GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Acer Swift 3 SF314-55G review (Whiskey Lake CPU, grafică MX150 Max-Q )

Testat pe data de 15 septembrie 2018
Pe scurt: Versiunea Swift 3 SF314-55 este un excelent update al precedentelor versiuni de Swift 3, un laptop compact și bine închegat, cu ecran mat de 14-inch, o tastatură bunicică, speakere peste medie și performanțe adecvate utilizării de zi cu zi. Potențialii doritori vor trebui însă să accepte formatul ceva mai greu decât al concurenței, faptul că se încălzește în utilizarea intensă, precum și prețul ceva mai ridicat în comparație cu modelele Swift 3 precedente, dar în același timp justificat de update-urile oferite.
Produs testat: Acer Swift 3 (SF314-55G)   Testat de: Echipa Giz.ro    Nota: 4,25/5    Pret: începând de la 3800 Lei

Gama Swift 3 a celor de la Acer oferă laptop-uri cu un excelent raport preț-dotări, iar versiunile lansate pe finalul anului 2018 sunt upgrade-uri semnificative ale modelelor precedente.

În acest articol vom analiza versiunea ultraportabilă a gamei Swift 3 cu ecran de 14-inch, seria SF314-55, disponibilă cu hardware Intel Whiskey Lake, ecran mat IPS și cip grafic Nvidia MX150 Max-Q opțional pe modelele FS314-55G.

Spre deosebire de versiunile precedente, această serie este mai bine închegată și mai compactă, beneficiază de un ecran de mai bună calitate și un set de speakere capabile, pe lângă dotările hardware de actualitate.

În acest articol vom analiza în detaliu comportamentul acestei serii în utilizarea de zi cu zi și în task-urile mai intensive ce beneficiază de aportul cipului grafic, vă vom spune care sunt punctele forte ale Swift-ului 3 SF314-55 și unde scârțâie, astfel încât să puteți decide dacă este notebook-ul adecvat nevoilor voastre sau nu.

acer-swift-3

Specificații Acer Swift 3 

Ecran14.0″, 1920 x 1080 px, IPS, non-tactil, mat
ProcesorIntel Whiskey Lake Core i3-8145U CPU
VideoIntel UHD 620 + Nvidia MX150 2GB DDR5 Max-Q (opțional)
Memorie8 GB LPDDR3 (lipiți)
Stocare128 M.2 SATA SSD (80 mm)
ConectivitateWireless AC (Intel AC 9560), Bluetooth 5.0, opțional LTE
Porturi2x USB-A 3.1, 1x USB-C 3.1, HDMI, card-reader, mic/headphone, Kensington lock
Baterie48 Wh, încărcător 65W
Dimensiuni320 mm x 220 mm x 17 mm
Greutate1,36 kg, încărcător și cabluri – 0,32 kg
Alteletastatură cu iluminare, webcam HD webcam, senzor amprentă

Ce ne-a plăcut 

Modelul din 2018 al celor de la Acer are un design inspirat mai degrabă de familia Swift 5 decât de precedentele laptopuri din gama Swift 3, acesta fiind, în consecință, mai compact și mai subțire decât modelele existente. Noul Swift 3 nu este însă și tot atât de ușor ca Swift 5, deoarece materialul constructiv este aliajul de aluminiu, și nu cel de magneziu folosit pe gama superioară, însă schimbarea rămâne oricum bine venită, deoarece laptopul este solid construit și bine finisat. 

Aliajul de aluminiu este folosit pentru toate zonele importante ale carcasei, pentru capacul ecranului, pentru capacul inferior al bazei și pentru suprafața amplă a interiorului. Din acest motiv rigiditatea carcasei este excelentă, aceasta flexând insesizabil chiar și la apăsări puternice. Plasticul este folosit doar pentru rama neagră a ecranului și pentru capacele care acoperă balamalele și zona dintre acestea, însă materialul se integrează foarte bine cu metalul din jur și nu strică armonia vizuală a carcasei. 

Bine construită și finisată, carcasa are însă două mici neajunsuri. Capacul metalic al ecranului nu are muchii teșite, spre deosebire de muchiile bazei, ceea ce face ca marginile să fie cam tăioase. Al doilea aspect mai puțin plăcut este îmbinarea nu mereu perfectă dintre corpul principal al bazei și capacul inferior, existând câteva muchii cam dure. 

Pe lângă culoarea de bază argintie, Acer Swift 3 este oferit și în versiuni ceva mai vesele precum albastru, roz și roșu. Disponibilitatea depinde însă de regiunea geografică și nu toate modelele pot fi prezente în ofertele locale. 

acer-swift-3_27

Acer a depus eforturi vizibile pentru a reduce dimensiunile noului model, ecranul având o margine de 6 milimetri pe trei laturi și o buză inferioară de 14 milimetri. Având o greutate de 1,36 kilograme, Swift 3 este mai ușor decât generațiile anterioare, însă este întrecut aici de ofertele similare ale rivalilor precum ASUS sau MSI. Acer Swift 3 este însă mai solid decât rivalii săi, iar diferența de până în 200 de grame nu este așa importantă dacă preferați construcția mai rigidă a unei astfel de carcase metalice. 

Sistemul de deschidere a ecranului are un unghi de 180 de grade, un aspect important pentru cei care lucrează în locuri mai atipice, iar balamalele se pot deschide foarte ușor cu o singură mână. Balamalele sunt însă puțin cam moi, astfel că deși pot susține fără probleme ecranul în orice poziție, acesta se va mișca atunci când mișcați laptopul. Cei care lucrează pe birou nu vor avea probleme și vor constata suplimentar că piciorușele cauciucate de mari dimensiuni asigură o priză fermă pe suprafețele plane. 

Capacul metalic inferior adăpostește perforațiile după care se ascund difuzoarele și un grilaj impozant care asigură admisia aerului necesar răcirii componentelor interne. Acest ultim detaliu este bine venit, deoarece completează fantele de admisie și evacuare ascunse sub balama, permițând răcirea componentelor cu ajutorul unui singur ventilator. Rama laterală adăpostește o gamă mulțumitoare de porturi standard, singura lipsă notabilă fiind Thunderbolt 3. 

Privind în ansamblu, deși construcția are câteva mici neajunsuri precum balamalele cam moi și câteva colțuri cam dure, Acer Swift 3 este un produs bine proiectat, solid și ergonomic. 

Ecranul ales de Acer pentru Swift 3 folosește un panou IPS fabricat de Chi Mei și o suprafață protectoare mată, fără suport tactil. Similar cu ecranele văzute la alte laptopuri din gama intermediară precum Asus VivoBook Flip TP401 sau the Lenovo ThinkPad T450s, acesta este un ecran destul de bun, care se remarcă prin unghiurile ample de vizualizare, nivelul de negru profund și contrastul ridicat. 

Luminozitatea maximă de 300 de nits nu se poate compara cu cea a ecranelor folosite pe laptopurile din segmentul premium, însă este suficientă pentru utilizarea de zi cu zi și chiar lucrul în exterior. Acuratețea culorilor este peste medie, ecranul fiind foarte bun pentru jocuri, multimedia sau aplicații uzuale, însă nu cea mai bună opțiune pentru aplicațiile de editate foto/video, cu o acoperire de numai 78% pentru spațiul de culoare AdobeRGB. Acer a ales totuși un ecran peste medie în gama Swift-ului 3.

screen-brightness-coverage-swift3

Sistemul de iluminare al ecranului are o uniformitate bună, iar ajustarea acestuia, chiar dacă folosește PWM, este făcută cu ajutorul unui cip de control cu o frecvență de modulație de 25.000 Hz care nu va face probleme nici celor sensibili la flicker. 

Tastatura lui Swift 3 este una de bună calitate, însă aceasta s-ar putea să nu corespundă tuturor gusturilor, deoarece este un model cu cursă scurtă și activare dură. Chiar dacă sunt obișnuit cu astfel de tastaturi, am avut nevoie de ceva timp pentru adaptare, însă după câteva mii de cuvinte scrise am constatat că viteza de lucru și acuratețea sunt bune.

Cei care au folosit până acum doar tastaturi clasice cu cursă lungă ar putea avea nevoie de un timp mai lung de adaptare sau s-ar putea să nu se adapteze deloc. 

acer-swift-3

Tastatura este și puțin cam zgomotoasă, nivel sonor nefiind însă suficient de mare pentru a deranja pe cei din jur chiar dacă mediul este unul tăcut. Aranjarea și spațierea tastelor este bună, însă veți avea nevoie de puțin timp pentru a vă obișnui cu tastele direcționale înghesuite și cu butonul Power ascuns pe rândul tastelor funcționale. 

Touchpad-ul Precision are o suprafață din material plastic cu ficțiune redusă și sensibilitate adecvată, singura particularitate mai puțin dorită fiind senzația ciudată la atingere cauzată de rezistența suprafeței. Touchpad-ul se achită însă foarte bine de sarcini, fie că vorbim de controlul de bază sau de gesturile complexe, butoanele fizice au un comportament bun, iar rama în relief îl separă sesizabil de suprafața metalică a restpad-ului. La fel ca pe alte modele Swift sau Spin, senzorul de amprente este amplasat în dreapta restpad-ului și permite o autentificare rapidă. 

Exemplarul testat de noi are o configurație cu preț accesibil, Swift 3 SF314-55G oferind un procesor Intel i3-8145U, 8 GB de memorie RAM, o placă video NVIDIA MX150 Max-Q și o unitate de stocare SSD cu o capacitate de 128 GB. Versiunile mai scumpe oferă procesoare Core i5-8265U sau i7-8565 CPU de generație Intel Whiskey Lake, 16 GB de memorie RAM și unități SSD cu capacitate de până la 512 GB. 

Procesorul Intel i3-8145U oferă doar două nuclee și patru fire de execuție, însă este mai rapid decât un i7-6500U, adică un vârf de gamă acum doar doi ani. În consecință, procesorul i3 este suficient pentru activități de bază, multimedia, aplicații ceva mai pretențioase și chiar jocuri. 

Procesorul, placa video și memoria RAM sunt toate lipite de placa de bază, opțiunile de actualizare fiind astfel limitate. Singura componentă hardware care poate fi actualizată este unitatea SSD, o opțiune recomandată ținând cont că modelul oferit de Acer are performanțe modeste la scriere, dar chiar și așa va trebui să vă luptați cu niște cabluri panglică și un scut termic pentru a avea acces la slotul M.2. Din fericire, capacul inferior este ușor de înlăturat, acesta fiind securizat doar cu niște banale șuruburi Torx. 

După cum ziceam, micul procesor i3 din generația Whisky Lake este un produs competent, acesta făcând față cu brio sarcinilor uzuale și unor aplicații ceva mai pretențioase. Bine înțeles, procesoarele i5 și i7 sunt mai puternice, însă i3-8145U rămâne o opțiune foarte bună dacă nu folosiți prea des aplicații avide după resurse. 

  • 3DMark 11: P3489 (Graphics: 3369, Physics: 4142);
  • 3DMark 13 – Fire Strike: 2477 (Graphics – 2783, Physics – 5433);
  • 3DMark 13 – Time Spy: 902 (Graphics – 828, CPU – 1837);
  • PCMark 08: Home Conventional – 2785;
  • PCMark 10: 3108;
  • PassMark: Rating: 3044, CPU mark: 5114, 3D Graphics Mark: 2301;
  • GeekBench 3.4.2 32-bit: Single-Core: 3350, Multi-core: 6872;
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4092, Multi-core: 7776;
  • CineBench R15: OpenGL 77.19 fps, CPU 318 cb, CPU Single Core 147 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 106.59 fps, Pass 2 – 19.44 fps.

Având un TDP de numai 15W, procesorul este capabil să mențină vitezele mari de lucru Turbo pe perioade mai lungi, Cinebench R15 fiind un bun test de performanță pentru a arăta capacitatea de lucru sub sarcină. 

perf-temps-cinebench

Subalimentarea procesorului cu 100mW a permis atingerea unor frecvențe de tact mai mari pe perioade mai lungi de timp, Cinebench arătând o creștere de 10% a performanșelor, în timp ce alte teste au afișat la rândul lor rezultate îmbunătățite în unele scenarii. 

  • 3DMark 13 – Fire Strike: 2503 (Graphics – 2883, Physics – 5907);
  • GeekBench 4.1.1 64-bit: Single-Core: 4156, Multi-core: 7870;
  • CineBench R15: OpenGL 78.99 fps, CPU 334 cb, CPU Single Core 153 cb;
  • x264 HD Benchmark 4.0 32-bit: Pass 1 – 114.91 fps, Pass 2 – 21.54 fps.

perf-temps-cinebench-undervolted

Sistemul audio stereo este unul de bună calitate, cele două difuzoare amplasate pe laterale oferind un nivel sonor de 80 dB și un sunet curat și echilibrat, fără prea multe distorsiuni.

Explicația pentru această prestație este dimensiunea difuzoarelor, cele două grile ascunzând de fapt două incinte care par mari chiar și pentru un laptop din gama de 15”. Poziționarea grilelor necesită însă atenție dacă lucrăm cu laptopul pe genunchi, deoarece pot fi ușor astupate. 

acer-swift-3_25

Camera Web nu este rea, aceasta oferind o imagine bună într-o cameră cu iluminare optimă. Aceasta este însoțită de două microfoane near-field cu acuratețe ridicată și compatibilitate cu asistenții digitali cu apelare vocală Microsoft Cortana și Amazon Alexa. 

acer-swift-3_04

Bateria are o capacitate de numai 48 Wh, ceea ce este cam puțin pentru un laptop lansat în 2018. Eficiența energetică a implementării hardware și a ecranului permit însă atingerea unei autonomii bune, laptopul oferind astfel 4 – 6 ore de lucru și 8 – 10 ore de utilizare multimedia. 

  • 9h – navigare Web și editare text, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON;
  • 10h – redare video FullHD YouTube, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON;
  • 10h – redare video FullHD MKV, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON;
  • 10h  – redare video 4K MKV, Better Battery Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON;
  • 5h – navigare Web intensivă, Better Performance Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON;
  • 1h:45m – jocuri, Best Performance Mode, ecran 30%, Wi-Fi ON.

Laptopul este însoțit de un adaptor standard de 65 W care nu oferă încărcare rapidă, readucerea bateriei la 100% necesitând astfel circa două ore.         

Ce nu ne-a plăcut 

Dacă vă interesează jocurile, Swift-ul 3 FS314-55G vă oferă posibilitatea de a profite de placa video NVIDIA MX150 Max-Q și de performanțele rezonabile ale acesteia.

Deoarece procesorul și placa video folosesc un sistem de răcire comun, recomandăm însă călduros subalimentarea cu 100 mW pentru a limita scăderea frecvențelor de lucru din cauza temperaturilor ridicate. După cum se observă în tabelele cu rezultate, performanțele în jocuri sunt bune și relativ constante deoarece ambele componente funcționează la frecvențe ridicate. 

FHD Max FHD High
Bioshock Infinite29 fps46 fps
Far Cry 423 fps26 fps
Rise of the Tomb Raider11 fps22 fps
Shadow of Mordor24 fps29 fps
Tomb Raider23 fps45 fps

În mod implicit însă, fără subalimentarea cu 100 mW, atât procesorul cât și placa video vor funcționa cu frecvențe reduse în jocurile, iar utilizarea în jocuri doar pe baterie este contraindicată, deoarece va declanșa reducerea frecvențelor de lucru și sacadări frecvente. 

În concluzie, Swift 3 SF314-55G nu este un laptop pentru jocuri, dar poate ataca titlurile mai modeste la rezoluții Full HD și detalii medii. Dacă aveți nevoie de mai mult, versiunea Swift 3 SF314-54 oferă o placă video mai puternică MX150 25W, care aduce un spor de 15 – 25 de procente, însă este un produs mai greu și vouminos. 

Sistemul de răcire de pe Acer Swift 3 SF314-55 este un simplist, cu un singur ventilator și o singură conductă de transfer. Acesta este completat de o grilă masivă de admisie pe capacul inferior și două fante pentru admisie și evacuare pe marginea carcasei.  

acer-swift-3_07

Ventilatorul este pornit practic în permanentă și devine mai gălăgios într-un regim intensiv de lucru, însă nivelul de zgomot este rezonabil. Atingând un nivel sonor de 36 – 37 dB, acesta este suficient de silențios, însă poate fi auzit într-o cameră tăcută, creșterea turației ridicându-i ocazional emisiile acustice pe la 38 – 40 dB.

Într-un regim combinat care folosește și procesorul și placa video ventilatorul se va opri undeva la nivelul sonor de 40 dB, Acer Swift 3 fiind astfel unul dintre cele mai silențioase modele din clasa lui. 

Acest nivel de zgomot redus aduce cu sine însă un nivel termic ridicat. Temperaturile carcasei urcă spre 45 de grade în unele zone, cum ar fi pe spate sau deasupra tastaturii, ceea ce nu este neobișnuit pentru laptopurile subțiri și ușoare, însă este deranjant dacă intenționăm să ne jucăm sau să lucrăm intensiv cu laptopul pe genunchi. Considerăm că Acer ar putea opta pentru o viteză mai mare a ventilatorului, ceea ce ar fi facilitat o răcire mai bună și atingerea unor frecvențe mai mari de lucru fără a apela la sub-alimentarea procesorului. 

Acer Swift 3 folosește o interfață wireless Intel 9560 Wave 2, însă performanțele acesteia nu s-au ridicat la nivelul altor implementări testate de noi. În cursul utilizării, ratele de transfer au depășit arareori 300 Mbps, în timp ce alte laptopuri echipate similar au trecut de 500 Mpbs. Semnalul este însă stabil și nu am avut nici un fel de probleme de disponibilitate, nici în apropierea routerului și nici după mai mulți pereți. 

Preț și disponibilitate 

Acer Swift SF314-55 va ajunge în ofertele comercianților din România la începutul lui 2018, cu un preț de pornite de circa 3800 lei (800 euro).

În acest moment nu avem detalii mai amănunțite, însă vom actualiza articolul când producătorul va anunța oficial disponibilitatea și prețurile locale. 

Concluzii 

Precum vă ziceam de la început, Swift-ul 3 SF314-55 este cel mai reușit exponent al gamei mid-level a celor de la Acer din care face parte.

Este un produs cu un preț de vânzare mai ridicat decât al predecesorilor, dar în același timp mai compact, excelent construit, cu o tastatură rapidă și precisă, ecran mat peste media calitativă a clasei, speakere capabile, performanțe bunicele (dacă este sub-voltat) și autonomie deloc de lepădat, în ciuda faptului că integrează doar o baterie de capacitate medie.

În același timp Swift-ul 3 este ceva mai greu decât alte laptop-uri cu dotări similare, iar soluția sa de răcire se dovedește destul de primitivă, ventilatorul fiind activ aproape tot timpul și nu foarte capabil să țină în frâu configurațiile cu cip grafic MX150 Max-Q fără a sub-volta procesorul in prealabil. Soluția grafică MX150 Max-Q este de altfel una de bază, astfel că nu ar trebui să vă așteptați la prea multe din partea ei în jocuri, tocmai de aceea recomandarea noastră merge mai degrabă spre versiunile SF314-55 fără cip grafic Nvidia, ce vor rula mai silențioase și mai reci.

În cazul în care doriți totuși un portabil cu oarece valențe de jocuri, seria Swift 3 SF314-54G a celor de la Acer oferă un mai bun echilibru între dimensiuni și performanțe.

Una peste alta însă, seria Swift 3 SF314-55 este una reușită și primește recomandarea noastră în clasa sa.

Asta nu înseamnă însă ca nu ar trebui să aruncați un ochi și asupra alternativelor, reprezentate de produse precum Acer Zenbook UX433 sau MSI Prestige PS42, ambele mai ușoare și motorizate de soluții hardware cu procesoare Intel Whiskey Lake și varianta de 25W a cipului grafic Nvidia MX150, dar și de accesibilul Lenovo IdeaPad 720s și ultracompactul Asus Zenbook UX331, ambele cu grafică MX150 Max-Q similară celei implementate de Swift-ul SF314-55. Fiecare are propriile puncte forte și neajunsuri, dar e recomandat să analizați întreaga ofertă disponibilă într-o gamă pentru a putea alege produsul cel mai bine adecvat nevoilor și bugetului vostru.

Pro:

  • compact, bine construit și elegant
  • ecran IPS bun
  • autonomie mulțumitoare
  • performanțe bune
  • sistem audio și webcam de bună calitate
  • sistem de răcire tăcut

Contra:

  • unele colțuri sunt cam ascuțite
  • temperaturi mari în task-uri taxante
  • procesorul trebuie subalimentat pentru a funcționa la potențialul maxim
  • ventilatorul este activ aproape în permanență

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri