GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo IdeaPad S540 14 review – ultrabook competitiv și accesibil

Testat pe data de 1 ianuarie 2020
Pe scurt: Lenovo IdeaPad S540 de 14 inchi are toate calitățile menite să-l facă unul dintre cele mai populare ultrabook-uri din segmentul opțiunilor cu preț accesibil. Laptopul este bine clădit și arătos, oferă un ecran IPS și o tastatură rapidă și tăcută, are performanțe bune pentru activitățile uzuale și este disponibil la un preț bun, ceea ce-i va face pe mulți să treacă peste inerentele deficiențe și compromisuri, precum calitatea doar medie a panelului IPS și autonomia nu foarte îndelungată.
Produs testat: Lenovo IdeaPad S540 14   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: începând de la 3000 Lei

În acest articol vom discuta despre versiunea bazată pe hardware AMD a notebook-ului Lenovo IdeaPad S540.

Acesta este un laptop compact, destul de bine echilibrat și cu un preț competitiv în peisajul ofertelor actuale, așadar o bună opțiune pentru școală sau pentru cei ce nu au pretenții foarte ridicate de la un ultrabook.

El nu face compromisuri majore la capitole importante precum cel al construcției de calitate, al experienței de tastare și al performațelor în utilizarea zilnică, însă potențialii clienți trebuie să accepte ecranul de calitate doar medie și autonomia mai redusă decât în cazul unor opțiuni cu hardware Intel.

Pe larg, despre toate aceste aspecte ale Lenovo-ului IdeaPad S540, în review-ul detaliat de mai jos.

ideapad-s540-main

Specificații Lenovo IdeaPad S540 14

Ecran14,0″, 1920 x 1080 px, IPS, non-tactil, mat
ProcesorAMD Ryzen 5 3500U, quad-core
VideoRadeon RX Vega 8 2 GB, integrată
Memorie8 GB DDR4 2400 Mhz (4GB lipiți + 1x 4GB DIMM)
Stocare512 GB M.2 PCIe x4 SSD (Samsung PM981), slot M.2 2242 gol
ConectivitateWireless AC 2×2 (Realtek RTL8822BE), Bluetooth 4.2
Porturi2x USB-A 3.0, 1x USB-C 3.1 gen1, HDMI 1.4b, SD card-reader, mic/headphone
Baterie50 Wh, încărcător 65W
Dimensiuni323 mm x 227 mm x 15,9 mm
Greutate1,37 kg, încărcător 0,34 kg
Alteletastatură iluminare albă, webcam, sistem audio 2x 2W, senzor amprentă

Construcție și design

IdeaPad S540 seamănă foarte mult cu precedenții membri ai acestei familii de laptopuri Lenovo. Carcasa este oferită într-o nuanță deschisă de gri, ceea ce face ca laptopul să arate profesional și simplu, acesta fiind totodată prietenos și ascunzând foarte ușor urmele de mizerie sau zgârieturile.

Lenovo a ales să fabrice întreaga carcasă din aliaj metalic, iar calitatea construcției nu a fost nici ea neglijată. Capacul și interiorul sunt fabricate din foi metalice mai groase, ceea ce îi dă carcasei o rigiditate bună și lasă utilizatorului o impresie pozitivă. Am remarcat totuși ușoare torsiuni în zona tastaturii și ceva scârțâituri provenind din zona capacului inferior atunci când laptopul este apucat de margini, însă nu trebuie să uităm că nu avem de-a face cu un ultrabook scump, deci și pretențiile trebuie să fie ceva mai joase.

Dacă tot vorbim de micile aspecte mai puțin plăcute, trebuie să menționez și sistemul de închidere al ecranului, care este prea dur și necesită ambele mâini pentru operare, însă măcar ecranul se deschide la 180 de grade, ceea ce îi dă o flexibilitate în utilizare pe care o apreciez la acest gen de laptopuri. Buza frontală este și ea cam ascuțită, reușind să se îngroape în încheieturi în ciuda înălțimii reduse a carcasei și a restpad-ului amplu.

Dincolo de aceste mici probleme de design, IdeaPad S540 rămâne un laptop suficient de compact și portabil datorită ecranului cu margini înguste (pe trei dintre laturi) și a greutății de 1,37 kilograme. Acesta nu este tot atât de mic sau ușor precum alte ultra-portabile, însă rămâne un laptop ușor de cărat și oferă mai multe decât și-ar dori sau ar avea nevoie cei mai mulți dintre utilizatori.

Lenovo a reușit să profite bine de spațiul util al carcasei, remarcându-se aici difuzoarele orientate către utilizatori amplasate lângă tastatură, un palmrest amplu, un touchpad de mari dimensiuni și un număr suficient de mare de porturi.

Utilizatorul va beneficia de porturi USB-A, un port USB-C, ieșire video HDMI, card reader și conector audio. Într-adevăr, portul HDMI este o implementare mai veche 1.4b iar portul USB-C nu oferă Display Port, Thunderbolt 3 sau încărcare, însă nu putem avea așteptări prea mari de la un ultrabook cu un preț de circa 3000 de lei.

Tastatură și touchpad

Tastatura de pe IdeaPad S540 este cea pe care o știm din trecut de la gamele IdeaPad și Yoga, aceasta fiind recent folosită și pe ThinkBook 13s. Avem de-a face deci cu o tastatură cu butoane marginea inferioară rotunjită și finisaj moale care ascuns un mecanism cu cursă scurtă și răspuns cam moale. Nu avem prea multe remarci negative la acest capitol, cu excepția celui care vizează tastele direcționale Up și Down, care au jumătate din dimensiunea celorlalte.

lenovo-ideapad-s540-keyboard-clickpad

Am scris mult pe această tastatură și mă pot declara destul de mulțumit. Mecanismul moale nu o face foarte rapidă sau foarte precisă, însă lucrurile vor sta bine după ce-i acordați un răstimp pentru acomodare. În plus, tastatura este foarte tăcută, ceea ce o face foarte bună pentru mediile liniștite.

Tastatura folosește un sistem de iluminare cu LED-uri cu culoare albă și două niveluri de intensitate. Lumina se vede neplăcut pe sub tastele funcționale, însă dincolo de acest aspect, este uniformă și plăcută. Lenovo nu a uitat să ofere un indicator luminos pentru Caps Lock, iar activarea sistemului de iluminare se face și prin atingerea touchpad-ului.

Touchpad-ul este fabricat din plastic și are dimensiuni bune. Aceste s-a comportat bine în timpul utilizării, însă materialul pare cam ieftin, rigiditatea nu este prea grozavă iar butoanele ascunse sub colțuri sunt dure și zgomotoase. Lenovo a amplasat pe restpad și un senzor pentru amprente, acesta funcționând bine și având rateuri rare.

Ecran

IdeaPad S540 14 oferă un ecran cu diagonală de 14”, strat protector mat și panou IPS. Panoul ales de Lenovo este oferit de către LG Philips și nu este are luminozitatea, contrastul sau acuratețea coloristică a modelelor văzute pe ultrabook-urile scumpe, însă este suficient de bun pentru utilizarea zilnică.

 • Panel HardwareID: LG Philips LGD05EC (LP140WFA-SPD1);
 • Coverage: 59.5% sRGB, 41.2% AdobeRGB, 42.3% DCI P3;
 • Measured gamma: 2.41;
 • Max brightness in the middle of the screen: 252 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 588:1;
 • White point: 7200 K;
 • Black on max brightness: 0.42 cd/m2;
 • Average DeltaE*00: 0.54 calibrated;
 • Response time: ~40 ms GTG;
 • PWM: No.

lenovo-ideapad-s540-screen-uniformity

O calibrare permite ajustarea problemelor de temperatură, gama și culoare. însă nu trebuie să aveți pretenții de editare foto/video, deoarece acoperirea coloristică este de numai 59,5% pentru spectrul sRGB și 41,2% pentru AdobeRGB. Chiar dacă are un strat protector mat, ecranul va avea probleme în lumina diurnă sau lumina puternică de interior deoarece luminozitatea maximă nu este grozavă.

În final, trebuie menționat faptul că ecranul poate avea probleme de uniformitate și bleeding, acestea fiind remarcate atât de noi cât și de alți cumpărători, deci ar trebui să verificați acest aspect după achiziție.

Configurație și performanțe

Exemplarul testat de noi folosește configurația de bază, Lenovo IdeaPad S540 14API oferind deci un procesor AMD Ryzen 5 3500U, interfață grafică Radeon RX Vega 8, 8 GB de memorie și o unitate de stocare SSD cu capacitate de 512 GB și conectare PCIe x4. Sistemul a folosit cele mai recente versiuni de drivere și BIOS disponibile în noiembrie 2019.

Am fost surprins să găsesc o unitate SSD rapidă Samsung PM981, însă versiunea cu 256 GB este limitată la PCIe 2x. Ambele sunt însă suficient de rapide pentru un sistem din acest segment de piață, iar cei care vor mai mult pot opta pentru procesor AMD Ryzen 7 3700 U APU cu interfață grafică Radeon Vega RX 10 și 12 GB RAM.

Procesorul este lipit pe placa de bază, însă memoria, unitatea de stocare și interfața wireless pot fi schimbate. Accesul la acestea se face ușor prin simpla înlăturare a capacului inferior. Laptopul oferă 4 GB de memorie lipiți pe placa de bază, unicul locaș DIMM fiind ascuns sub o placă metalică. Există doi conectori M.2 pentru unitățile de stocare, primul, în format 2280, fiind ocupat de unitatea Samsung, în timp ce al doilea, în forma 2242, este liber. Este plăcut să descoperi un ultrabook care poate fi actualizat, fie el și numai la nivelul memoriei, stocării și wireless, pentru că puteți cumpăra un model de bază și-l puteți îmbunătății ulterior când nevoile sau bugetul vor cere asta.

Procesorul Ryzen 5 se comportă bine în utilizarea cotidiană și oferă performanțe bune, după cum se vede mai jos. Varianta Ryzen 7 nu este neapărat recomandată deoarece diferențele dintre 3500U și 3700U se limitează în principal la interfața grafică, însă aș recomandat mai mult de 8 GB RAM deoarece RX Vega își alocă 2 GB, ceea ce vă lasă cu doar 6 GB disponibili. Laptopul suportă cel mult 12 GB de memorie, unele variante venind echipate astfel de la bun început.

Nu aș cumpăra însă IdeaPad S540 pentru aplicații pretențioase însă. Nu am folosit obișnuitul nostru test CineBench, însă am folosit 3DMark Stress Test. După cum se vede, acesta a eșuat, semn că performanțele în testele combinate CPU și GPU se degradează în timp pe măsură ce se acumulează căldura.

Acest rezultat a fost văzut și în jocuri, procesorul stabilizându-se la numai 800 MHz, sub cei 1200 MHz nominali. Rezultatul este surprinzător deoarece laptopul are un sistem de răcire care ar trebui să-i ofere spațiu de manevră, tot ce putem spera fiind o îmbunătățire prin actualizări de firmware și drivere.

Am folosit apoi o serie de jocuri DirectX 11 și DirectX 12 la rezoluția Full HD cu nivelul de calitate setat pe Low. Am pus mai jos un tabel comparativ în care am pus față în față modelul ASUS ZenBook UX434FL, pentru a vedea ce se poate obține dintr-o astfel de configurație, însă nu trebuie uitat că modelul ASUS este mai scump. Nu trebuie uitat nici faptul că ofertele Intel din aceeași gamă de preț oferă doar procesoare Intel Core i5 U cu grafică Intel UHD, performanțele acestora fiind de 50 – 70 de procente din ceea ce a reușit să obțină Lenovo IdeaPad S540 14.

IdeaPad S540ZenBook UX434FL 
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)52 fps77 fps
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, TAA)18 fps23 fps
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)46-54 fps– fps
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)32 fps50 fps
Rise of Tomb Raider (DX 12, Low Preset, FXAA)18 fps32 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)17-21 fps27-38 fps

HWInfo oferă mai bine o imagine asupra comportamentului laptopului în aceste jocuri.

Am făcut și obișnuita noastră suită de teste sintetice. Spre deosebire de cazul Intel, nu există opțiunea de sub-alimentare a procesorului, deci trebuie să vă mulțumiți cu performanțele implicite.

 • 3DMark 11: P4020 (Graphics – 3942, Physics – 6360);
 • 3DMark 13 – Fire Strike: 2005 (Graphics – 2228, Physics – 8236);
 • 3DMark 13 – Time Spy: 854 (Graphics – 766, CPU – 2499);
 • PassMark: Rating: 2929, CPU mark: 8200, 3D Graphics Mark: 1767;
 • PCMark 10: 3799 (Essentials – 7651 , Productivity – 5777 , Digital Content Creation – 3367);
 • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 3592, Multi-core: 11065;
 • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 758, Multi-core: 2888;
 • CineBench R15 (best run): CPU 579 cb, CPU Single Core 127 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 1309 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 95.85 s.

Trăgând linia, IdeaPad S540 este un ultrabook accesibil perfect capabil să atace sarcinile uzuale de bază, cum ar fi navigarea Web, redarea media și lucrul în aplicații office. Nu este însă un laptop recomandat pentru activități pretențioase și nu este nici un laptop pentru jocuri, însă este capabil să ofere performanțe de gaming mai bune decât un Core i5/i7 U la același preț și este suficient pentru titlurile mai vechi.

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire este surprinzător de puternic, acesta oferind două ventilatoare și o conductă de transfer termic masivă. După cum am văzut, comportamentul termic poate fi îmbunătățit, însă ventilatoarele reușesc să țină sub control configurația hardware și să rămână în același timp tăcute, nivelul de zgomot înregistrat fiind de 38 – 40 dB.

lenovo-ideapad-s540-cooling

Ventilatoarele sunt însă mereu active, chiar dacă răcirea pasivă ar fi posibilă în scenariile mai simple. Cu un nivel de zgomot în utilizare standard de 35 – 38 dB, ventilatoarele sunt greu sesizabile și devin ceva mai deranjante doar noaptea. Nu am remarcat nici zgomote electrice sau electronice, ceea ce este plăcut.

temperatures-ideapad-s540-daily-960x384 temperatures-ideapad-s540-load-960x384

Conectivitatea este asigurată de o interfață Realtek RTLRTL8822BE, care oferă Wi-Fi 80211ac și Bluetooth 4.2. Nu am întâmpinat probleme, nici la distanță, nici la apropiere, însă ratele de transfer nu sunt foarte grozave. Atenție, însă, unii utilizatori ai acestui model se plâng pe forumul Lenovo de probleme precum deconectările, puterea scăzută a semnalului sau ratele de transfer mici, deci este bine să verificați acest aspect. După cum ziceam, placa wireless poate fi însă schimbată, iar dacă veți întâmpina probleme, înlocuirea cu o interfață Intel 9560 ar trebui să elimine nemulțumirile.

Difuzoarele sunt amplasate în lateralele tastaturii, Lenovo alegând incinte subțiri și lungi care oferă un sunet suficient de bun datorită acestei poziționări. Nu vă așteptați însă la minuni deoarece nivelul sonor este cam slab (70 – 71 dB), calitatea redării este medie iar răspunsul în frecvență începe doar de la 110 Hz. Dotările media sunt completate de o cameră Web amplasată deasupra ecranului care are însă o calitate cel mult mediocră.

lenovo-ideapad-s540-speakers

Baterie și autonomie

IdeaPad S540 folosește o baterie cu o capacitate de 50 Wh, mai mare decât cea a implementărilor ultrabook din acest segment de piață. Eficiența platformei AMD nu este însă la fel de bună ca cea a rivalelor Intel, autonomiile finale fiind destul de limitate.

 • 4h:30m – editare test Google Docs, Better Battery Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ;
 • 5h – redare video YouTube FullHD, Better Battery Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ;
 • 6h – redare video Netflix, Better Battery Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ;
 • 2h:30m – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ.

Laptopul este însoțit de un încărcător de 65W cu dimensiuni standard care folosește clasicul conector cilindric. O încărcare completă necesită circa două ore, însă există suport Quick Charge care reușește să umple primele 50% ale baterie într-un timp mai scurt. Încărcarea USB-C nu este disponibilă.

lenovo-ideapad-s540-charger

Preț și disponibilitate

Lenovo IdeaPad S540 14 este disponibil deja la data publicării acestui articol. Prețurile încep de la 3000 de lei, preț pentru care poate fi obținută configurația testată de noi, adică Ryzen 5 3500U, 8 GB RAM și SSD de 512 GB, în timp ce versiunea cu Ryzen 7 și aceleași dotări este circa 3300 lei. Lenovo mai oferă și versiuni mai ieftine cu SSD de 256, dar și versiuni mai dotate cu 12 GB RAM, însă acestea nu par a fi prezente încă în oferte.

Pentru mai multe detalii despre stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Lenovo-ul IdeaPad S540 este un produs bine echilibrat și o foarte bună opțiune în segmentul său de preț.

Este bine construit și arătos, echipat cu un ecran IPS mat și o tastatură rapidă și silenționasă, precum și cu porturile necesare. Mai mult, platforma AMD este la rândul său competitivă, suficient de performantă pentru utilizarea zilnică și chiar și pentru jocuri mai vechi, dar în același timp mai slabă decât opțiunile Intel Core U în task-uri solicitante și mai ales la capitolul autonomie. S540-ul compensează prin integrarea unei baterii de bună capacitate, dar nu vă așteptați la mai mult de 3-4 ore de utilizare normală și vreo 5-6 de video.

La capitolul neajunsuri trebuie să menționăm și calitatea slabă a panelului IPS, cu luminozitate scăzută și culori spălăcite, însă un aspect normal în acest segment de preț, dar și potențiale probleme ale conexiunii wireless, raportate online de mulți cumpărători, dar pe care noi nu le-am experimentat pe versiunea noastră de test.

Una peste alta, IdeaPad-ul este un ultrabook competitiv în gama de preț 3000-3500 de lei și o opțiune pe care trebui să o luați în calcul dacă sunteți interesat de un astfel de produs, alături de modele precum Acer Swift 3, Asus Vivobook S14 sau Dell Inspiron 14.

Pro:

 • aspect elegant și construcție bună
 • ecran IPS mat
 • tastatură rapidă și tăcută
 • performanțe bune în activitățile uzuale
 • sistem de răcire tăcut
 • posibilități upgrade pentru RAM și SSD
 • preț bun

Contra:

 • ecran întunecat cu acuratețe coloristică slabă
 • ventilatoare active permanent
 • autonomie mai mică decât cea așteptată
 • posibile probleme wireless

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri