GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Lenovo ThinkPad T14s review – laptop business cu AMD Ryzen Pro 4000

Testat pe data de 3 noiembrie 2020
Pe scurt: Noul Lenovo Thinkpad T14s 2020 este o actualizare îmbunătățită a modelului ThinkPad T490 de anul trecut. Puternica și eficienta platformă hardware AMD Ryzen Pro reprezintă principalul punctul de atracție al acestui model pentru cei care urmăresc performanțe bune într-o carcasă compactă și un șasiu business, însă chiar dacă această implementare este un upgrade în comparație cu modelele similare construite pe hardware Intel, ea nu duce totuși lipsă si de unele mici deficiențe, după cum veți afla din articolul detaliat de mai jos.
Produs testat: Lenovo ThinkPad T14s   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 6500 Lei

După ce am testat deja o serie de laptop-uri menite utilizatorilor obișnuiți construite pe competitiva platformă hardware AMD Ryzen 4000, a venit timpul să testăm și un model ce se adresează mediilor business.

Seria ThinkPad T14s, cea despre care vom discuta în acest articol, este motorizată de platforma AMD Ryzen Pro, ce oferă o serie de funcții de securitate și management necesare laptop-urilor business.

Ea reprezintă însă și o opțiune de luat în seamă și de către utilizatorii obișnuiți care doresc un ThinkPad cu ale sale particularități tipice (construcție solidă, tastatură de bună calitate, porturi multiple și o serie largă de opțiuni de configurare), dar de această dată într-un pachet cu peformanțe superioare celor oferite de versiunile anilor precedenți, construite pe hardware Intel.

Discutăm pe larg despre Lenovo ThinkPad T14s în versiunea AMD Ryzen Pro în review-ul de mai jos, cu bune și cu rele.

lenovo-thinkpad-t14s-main

Specificații Lenovo ThinkPad T14s

Ecran14 inch, 1920 x 1080 px, IPS, 60 Hz, 16:9, non-tactil, mat
ProcesorAMD Renoir Ryzen Pro 5 4650U, 6C/12T
VideoAMD Radeon Vega 6, 6 CUs, 1,5 GHz
Memorie8 GB DDR4 3200 MHz (lipiți)
Stocare1x 128 GB SSD (Samsung PM991 MZALQ128HBHQ-000L1)
ConectivitateWireless 6 (Intel AX200), Bluetooth 5.0, LTE, Ethernet cu dongle
Porturi2x USB-A 3.1 gen 1, 2x USB-C gen2 with DP and power delivery, HDMI 2.0, micro SD card reader, headphone/mic, Kensington Lock, dock/Lan-extension port, opțional smart card reader, opțional modem LTE
Bateria57 Wh, adaptor 65 W USB-C
Dimensiuni329 mm x 226 mm or 16,1 mm
Greutate1,28 kg, încărcător 0,36 kg
Alteletastatură rezistentă la apă cu iluminare albă, audio 2x 1W stereo speakers, cameră Web HD cu capac, senzor amprente, opțional cameră IR

Construcție și design

Cunoaștem deja consecvența Lenovo, deci noul ThinkPad T14s arată cam la fel ca celelalte modele ThinkPad din ultimii ani.

Asta înseamnă că avem de-a face cu un laptop cu greutate redusă și construcție solidă care oferă un șasiu metalic, fabricat din aliaj de aluminiu și magneziu, și un design a cărei culoare neagră predominantă este întreruptă discret doar de siglele Lenovo și câteva accente diferit colorate.

lenovo-thinkpad-t14s

Unul dintre aspectele pe care le apreciez la laptopurile ThinkPad moderne este tratamentul oleofobic al interiorului, acesta nereținând prea multe urme de amprente, în ciuda culorii închise care le-ar face vizibile. Capacul, tastele și touchpad-ul nu beneficiază însă de acest tratament, deci tot va trebui să apelați din când în când la o cârpă pentru curățenie.

