GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Apple iPad 2 – Evoluţie, nu revoluţie – pareri, specificatii

Autor: Echipa Giz.ro

În timp ce toţi producătorii de electronice s-au întrecut la Mobile World Congress în lansarea unor rivali pentru iPad care vor putea fi cumpăraţi abia din vara acestui an, Apple a aşteptat cuminte liniştirea apelor şi, la o distanţă de numai câteva săptămâni, a prezentat iPad 2, care poate fi deja cumpărat din magazinele americane.

Apple iPad 2 vine cu o serie de noutăţi tehnice importante, însă pe de altă parte a dezamăgit la câteva capitole, mai ales că Apple refuză în continuare să introducă câteva facilităţi disponibile deja pe modele rivale.

Iată principalele caracteristici tehnice ale lui iPad 2:

 • display touchscreen cu diagonală de 9.7” şi rezoluţie 1024 x 768 pixeli
 • procesor A5 dual core cu frecvenţa de 1 GHz
 • capacitate de stocare: 16 GB, 32 GB sau 64 GB, nu există slot microSD
 • conectivitate: 3G, WiFi 802.11a/b/g/n, bluetooth
 • cameră foto cu înregistrare video în format HD 720p şi cameră foto frontală
 • autonomie 10 ore sau 9 ore dacă se utilizează conexiunea 3G
 • dimensiuni: 241 x 186 x 8.8 mm; masă: 603 grame

Construcţie şi design

Apple iPad 2: Mai mic, mai puternic

Apple iPad 2: Mai mic, mai puternic

Apple ne-a obişnuit să nu modifice radical designul produselor sale odată cu apariţia unor noi versiuni, iar iPad 2 nu face nici el excepţie. În mare măsură, diferenţele faţă de prima versiune de iPad sunt dificil de sesizat, însă există un amănunt care iese în evidenţă: grosimea tabletei a scăzut de la 13.4 la numai 8.8 mm, fiind acum mai subţire inclusiv decât iPhone 4.

Dotări tehnice

Zvonurile dinaintea lansării indicau o posibilă dublare a rezoluţiei display-ului, însă iPad 2 vine cu un ecran similar cu cel al predecesorului său: diagonală de 9.7” şi rezoluţie de 1024×768 pixeli, suficient de mare în acest moment pentru a satisface şi utilizatorii mai pretenţioşi.

Grosimea tabletei este de numai 8.8 mm

În schimb, procesorul A4 a fost înlocuit cu noul A5 care, potrivit Apple, este de două ori mai performant, în timp ce unitatea grafică este de până la nouă ori mai rapidă, ceea ce este însă greu de crezut şi, mai ales, dificil de probat în realitate.

Conectivitatea este prezentă prin modulul Wi-Fi 802.11a/b/g/n şi 3G, însă cei care nu au nevoie de ultima tehnologie pot opta pentru versiunea care nu o include.

Conform tuturor aşteptărilor, iPad 2 include două camere foto. Cea de pe spate poate înregistra clipuri video în format HD 720p, în timp ce cea frontală asigura sesiuni de video-chat cu alţi utilizatori. Cu această ocazie, Apple a lansat aplicaţia FaceTime (disponibilă până în prezent doar pe iPhone 4) şi pentru iPad 2, legătura video fiind posibilă inclusiv între un utilizator iPad 2 şi unul iPhone 4.

Pentru prima oara, iPad este disponibil in doua nuante: alb si negru

Capacitatea de stocare a rămas dispionibila în trei variante: 16 GB, 32 GB şi 64 GB, însă Apple refuză în continuare să doteze tableta cu un slot pentru carduri microSD. De asemenea, nu există porturi USB sau microUSB, în timp ce suportul pentru Flash lipseşte în continuare cu desăvârşire. În schimb, autonomia a rămas de 10 ore, în ciuda uşoarelor îmbunătăţiri ale dotărilor tehnice.

În plus, Apple a lansat şi un nou accesorie pentru iPad: SmartCover. Aşa cum sugerează şi numele, este vorba despre o husă de protecţie care se ataşează magnetic pe tabletă şi care are rolul de a curăţa display-ul de impurităţi. Preţul acestea este de 39 de dolari pentru varianta din poliuretan şi 69 de dolari pentru cea din piele.

iOS 4.3 – O nouă versiune pentru sistemul de operare

iPad 2 va rula iOS 4.3, versiune care aduce câteva îmbunătăţiri major. cea mai interesantă este îmbunătăţirea motorului Javascript al browserului Safari, însă nici includerea aplicaţiilor PhoneBooth (editor foto) sau iMovie (editor video) nu va trece neobservată.

Disponibilitate şi preţ

iPad 2 este disponibil în SUA din 11 martie, în timp ce în magazinele din Europa va putea fi cumpărat din 25 martie. Preţul variază în funcţie de disponibilitatea tehnologiei 3G şi a capacităţii de stocare şi este cuprins între 500 de dolari pentru varianta de 16 GB  fără 3G şi 830 de dolari pentru varianta de 64 GB cu 3G. În Europa ne putem aştepta însă la preţuri mai mari, aşa cum a fost cazul şi pentru iPad.

1 comentariu

 1. Sorin

  20 martie 2011 la 23:23

  În Europa ne putem aştepta însă la preţuri mai mari… dar in Romania preturile vor fi si mai mari, pentru ca daca m-as lua dupa regula preturilor practicate, Romania nici macar nu face parte din Europa. C’asai la noi…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri