GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

iPad Air 2 şi iPad mini 3 – mici îmbunătăţiri pentru tabletele Apple

Autor: Echipa Giz.ro

Apple a prezentat iPad Air 2 şi iPad mini 3, care aduc îmbunătăţiri mai degrabă minore comparativ cu generaţiile precedente pentru cele două tipuri de tablete din portofoliu.

Aşa cum era de aşteptat, iPad Air 2 păstrează o bună parte dintre caracteristicile introduse anul trecut pe iPad Air, în special în ceea ce priveşte filosofia de design.

La rândul ei, noua tabletă iPad mini 3 păstrează diagonala de 7.9” şi preia cele mai multe elemente ale predecesoarei iPad mini cu Retina Display, cunoscută mai degrabă de utilizatori drept iPad mini 2.

Cele două tablete vor rula sistemul de operare iOS 8.1, care include unele noutăţi importante comparativ cu iOS 8, cum ar fi Apple Pay, posibilitatea de a verifica permisiunile cerute de aplicaţii sau revenirea funcţiei Camera Roll. În plus, există câteva noutăţi minore, dar interesante, prin care iPad Air 2 şi iPad mini 3 se vor evidenţiază în faţa predecesorilor.

iPad Air 2 si iPad mini 3 sunt noile tablete Apple

iPad Air 2 si iPad mini 3 sunt noile tablete Apple

Specificaţii tehnice iPad Air 2

  • ecran IPS de 9.7” cu rezoluţie 2048×1536 pixeli
  • chipset Apple A8X
  • 2 GB RAM
  • 16/64/128 GB memorie internă
  • conectivitate Wi-Fi, opţional 3G şi 4G
  • sistem de operare iOS 8.1
  • acumulator Li-Po de 8600 mAh
  • greutate 437 grame

Funcţii importante

iPad Air a marcat o schimbare importantă de design pentru tableta de referinţă a celor de la iPad, prin introducerea unor margini puternic rotunjite. Air 2 păstrează acest concept şi nu aduce schimbări majore la acest capitol, însă tableta a devenit acum mai subţire şi are o grosime de numai 6.1 mm. De fapt, la această grosime, iPad Air 2 este cea mai subţire tabletă din lume.

iPad Air 2 este cea mai subtire tableta din lume

iPad Air 2 este cea mai subtire tableta din lume

Singura noutate majoră la design este implementarea senzorului Touch ID pentru recunoaşterea amprentei, însă această funcţie are o utilitate mai scăzută decât în cazul iPhone-urilor, chiar dacă poate fi utilizată şi pentru Apple Pay.

La rândul său, ecranul IPS nu a suferit modificări majore, lucru de aşteptat prin prisma rezoluţie suficient de mari de care beneficia şi Air. La cei 9.7” ai săi, display-ul cu rezoluţie 1536×768 pixeli are o densitate de 324 pixeli per inch, suficient de bună pentru orice activitate. În schimb, ecranul este mai puţin reflectiv decât cele disponibile pe versiunile anterioare.

De regulă, Apple este destul de secretoasă în privinţa platformei hardware, iar iPad Air 2 nu face excepţie de la această regulă. Noua tabletă include noul chipset Apple A8X, o versiune îmbunătăţită a chipului pe 64 de biţi A8, disponibil pe iPhone 6 şi iPhone 6 Plus, dar alte detalii nu se cunosc momentan.

Ştim însă că Apple oferă şi un spor de memorie de la 1 GB RAM la 2 GB RAM, precum şi mai mult spaţiu de stocare: versiunea de 16 GB a fost păstrată, dar cea de-a 32 GB a fost eliminată, făcând astfel loc unei versiuni de 128 GB. Mutarea este una aşteptată, întrucât această strategie a fost adoptată şi pentru iPhone 6 şi iPhone 6 Plus. Prin urmare, platforma hardware ar trebui să aducă un uşor spor de performanţă în aplicaţii şi jocuri, însă acest lucru rămâne de verificat în practică.

Camera foto este o funcţie mai puţin utilă pentru tablete, însă chiar şi în acest context Apple a decis să aducă îmbunătăţiri, astfel că în locul senzorului de 5 MP avem unul iSight de 8 MP, la fel ca iPhone 6 / 6 Plus. Aceasta poate realiza time-lapsuri şi clipuri în slow-motion şi beneficiază de burst mode.

Ca de obicei, tableta va fi disponibilă atât în versiuni Wi-Fi, cât şi cu modul 3G/4G integrat, iar autonomia va rămâne în jurul a 10 ore.

iPad Air 2 aduce cateva imbunatatiri comparativ cu iPad Air

iPad Air 2 aduce cateva imbunatatiri comparativ cu iPad Air

Specificaţii tehnice iPad mini 3:

  • ecran IPS de 7.9” cu rezoluţie 2048×1536 pixeli
  • chipset Apple A8X
  • 2 GB RAM
  • 16/32/64 GB memorie internă
  • conectivitate Wi-Fi, opţional 3G şi 4G
  • sistem de operare iOS 8
  • acumulator Li-Po de 6470 mAh
  • greutate 331 grame

Funcţii importante

iPad mini 3 nu aduce schimbări majore din punct de vedere al designului. Spre deosebire de iPad mini 2, principala noutate este tot senzorul Touch ID, care îţi va permite să blochezi tableta prin amprentă şi să foloseşti Apple Pay.

Ecranul IPS păstrează de asemenea rezoluţia 2048×1536 pixeli, lucru de aşteptat pentru o compatibilitate cât mai bună cu restul rezoluţiilor ale lui iPhone şi iPad Air, dar şi diagonala de 7.9” şi formatul 4:3.

La nivel hardware, iPad mini 3 împrumută chipsetul Apple A8X de pe iPad Air 2, dar şi cei 2 GB RAM. În privinţa memoriei internă a fost utilizată aceeaşi strategie, cu versiuni de 16 GB, 64 GB şi 128 GB.

Diferenţele între versiuni nu vor fi numai în privinţa capacităţii de stocare, ci şi în funcţie de conectivitate. Varianta de bază are conexiune Wi-Fi, însă că de obicei vor exista şi variante 3G/4G pentru cei care au nevoie de internet şi când sunt plecaţi de acasă.

Camera foto a rămas însă neschimbată cu senzorul de 5 MP şi cel frontal de 1.2 MP, util pentru sesiuni de chat şi selfie-uri.  Neschimbat a rămas şi acumulatorul Li-Po cu o capacitate de 6470 mAh, care va asigura o autonomie de circa 10 ore în regim obişnuit de lucru.

iPad mini 3 este aproape la fel ca iPad mini 2, dar cu un procesor mai puternic

iPad mini 3 este aproape la fel ca iPad mini 2, dar cu un procesor mai puternic

Le cumpărăm sau nu?

Spre deosebire de anul trecut, noile tablete Apple nu aduc schimbări majore în privinţa designului său a specificaţiilor hardware.

iPad Air 2 a adoptat senzorul de amprentă Touch ID, a primit mai multă memorie internă şi beneficiază de o cameră foto mai bună, însă aceste noutăţi nu reprezintă motive suficiente pentru un upgrade.

Acelaşi lucru se poate spune şi în cazul lui iPad mini 3, mai ales ca acesta este şi mai sărac în noutăţi, cu excepţia senzorului Touch ID şi a procesorului ceva mai puternic.

În schimb, dacă ai o tabletă iPad dintr-o generaţie mai veche sau vrei să faci pasul spre universul Apple, iPad Air 2 şi iPad mini 3 sunt printre cele mai bune opţiuni pe care le ai în prezent.

iPad mini 3, solutia mai ieftina pentru cei care vor o tableta Apple

iPad mini 3, solutia mai ieftina pentru cei care vor o tableta Apple

Preţ iPad Air 2 şi iPad mini 3 şi disponibilitate

Deloc surprinzător, iPad Air 2 şi iPad mini 3 au preţurile deja standard stabilite de Apple de la generaţiile anterioare, iar în Statele Unite vor putea fi comandate din 17 octombrie. Astfel, versiunea de bază a lui iPad Air 2, cu Wi-Fi şi 16 GB de memorie internă, costă 500 de dolari, echivalentul a aproximativ 2.300 lei în România. Este însă posibil ca, în special în primele luni de la lansare, preţul solicitat de magazinele online să fie mai mare, aşa cum s-a întâmplat şi cu precedentele produse Apple.

Fiecare versiune superioară din punct de vedere al memorie interne va costa cu 100 de dolari mai mult, iar versiunile 4G costă cu câte 130 de dolari mai mult decât variantele Wi-Fi cu aceeaşi cantitate de memorie. Cea mai ieftină versiune cu conexiune de date, 32 GB Wi-Fi + 4G, va costa 630 de dolari (aproximativ 2.800 lei).

Între timp, preţurile lui iPad mini 3 pleacă de la 400 de dolari pentru versiunea 16 GB Wi-Fi, ceea ce înseamnă că în România ne putem aştepta la costuri de circa 1.800 lei. Reţeta lui iPad Air 2 se păstrează şi aici: adaugă 100 de dolari pentru fiecare versiune superioară de memorie internă. Variantele cu conectivitate 3G/4G costă cu 130 de dolari mai mult decât în cazul versiunilor Wi-Fi. Cea mai ieftină versiune, 16 GB Wi-Fi + 4G, va avea un preţ de 530 de dolari (aproximativ 2.350 lei).

Concluzii

Prin lansarea noilor iPad Air 2 şi iPad mini 3, Apple a împrospătat portofoliul de tablete pentru sfârşitul acestui an.

Ambele tablete trebuie privite ca îmbunătăţiri minore pentru versiunile precedente, care vizează în special rafinarea uşoară a designului şi introducerea senzorului Touch ID, dar şi un procesor uşor îmbunătăţit şi mai multă memorie RAM, care ar trebui să se traducă prin performanţe un pic mai bune.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri