Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri

GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune tablete în 2020 – iPad Pro, Surface Go, Galaxy Tab S4

Ultima modificare: 26 February 2020, Echipa Giz.ro


Apple, Samsung şi Huawei sunt câţiva dintre cei mai importanţi producători care se luptă să lanseze cele mai bune tablete pentru utilizatorii pretenţioşi, atât printr-un design atractiv, cât şi prin facilităţile software oferite pentru sistemele de operare iOS şi, respectiv, Android. Deși ar putea fi încadrată și în clasa sistemelor convertibile, produsele Surface de la Microsoft rămân totuși, în esență, tablete, și oferă alternativa Windows 10 pentru cei care au nevoie de ea.

Treptat, tabletele au devenit unele dintre cele mai apreciate gadgeturi de pe piaţă datorită avantajelor pe care le oferă, poziţionându-se ca o soluţie de mijloc între smartphone-uri şi laptopuri. Entuziasmul anilor 2012 – 2014 s-a cam risipit însă, iar unii producători precum ASUS au ales să se orienteze mai degrabă către segmentul modelelor mai accesibile și să renunțe la modelele de top. Această tendință e devenit vizibilă începând cu 2016, iar numărul producătorilor de tablete de vârf a devenit treptat din ce în ce mai redus.

Dacă la început Apple domina autoritar acest segment prin iPad, principalii rivali de pe această piaţă, printre care se numără Huawei şi Samsung, au început să ofere produse care rivalizează cu iPad în privinţa calităţii şi a specificaţiilor hardware. Astfel, indiferent că apreciezi sistemul de operare iOS, Android sau Windows 10, în prezent există numeroase tablete puternice pe piaţă pe care le poţi cumpăra, iar unele dintre ele vin şi cu un preţ foarte bun asociat.

Odată cu pierderea interesului pentru tablete mari, opțiunile disponibile sunt din ce în ce mai puține, iar Apple se bucură de un reviriment vizibil grație puternicelor și dotatelor tablete iPad Pro. Acest lucru este valabil atât în segmentul format din tablete de 10” sau mai mari, unde Apple începe să simtă atacul rivalilor, cât şi a celui pentru tablete de 7-8”, acolo unde Apple a intrat ceva mai târziu pe piaţă cu modelele iPad Mini.

Iată cele mai bune tablete de 10” şi 7” disponibile în prezent în România

Cele mai bune tablete de 10” sau mai mari

Tabletele bune cu diagonală de 10” costă peste 2.000 lei, însă îţi oferă de regulă ecrane Full HD şi platforme hardware puternice. Aici găseşti cele mai populare tablete de 10″ de pe piaţa din România, însă noi îţi recomandăm mai jos acele produse care ne-au atras atenţia prin design şi performante.

Apple iPad Pro 2018 – 5900 lei

Liderul incontestabil al pieței tabletelor de vârf, gama iPad Pro a cunoscut o actualizare majoră în acest an. Cele două modele, unul mai mare cu deja cunoscuta diagonală de 12,9″ și altul cu o diagonală de 11″, beneficiază acum de un design cu totul nou care este inspirat în mod vădit de gama iPhone X.

Carcasa elegantă cu ramă îngustă și greutate redusă ascunde soluția hardware Apple A12X Bionic, cea mai puternică disponibilă pe un tabletă în acest moment, 4 sau 6 GB de memorie și capacitate de stocare internă care poate ajunge la 1 TB. Ecranul IPS este la fel de impresionant ca la generația anterioară, acesta având rezoluție mare, rată de împrospătare de 120 Hz, culori atent calibrate și suport pentru stiloul digital Apple Pen.

La aceste dotări se adaugă autentificarea FaceID, conector USB 3.1 Type-C (care înlocuiește vechiul Lightning), sistem audio cu patru difuzoare, tastatura magnetică opțională și capacitatea de a încărca alte echipamente USB. Din păcate, toate aceste dotări au un preț pe măsură, noua generație iPad Pro fiind totodată și cea mai scumpă lansată vreodată și ajung, în cazul configurației de top de 12,9″, la nu mai puțin de 10.000 de lei.

apple-ipad-pro-2018

Samsung Galaxy Tab S4 10.5 – 3000 lei

Samsung nu mai pare tot atât de convinsă ca odinioară că piața tabletelor are un viitor, compania lansând o actualizare a gamei sale de vârf cu întârziere și într-o unică versiune cu diagonală de 10,5″. Dacă nu doriți însă să pășiți în lumea Apple, Galaxy Tab S4 este probabil cea mai bună alegere Android pe care o puteți face în acest moment.

Producătorul a renunțat la ecranele cu raport de aspect 4:3, Galaxy Tab S4 revenit la ecranul 16:10. Acesta folosește un panou AMOLED excelent și are o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, la care se adaugă compatibilitatea cu stiloul digital S-Pen. Carcasa simplă și elegantă fabricată din metal și sticlă ascunde un procesor Qualcomm Snapdragon 835, 4 GB RAM, stocare de 64 sau 256 GB și o baterie cu o capacitate de 7300 mAh.

Printre dotări se mai regăsesc două camere foto cu senzori de 13 și 8 MP, un sistem audio AKG/Harman cu patru difuzoare, autentificare mai sigură cu ajutorul unui scanner pentru iris și conectivitate USB 3.1.

samsung-galaxy-tab-s4

Apple iPad 9.7 2018 – 1600 lei

Dacă mai marele iPad Pro își propune să devină un înlocuitor pentru laptop, clasicul iPad cu diagonală de 9.7″ merge în direcția opusă și a devenit mai accesibil. O parte din această reducere de preț este posibilă prin utilizarea unui procesor de telefon mobil, deci nu a unei versiuni cu sufix X precum în cazul vechilor tablete Apple, și prin utilizarea unui ecran mai ieftin care nu este complet laminat.

Folosind clasicul design cunoscut de la iPad Air, noua versiune a tabletei iPad 9.7 oferă un procesor Apple A10 Fusion, cunoscut de la telefoanele iPhone 7, 2 GB de memorie de sistem și 32 sau 128 GB de memorie internă pentru stocare. Ecranul IPS are cunoscuta rezoluție de 2048 x 1536 pixeli și folosesc un panou de bună calitate, însă nu poate rivaliza sub nici o formă cu ceea ce oferă gama iPad Pro. Cei care sunt pasionați de desen sau adnotare vor aprecia însă apariția compatibilității cu stiloul digital Apple Pen, iPad 9.7 2018 fiind astfel o soluție atractivă pentru mediul business sau academic.

Carcasa din aluminiu mai ascunde o baterie care oferă o autonomie de top, difuzoare stereo și camere foto de 8, respectiv 1,2 MP.

apple-ipad-97-2018

Huawei MediaPad M5 10 – 2000 lei

Un model de vârf ceva mai accesibil, MediaPad M5 10 este o opțiune atractivă pentru cei care vor o tabletă Android bună, dat care totodată să nu fie exagerat de scumpă. Modelul are și o versiune Pro puțin mai scumpă, acesta aducând însă în plus doar compatibilitatea cu un stilou digital capacitiv util pentru scris sau desen.

Tableta oferă un ecran IPS cu diagonală de 10,8″ și rezoluție de 2560 x 1600 pixeli, fiind astfel optimă pentru vizualizarea conținutului media. Inima sistemului este procesorul HiSilicon Kirin 960, un procesor ceva mai vechi pe care-l știm de la telefoanele Mate 9 sau P10, dar care este suficient de puternic pentru cerințele actuale. Tableta completează oferta cu 4 GB de memorie de sistem, stocare internă extensibilă de 32, 64 sau 128 GB și o baterie de 7500 mAh.

Ecranul mare și procesorul bun sunt completate de un sistem audio cu patru difuzoare, MediaPad M5 10 fiind astfel o soluție interesantă pentru amatorii de filme. Dotările mai includ conectivitate 4G, camere foto de 13 și 8 MP și un senzor pentru amprente care simplifică autentificarea.

huawei-mediapad-m5-10

Microsoft Surface Go – 2200 lei

Dacă celebrele Microsoft Surface Pro sunt practic laptopuri ultra-portabile camuflate în carcasa unei tablete, noul Surface Go reprezintă o întoarcere la vechiul Surface cu Windows RT din primele generații..

Dacă ecosistemul Windows este preferat sau obligatoriu din diverse motive, Surface Go este o alegere interesantă deoarece oferă o platformă hardware atractivă la un preț destul de mic. Ecranul IPS de 10″ are o rezoluție de 1800 x 1200 pixeli și deja cunoscutul raport de aspect 3:2, fiind astfel optimă pentru lucru sau citit. Platforma hardware este bazată pe un procesor dual-core Intel Pentium 4415Y care este completat de 4 sau 8 GB de RAM, 64, 128 sau 256 GB de stocare internă și conectivitate LTE opțională.

Tableta este motorizată în mod implicit de sistemul de operare Windows 10 Home care merge în modul S, însă utilizatorii pot opta pentru Windows 10 Pro pentru a beneficia de un mediu software complet. Tot opțional, utilizatorii pot alege un stilou digital și o tastatură, pentru a transforma Surface Go într-un laptop compact.

microsoft-surface-goCele mai bune tablete de 7-8”

Tabletele bune de 7” sunt dedicate celor care au nevoie de o portabilitate sporită sau care au un buget mai mic. Din păcate, acest segment a fost sabotat serios de către telefoanele cu ecran mare, iar numărul produselor atractive a devenit din ce în ce mai mic. Aici găseşti cele mai populare tablete de 7-8″ de pe piața din România, însă noi îți recomandăm mai jos acele produse care ne-au atras atenția prin design și performanțe.

Xiaomi Mi Pad 3 – 1400 lei

O tabletă oferită de cunoscutul producător chinez Xiaomi, Mi Pad 3 este o alegere interesantă pentru cei care vor o tabletă compactă dar totodată puternică. Chiar dacă aceasta este lansată în 2017, tableta a ajuns mai târziu în Europa și rămâne suficient de interesantă pentru a merită să fie luată în considerare.

Cu un design care amintește de iPad Mini, Mi Pad 3 oferă și un ecran IPS cu diagonală de 7,9 inchi și rezoluție de 2048 x 1536 pixeli, ceea ce face similitudinile și mai pregnante. Platforma hardware este motorizată de un cip MediaTek MT8176, o soluție cu șase nuclee bazată pe ARM Cortex-A72 și Cortex-A53 și mai include 4 GB de memorie RAM, 64 GB de memorie internă ne-extensibilă și o baterie cu o capacitate de 6600 mAh.

Din păcate, Xiaomi nu oferă decât versiuni cu conectivitate wireless, cei care vor să o folosească și dincolo de pragul casei fiind nevoiți să opteze pentru altceva.

xiaomi-mi-pad-3

Huawei MediaPad M5 8 – 1800 lei

Versiunea mai compactă a modelului de cu ecran de 10,8″ menționat mai sus, modelul cu ecran de 8,4″ diferă în prea puține privințe. Acesta oferă un ecran cu rezoluție similară și o platformă hardware identică, fiind astfel la fel de interesant, dar mai atractiv pentru cei care călătoresc des. Cu o grosime de 7,3 milimetri și o greutate de 300 de grame, aceasta este ușor de strecurat în bagaje și este un partener util pentru amatorii de lectură sau navigație, doar redarea media fiind poate mai puțin plăcută din cauza diagonalei mai mici.

Singurele diferențe notabile ar fi bateria cu o capacitate mai mică, evidentă în cazul unui model mai compact, și utilizarea unui sistem audio cu două difuzoare în locul celui cu patru difuzoare. Din păcate, se pare că acest model nu este adus oficial de către Huawei deoarece apare și dispare sporadic din oferte, în timp ce versiunea de 10,8″ este o prezență constantă, ceea ce face ca achiziția să nu fie tot atât de ușoară.

huawei_mediapad-m5-8

 

Concluzii

Pe piaţă există câteva tablete excelente de 10” şi 8”, care sunt capabile să gestioneze practic orice tip de conţinut multimedia datorită platformelor hardware puternice. În plus, acestea au de regulă şi ecrane de calitate cu rezoluţie cel puţin Full HD pentru a oferi o experienţă cât mai plăcută de navigare pe internet şi vizionare a filmelor. Ele impresionează şi prin alte detalii, precum calitatea construcţiei sau autonomia bateriei, însă dacă vrei cele mai bune tablete, pregăteşte-te să plăteşti pentru ele.

Față de anii anteriori, oferta este poate ceva mai redusă deoarece interesul publicului s-a mai diminuat, însă există însă suficiente modele puternice care acoperă o gamă largă de prețuri pentru a satisface mai bine nevoie și posibilitățile.

În caz că vrei să-ţi îndrepţi atenţia şi spre unele modele cu preţuri mai accesibile, aici poţi citi un top al celor mai bune tablete ieftine, iar aici găsești o listă de tablete româneşti cu un excelent raport preţ/performanţe în acest moment.

30 comentarii

 1. Laptop

  17 December 2013 la 23:01

  Chiar daca are un pret destul de mare iPad Air e cu mult peste toate tabletele prezentate. Nu neaparat la specificatii… insa daca tii in mana un iPad Air si in celalata mana o tableta galaxy note va zic eu ca o sa optati catre ipad… Are un design apare, finut simplut, te “indragostesti” instant.

  • fronea daniela

   19 November 2014 la 17:23

   Da, sigur. s-o crezi tu. iPad este mult mai presus decat toate tabletele prezentate aici, pe site-ul acesta. tu compari iPad mini cu iPad?
   Uite-te la prima propozitie din comentariul lui Madalin. iPad-ul mare e mai bun. Am avut multe tablete. Toate s-au spart, dar iPad-ul a rezistat.

   • mihai suciu

    26 April 2016 la 13:31

    e cel mai dragut comment intalnit in viata mea : " toate s au spart, dar x a rezistat"
    va dati seama cu ce creatura avem de a face, daca la "spart" se raporteaza ? :))
    jesus

  • cosmin

   14 August 2015 la 23:25

   Cred ca nu ai avut ocazia sa ti in mana o tableta galaxy tab pro…..design peste ipad

  • Georgescu Mihai

   26 October 2015 la 21:53

   Sa stii ca eu am o tableta foarte veche.e din 2008. Merge FARA PROBLEME.Nu se blocheaza,merg toate jocurile pe ea (si GTA 5,daca ma crezi).Nu as investi in alta tableta mai scumpa.M-am convins de calitatea tabletelor
   E-Boda!Te sfatuiesc sa incerci….are un spatu de stocare imens! Uite ,iti zic : eu am 23 jocuri de anu asta pe tableta si nu are lag (lag=se blocheaza uneori).Au ecrane foarte bune! Le-am scapat pe trotuar cu ecranul in jos,nici macar o zgarietura! Am scapat-o din greseala pe scari si nu a patit nimic! Si totusi,ganditi-va ,are 8 ani! :)

 2. Madalin

  18 December 2013 la 15:23

  Din punctul meu de vedere iPad-urile iti ofera o senzatie unica atunci cand le folosesti.
  In momentul de fata singura tableta care m-a convins si utilizeaza Android este Asus Transformer Pad Infinity.
  P.S. Imi place si ASUS PadFone.

  • dan cernatinschi

   19 August 2014 la 22:24

   google nexus 10 e cea mai buna tableta

   • fronea daniela

    19 November 2014 la 17:16

    dan, nu cred ca google nexus 10 e cea mai buna tableta. dintre google nexus si ipad, ipad e cea mai buna

 3. fronea daniela

  19 November 2014 la 17:11

  hei, samsun galaxy tab 2 e dupa ipad!

 4. fronea daniela

  19 November 2014 la 17:14

  Dupa mine, tableta Allwiev e ultima

  • fronea daniela

   19 November 2014 la 17:28

   pt. comentariul de la ora 17 si 14 de pe 19 noiembrie 2014, astept sa imi zica cine crede ca e adevarat

 5. cosmin

  3 December 2014 la 21:33

  mi se pare mie sau samsung galaxy tab S ar trebuie sa fie mai buna ca iPad Air?.. are specificatii mult mai bune

  • Daniel Popescu

   3 December 2014 la 22:14

   Are specificatii tehnice mai bune, dar nu inseamna neaparat ca se misca mai bine decat iPad Air. Tableta Apple are avantajul unui sistem de operare iOS mult mai bine optimizat decat Androidul de pe tabletele Samsung, astfel ca nu are nevoie neaparat de cele mai puternice platforme hardware.

 6. Adina

  5 December 2014 la 15:56

  Imi place foarte mult si google nexus insa ipad ul e suprem la autonomia bateriei…si asta e un plus enorm!

 7. Andy

  7 December 2014 la 15:57

  Tabletele de la Apple nu mi se par cine stie ce eu as merge pe lenovo

 8. nicu01

  25 January 2015 la 10:03

  Daca aveti informatii suplimentare despre noua tableta de la Nokia (N1)
  as dori o parere personala.
  Multumesc anticipat pentru raspuns.

  • Daniel Popescu

   25 January 2015 la 15:43

   Tableta Nokia N1 nu se comercializeaza inca in Europa. Va ajunge pe continent abia in luna februarie, speram ca Romania sa fie si ea inclusa pe lista. Tableta are specificatii decente, dar depinde daca si pretul va fi unul adecvat.

 9. nicu01

  25 January 2015 la 19:09

  Se vorbeste de un pret de aproximativ 250$ in China.
  Am un prieten care lucrează in Beijing, vine in Aprilie in țară
  și aș vrea să-i trimit bani pentru a-mi cumpăra una.
  Sunt nehotărat acum ce să aleg: Xiaomi sau Nokia ?
  Ce ați alege in locul meu dacă ați avea această ocazie?
  Sper să nu fie probleme la vamă.

  • Daniel Popescu

   26 January 2015 la 10:00

   La pretul asta inseamna circa 1.000 lei. Nu stiu daca merita efortul, pe piata din Romania gasesti numeroase tablete cu specificatii asemanatoare cu preturi de pana in 1.000 lei, vezi gama Asus Memo Pad.
   In plus, tableta Nokia este construita de fapt de Foxconn si branduita cu numele Nokia.
   Despre Xiaomi nu stiu ce sa-ti spun, nu cunosc prea bine ofertele lor de telefoane si tablete.

  • Licaret Mara

   5 February 2015 la 17:11

   Xiaomi☺☺

 10. nicu01

  27 January 2015 la 19:00

  Poate nu stiu eu unde sa caut. Dati-mi va rog cateva exemple(fara sa facem reclama)
  de tablete cu specificatii asemanatoare,la un pret apropiat.
  Numai daca m-am uitat la un RAM de 2GB si toate sar de 1400lei, fara sa mai vorbesc de procesor si rezolutie.
  Multumesc pentru raspunsuri.

  • Daniel Popescu

   28 January 2015 la 09:45

   In acest articol gasesti raspunsurile la aceste intrebari.

 11. marian

  5 April 2015 la 18:22

  Am avut nexus 7 2013,,si am renuntat la ea pt tab s wifi de 8.4 inch,,imi pare rau pt cei 1000 de lei dati in plus,,nu merita,,autonomia lui nexus era cel putin dublu,mai ales in gaming,,rezolutia retinara a lui tab s,nu ma incanta cu minik.eu as opta pt xiaomi mipad sau nexus 9,.

 12. cosmin

  14 August 2015 la 23:23

  Daca nu a ti folosit o tableta SAMSUNG GALAXY PRO nu mai comentati aiure….dizai super…ecran excelent….specificatii mult peste iPad air…
  GALAXY TAB PRO SUPER TABLETA

 13. CLAUDIU

  13 November 2015 la 17:02

  da cele mai bune tablete prezentate aici este samsung si sony experia z2.eu am avut o tavbleta allview Viva i7 era perfecta pentru gaming,filme,net,etc.foarte buna la pretul de 300 de lei.

 14. AdrianO

  19 January 2016 la 00:00

  Sunt mai multe de la Asus care puteau intra in Top :)

 15. Ovidiu

  10 November 2016 la 20:47

  Cum se face ca la un clasament al celor mai bune tablete din 2016 apar comentarii din decembrie 2013 incoace. Hmmmm…..nu prea inteleg asta.

  • Daniel Popescu

   11 November 2016 la 13:56

   Pentru ca articolul este actualizat cu regularitate.

 16. Dan

  2 December 2016 la 18:04

  Tab s2 ve sau ipad mini 4?

 17. tutulica

  28 December 2016 la 22:49

  Niste prostii de tablete,casual adica,nu merita nici un sfert din pret,parerea mea.Cele bune pro gaming sau graphix costa mii de euro si au inceput sa apara.va imaginati ce performante pot avea tabletele de mai sus cand au full hd sau mai mult si numai 100_200 de gflops.De exemplu play station 4 are "numai" vreo 4000 gflops adica de f. multe ori peste petardele de mai sus.Da pentru lumea cu creieru spalat,s bune sa joace candytrash si alte balarii de 2 bani.

Lasa un comentariu

Your email address will not be published. Required fields are marked *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.