aplicații pretențioase
 • baterie mică și autonomie redusă
 • cameră Web și microfoane prost plasate
 • preț ridicat

1 comentariu

 1. Sandokan

  6 februarie 2021 la 04:52

  Intr-un cuvint nu este laptopul pe care m-il doresc

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri