GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

LG Gram 16 review și teste (2021 Gram 16 16Z90P)

Testat pe data de 26 august 2021
Pe scurt: Nu există multe laptopuri mari care să rivalizeze cu atractiva combinație de portabilitate, construcție, ergonomie, și tip de ecran oferit pe care LG Gram 16 reușește să le pună la un loc. Construcția ultra ușoară și ecranul de 16-inch cu panel 16:10 de bună calitate sunt principalele puncte forte ale seriei, însă Gram 16 are și alte calități, fără a face prea multe compromisuri. Unele aspecte ar putea fi îmbunătățite însă, precum ar fi calitatea audio sau flexibilitatea capacului și tastaturii, iar prețul de achiziție ridicat va cântări și el greu într-o eventuală decizie de achiziție.
Produs testat: LG Gram 16 16Z90P   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4/5    Pret: de la 9300 Lei

Seria Gram a celor de la LG este de curând disponibilă pe canale oficiale și în România, iar în acest articol vă vom împărtăși impresiile adunate în urma utilizării modelului Gram 16 16Z90P.

Atuurile întregii familii de laptopuri LG Gram sunt greutatea redusă, materialele premium utilizate în construcție, specificațiile de ultimă oră, și integrarea unor baterii de capacitate mare, fapt ce duce la autonomie peste media segmentelor în care se clasează fiecare versiune Gram.

Modelul Gram 16 vine în plus cu un ecran de 16-inch și format 16:10, așadar oferă un spațiu extins de lucru, plus o tastatură completă și conectică bună, dar fără a sacrifica portabilitatea. Doar 1.5 kilograme cântărește acest laptop, împreună cu încărcătorul din pachet, fapt ce îl clasează la același nivel cu un MacBook Air + încărcător.

Pe de cealaltă parte, LG-ul Gram 16 oferă hardware-ul și capabilitățile standard ale unui ultrabook actual, așadar nu este un produs menit task-urilor solicitante, aspect care, alături de prețul de achiziție piperat (la momentul acestui articol), ar putea îndepărta unii dintre potențialii cumpărători.

Pe larg, cu bune și rele, discutăm despre LG Gram 16 în review-ul detaliat de mai jos.

lg gram 16 main

Specificații LG Gram 16 16Z90P

Ecran16″, 2560 x 1600 px, 16:10, IPS, non-tactil, lucios
ProcesorIntel Tiger Lake Core i7-1165G7, 4C/8T
VideoIntel Iris Xe
Memorie16 GB LPDDR4x -4266 dual-channel (lipiți)
Stocare1 TB M.2 NVMe SSD (SK Hynix PC601 1TB HFS001TD9TNG-L2A0A)
ConectivitateWireless 6 Gig+ (Intel AX201) 2×2 MIMO, Bluetooth 5.1
Porturi2x USB-A gen2, 2x USB-C with Thunderbolt 4, mic/headphone, HDMI 2.0b, microSD card reader, Lock
Baterie80 Wh, încărcător 65W USB-C
Dimensiuni356 mm x 243 mm x 16,8 mm
Greutate1,19 kg, încărcător 0,29 kg
Alteletastatură iluminare albă, webcam HD, audio stereo, senzor amprentă

Construcție și design

LG Gram 16 folosește o carcasă fabricată integral din aliaj de magneziu, aceasta oferind un design curat și suprafețe rugoase cu priză excelentă și rezistente la amprente sau zgârieturi. De multe ori, aliajele de magneziu lasă senzația neplăcută de material plastic, însă nu este cazul și acum, grație acestui finisaj diferit al suprafețelor exterioare.

Laptopul este foarte ușor pentru dimensiunile lui, după cum se vede din tabelul cu specificații de mai sus, însă senzația pe care o veți avea când îl veți scoate prima dată din cutie este de-a dreptul incredibilă.

lg gram 16 giz

Deși greutatea foarte mică ar putea să lase impresia unei construcții fragile, aceasta nu este de fapt prea rea. Laptopul nu scârțâie și nu se torsionează atunci când este apucat de margini sau chiar de vreun colț, însă capacul ecranului și zona tastaturii flexează sesizabil chiar și în cursul utilizării normale, de aceea recomandăm o husă de protecție în cazul în care vă veți plimba cu laptopul într-o geantă sau un rucsac.

Dincolo de acest aspect,  nu mă pot plânge de prea multe atunci când vine vorba de design sau ergonomie. Mi-a plăcut în mod special designul simplu cu elementele de identitate vizuală foarte discrete, dar și ecranul mare cu ramă subțire care reușește totuși să găzduiască și o cameră Web în partea de sus.

Laptopul este oferit în două versiuni coloristice, unul negru, aici de față, și unul argintiu. Eu prefer această versiune neagră, însă versiunea argintie este și ea atrăgătoare deoarece, spre deosebire de mulți alți producători, LG a folosit o tastatură neagră. Astfel, laptopul are un design care aduce cu familia MacBook și, mai important, scapă de problemă tastaturilor argintii cu lizibilitate scăzută văzute la multe alte laptopuri.

Laptopul stă surprinzător de bine ancorat de suprafața mesei deoarece piciorușele mici au o aderență foarte bună. Muchiile și colțurile sunt doar parțial teșite, însă carcasa nu devine deranjantă în timpul utilizării deoarece baza este foarte subțire iar armrest-ul este amplu, oferind deci o poziție de lucru care minimizează contractul cu zonele care s-ar putea îngropa dureros în încheieturi.

Balamalele capacului sunt ferme și îl mențin fără probleme în orice poziție, fiind totodată suficient de moi pentru a permite deschiderea cu o singură mână. Aș fi preferat un ecran cu o deschidere maximă de 180 de grade, care ar fi făcut mai plăcut lucrul în poziții atipice, însă acesta oferă doar o deschidere de 150 de grade.

Conectorii sunt amplasați pe laterale, iar varietatea lor este mai mare decât te-ai aștepta de la un laptop subțire și ușor. LG Gram 16 oferă doi conectori USB-C cu Thunderbolt 4, doi conectori USB-A, un port HDMI standard, un card reader MicroSD și un jack audio. Singurul reproș este amplasarea ambilor conectori USB-C pe partea stângă, împărțirea lor de o parte și de alta putând fi mult mai bună din punct de vedere ergonomic.

Tastatură și touchpad

Tastatura este una completă și oferă butoane mari cu spațiere bună, doar blocul numeric oferind butoane mai mici înguste. Aceasta este asemănătoare cu multe dintre tastaturile văzute pe ultrabook-urile subțiri, mecanismul având o cursă scurtă și un răspuns moale, dar este bună dacă îi acordați un timp de acomodare rezonabil.

lg gram 16 keyboard clikcpad

După cum am menționat deja, carcasa flexează vizibil în această zonă, iar apăsarea tastelor din zona centrală va scoate imediat la iveală acest aspect. Problema a rămas enervantă de-a lungul întregului timp în care am utilizat și testat acest laptop, remarcând totodată și că tastatura este mai zgomotoasă decât implementările de pe alte ultrabook-uri.

Tastatura oferă un sistem de iluminare de culoare albă care oferă o intensitate și o uniformitate bună. Din păcate, această lumină se strecoară și pe sub anumite taste, cum ar fi Shift/CapsLock, Enter/Shift sau tastele direcționale, LG trebuind să fie mai atenți pe viitor cu astfel de detalii.

În mod implicit, sistemul de iluminare este mereu aprins, însă acest comportament se poate schimba din aplicația LG Control Center. Sistemul de iluminare se va stinge acum de la sine, economisind baterie, și va putea fi reactivat cu o simplă atingere pe touchpad, așa cum se cuvine, remarcându-se în plus și utilizarea unui LED care semnalizează starea butonului Caps Lock.

Touchpad-ul oferă o suprafață amplă acoperită cu sticlă și drivere Precision, dovedindu-se un periferic competent care nu are probleme cu gesturile multiple sau rapide. Acest touchpad este amplasat central, nu ușor spre stânga sub Spacebar precum în cazul altor laptopuri, ranforsarea lui este foarte bună, iar butoanele au o cursă plăcută și tăcută.

Laptopul oferă un senzor pentru amprente care este încorporat în butonul Power, acesta fiind amplasat în colțul din dreapta-sus al tastaturii, dar fiind mai jos pentru a putea fi ușor de găsit și fără un contact vizual.

Ecran

Ecranul oferit de LG pe acest model are o diagonală de 16-inch și raport de aspect 16:10, remarcându-se și marginile foarte subțiri ale acestuia. Panoul IPS este unul foarte bun, acuratețea coloristică ridicată făcându-l un partener de nădejde chiar și pentru activitățile pretențioase de editare foto sau video.

 • Panel HardwareID: LG Philips LP160WQ1-SPA1;
 • Coverage: 99.7% sRGB, 83.7% AdobeRGB, 98.5% DCI P3;
 • Measured gamma: 2.12;
 • Max brightness in the middle of the screen: 326.67 cd/m2 on power;
 • Min brightness in the middle of the screen: 23.96 cd/m2 on power;
 • Contrast at max brightness: 1334:1;
 • White point: 7800 K;
 • Black on max brightness: 0.24 cd/m2;
 • PWM: No (to be further tested).

Ecranul a avut nevoie de calibrare, însă după ajustarea rapidă a parametrilor profilului, ne-am bucurat de un panou cu uniformitate bună atât din punct de vedere al culorilor, cât și a luminozității, la care se adaugă și absența bleeding-ului.

Trebuie menționat însă că ecranul folosește un strat protector lucios, ceea ce, în combinație cu luminozitatea maximă de numai 327 nits, face ca ecranul să devină repede ilizibil în lumina diurnă puternică și să limiteze utilizatorul doar la utilizarea în interior. Luminozitatea este o problemă și pe întuneric, ecranul nedevenind suficient de întunecat pentru a putea lucra confortabil fără să ne deranjeze ochii.

Ecranul nu oferă o suprafață tactilă, dar nici un strat protector din sticlă care să-l protejeze și să mărească rigiditatea capacului. Acest panou suplimentar de sticlă ar fi mărit însă greutatea totală, și este clar că LG a vrut să evite acest lucrul. Pentru cei interesați, LG oferă și o versiune 2-în-1 al acestui model, acesta oferind un ecran cu deschidere de 360 de grade și touch, dar disponibilitatea lui nu este prea largă la nivel global.

Bineînțeles, în final nu trebuie să uităm că vorbim de un ecran cu rată de împrospătare de 60 Hz și latență de 40 ms, acesta fiind deci impropriu pentru jocuri.

Hardware și performanțe

Exemplarul testat de noi este versiunea standard al lui LG Gram 16, acesta oferind un procesor Intel Tiger Lake Core i7-1165G7, 16 GB de memorie LPDDR4-4266, o unitate SSD rapidă cu capacitate de 1TB de la SK Hynix și interfața grafică Intel Iris Xe inclusă în procesorul Intel. Acesta este de asemenea identic cu modelele disponibile în comerț și a fost testat cu software-ul disponibil la jumătatea lunii august 2021.

LG Gram 16 este deci și el construit pe o platformă Tiger Lake din generația a 11-a Intel Core, la fel ca multe alte ultraportabile, iar procesorul Core i7-1165G7 este cel oferit de către producător pe toate piețele. Cu excepția unității SSD, toate componentele sunt lipite pe placa de bază, iar un al doilea locaș M.2 permite extinderea simplă a capacității de stocare.

Accesul la componentele interne nu este însă prea ușor. Capacul inferior este fixat de multe șuruburi cu dimensiuni diferite care sunt ascunse după piciorușele de sprijin sau alte capace cauciucate, iar pentru ridicarea capacului veți avea nevoie de un sistem de ventuză și multă atenție pentru a nu-l îndoi.

Cam acesta este comportamentul la care ar trebui să vă așteptați într-un regim banal.

Laptopul poate susține și aplicații mai performante precum Photoshop sau unele medii de programare, dar nu trebuie să vă așteptați la performanțele unui computer gândit pentru maximum de putere. Performance este cel mai puternic profil energetic, însă și în acest caz procesorul poate atinge un mediu susținut de 16 – 18W, având deci de-a face cu o platformă low-power care este departe de capabilitățile unei implementări Tiger Lake de top.

LG oferă aplicații separate pentru multe funcții precum ajustarea ecranului, monitorizarea bateriei și așa mai departe, însă am fi preferat să vedem un singur software centralizat.

Pentru testele mai serioase, am început cu CineBench R15, care a fost folosit timp de 15 cicluri cu 2 – 3 secunde de pauză între ele. Cu profilul Performance activat, procesorul i7 a demarat puternic la 30W, însă a coborât la 18W, temperaturi de 90 de grade și un nivel sonor coborât de 37 dB.

Cu profilul Optimal, consumul procesorului s-a plimbat între 10 și 18W iar nivelul sonor a fost chiar mai scăzut. Temperaturile au atins iar 90 de grade, însă de data aceasta am văzut și throttling, care a cauzat de altfel și fluctuațiile de putere.

cinebench1 lggram16

Pentru a pune lucrurile în perspectivă, am pus într-un grafic performanțele atinse de această implementare Core i7-1165G7 și alte soluții Intel și AMD similare. Comportamentul este bun atunci când este comparat cu laptopuri low-power cu procesoare similare, însă implementările cu răcire mai bună precum Razer Blade Stealth arată că Core i7-1165G7 poate clar mai mult. Comparația cu platformele AMD Ryzen 5000U este cam inutilă, aceste implementări low-power depășind fără drept de apel această implementare Intel 4C.

cinebench2 lggram16

Am rulat și 3DMark CPU Profile test pentru a avea o imagine de ansamblu mai bună.

3dmark cpu 1

Am trecut apoi la mai pretențioasele CineBench R23 și Prime95, rezultatele putând fi văzute mai jos.

Pentru testele combinate de CPU și GPU am apelat la testul de stres din 3DMark. LG Gram 16 nu a reușit să treacă cu succes de cele 20 cicluri ale acestui test, semn că toată căldura acumulată în interior duce la o degradare a performanțelor în timpul activităților pretențioase îndelungate.

Am trecut apoi la tradiționala suită de teste sintetice, acestea fiind făcute cu profilul Performance activat.

 • 3DMark 13 – Fire Strike: 4981 (Graphics – 5625, CPU – 10382, Combined – 1888);
 • 3DMark 13 – Night Raid: 15223 (Graphics – 20068, CPU – 6429);
 • 3DMark 13 – Time Spy: 1762 (Graphics – 1608, CPU – 3868);
 • Uniengine Superposition – 1080p Medium: 2796;
 • PassMark10: Rating: 4023 (CPU mark: 11091, 3D Graphics Mark: 3713, Disk Mark: 23167);
 • PCMark 10: 4839 (Essentials – 10138 , Productivity – 6726 , Digital Content Creation – 4512);
 • GeekBench 5.3.1 64-bit: Single-Core: 1535, Multi-core: 5166;
 • CineBench R15 (best run): CPU 746 cb, CPU Single Core 207 cb;
 • CineBench R20 (best run): CPU 1796 cb, CPU Single Core 527 cb;
 • CineBench R23 (best run): CPU 4938 cb, CPU Single Core 1356 cb;
 • x265 HD Benchmark 64-bit: 75.55 s.

Performanțele single-core sunt bune, în timp ce performanțele multi-core sunt mulțumitoare. Laptopul se situează deci la nivelul altor ultrabook-uri precum Dell XPS 13, Lenovo ThinkPad X1 Carbon sau Asus ZenBook 14 UX425, iar dacă spațiul intern mai mare al acestui laptop nu a fost folosit la maximum, acest lucru se datorează deciziei LG de a folosi același design interior cu al mai micului Gram 14.

Interfața grafică Intel Xe este capabilă să susțină 30 de cadre pe secundă la rezoluție FullHD în jocurile mai puțin pretențioase, însă ecranul WQXGA de pe Gram 16 este o problemă. Acesta are un număr aproape dublu de pixeli fașă de un panel FHD, deci performanțele sunt și ele tăiate aproape în două și nu permit utilizarea nici unui joc modern în condiții bune la rezoluția nativă.

În plus, cum i7-1165G7 este limitat la cel mult 18W, acesta poate atinge cam 60 – 70% din performanțele de care acesta ar fi capabil într-o implementare mai complexă din punct de vedere al răcirii și energiei furnizate.

Dacă acceptați compromisul implementării și vă mulțumiți cu rezoluția FullHD, cam acestea sunt rezultatele la care ar trebui să vă așteptați.

FHD, lowest settingsLG Gram 16,
Core i7-1165G7 16+W
IdeaPad Flex 5,
Ryzen 7 5500U 24W
ZenBook UM325,
Ryzen 5 5500U 15W
ZenBook UX425,
Core i7-1165G7 19W
ZenBook Duo UX482,
Core i7-1165G7 25W
Bioshock Infinite (DX 11, Low Preset)68 fps (39 fps – 1% low)75 fps (56 fps – 1% low)70 fps (52 fps – 1% low)70 fps (40 fps – 1% low)83 fps (58 fps – 1% low)
Dota 2 (DX 11, Best Looking Preset)51 fps (36 fps – 1% low)53 fps (41 fps – 1% low)49 fps (33 fps – 1% low)56 fps (44 fps – 1% low)64 fps (56 fps – 1% low)
Far Cry 5 (DX 11, Low Preset, no AA)33 fps (20 fps – 1% low)24 fps (21 fps – 1% low)23 fps (18 fps – 1% low)26 fps (18 fps – 1% low)32 fps (26 fps – 1% low)
Middle Earth: Shadow of Mordor (DX 11, Lowest Preset)68 fps (48 fps – 1% low)47 fps (38 fps – 1% low)48 fps (38 fps – 1% low)65 fps (47 fps – 1% low)83 fps (65 fps – 1% low)
NFS: Most Wanted (DX 11, Lowest Preset)60 fps (46 fps – 1% low)60 fps (52 fps – 1% low)60 fps (49 fps – 1% low)60 fps (46 fps – 1% low)60 fps (56 fps – 1% low)
Shadow of Tomb Raider (Vulkan, Lowest Preset, no AA)23 fps (12 fps – 1% low)28 fps (22 fps – 1% low)26 fps (15 fps – 1% low)28 fps (16 fps – 1% low)35 fps (22 fps – 1% low)
Strange Brigade (Vulkan, Low Preset)41 fps (30 fps – 1% low)36 fps (31 fps – 1% low)36 fps (31 fps – 1% low)44 fps (28 fps – 1% low)56 fps (46 fps – 1% low)
The Witcher 3: Wild Hunt (DX 11, Low Preset, Hairworks Off)34 fps (14 fps – 1% low)24 fps (18 fps – 1% low)22 fps (12 fps – 1% low)

Răcire, conectivitate și audio

Sistemul de răcire folosit de Gram 16 este un simplu, cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer termic. Aerul este tras printr-o fantă amplasată în spate și o alta amplasată pe capacul inferior, cea din urmă nefiind însă în dreptul ventilatorului, și este evacuat printr-o fantă îngustă amplasată sub ecran.

lg gram 16 cooling

Acest design nu este prea grozav deoarece rama inferioară și o parte din ecran se încălzesc puternic în sarcină, atingând chiar și 50 de grade. Ce-i drept, mă îndoiesc că cineva va cumpăra acest laptop pentru aplicații pretențioase sau jocuri.

În activitățile uzuale, laptopul are temperaturi bune atât în interior cât și în exterior, în timp ce ventilatoarele stau oprite și pornesc doar când încărcarea pe procesor devine ceva mai mare. Unii utilizatori spun că laptopul devine prea cald când se încarcă, dar nu am remarcat această problemă.

lggram16 temps daily lggram16 temps gamingjpg

Conectivitatea este asigurată de o interfață Intel, care oferă Wi-Fi și Bluetooth 5. Nu am remarcat nici o problemă cu ratele de transfer sau cu stabilitatea în nici un scenariu de utilizare. Camera Web nu impresionează cu calitatea, dar este mulțumitoare pentru utilizări ocazionale și oferă posibilitatea blocării cu ajutorul combinației de taste Fn – F4 (secure Mode).

Sistemul audio oferă două incinte amplasate pe capacul inferior, o poziție în care sunt foarte ușor de obturat. Prestația audio este acceptabilă pentru un ultrabook, însă nivelul sonor nu este prea ridicat (74 – 75 dB), fidelitatea nu impresionează iar răspunsul în frecvență este limitat puternic în zona bașilor. Cei care doresc un nivel de calitate rezonabil vor apela aproape sigur la căști.

lg gram 16 speakers

Baterie și autonomie

Bateria din Gram 16 are o capacitate de 80Wh, bună pentru aceste dimensiuni și această clasă. Spațiul intern ar fi permis probabil optarea pentru un model mai mare, însă LG a preferat să păstreze un design intern comun pentru toate modelele Gram cu diagonale diverse.

 • 7h – editare text Google Docs, Optimal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 9h – redare video YouTube FullHD, Optimal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 11h – redare video Netflix, Optimal + Better Battery Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;
 • 6h – navigare Web intensivă, Optimal + Better Perfomrance Mode, ecran la 60%, Wi-Fi pornit;

Autonomiile sunt deci bune, iar alte review-uri au reușit să urce chiar mai sus, deci nu ar trebui să vă faceți griji la acest capitol.

LG Gram 16 este însoțit de un încărcător USB-C compact și ușor cu cabluri lungi și cu o putere de 65W. Din motive neclare, o încărcare completă a durat nu mai puțin de 3 ore și nu există opțiunea de încărcare rapidă, un aspect cam neplăcut.

lg gram 16 charger

Preț și disponibilitate

LG Gram 16 este prezent deja în ofertele locale, chiar dacă disponibilitatea sau prețurile nu sunt tocmai așa cum ar trebui. Configurația testată de noi, dar cu un SSD de numai 512 GB, poate fi găsită la un preț de circa 9300 lei, varianta cu SSD de 1 TB fiind puțin mai scumpă.

Pentru prețuri și disponibilitate, puteți intra aici sau aici.

Concluzii

Una peste alta, LG-ul Gram 16 este un laptop aparte, un ultrabook ușor și portabil, dar cu un ecran de mari dimensiuni, potențial mai practic în utilizarea de zi cu zi. Totuși, seria este una de nișă, menită celor care ar aprecia un laptop cu un astfel de ecran în dauna unui notebook mai compact cu ecran de 13-14-inch, dar fără a avea nevoie și de un spor de performanțe. Cu alte cuvinte, LG-ul Gram 16 nu este o alegere pentru task-uri solicitante, ci un ultrabook foarte ușor pentru multitasking zilnic, cu ecran mai mare decât cel oferit de ultrabook-urile standard.

Greutatea redusă, construcția premium din magneziu, tastatura full-size și conectica bună, dar mai ales autonomia pe baterie, sunt principalele atuu-uri ale acestui laptop.

Pe de cealaltă parte, dincolo de particularitatea discutată mai sus, seria lasă de dorit la capitolul calității audio, cel al rigidității materialelor folosite, și oarecum cel al ergonomiei în medii luminoase, acolo unde combinația dintre un ecran lucios și un panel cu luminozitate doar medie lasă de dorit. În plus, LG-ul Gram 16 este un laptop cu prețuri piperate în magazinele de la noi, semnificativ peste prețurile practicate pentru aceeași serie în alte regiuni ale Europei, iar acest aspect cântărește în nota finală pe care i-am acordat-o, și mă aștept să cântărească mult și în decizia finală de achiziție.

Pro:

 • design minimalist elegant cu finisaje excelente
 • ecran excelent, dar numai pentru interior
 • tastatură, touchpad și conectivitate bune
 • performanțe bune pentru aplicații uzuale
 • sistem de răcire silențios
 • baterie mare și autonomie bună

Contra:

 • capacul și tastatura flexează vizibil
 • ecran lucios non-tactil
 • performanțele în aplicații pretențioase nu sunt grozave
 • sistem audio neimpresionant
 • prețuri piperate

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri