GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top Programe de editat poze / modificat fotografii – Gratuite!

Autor: Echipa Giz.ro

Unul dintre primele lucruri de care ai nevoie pe un calculator este un program de prelucrare poze, cu ajutorul caruia sa editezi fotografiile realizate in vacante sau la diverse evenimente.

Fara indoiala, Adobe Photoshop este primul program de modificat poze care iti vine in minte, datorita numeroaselor instrumente pe care le pune la dispozitie si a faptului ca este relativ usor de folosit inclusiv de utilizatori mai putin experimentati. Totusi, aproape niciun utilizator casnic nu-si permite sa plateasca sute de dolari pentru licenta.

Exista insa o solutie eficienta la aceasta problema, reprezentata de programe gratuite de modificat poze. Este adevarat ca acestea nu se ridica la nivelul Photoshopului, insa ofera instrumentele de baza care vor fi utilizate cel mai frecvent utilizatorii obisnuiti. Singurul inconveninent este ca unele programe pentru poze au o interfata mai putin intuitiva, insa noi speram sa-ti usuram misiunea de a gasi solutia ideala prin exemplele din acest articol.

GIMP

Initial, GIMP a fost creat ca aplicatie pentru platforma Unix/Linux si la vremea cand ma jucam si eu in Linux l-am incercat cu succes, mai ales ca pe atunci era singurul disponibil pentru acea platforma. GIMP a evoluat si el si imita destul de bine grafica Photoshop pe care a incercat sa-l copieze. A reusit sa copieze chiar si modul de lucru si uneltele din Photoshop, ba chiar proiectele pot fi salvate in varianta Photoshop ca sa poata fi deschise cu softul Adobe. E un avantaj urias daca vrei sa-l ai ca program de prelucrare a pozelor acasa, in tandem cu Photoshop-ul de la birou. Merge si pe MAC OS! Il poti descarca gratuit de aici.

GIMP este unul dintre cele mai cunoscute programe de editare foto

GIMP este unul dintre cele mai cunoscute programe de editare foto

Paint.net

Este o alta clona Photoshop care iti permite lucrul cu layere, iar Paint.net pot spune ca are o grafica si mai reusita decat Gimp. Poti modifica atributele pozei precum luminozitatea, contrastul, nivelurile de culori in mod automat sau manual. Ai la dispozitie si o droaie de efecte si este extrem de simplu de folosit. Toate uneltele sunt dispuse ca la Photoshop asa ca pentru trecerea de la unul la altul nu ai nevoie de mult timp de adaptare. A fost hiperpremiat prin 2007 cand si-a facut debutul, dar acum baietii s-au cam lasat pe tanjeala cu update-urile. Merge doar in Windows si il poti descarca gratuit de aici.

Paint.net ofera numeroase instrumente utile

Paint.net ofera numeroase instrumente utile

Serif PhotoPlus SE

Inca una? Da, inca o clona Photoshop, dar mult mai slaba avand in vedere ca Serif PhotoPlus SE este doar varianta gratuita a softului Serif PhotoPlus si nu ai acces in program la multe functii “surpriza” ale softului. De pilda nu poti da efectul de inalbire a dintilor cand modifici o poza portret. Superutil, nu? In alta ordine de idei, te poti juca in acelasi fel cu pozele aplicand efecte, modificand luminozitatea, contrastul etc. si lucrand cu layere. Dupa cum probabil te asteptai, fiind o clona Photosop, uneltele sunt in bara din dreapta. Interesant este ca ai parte si de un tutorial destul de explicit, foarte util pentru incepatori. Programul are 70MB si il descarci de aici. Atentie! Doar versiunea PhotoPlus SE este gratuita. PhotoPlus 9 te costa 10$.

Serif PhotoPlus SE include numeroase efecte

Serif PhotoPlus SE include numeroase efecte

IrfanView

Printre cele mai populare programe de editat poze se numara si IrfanView. Chiar daca a plecat de la ideea unui simplu program de vizualizare a fotografiilor, IrfanView poate fi folosit si pentru editarea sumara a pozelor. Pe langa operatiunile banale de redimensionare sau rotire a pozelor, aplicatia iti permite sa modifici luminozitatea, contrastul sau culorilor. In plus, poti adauga diverse efecte si watermark-uri, la care se adauga si eliminarea efectului de ochi-rosii. Pentru functiile mai avansate poti aplica la diverse plug-in-uri. Nu este nici pe departe un inlocuitor pentru Photoshop, dar se poate dovedi util pentru utilizatorii ocazionali, mai ales ca ocupa doar cativa MB pe hard-disk. Descarca-l gratuit de aici.

IrfanView este un program popular pentru poze

IrfanView este un program popular pentru poze

PhotoFiltre

In cazul in care te intereseaza mai mult un program de editare artistica decat unul de modificare poze prin taierea lor, una dintre cele mai bune alegeri este Photo Filtre. Gratuit doar pentru uz personal, programul iti permite sa retusezi pozele cu diverse instrumente de culoare, contururi, efecte de transparenta sau diverse alte filtre. Pentru efecte cu adevarat artistice poti utiliza si instrumentul numit PhotoMask integrat in program. Descarca-l gratuit de aici.

PhotoFiltre, util pentru efecte artistice

PhotoFiltre, util pentru efecte artistice

PixBuilder Studio

Daca tot ce te intereseaza este sa redimensionezi pozele si sa imbunatatesti usor calitatea imaginilor, atunci iti poti indrepta atentia si spre PixBuilder Studio. De la bun inceput vei remarca o interfata asemanatoare cu cea din Adobe Photoshop, insa mult diminuata in optiuni. Aplicatia iti permite, printre altele, sa tai, redimensionezi sau rotesti pozele, pe langa unele instrumente pentru corectarea culorilor sau a luminozitatii. Nu te astepta insa la o editare profesionala a pozelor, intrucat PixBuilder Studio este mai degraba un program de nivel mediu. Descarca-l gratuit de aici.

PixBuilder Studio, un program foto cu functii de baza

PixBuilder Studio, un program foto cu functii de baza

PhoXo

Unul dintre cele mai vechi programe gratuite pentru editarea pozelor este PhoXo, cu o istorie ce se intinde pe mai bine de un deceniu. Acesta ofera la randul sau o interfata asemanatoare cu cea a Photoshop-ului, insa accentul este pus pe latura umorisca a pozelor. Aplicatia iti permite sa pui diverse watermark-uri, caption-uri amuzante sau texte. De asemenea, exista unele instrumente de desen asemanatoare cu cele din clasicul Paint integrat in sistemul de operare, dar si cateva efecte interesante. Descarca-l gratuit de aici.

PhoXo, una dintre numeroasele alternative gratuite la Photoshop

PhoXo, una dintre numeroasele alternative gratuite la Photoshop

Photo Pos Pro

Photo Pos Pro este o aplicatie care pune accentul pe efecte care pot fi configurate in numeroase moduri si iti permite sa lucrezi intr-o anumita masura cu layere. Exista inclusiv un instrument pentru automatizarea unor editari, care in mod cert va fi apreciat de utilizatorii experimentati. Acestia trebuie insa sa treaca peste interfata spartana a programului, caracterizata printr-o serie de instrumente inghesuite in partea stanga si printr-o aglomerare majora a partii de sus. Descarca-l gratuit de aici.

Photo Pos Pro pune accentul pe efecte

Photo Pos Pro pune accentul pe efecte

PhotoScape

PhotoScape este unul dintre putinele programe gratuite pentru editarea pozelor care iti permite sa realizezi GIF-uri animate si slideshow-uri, care se adauga la optiuni deja banale pentru un astfel de software precum cut, crop si rotate. In plus, imaginile RAW din camerele foto DSLR pot fi convertite in format JPG. Din pacate, aplicatia nu are suport pentru layere si include reclame pentru descarcarea si utilizarea altor programe, lucru care in mod sigur va nemultumi si indeparta numerosi utilizatori. Descarca-l gratuit de aici.

PhotoScape editeaza inclusiv GIF-uri

PhotoScape editeaza inclusiv GIF-uri

Pixia

Daca esti chiar zgarcit cu spatiul de pe hard disk, afla ca Pixia are doar 16 MB, dar in acest caz, cat descarci, atat primesti. Adica o interfata slaba rau din punct de vedere grafic. De fapt, cand l-am instalat m-am speriat pentru ca m-am trezit doar cu meniul de sus. Daca vrei sa vezi uneltele trebuie sa te duci in meniul View de unde selectezi ce unelte vrei sa apara si sa maresti fereastra. Oricum, mi s-a parut un chin sa lucrez cu asa ceva. Sigur, poti modifica poze si chiar introduce efecte. Permite si lucrul cu layere. E un produs japonez gratuit pe care il poti experimenta daca il descarci de aici.

Pixia, probabil programul cel mai modest pentru editarea pozelor

Pixia, probabil programul cel mai modest pentru editarea pozelor

Concluzii

Daca ai nevoie de un program de modificat poze si nu vrei sa dai banii pe Photoshop, exista numeroase alte aplicatii care incearca sa-ti ofere gratuit macar o parte din functii. Cele mai multe copiaza interfata clasica de photoshop, iar recomandarea noastra este sa utilizezi mai multe aplicatii de acest tip simultan, in functie de optiunile pe care le ofera.

Tie care program de prelucrare poze iti place cel mai mult? A reusit unul sa te convinga ca este aproape de nivelul oferit de Photoshop pentru nevoile tale? Asteptam sa ne spui pararea ta si, daca folosesti un program pe care nu l-ai descoperit in aceasta lista, nu ezista sa impartasesti acest lucru si cu ceilalti cititori.

46 comentarii

  1. Ripanu Alexia Oana

    12 martie 2017 la 16:18

    Dar costa vreo ceva?

  2. Ripanu Alexia Oana

    12 martie 2017 la 16:19

    Este gratuit?

    • Echipa Giz.ro

      12 martie 2017 la 18:48

      Programele mentionate in acest articol sunt gratuite.

  3. Minecaru Monica

    13 martie 2017 la 10:44

    Un program asemanator dar pentru Android?

    • Echipa Giz.ro

      13 martie 2017 la 11:17

      Pentru Android poti incerca Photo Editor Pro, Pixlr, Aviary sau Adobe Photoshop Lightroom. Primul este complet gratuit, urmatoarele 3 au si versiuni contra-cost cu functii suplimentare.

  4. axelluny

    5 octombrie 2017 la 07:59

    Folosesc de foarte mult timp Foto Filtre și pot spune că pot înlocui cu succes PhotoShop.La scris text și selecție magnetică e deficitar dar poate se vor remedia.Aș avea rugămintea dacă știți cum putem face lateralele cu instrumente ale lui gimp să stea în aceeași fereastră cu imaginea,adică să nu rămână pe afară.Sunt familiarizat și cu acesta dar nu am descoperit acest momentan neajuns.Apreciez softurile cu sursă deschisăsau free de aceea lucrez doar cu acestea.

  5. Mijutzu

    15 octombrie 2018 la 22:05

    De corel primul soft de editare ati auzit? Jasc photoshop?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri