GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cele mai bune ceasuri inteligente – sfaturi, păreri și recomandări

Autor: Echipa Giz.ro

Ceasurile inteligente sunt gadgeturi care pot fi conectate la smartphone-uri pentru a obţine rapid acces la anumite informaţii importante şi care extind funcţionalitatea acestora.

După ce creşterile de vânzări pentru smartphone-uri şi tablete au început să se tempereze, marii producători de electronice au identificat o nouă serie de produse pe care să le promoveze insistent utilizatorilor: ceasurile inteligente.

Cunoscute mai degrabă drept smartwatch-uri, ceasurile inteligente există de mai mulţi ani pe piaţă, însă abia de curând au început să aibă un pachet software mai atrăgător şi să fie dezvoltate de o serie relativ largă de producători de top.

Parţial, această promovare a noii game de produse s-a realizat şi datorită creşterii gradului de utilizare pentru aplicaţiile de fitness prin care îţi poţi evalua performanţele în cadrul exerciţiilor fizice, întrucât un ceas este mai uşor de verificat decât să scoţi smartphone-ul din buzunar.

Pentru moment, ceasurile inteligente nu se ridică la nivelul de complexitate al smartphone-urilor, iar aici ne referim în special la funcţiile software. Unul dintre cele mai bune exemple în acest sens este ceasul inteligent Samsung Galaxy Gear, a cărui primă versiune software avea numeroase lacune.

Lucrurile se vor schimba însă treptat în perioada următoare, mai ales că Google a intuit potenţialul ceasurilor inteligente şi a creat Android Wear, un sistem de operare special conceput pentru astfel de dispozitive. La rândul lor, cei de la Apple lucrează de mai mult timp la un ceas inteligent iWatch care va utiliza sistemul de operare iOS.

Primekle ceasuri inteligente cu Android Wear

Primele ceasuri inteligente cu Android Wear

Android Wear – ceasuri inteligente cu Android

Smartwatch-urile care rulează Android Wear sunt practic strâns conectate la smartphone-ul din buzunar, cu rolul de a simplifica anumite aspecte ale utilizării de zi cu zi a telefonului.

Practic, un ceas inteligent cu Android îţi permite să vizualizezi pe ecran mesaje text, emailuri, diverse notificări ale aplicaţiilor sau informaţii în timp real despre vreme. De exemplu, pe smartwatch potoi citi mesajele primite în timp real pe reţeaua de socializare WhatsApp.

De cele mai multe ori vei dori să răspunzi într-un fel sau altul la astfel de mesaje, însă acest lucru este dificil de pe smartwatch din cauza ecranului mic. Soluţia din Android Wear este să foloseşti comenzi vocale activate prin sintaxa “Ok Google”, iar în acest mod poţi dicta răspunsurile. Din păcate, această funcţie este practic inutilă în România, întrucât Android Wear nu cunoaşte (încă) limba română.

Un alt avantaj este reprezentat, evident, de aplicaţiile de fitness. Pentru început, Android Wear este capabil să-ţi măsoare paşii prin intermediul unui pedometru, iar pe ecranul ceasului inteligent vei putea vedea poziţia pe hartă prin Google Maps, chiar dacă diagonala redusă a display-ului ar putea crea unele probleme. Una dintre primele aplicaţii de fitness adaptate pentru ceasuri inteligente este Runtastic, care îţi permite să vezi pe ecran distanţa parcursă, timpul şi numărul de calorii arse, dar şi să pui pauză sau să opreşti activitatea cu un singur tap.

Potenţialul pentru dezvoltarea aplicaţiilor este foarte ridicat, astfel că te poţi aştepta la aplicaţii utile, însă nu neapărat şi adaptate pentru utilizatorii din România. Întrucât cele mai multe aplicaţii se vor baza pe comenzi vocale în limba engleză pentru accesarea anumitor servicii, bazate preponderent în Statele Unite, acestea vor fi în mare parte inutile pentru români.

Ceasuri inteligente cu Android Wear sau Tizen

Pe piaţa din România au început deja să apară o serie de ceasuri inteligente cu sistem de operare Android Wear, iar pe plan internaţional au fost anunţate şi alte modele. În plus, Samsung a lansat şi smartwatch-uri cu propriul sistem de operare, numit Tizen.

Samsung Galaxy Gear Fit este un ceas inteligent cu funcţii de bază, cu un ecran dreptunghiular care îţi oferă acces rapid la apeluri şi alte tipuri de notificări, însă este dedicat în special persoanelor active care fac sport. Pe lângă clasicul accelerometru, beneficiază şi de giroscop şi senzor pentru măsurarea bătăilor inimii.

Gadgetul este rezistent la apă şi praf şi cântăreşte doar 27 de grame, iar autonomia promisă de Samsung este de 3-4 la utilizare medie şi până la 5 zile dacă îl foloseşti doar ocazional.

LG a devenit unul dintre cei mai importanţi parteneri Google, iar acest lucru a permis sud-coreenilor să crească semnificativ notorietatea brandului, mai ales prin smartphone-ul LG G2.

Prin urmare, nu este o surpriză că primul ceas inteligent disponibil cu Android Wear este LG G Watch, care beneficiază de un ecran aprins în permanenţă cu o diagonală de 1.65” şi rezoluţie 128×128 pixeli.

LG G Watch este propulsat de o platformă hardware Qualcomm Snapdragon 400 întâlnită şi la smartphone-urile de nivel mediu, la care se adaugă 512 MB RAM şi 4 GB de memorie internă. Mai ştim că G Watch cântăreşte 61 de grame, este rezistent la apă şi utilizează un acumulator Li-Ion de 400 mAh care asigură o autonomie de până la 36 de ore. Practic, autonomia va fi aproximativ aceeaşi cu cea a smartphone-ului, un element important în condiţiile în care Galaxy Gear, spre exemplu, nu rezistă decât circa 10 ore.

Samsung Galaxy Gear 2 este un smartwatch care foloseşte sistemul de operare Tizen, însă promite să aibă o funcţionalitate apropiată ca cele bazate pe Android Wear.

Acesta este dotat cu un ecran cu diagonală de 1.63” şi rezoluţie 320×320 pixeli, în timp ce platforma hardware este asigurată de un procesor dual-core de 1 GHz, 512 MB RAM şi 4 GB de memorie internă. Ceasul funcţionează pe baza unui acumulator de 300 mAh care asigură o autonomie de circa o zi, în timp ce greutatea ajunge la 68 de grame.

Pe piaţa internaţională există şi alte smartphone-uri, printre care se numără Moto 360, Sony Smartwatch 3 sau Asus ZenWatch, însă acestea nu sunt încă disponibile în magazinele din România.

Apple Watch – de la 350 de dolari

Apple a lansat un smartwatch pe care a ales să-l numească simplu Watch. Ceasul inteligent dezvoltat de Apple este pătrat şi are carcase de 38 mm sau 42 mm care vor fi disponibile în trei versiuni:

  • Watch – carcasă din aluminiu
  • Watch Sport – carcasă din oţel
  • Watch Edition – carcasă din aur de 18 carate

Ecranul lui Watch este realizat din safir, un material foarte rezistent la zgârieturi, este de tip touchscreen şi va fi aprins în permanenţă, însă se activează doar în momentul mişcării încheieturii mâinii.

Astfel, poţi interacţiona cu ceasul prin touchscreen, care poate determina gradul de apăsare pentru a face diferenţa între un simplu tap şi o apăsare prelungită şi permite şi gesturi swipe. Homescreen-ul este dominat de numeroase aplicaţii reprezentate prin cerculeţe, iar una dintre marile surprize este că poţi folosi rotiţa de pe partea dreaptă a ceasului, botezată de Apple Digital Crown, pentru a face zoom-in şi zoom-out atât pe homescreen, cât şi în cadrul aplicaţiilor (hărţi, mailuri etc).

Evident, Watch îţi permite să primeşti notificările din iPhone şi are integrat serviciile Siri şi Pay, dar poate fi folosit şi pentru fitness, întrucât preia datele de GPS din smartphone. În plus, poţi purta convorbiri cu prietenii direct prin intermediul ceasului, după ce accesezi o listă de contacte favorite.

Apple Watch va fi disponibil din luna martie 2015 şi va avea un preţ de pornire de 350 de dolari pentru versiunea de bază, astfel că în România ne putem aştepta la costuri de circa 1.500 lei.

Watch, ceasul inteligent de la Apple

Watch, ceasul inteligent de la Apple

Concluzii

Segmentul ceasurilor inteligente este abia la început şi, după apariţia primelor exemplare cu Android Wear în magazine, va mai trece ceva timp până când numărul şi calitatea aplicaţiilor va fi suficient de mare.

Succesul acestor dispozitive este în continuare incert, în primul rând din cauza preţurilor ridicate solicitate de producători pentru un dispozitiv a cărui utilitate este, cel puţin pentru moment, discutabilă, mai ales că necesita şi utilizarea unui smartphone cu cea mai nouă versiune de Android.

În plus, este important să înţelegi aspectele practice ale unui smartwatch pentru piaţa din România înainte de a achiziţiona unul pentru a-l cupla la smartphone-ul din dotare, în condiţiile în care numeroase aplicaţii dezvoltate pentru accesarea unor servicii nu vor putea fi folosite în România.

1 comentariu

  1. Daniel Gavril

    31 martie 2018 la 10:25

    Eu personal cred că ceasurile clasice de calitate vor sunt mult mai utile și mai rezistente în timp. Datorită faptului că nu sunt dependente de software, actualizări, etc, sunt mult mai practice și au mult mai multe puncte forte. Nu întotdeauna progresul tehnologic într-o anumită direcție aduce neapărat suficiente argumente pentru trecerea la următorul nivel. De multe ori vulnerabilităților și minusurile sunt ascunse prin politica de marketing…

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri