GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să găseşti aplicaţiile care consumă cele mai multe resurse

Autor: Echipa Giz.ro

Ce aplicaţii consumă cel mai repede bateria? Care sunt aplicaţiile care necesită cel mai mare trafic de date? Iată câteva întrebări la care vei afla răspunsul în acest articol pentru a avea un telefon cu Android cât mai fluent.

Este o adevărată aventură să ai un telefon cu Android care să funcţioneze la fel de bine şi să aibă o autonomie la fel de bună ca atunci când l-ai achiziţionat, iar asta se întâmplă fără să faci neapărat ceva greşit.

Performanţele unui smartphone cu Android scad pe parcursul timpului din cauza instalării unor aplicaţii care nu sunt optimizate în mod corespunzător, motiv pentru care consumă multă energie din acumulator, necesită un trafic ridicat de date sau pur şi simplu au nevoie de multe resurse de procesare, ceea ce afectează performanţa generală.

Din fericire, există câteva metode simple prin care poţi afla care sunt aplicaţiile care afectează cel mai mult buna funcţionare a smartphone-ului.

Cum găsesc aplicaţiile care consumă cel mai mult bateria?

Pentru a afla care sunt aplicaţiile care îţi consumă cel mai mult bateria, este suficient să intri în meniul Settings – System – Battery al telefonului tău cu Android. Aici este afişată starea bateriei şi, în funcţie de tipul de telefon şi de software, o predicţie cu privire la autonomie. În plus, aici poţi vedea în procente cele mai consumatoare aplicaţii din punct de vedere al energiei.

Este important de precizat că acest “clasament” depinde foarte mult de cât de mult utilizezi în mod uzual aplicaţiile instalate. Astfel, dacă observi aplicaţii care consumă foarte mult bateria, o soluţie este să le dezinstalezi şi să le înlocuieşti cu altele cu aceeaşi funcţionalitate, dacă este posibil.

Producătorul de soluţii de securitate AVG a realizat o serie de statistici interesante pe baza modului în care utilizatorii îşi folosesc smartphone-urile, iar rezultatele sunt departe de a fi surprinzătoare: printre aplicaţiile care consumă cel mai mult bateria şi care sunt populare şi în România se numără, în această ordine, Facebook, Waze, WhatsApp, OLX şi Amazon Kindle, astfel că topul este dominat de aplicaţii de socializare.

Android iti spune ce aplicatii consuma cea mai mare cantitate de energie

Android iti spune ce aplicatii consuma cea mai mare cantitate de energie

Cum găsesc aplicaţiile care consumă cele mai multe date?

Unele aplicaţii consumă mult trafic de date, motiv pentru care te poţi trezi că ai depăşit cu uşurinţă cantitatea inclusă în abonament sau în opţiunea de la cartelă. Pentru a afla care sunt aplicaţiile care consumă cel mai mult trafic pe telefonul tău, intră în meniul Settings – Network Connections – Data Usage, acolo unde poţi vedea statistici pe anumite perioade.

Studiul AVG confirmă că aplicaţiile sociale bazate pe fotografii sunt în top, însă există şi unele surprize. Astfel, în ordine, aplicaţiile care au nevoie de cel mai mare trafic de date şi care sunt populare şi în România sunt Tumblr, Facebook, Instagram şi Yahoo Weather.

Verifica traficul de date generat de aplicatii

Verifica traficul de date generat de aplicatii

Cum găsesc aplicaţiile care afectează cel mai mult performanţa?

Spre deosebire de precedentele două situaţii, nu există niciun tool care să îţi arate cât de multe resurse foloseşte o anumită aplicaţie. Totuşi, dacă instalezi o aplicaţie şi observi brusc o incetinere a Androidului, înseamnă că respectiva aplicaţie consumă prea multă putere, iar într-o astfel de situaţie îţi recomand să o dezinstalezi.

În general, un telefon cu Android va funcţiona din ce în ce mai greu pe măsură ce instalezi tot mai multe aplicaţii, întrucât multe dintre ele rulează în background, se activează după un restart şi chiar consumă trafic de date fără să le foloseşti.

Tocmai de aceea, îţi recomand să dezinstalezi aplicaţiile pe care nu le foloseşti în mod curent, un pas important inclusiv pentru a elibera memorie pe telefonul tău cu Android.

Potrivit studiului AVG, aplicaţiile care afectează cel mai mult performanţele unui smartphone cu Android şi care sunt populare şi în România sunt Facebook, Instagram, SoundCloud, Amazon Kindle şi Vine.

Aplicatii social media sunt cele mai consumatoare de resurse

Aplicatiile social media sunt cele mai consumatoare de resurse

Concluzii

Identificarea aplicaţiilor care consumă cele mai multe resurse pe Android reprezintă un prim pas necesar pentru că telefonul tău să fie mai fluent.

Renunţarea la aplicaţiile care consumă multă energie te ajută să ai o autonomie mai bună, iar dezinstalarea celor care necesită un trafic sporit de date te ajută să te încadrezi în limitele planului tău tarifar. Nu în ultimul rând, încearcă să identifici aplicaţiile care afectează performanţele.

În acest fel ai mai multe şanse să păstrezi un Android cât de cât curat care să ofere un nivel de performanţe apropiat de cel din momentul în care ai cumpărat telefonul. Iar dacă toate acestea nu au vreun efect, poate că este motivul să faci un factory reset.

1 comentariu

  1. cristescuneamt

    2 septembrie 2015 la 09:50

    Articol bun si la subiect. Personal mai apelez si la unele trucuri, unul ar fi restrictionarea datelor de fundal, o setare ce impiedica aplicatiile sa comunice* cu reteaua 3G in fundal si Fb lite care chiar si la o utilizare intensa consuma doar cativa mega (Fb lite nu ruleaza video insa are mess inclus si peste toate astea se inchide cand il inchizi, adik nu se regaseste in app/ruleaza ca si cel mare*).

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri