GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top aplicaţii Android şi iPhone pentru fitness, sănătate şi alergări

Autor: Echipa Giz.ro

Indiferent de motivele pentru care îți place să alergi, o aplicație care îți monitorizează cursele și alte activități desfășurate în aer liber te ajută să-ți îmbunătățești performantele și, de ce nu, să-ți faci noi prieteni care au acceasi pasiune ca și tine.

De la începutul primăverii şi până târziu în toamnă, atunci când vremea o permite, numeroşi tineri preferă să facă exerciţii libere în aer liber în loc să meargă la o sală de fitness specializată.

Evident, cea mai banală activitate în aer liber este alergarea, de regulă prin parcuri sau în jurul acestora. Dezavantajul este că nu mai ai la dispoziţie acele informaţii interesante despre distanţă, viteză sau calorii arse oferite de aparatele de la sălile de fitness.

Aici intervin însă smartphone-urile, care prin intermediul aplicaţiilor dedicate îţi permit să fii la curent cu acest tip de informaţii. Aceste aplicaţii sunt însă utile inclusiv pentru cei care frecventează sălile de fitness, întrucât îţi permit să faci diverse statistici pe termen lung.

RunKeeper

Cu o interfaţă curată şi aerisită, RunKeeper îţi oferă de asemenea cele mai importante date despre alergările tale: sistem de poziţionare prin GPS şi Google Maps şi clasicele rapoarte de distanţă, viteză şi calorii arse. Toate aceste informaţii pot fi exportate ulterior pe site-ul dedicat RunKeeper.com pentru a ţine permanent evidenţa performanţelor tale. Descarcă RunKeeper pentru Android şi iPhone.

MyAsics

Aplicația MyAsics este utilă în special dacă ai nevoie de un plan personalizat pentru a alerga maratoane, semimaratoane sau curse de 10 și 5 kilometri. Planul stabilit de tine se adaptează automat în funcție de performanțele tale de la antrenamente sau de absența (speram motivată) de la una dintre ședințele prestabilite. Evident, aplicația include și date statistice de bază, dar și posibilitatea de a da share la datele unei curse pentru a te lăuda în fața prietenilor. Aplicația MyAsics este disponibilă pentru Android și iPhone.

Strava

Una dintre cele mai populare aplicații de running este Strava, care oferă statistici de bază precum distanța, viteza, ritmul sau caloriile consumate. Aplicația este în evidență prin caracterul puternic social, întrucât poți adăuga prieteni sau necunoscuți pentru a le urmări activitățile. În plus, aplicația este compatibilă și cu ceasurile inteligente care folosesc Android Wear 2.0. Versiunea plătită oferă și ghiduri de antrenament în funcție de performanțele pe care vrei să le atingi. Aplicația Strava este disponibilă pentru Android și iPhone.

Runtastic

Una dintre cele mai populare aplicaţii de fitness în România este Runtastic, care beneficiază de o interfaţă curată şi intuitivă şi îţi permite monitorizarea unei game variate de activităţi în aer liber, precum alergările, mersul pe bicicletă sau mersul pe jos. Aplicaţia îţi oferă informaţii cardio complexe, precum distanţa parcursă, durata activităţii, schimbarea altitudinii sau numărul de calorii arse. Aceste date, precum şi multe altele, sunt apoi sintetizate în grafice intuitive care te ajută să remarci mai uşor progresele. Aplicaţia are şi un caracter social, întrucât îţi poţi informa prietenii de pe reţele sociale despre evoluţiile tale şi chiar îţi poţi compara performanţele cu ale lor, element care contribuie la motivarea ta. Descarcă Runtastic pentru Android (versiune gratuită şi versiune Pro) şi iPhone (varianta gratuită şi varianta Pro).

Google Fit

Cauți o aplicație cu o interfață cât mai curată și ușor de folosit, chiar dacă asta presupune să renunți la anumite funcții? Încearcă Google Fit, aplicația Google pentru alergări. O poți folosi și în cazul plimbărilor și îți oferă statistici în timp real legate de viteză, ritm, traseu sau denivelări. În plus, poți stabili anumite obiective sumare, cum ar fi să alergi un anumit interval de timp pe zi sau să parcurgi 10.000 de pași zilnic. De asemenea, poți integra date de la alte aplicații de fitness cum ar fi Runkeeper, Strava sau Nike+. Aplicația MyAsics este disponibilă pentru Android.

Couch to 5K

Dacă MyAsics este utilă pentru a alerga în curse oficiale, Couch to 5K este aplicația potrivită dacă ești începător absolut, dar vrei să te dai jos de pe canapea: îți stabilești propriul ritm, iar aplicația te ghidează pas cu pas pentru a fi capabil să alergi 5 kilometri. Există și alte planuri, inclusiv de a ajunge la 10 kilometri sau de a învăța cum să îmbunătățești viteza. Singurul inconvenient este că planul pe care îl alegi îl poți folosi gratuit doar două săptămâni, după care trebuie să plătești circa 10 lei. Aplicația Couch to 5K este disponibilă pentru Android (15 lei) și iPhone.

Endomondo Sports Tracker

O altă aplicaţie apreciată este Endomondo Sports Tracker, care pe lângă alergări se pretează şi pentru ciclism sau plimbări. Opţiunile aplicaţiei sunt bogate şi vizează atât statisticile clasice legate de distanţa parcursă, viteza de deplasare şi caloriile consumate, cât mai ales posibilitatea de a asculta performanţele în format audio la fiecare kilometru parcurs şi de a-ţi stabili diverse obiective de distanţă. În plus, aplicaţia are şi un puternic caracter social: poţi posta rezultatele pe Facebook, poţi vedea rezultatelor prietenilor care folosesc aplicaţia şi îţi poţi stabili ca obiectiv să depăşeşti performanţele lor. De asemenea, toate datele pot fi accesate online de pe site-ul aplicaţiei pentru a-ţi monitoriza mai uşor performanţele. Versiunea Pro îţi oferă în plus şi posibilitatea de a-ţi stabili obiective pentru consumul de calorii sau timpul necesar pentru parcurgerea unei anumite distanţă. Descarcă Endomondo pentru Android (gratuit), Endomondo Pro pentru Android (~16 lei), Endomondo pentru iOS (gratuit).

Nike+ Running

O alta aplicaţie populară de acest gen este Nike+ Running. Aceasta are un design simplu şi atractiv care îţi oferă acces imediat la datele importante: distanţa parcursă, viteza, timpul şi caloriile consumate. În plus, aplicaţia îţi arată traseul parcurs prin Google Maps şi ai posibilitatea de a-ţi stabili diverse obiective. Una dintre cele mai utile funcţii este posibilitatea de a primi informaţii audio despre performanţele tale la fiecare kilometru parcurs, pentru a nu mai fi nevoit să accesezi aplicaţia. Funcţia Nike+ Coach îţi permite să ai un antrenor virtual care să-ţi stabilească un program şi să-ţi trimită remindere sau notificări push că este momentul să faci mişcare. Descarcă Nike+ Running pentru Android şi iOS.

 

MapMyRun

Aşa cum sugerează şi numele, MapMyRun se limitează la funcţiile de bază ale unei astfel de aplicaţii: configurarea traseului parcurs prin GPS şi Google Maps şi evidenţierea distanţei parcurse, vitezei de deplasare şi a caloriilor arse. Interesant este că aplicaţia te informează şi câte calorii ar trebui să arzi zilnic pentru a rămâne în formă cu scopul de a şti dacă ai alergat suficient de mult. Descarcă MapMyRun pentru Android şi iOS.

Zombies, Run!

Mulţi dintre noi aleargă de plăcere, însă mulţi alţii aleargă pentru că trebuie să dea jos câteva kilograme în plus. Indiferent din ce categorie faci parte, dacă îţi este greu să te motivezi pentru a alerga mai mult Zombies, Run! este probabil cea mai bună şi mai inedită aplicaţie. Aplicaţia include un joc în care eşti urmărit de un zombie, iar obiectivul tău este să fugi cât mai mult şi mai repede pentru a nu fi prins din urmă, dar şi să atingi anumite destinaţii strategice. Sistemul este unul inteligent, întrucât jocul îţi urmăreşte traseul, distanţa şi viteza prin GPS şi Google Maps şi, în funcţie de gradul de dificultate ales, vei fi prins de zombie mai devreme sau mai târziu. Sau poate niciodată, dacă eşti suficient de rapid! Descarcă Zombies, Run! pentru Android şi iOS.

Concluzii

În prezent, îţi poţi monitoriza exerciţii fizice chiar dacă îţi plac activităţile în aer liber în detrimentul sălilor de fitness. Cu aplicaţiile potrivite pentru Android şi iPhone ai posibilitatea de a vedea exact ce distanţe parcurgi, cu ce viteze şi modul în care arzi caloriile.

Utilizarea unei aplicaţii pentru sănătate şi alergări a devenit astfel importantă pentru persoanele care vor să facă exerciţii fizice, mai ales că cele mai multe dintre acestea îţi permit să-ţi informezi prietenii despre progresele tale prin intermediul reţelelor sociale.

Tu ce aplicaţii de fitness foloseşti în mod regulat atunci când ieşi la alergat şi care sunt motivele pentru care le-ai ales?

7 comentarii

  1. Daniel Popescu

    6 august 2012 la 20:40

    Multumim pentru feedback, am adaugat si aplicatia Endomondo in articol.

  2. constantin

    13 iunie 2014 la 15:06

    Ar fi o aplicatie draguta daca nu ne-ar impune ei ce parola sa ne punem sa ma pot loga. La pornire a trebuit sa-mi pun vreo 25 de parole sa-mi accepte una.

    • Daniel Popescu

      13 iunie 2014 la 21:22

      Aplicatia nu-ti impune ce parola sa ai, ci doar sa respecti anumite elemente de securitate: o lungime cat mai mare, litere mici si mari, cifre si caractere speciale. Este o masura de securitate pe care o adopta tot mai multe aplicatii, servicii si site-uri.

  3. George

    22 iulie 2014 la 00:09

    Salut, as vrea sa stiu ce aplicatie ruleaza fara internet, adica doar cu gps.

    • Daniel Popescu

      25 iulie 2014 la 18:49

      S-ar putea sa ma insel, dar cred ca toate aplicatiile au nevoie de o conexiune la internet.

  4. Ben

    11 septembrie 2014 la 15:10

    Strava ar fi o alta aplicatie super interesanta.

    Se pot crea segmente iar pe acele segmente se pot face clasamente in functie de performante, intre cei care au facut activitati pe acel segment.

    E recomandat pentru ciclism (road si offroad) si running.

  5. Corina

    5 octombrie 2015 la 15:22

    Runtastic mi-a inregistrat o distanta de 11.7 km, iar Strava de 16 si ceva pentru acelasi timp si ritm. Si va spun sigur ca nu aveam cum sa depasesc 7-8 km, ca-mi cunosc limitele!

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri