iPad Pro – tabletă de 12.9” cu stylus şi tastatură ataşabilă
iPad Pro este o tabletă cu diagonala de 12.9” care beneficiază opţional de stylus şi tastatură ataşabilă prin care Apple împrumută opţiuni disponibile la Microsoft Surface şi intră în concurenţă directă cu Samsung Galaxy Tab Pro.
Pe măsură ce smartphone-urile au primit ecrane din ce în ce mai mari şi s-au transformat în phablet-uri de 6”, popularitatea tabletelor de 7” a scăzut semnificativ. Producătorii încearcă însă să genereze o nouă nişă care să revitalizeze vânzările în declin ale tabletelor, iar strategia adoptată este, oarecum previzibil, cea de a creşte diagonala ecranului.
Astfel a apărut iPad Pro, o tabletă lansată de Apple care beneficiază de un pachet interesant de elemente: diagonală de 12.9”, stylus şi tastatură ataşabilă, opţiuni prin care poate înlocui utilizarea unui laptop de mici dimensiuni în anumite situaţii, în funcţie de sarcinile pe care trebuie să le rezolvi.
Specificaţii tehnice iPad Pro
- ecran de 12.9” cu rezoluţie 2732×2048 pixeli
- chipset Apple A9X
- 32 GB sau 128 GB memorie internă
- conectivitate Wi-Fi, 3G şi 4G
- sistem de operare iOS 9
- stylus şi tastatura ataşabile opţional
- greutate 712 grame
- grosime 6.9 mm
Funcţii importante
Deloc surprinzător, iPad Pro păstrează filosofia de design a celorlalte tablete din portofoliu şi include tehnologia Touch ID în cadrul butonului de pornire, însă ramele din jurul ecranului sunt destul de generoase.
Pe partea din spate au fost implementate nu mai puţin de patru difuzoare care ajustează automat sunetul în funcţie de modul în care înclini tableta. Produsul are o grosime de numai 6.9 mm şi cântăreşte 712 grame, o greutate acceptabilă având în vedere diagonală ecranului.
Fără nicio îndoială, cel mai bun cuvânt care caracterizează noul iPad Pro este “mare”. Cu un display de tip Retina cu diagonala de 12.9”, iPad Pro este cea mai mare tabletă produsă de Apple şi cel mai mare dispozitiv care utilizează sistemul de operare iOS. Ecranul are o rezoluţie de 2732×2048 pixeli, una direct proporţională cu cele întâlnite la celelalte tablete Apple pentru o compatibilitate cât mai bună a aplicaţiilor. De asemenea, display-ul beneficiază de o rată de împrospătare variabilă, ceea ce în teorie ar trebui să îmbunătăţească autonomia acumulatorului.
Pentru platformă hardware, Apple a optat pentru un chipset Apple A9X despre care producătorul afirmă că aduce o îmbunătăţire semnificativă a performanţelor. Din păcate, în spiritul său tradiţional, Apple nu a menţionat informaţii despre tipul de procesr inclus sau cantitatea de memorie RAM a tabletei.
iPad Pro va fi disponibil în variante cu 32 GB şi 128 GB pentru stocarea datelor, astfel că devine prima tabletă Apple care renunţă la capacitatea de 16 GB. În plus, va exista o versiune cu Wi-Fi şi o altă versiune cu conectivitate 3G şi 4G, pentru cei care au nevoie de internet inclusiv în deplasări.
Din punct de vedere software, iPad Pro utilizează sistemul de operare iOS 9 şi include câteva aplicaţii special concepute pentru această diagonală a ecranului. Printre ele merită amintite pachetul Office de la Microsoft, care permite inclusiv afişarea aplicaţiilor Word şi Excel una lângă alta pe ecran, sau 3D 4Medical, o aplicaţie de anatomie pentru corpul uman cu clipuri interactive destinată, cel mai probabil, elevilor şi studenţilor.
Apple nu a anunţat încă capacitatea acumulatorului, însă promite o autonomie de 10 ore, similară cu cea a celorlalte tablete din portofoliu şi suficient de mare pentru utilizarea pe parcursul unei zile întregi.
iPad Pro poate fi utilizată împreună cu două accesorii care îmbunătăţesc productivitatea. Primul dintre ele este un stylus botezat Apple Pencil prin prisma faptului că seamănă foarte bine cu un creion şi reprezintă practic alternativa Apple la stylus-ul tradiţional oferit de Samsung în gama de telefoane şi tablete Note. Acesta poate fi utilizat pe ecran simultan cu degetul, iar utilitatea sa apare în cadrul unor aplicaţii de notiţe precum Notes, în care poţi desena chiar şi diagrame, Office sau cele de editare foto care necesită atingeri fine ale ecranului.
Al doilea accesoriu este o tastatură externă botezată Smart Keyboard care se poate ataşa la iPad Pro prin intermediul unui conector magnetic. Împreună cu o husă specială, tastatura seamănă izbitor cu cea disponibilă pe tableta Surface a rivalilor de la Microsoft şi permite o experienţă lucru asemănătoare cu cea de pe un laptop de mici dimensiuni.
iPad Pro vs. iPad Air 2 vs. Samsung Galaxy Tab Pro
În ciuda unei diagonale destul de mari, iPad Pro nu este cu mult mai mare sau mai greu decât iPad Air 2. De exemplu, grosimea lui ipad Air 2 este de 6.1 mm, cu numai 0.8 mm mai mică decât a unui iPad Pro, în timp ce greutatea este de 437 de grame. Ecranul lui Air 2 beneficiază însă de aceeaşi densitate a pixelilor ca şi iPad Pro (264 pixeli per inch), iar platforma hardware rămâne una puternică.
Principalii rivali ai lui iPad Pro sunt două tablete Samsung: Galaxy Note Pro şi Galaxy Tab Pro, ambele lansate pe piaţă în aprilie 2014. Acestea au ecrane un pic mai mici (12.2”) şi rezoluţie 2560×1600 pixeli, dar densitiatea pixelilor este aproape la fel de bună (247 ppi).
Hardware-ul este mai greu de comparat prin prisma utilizării unor sisteme de operare optimizate diferit, însă merită precizat că Galaxy Pro foloseşte un chipset Qualcomm Snapdragon 800 şi o cantitate minimă de memorie internă de 32 GB. Şi în acest caz întâlnim versiuni Wi-Fi şi 4G, iar acumulatorul are 9500 mAh. Aşa cum sugerează şi numele, principala diferenţă între cele două tablete Samsung de mari dimensiuni este că Note Pro beneficiază de stylus.
Preţ iPad Pro şi disponibilitate
iPad Pro va fi disponibil doar în trei variante, iar Apple a anunţat pentru moment doar preţurile valabile în SUA. Totuşi, pe baza acestora, putem estima preţurile pentru România:
- iPad Pro 32 GB Wi-Fi – 800 de dolari – între 3500 – 3700 lei
- iPad Pro 128 GB Wi-Fi – 950 de dolari – între 4200 – 4400 lei
- iPad Pro 128 GB Wi-Fi + 4G – 1080 de dolari – între 4800 – 5000 lei.
De asemenea, stylus-ul şi tastatura externă trebuie achiziţionate separat la următoarele preţuri:
- Apple Pencil – 100 de dolari – între 400 – 500 lei
- Smart Keyboard – 170 de dolari – între 700 – 800 lei.
Vom reveni cu detalii despre preţurile pentru România când acestea vor deveni disponibile.
Concluzii
iPad Pro este o tabletă de mari dimensiuni cu funcţii şi accesorii interesante, însă fără îndoială se adresează unui public restrâns: portabilitatea este redusă, iar preţul este ridicat.
Prin prisma funcţionalităţilor, iPad Pro se adresează mai degrabă segmentului business, acolo unde poate fi folosită pentru utilizarea unor aplicaţii precum Office, mai ales că Apple Pencil poate îmbunătăţi experienţa de lucru în anumite situaţii. Teoretic, tableta este utilă şi în scopuri educaţionale, aşa cum demonstrează aplicaţia 3D 4Medical, însă în acest caz preturl ridicat poate reprezenta un obstacol în adoptarea acesteia.
Pentru utilizatorii obişnuiţi interesaţi de o tabletă Apple, iPad Ai2 rămâne cu siguranţă opţiunea mai practică şi mai eficientă atât din punct de vedere al portabilităţii, cât şi al costurilor.
Constantin Pop
30 august 2016 la 16:56
Bună ziua,
Am iPad 12.9" si iMac. Pe iPad , la Notes nu știu cum să folosesc stylusul Deasemeni, cum pot găsi , pe iPad și iMac pachetul MS Office. Vă mulțumesc.