Din câte văd, Lenovo a îmbunătățit calitatea finisajelor și nu am remarcat zgârieturi sau ciobituri, o problemă care a afectat linia de laptopuri în trecut. Probabil că și ThinkPad T14s va da semne de uzură în timp, în special în zona conectorilor, dar noul material pare până acum mai solid decât stratul moale cauciucat cunoscut de la modelele din 2017/2018.

Pe de altă parte, Lenovo ThinkPad T14s nu este cel mai compact sau cel mai ușor laptop de 14”, însă este suficient de portabil, iar șasiul ceva mai mare a permis implementarea unei tastaturi de dimensiuni standard, a unui arm-rest generos și a touchpad-ului specific cu butoane fizice dedicate. Această ergonomie bună este ajutată și de modul de finisare al colțurilor și muchiilor, care sunt teșite și rotunjite pentru a nu deveni deranjante în timpul sesiunilor lungi de lucru.

Nu sunt prea impresionat de muchia superioară a ecranului, care este prea mare și pare depășită pentru standardele din 2020. Este drept, aceasta adăpostește o cameră Web prevăzută în plus cu un capac pentru protejarea securității, dar aș fi preferat totuși o ramă mai îngustă. Sper ca pe viitor să vedem și opțiuni pentru ecrane 16:10 sau chiar 3:2, care să folosească mai bine spațiul disponibil pe capac, sau măcar o optimizare a designului.

Mecanismul capacului nu a fost schimbat de la generația anterioară, acesta oferind balamale ferme, dar care pot fi acționate cu o singură mână, și o deschidere maximă de 180 de grade, ideal pentru cei care lucrează în locuri mai puțin ergonomice decât un birou.

Conectivitatea este destul de bogată și include cam tot ce și-ar dori un utilizator normal, incluzând și o tăvită pentru SIM-ul modemului de date și un SmartCard reader. Trebuie menționat faptul că acest model nu include și Thunderbolt 3, acesta fiind disponibil doar pe versiunile de T14s cu procesoare Intel.

Capacul inferior adăpostește fantele de admisie ale sistemului de răcire, însă aerul este evacuat lateral în dreapta, și nu către ecran precum în cazul altor laptopuri moderne. Prefer această implementare, chiar dacă aerul cald va deranja ocazional utilizatorii de mouse, însă cum ThinkPad este un laptop pentru lucru, nu pentru jocuri, problema nu va fi atât de pronunțată. Problematică este totuși eficiența acestui sistem, după cum vom vedea imediat.

Iar dacă tot ne uităm la capacul inferior, trebuie să menționăm piciorușele cauciucate, care sunt cam mici și nici nu au o aderență prea grozavă, și micile difuzoare amplasate pe marginile înclinate ale acestei părți a carcasei.

Tastatură și touchpad

Tastaturile ThinkPad au un număr mare de simpatizanți care le consideră cele mai bune din industrie, însă trebuie să recunosc că nu mă număr printre ei, iar acest lucru se datorează nu doar regretelor pentru vechile tastaturi excelente folosite până în 2014, dar și faptului că nu am reușit să mă adaptez la noile implementări Lenovo.

Am folosit ThinkPad T14s o bună perioadă de timp, însă tot nu am reușit să mă obișnuiesc cu răspunsul și cursa lungă care necesită o apăsare fermă pentru activare. Ce-i drept, sunt obișnuit cu tastaturile cu cursă scurtă care sunt oferite pe laptopurile moderne, dar în același timp, nu am avut astfel de probleme cu tastaturile mai ferme de pe ASUS ZenBook 14 sau Gigabyte Aero 15, deci mai sunt și alte diferențe care mă împiedică să mă adaptez.

lenovo-thinkpad-t14s-keyboard-lcikpad

Acest aspect este însă unul eminamente subiectiv, deci rămâne la latitudinea viitorului cumpărător dacă tastatura este într-adevăr una adecvată stilului vostru sau nu.

Tastatura nu este complet silențioasă, însă nivelul de zgomot este suficient de scăzut pentru a fi tolerat chiar și într-un mediu mai tăcut. Sistemul de iluminare oferă două trepte de intensitate, ușor de schimbat cu Fn- Space, și LED-uri albe cu uniformitate bună și luminozitate rezonabilă. Din păcate, lumina se strecoară și pe sub taste într-un mod destul de deranjant.

Touchpad-ul are dimensiuni medii și este acoperit cu sticlă, acesta oferind o sensibilitate foarte bună și neavând nici o problemă cu gesturile multi-touch complexe. Implementarea este și ea una solidă, suprafața bine rigidizată neemițând zgomote nici la apăsările mai dure, iar butoanele din partea de jos sunt ferme și tăcute.

Fiind vorba de un ThinkPad, nu putea lipsi faimosul Trackpoint roșu, însoțit bineînțeles de butoanele fizice dedicate amplasate deasupra touchpad-ului. În parteneriat cu deja menționatul touchpad, T14s oferă printre cele mai complete soluții de acest tip disponibile pe un laptop Windows.

ThinkPad T14s oferă și un senzor pentru amprente, care este amplasat în dreapta touchpad-ului, iar în unele regiuni, configurațiile includ și o cameră IR pentru o autentificare rapidă.

Ecran

Varianta cu procesor AMD a lui ThinkPad T14s este oferită cu nu mai puțin de patru tipuri de ecran, acestea fiind după cum urmează:

  • 14.0″ FHD (1920 x 1080) IPS, anti-glare, 250 nits
  • 14.0″ FHD (1920 x 1080) IPS, anti-glare, touchscreen, 300 nits
  • 14.0″ FHD (1920 x 1080) IPS, anti-glare, low power, 400 nits
  • 14.0″ FHD (1920 x 1080) IPS, anti-glare, touchscreen cu Privacy Guard, 500 nits

Exemplarul testat de noi a venit echipat cu primul model de ecran, iar sfatul nostru sincer este să-l evitați și să optați pentru una dintre celelalte trei variante, deoarece acesta este cam întunecat și are culori spălăcite caracteristice  acurateței coloriste sRGB de sub 60 de procente.

  • Panel HardwareID: Lenovo LEN40A9 (B140HAN04.0);
  • Coverage: 57.5% sRGB, 39.9% AdobeRGB, 41.0% DCI P3;
  • Measured gamma: 2.31;
  • Max brightness in the middle of the screen: 269.03 cd/m2 on power;
  • Min brightness in the middle of the screen: 13.51 cd/m2 on power;
  • Contrast at max brightness: 1370:1;
  • White point: 7100 K;
  • Black on max brightness: 0.19 cd/m2;
  • PWM: No.

Toate celelalte trei opțiuni sunt mult mai bune atunci când vine vorba de acuratețe coloristică și luminozitate, versiunea eficientă energetic cu luminozitate de 400 nits fiind cea pe care aș prefera-o. Dacă doriți un touchscreen, laptopul oferă opțional și așa ceva, dar cu un panou cu o luminozitate mai redusă.

Din păcate, ecranul cu rezoluție 4K, HDR 400 și acoperire integrală AdobeRGB nu este disponibil decât pe modelele ThinkPad T14s cu procesor Intel, o altă exclusivitate regretabilă dacă ținem cont că puternica platformă AMD ar fi fost o opțiune bună pentru cei care lucrează cu aplicații pretențioase de editare foto sau video.

Hardware și performanțe

Modelul testat de noi are o configurație de bază, acesta oferind un procesor AMD Ryzen Pro 5 4650U, 8 GB de memorie DDR4 3200 MHz, o unitate de stocare SSD Samsung cu capacitate de 128 GB și interfața grafică Radeon Vega 6 inclusă în procesorul AMD. Sistemul a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii octombrie 2020, adică BIOS V1.09 și Lenovo Vantage 3.3.332.0.

Procesorul oferă șase nuclee și 12 fire de execuție, TDP-ul nominal fiind de 15W, dar fiind capabil să urce mai sus dacă beneficiază de putere și răcire adecvate. Lenovo oferă și opțiunea Ryzen 7 Pro 4750U, care beneficiază de 8 nuclee și 16 fire de execuție.

Laptopul oferă 8 GB de memorie DDR4 3200 MHz și o unitate SSD Samsung PM991 cu conectare M.2 și interfață PCIe 4x, care este suficient de rapidă pentru un utilizator normal, dar a cărei capacitate de numai 128 GB este prea mică pentru nevoile actuale. Accesul la componentele interne este simplu, necesitând doar înlăturarea capacului inferior, însă singurele componente care nu sunt lipite pe placa de bază sunt unitatea SSD și interfața wireless.

Aplicația Lenovo Vantage este punctul central al tuturor setărilor hardware și software particulare, incluzând aici profilurile energetice, particularizarea tastaturii, actualizările de sistem și verificarea bateriei. Această centralizare este una dintre cele disponibile pe laptopurile Windows, însă implementarea de față nu mai permite schimbarea profilurilor de putere din cadrul Vantage, ci numai din cadrul secțiunii Power din panoul de control Windows, și nici nu mai oferă posibilitatea comutării între ele cu scurtături Fn+Q.

Cele trei profiluri energetice oferite sunt:

  • Better Battery – procesor limitat la 10+ W;
  • Better Performance – procesor limitat la 15+ W;
  • Best Performance – procesor capabil să atingă 19+ W.

Am păstrat activat aproape în permanență profilul Better Performance, acesta ținând ventilatorul tăcut în cea mai mare parte a timpului și pornindu-l doar în cursul sarcinilor multitasking mai pretențioase, în timp ce carcasa a fost doar călduță.

Am trecut apoi la testele pretențioase, începând cu CineBench R15, care a fost folosit preț de mai bine de 15 cicluri cu pauze de 2-3 secunde între ele. Cu profilul Best Performance activat, procesorul Ryzen 5 Pro 4650U a atins frecvențe de 2,8 GHz și un TDP de 19W, temperaturile fiind însă cam mari: 80 – 90 de grade. Sistemul de răcire a fost însă tăcut în cursul testelor, iar scorurile atinse în CineBench au fost de 1050, o performanță care se păstrează și dacă lucrați pe baterie.

Trecând la profilul intermediar Better Performance, am remarcat o limitare a TDP-ului la 15W și temperaturi de 76 – 80 de grade, prețul plătit fiind o scădere a performanțelor de circa 8 procente. Better Battery limitează și mai mult performanțele, dar acest mod de lucru nu este gândit oricum pentru aplicații pretențioase.

cinebench1-thinkpad-t14s

Pentru a pune rezultatele într-o perspectivă mai bună, le-am centralizat împreună cu cele obținute cu alte laptopuri AMD și Intel din același segment. După cum se vede, Ryzen 5 Pro este la egalitate cu mai puternicul Ryzen 7 4700U și depășește implementarea de 15W din ZenBook 14. Implementările Intel Ice Lake și Tiger Lake cu 4 nuclee si 8 fire de execuție nu pot concura în mod real, iar dacă veți opta pentru mai puternicul Ryzen 7 Pro 4750U, puteți să vă așteptați la 80 – 90% din performanța puternicului Ryzen 7 4800U, care domină graficul.

cinebench2-thinkpad-t14s

Am trecut apoi la testele mai îndelungate și mai dure CineBench R20 și Prime95, procesorul Ryzen 5 Pro urcând aici pentru scurt timp la peste 20W, dar stabilizându-se repede la 19W.

Testele combinate de placă video și procesor au fost deja cunoscutele 3DMark Stress Test și Luxmark 3.1. Laptopul a trecut fără probleme de testul 3DMark, în timp ce Luxmark a fost mai puțin util deoarece platforma AMD nu este de deplin compatibilă.

Am apelat apoi la tradiționala suită de teste de performanțe folosind profilul energetic Best Performance, care îi permite procesorului să atingă uneori și 25W.

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 2585 (Graphics – 2840, Physics – 14540, Combined – 890);
  • 3DMark 13 – Night Raid: 10846 (Graphics – 11630, CPU – 7849);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 934 (Graphics – 819, CPU – 4621);
  • AIDA64 Memory test: Write: 35570 MB/s, Read: 37391 MB/s, Latency: 96.5;
  • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 1757;
  • Uniengine Superposition – 1080p Extreme: 527;
  • Handbrake 1.3.1 (4K to 1080p encode): 27.34 average fps;
  • PassMark: Rating: 4028 (CPU mark: 13567, 3D Graphics Mark: 2229, Disk Mark: 4161);
  • PCMark 10: 4556 (Essentials – 8626 , Productivity – 6987 , Digital Content Creation – 4288);
  • GeekBench 4.4.2 64-bit: Single-Core: 4852, Multi-core: 20558;
  • GeekBench 5.0.1 64-bit: Single-Core: 1113, Multi-core: 5058;
  • CineBench R15 (best run): CPU 1075 cb, CPU Single Core 177 cb;
  • CineBench R20 (best run): CPU 2386 cb, CPU Single Core 451 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 185.22 fps, Pass 2 – 60.28 fps;
  • x265 HD Benchmark 64-bit: 54.18 s.

Am făcut și câteva dintre testele noastre pentru stații de lucru pentru cei care sunt interesați de acest aspect.

  • Blender 2.90 – BMW Car scene- CPU Compute: 7m 0s (Extreme);
  • Blender 2.90 – Classroom scene – CPU Compute: 17m 25s (Extreme);
  • Luxmark 3.1 – Luxball HDR – OpenCL CPUs + GPUs score: CPU not properly recognized.

Aceste rezultate sunt bune, dar nu extraordinare, pentru o platformă din gama U, si explicația constă în puterea limitată disponibilă procesorului în acest caz. Implementarea Ryzen 5 25W din IdeaPad 5, cu doar șase nuclee de execuție, se situează la numai 10-15% diferență în condițiile în care poate urca până la un TDP de 25W, în timp ce o implementare de putere mare Ryzen 7 4700U depășește acest 4650U disponibil pe T14s. Chiar și așa, însă, sistemul depășește implementările rivale Intel în testele CPU, excepție fiind modelele i7 Tiger Lake sau a celor cu grafică dedicată din seria NVIDIA MX în testele GPU.

Să trecem însă la comportamentul în jocuri, pentru a cărui testare am recurs la jocuri DirectX 11, DirectX 12 și Vulkan, acestea fiind testate cu profilul Best Perfomance și detalii setate pe Low/Lowest. Rezultatele sunt puse într-un tabel comparativ cu alte modele Ryzen 7 testate, trebuind însă menționat faptul că celelalte implementări au alte setări de TDP și profiluri energetice disponibile.

ThinkPad 14s – AMD R5 + Vega 6IdeaPad 7 – AMD R7 + Vega 8UM425 – AMD R7 + Vega 7IdeaPad 5 – AMD R5 + Vega 6UM433 – Ryzen 7 + MX350
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)64 fps (52 fps – 1% low)81 fps (58 fps – 1% low)66 fps (50 fps – 1% low)63 fps (50 fps – 1% low)97 fps (45 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)38 fps (28 fps – 1% low)53 fps (40 fps – 1% low)39 fps (28 fps – 1% low)74 fps (39 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)20 fps (15 fps – 1% low)28 fps (24 fps – 1% low)21 fps (17 fps – 1% low)21 fps (18 fps – 1% low)35 fps (32 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)43 fps (32 fps – 1% low)33 fps (24 fps – 1% low)45 fps (36 fps – 1% low)41 fps (30 fps – 1% low)65 fps (48 fps – 1% low)
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)58 fps (34 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)56 fps (34 fps – 1% low)
Rise of the Tomb Raider (DX 12, Lowest Preset, no AA)32 fps (19 fps – 1% low)41 fps (22 fps – 1% low)28 fps (22 fps – 1% low)33 fps (20 fps – 1% low)45 fps
Shadow of Tomb Raider (Vulkan, Lowest Preset, no AA)25 fps (18 fps – 1% low)38 fps (22 fps – 1% low)27 fps (16 fps – 1% low)28 fps (20 fps – 1% low)40 fps (35 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)31 fps (25 fps – 1% low)41 fps (36 fps – 1% low)37 fps (32 fps – 1% low)33 fps (27 fps – 1% low)44 fps
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)21 fps (17 fps – 1% low)28 fps (22 fps – 1% low)21 fps (14 fps – 1% low)21 fps (16 fps – 1% low)29 fps avg (18 fps – 1% low)

O implementare solidă a platformei Ryzen U, procesorul este limitat față de alte implementări din cauza TDP-ului maxim de 19W, însă interfața grafică poate funcționa aproape mereu la frecvențele nominale de 1,5 GHz, astfel explicându-se și rezultatele similare cu cele văzute la IdeaPad 5, care folosește același Vega 6 dar la un TDP mai mare de circa 15-26W.

În concluzie, rezultatele sunt mai bune decât m-aș fi așteptat, dar ThinkPad T14s nu este totuși cea mai performantă implementare Ryzen și nu este recomandat pentru jocurile de vârf, ci cel mult pentru titluri mai vechi sau mai puțin pretențioase. Din imaginile de mai sus se observă că temperaturile la nivelul componentelor ating 80 – 90 de grade în jocuri, un nivel cam ridicat pe care Lenovo l-a ales pentru a putea oferi un sistem de răcire silențios, fără a se lovi totodată de supraîncălzire sau reducerea automată frecvențelor de lucru.

Răcire, conectivitate și audio

Lenovo a ales un sistem de răcire simplu cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic. Radiatorul este amplasat în dreapta, deci aerul absorbit prin partea inferioară este împins către lateral, nu către ecran.

lenovo-thinkpad-t14s-cooling

După cum am văzut în secțiunea anterioară, cipul AMD atinge un TDP stabil de 19W în taskuri complexe și temperaturi de 80 – 90 de grade. O parte din această căldură se face simțită și în exterior, termometrul nostru măsurând peste 50 de grade în zona centrală a tastaturii și putin sub 50 de grade în zona evacuării sau pe capacul inferior.

În schimb, ventilatorul este inactiv în timpul utilizării cotidiene și nu am remarcat nici zgomote generate de etajul de alimentare sau alte componente electrice.

Ventilatorul intră în funcțiune în jocuri sau aplicații pretențioase, însă și în acest caz nu putem vorbi de vreo neplăcere auditivă, deoarece nivelul sonor maxim este de numai 36 – 38 dB. Lenovo ThinkPad T14s este deci unul dintre cele mai silențioase ultrabook-uri de pe piață.

temperatures-thinkpad-t14s-1

temperatures-thinkpad-t14s-daily

Conectivitatea este asigurată de o interfață Intel AX200 cu Wi-Fi 6 și Bluetooth 5.0, la care se adaugă un adaptor extern Ethernet și un modem LTE opțional. Interfața wireless s-a comportat bine, însă ratele de transfer sunt ceva mai mici decât în cazul altor implementări AX200.

Sistemul audio oferă două incinte mici amplasate pe marginile înclinate ale capacului inferior. Acestea sunt acceptabile pentru o utilizare nepretențioasă, însă nu oferă un volum prea ridicat (70 – 72 dB), iar redarea este trasă în jos de răspunsul în frecvență nesatisfăcător din domeniul joaselor și mediilor. Camera Web nu este nici ea prea impresionantă, imaginea capturată fiind întunecată și lipsită de detalii.

lenovo-thinkpad-t14s-speakers

Baterie și autonomie

Bateria din ThinkPad T14s are o capacitate de 57 Wh, rezonabilă pentru un laptop de 14”, iar în combinație cu hardware-ul eficient energetic de la AMD și cu ecranul cu luminozitate mai redusă, aceasta oferă o autonomie bună.

  • 8h – editare text Google Docs, Quiet Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ;
  • 11h – redare video YouTube FullHD, Quiet Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ;
  • 12h – redare video Netflix, Quiet Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ;
  • 5-6h –navigare Web intensivă, Intelligent Cooling Mode, ecran la 70%, Wi-Fi activ.

Dacă veți opta pentru ecranele de calitate superioră, ar trebui să vă așteptați la o ușoară diminuare a autonomie în cazul modelului cu touch, și o îmbunătățire ușoară în cazul panoului cu consum scăzut și luminozitate de 400 nits.

Laptopul este însoțit de un încărcător compact de 65 W care oferă conector USB-C și cabluri lungi. O încărcare completă durează 2 ore, dar încărcarea rapidă permite reumplerea unei bune părți din baterie în mai puțin de o oră.

Preț și disponibilitate

Lenovo ThinkPad T14s este disponibil deja în ofertele locale. Prețurile încep de la 6500 de lei pentru configurația testată de noi, dar cu SSD cu o capacitate de 256 GB, și urcă până la 8800 de lei pentru modelul cu Ryzen 7 PRO 4750U, 16 GB de RAM, SSD de 1 TB și ecranul superior cu consum redus și luminozitate de 400 nits.

După cum ziceam, ecranul de bază cu luminozitate de 250 nits trebuie evitat, însă saltul de preț pentru configurația identică dar cu ecran de 400 nits, este destul de mic, de circa 200 de lei. Recomandarea noastră este să alegeți varianta de față bazată pe AMD, cu prețuri mai mici și performanțe mai bune decât alternativele bazate pe Intel, ce rămân totuși atractive pentru cei care își doresc ecranul 4K sau suport Thunderbolt 3.

Pentru mai multe detalii despre configurații, stocuri și prețuri puteți intra aici sau aici.

Concluzii

În linii mari, seria ThinkPad T14s 2020 este o actualizare hardware a modelului T490 din 2019, marele său atuu fiind reprezentat de implementarea competentei platforme ADM Ryzen Pro, ce face acest laptop unul dintre cele mai peformante din gama sa de ultraportabile business, și în același timp unul dintre cele mai silențioase.

Acestui detaliu i se adaugă și restul de puncte tipice unui ThinKPad, precum construcția solidă și liniile de design curate, formatul nu foarte compact, conectica, tastatura și clickpad-ul de bună calitate, precum și multitudinea de opțiuni de configurare disponibile în magazine. Atenție însă la tipurile de ecrane, neapărat mergeți pe altceva decât modelul de bază testat de noi aici, cu luminozitate slabă și culori spălăcite. Versiunea cu ecran FHD de 400-nits este un upgrade masiv și total recomandat.

În același timp, trebuie menționat că în ciuda faptului că acestă implementare AMD Ryzen Pro este una superioră alternativelor cu hadware Intel pe acest șasiu, ea nu se ridică totuși la nivelul potențialui maxim al platformei. Datorită soluției de răcire simpliste și în încercarea de a menține nivelul de zgomot scăzut, cei de la Lenovo limitează puterea alocată componentelor, cu un impact asupra performanțelor în taskuri complexe. Mai mult, chiar și cu această limitare, componentele rulează la temperaturi ridicate, ce se traduc și într-un nivel destul de incomfortabil la nivelul carcasei, atât în zona tastaturii, cât și pe spate.

Tocmai de aceea recomandarea noastră în cazul acestui ThinkPad T14s merge în primul rând către versiunile cu AMD Ryzen 5 Pro, cu observația că dacă performanțele în taskuri complexe sunt principalul vostru criteriu de selecție, atunci poate ar fi mai bine să vă îndreptați spre opțiuni cu o răcire mai capabilă, precum seria Lenovo IdeaPad Slim 7, sau poate modelul ThinkPad T14, ceva mai gros decât acest 14s testat de noi aici.

lenovo-thinkpad-t14s

Pro:

  • design sobru și construcție excelentă
  • configurații variate
  • conectivitate, tastatură și touchpad bune
  • performanțe bune în toate regimurile de utilizare
  • unul dintre cele mai tăcute silențioase din clasa sa
  • autonomie bună
  • preț atractiv, în special în cazul versiunilor Ryzen 5 Pro

Contra:

  • nu atât de compact ca alte laptopuri de 14″
  • lipsa Thunderbolt 3, ecranului 4K și card reader-ului
  • ecranul de bază este slab, alegeți o altă opțiune
  • temperaturi interne mari
  • prestație audio slabă

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri