GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Top aplicaţii Android – cele mai utilizate şi folositoare

Autor: Echipa Giz.ro

Android este cel mai popular sistem de operare pentru smartphone-uri şi tablete, iar în ultimii ani calitatea aplicaţiilor realizate de dezvoltatori a crescut vertiginos.

În prezent, numeroase aplicaţii pentru Android rivalizează din punct de vedere al designului şi funcţionalităţii cu aplicaţiile pentru iPhone şi iPad.

Practic, cu o simplu smartphone sau o simplă tabletă cu Android, poţi citi rapid ultimele ştiri, poţi salva documente şi poze în cloud, îţi poţi stabili programul prin aplicaţii de tip Calendar şi chiar poţi învăţa o limbă străină.

Una dintre primele aplicaţii pe care trebuie să le instalezi este un antivirus pentru Android, după care poţi căuta diverse aplicaţii pe care să le foloseşti cu încredere în activităţile tale de zi cu zi.

În acest articol îţi prezentăm o serie de aplicaţii utile şi bine construite care se adresează publicului larg, indiferent de vârstă sau pasiuni, însă dacă eşti interesat în principal de distracţie poţi citi şi articolul despre cele mai populare jocuri pentru Android.

Dropbox

Dropbox este una dintre cele mai utile aplicaţii de Android datorită posibilităţii de a accesa fişiere şi alte documente oriunde te-ai afla. Practic, fişierele stocate pe dispozitivele pe care ai instalat Dropbox (PC, laptop, smartphone, tableta) se sincronizează rapid. Una dintre cele mai utile funcţii ale sale este Camera Upload, cu care salvezi pe internet pozele făcute cu telefonul. Singurul punct negativ este că oferă doar 2 GB gratuit.

Evernote

Cu siguranţă simţi nevoia ca uneori să notezi diverse lucruri pe telefon, însă se întâmplă să mai uiţi de ele când ajungi în faţa PC-ului. Evernote îţi vine în ajutor prin intermediul unei aplicaţii disponibile practic pe orice platformă, care îţi permite să scrii notiţe inclusiv de mână şi cu care poţi chiar să faci fotografii sau să înregistrezi în format audio.

VLC Media Player

Unul dintre cele mai bune media playere pentru Android este VLC, disponibil deocamdată în versiune beta. Chiar şi aşa, aplicaţia este stabilă şi rulează fluent orice tip de fişier video şi cod audio, întrucât are integrate codecurile necesare. În plus, este un player prietenos cu subtitrările, ale căror caracteristici pot fi schimbate cu uşurinţă.

VLC este cel mai bun player video pentru Android

VLC este cel mai bun player video pentru Android

 

Timely Alarm Clock

În Google Play Store vei găsi numeroase alarme pentru Android, însă Timely este de departe una dintre cele mai populare, în primul rând datorită designului spectaculos. În plus, aplicaţia integrează o serie de alarme speciale pentru a te trezi dimineaţa şi include şi funcţia Smart Rise, care te ajută să te trezeşti treptat pentru a nu te simţi bulversat la auzul puternic al alarmei.

Business Calendar

Dacă eşti o persoană organizată, probabil că eşti utilizator de Google Calendar, care are inclusiv aplicaţie de Android. Business Calendar este însă o soluţie mai eficientă care impresionează prin ergonomie, dar şi prin bogăţia de setări. Acest ultimul aspect poate face că adaptarea să fie mai dificilă, însă Business Calendar este un instrument puternic pentru cei care vor să-şi planifice zilele în detaliu.

Poweramp Music Player

Pentru pasionaţii de muzică cu propriile colecţii de MP3-uri stocate pe telefon, Poweramp Music Player este unul dintre cele mai bune playere. Pe lângă interfaţa intuitivă şi uşor de utilizat, aplicaţia oferă setări care rivalizează cu cele ale programelor de Windows, printre care un egalizator pe 10 benzi şi posibilitatea de a ajusta funcţiile de Bass şi Treble. Calitatea aplicaţiei este evidenţiată şi de includerea în topul celor mai bune aplicaţii de Android din 2013.

Booking

Booking a devenit un serviciu esenţial pentru toţi cei care vor să stea la hotel atunci când pleacă în vacanţă. Dacă în urmă cu ceva timp era util preponderent în străinătate, Booking a devenit relevant şi în România, în special în marile oraşe şi în staţiuni. Principalul avantaj este preţul mai mic decât cel de la recepţie, la care se adăugă şi uşurinţa procedurii de rezervare şi lipsa stresului în privinţa cazării atunci când ajungi la destinaţie.

Booking, o aplicatie utila pentru rezervari la hoteluri

Booking, o aplicatie utila pentru rezervari la hoteluri

Feedly

Închiderea Google Reader a propulsat popularitatea serviciului similar Feedly, care joacă rolul unui RSS reader cu care poţi fi la curent cu noutăţile site-urilor pe care alegi să le urmăreşti. Aplicaţia de Android s-a maturizat şi are o interfaţă ergonomica şi uşor de utilizat care integrează şi un browser pentru vizualizarea ştirilor de pe site-urile care nu oferă feed RSS integral.

Feedly, un RSS reader de succes

Feedly, un RSS reader de succes

ES File Explorer

Un manager de fişiere este în continuare util şi pentru Android, în special pentru cei care descarcă diverse documente sau care au conţinut diversificat pe telefon şi vor să-l organizeze mai bine. Pe lângă funcţiile obişnuite ale unui file manager, ES File Explorer oferă şi posibilitatea de a integra fişierele salvate pe servicii de stocare în cloud precum Dropbox, Box, OneDrive sau Google Drive.

ES File Explorer, util pentru gestionarea fisierelor

ES File Explorer, util pentru gestionarea fisierelor

Mobile banking

Cele mai multe bănci din România au lansat aplicaţii dedicate pentru Android pentru gestionarea conturilor, astfel că poţi verifica soldul şi poţi face tranzacţii mult mai uşor. Unele aplicaţii oferă inclusiv notificări push pentru a afla imediat atunci când îţi intră bani în cont. Pentru a afla băncile care oferă astfel de aplicaţii te invităm să citeşti articolul nostru dedicat acestui subiect.

Raifeissen este una dintre bancile care ofera servicii de mobile banking

Raifeissen este una dintre bancile care ofera servicii de mobile banking

Duolingo

Vrei să înveţi o limbă străină de la zero într-un mod util, captivant şi amuzant în acelaşi timp? Duolingo este de departe cea mai bună soluţie. Aplicaţia îţi oferă inclusiv exerciţii de dicţie şi te învaţă diverse cuvinte de vocabular care îţi vor fi de folos în special când călătoreşti în străinătate. În prezent, poţi învăţa următoarele limbi: engleză, franceză, spaniolă, germană, portugheză şi italiană.

Zinio

Dacă îţi place să citeşti reviste, Zinio este o aplicaţie pe care trebuie să o instalezi. Aceasta îţi oferă acces la numeroase reviste de specialitate grupate pe categorii, inclusiv din domenii precum sport, auto sau tech. Nu prea există şi reviste româneşti, dar asta nu ar trebui să reprezinte o problemă.

Zinio te pune in contact cu revistele lumii

Zinio te pune in contact cu revistele lumii

Aplicaţii pentru video streaming

În prezent, telefonul sau tableta cu Android pot fi folosite şi pentru a urmări sporturi în direct prin intermediul unor aplicaţii dedicate, care vin de regulă de la operatorii de telecomunicaţii. Printre ele se numără Digi Online, Telekom TV sau SeeNow, care îţi oferă acces la meciurile din Liga I sau Champions League şi diverse turnee din tenis.

AccuWeather

Nu puteam încheia acest articol fără să amintim despre AccuWeather, una dintre cele mai precise aplicaţii când vine vorba despre prognoza meteo. Aplicaţia, care “ştie” numeroase localităţi din România, îţi spune cum va fi vremea în următoarele trei săptămâni şi cum se va schimba ea în următoarea zi din oră în oră. În plus, interfaţa este curată, intuitivă şi uşor de utilizat.

Accuweather te tine la curent cu vremea

Accuweather te tine la curent cu vremea

Shazam

Aţi auzit vreodată o melodie într-un club, intr-un bar sau la radio pentru care aţi fi dat orice să aflaţi cum se numeşte? Ei bine, Shazam face exact acest lucru. Şi este gratuit! Desigur, nu este complet infailibil, dar l-am testat personal, în medii extrem de zgomotoase şi în care era complicat şi pentru mine să aud versurile unei melodii, dar Shazam a găsit melodiile în marea majoritate a situaţiilor.

Shazam, pentru momentele cand vrei sa afli cine canta o melodie

Shazam, pentru momentele cand vrei sa afli cine canta o melodie

CamScanner

O altă aplicaţie foarte utilă, mai ales pentru studentul grăbit, dar nu numai, este CamScanner. Aplicaţia are două funcţii principale: fotografierea şi transformarea în fişier PDF. Funcţia de fotografiere nu are nimic nou; doar fotografiază şi îţi dă posibilitatea de a tăia poze înainte de a le modifica contrastul şi culorile, în mod automat, pentru a scoate în evidenţă textul. A doua funcţie, cea de creeare a PDF-urilor, este cea lăudată de dezvoltătorii aplicaţiei. CamScanner poate creea fişiere de tip PDF cu pozele făcute.

Concluzii

Sistemul de operare Android s-a maturizat semnificativ pe parcursul ultimilor ani, iar multe aplicaţii impresionează nu numai prin utilitate, ci şi prin design.

Prin urmare, alegerea unor aplicaţii populare nu reprezintă tocmai o misiune uşoară, întrucât sunt numeroase programe care ar merita menţionate în cadrul unui astfel de articol.

Tocmai de aceea, dacă foloseşti o aplicaţie spectaculoasă din punct de vedere al designului şi utilă pentru o gamă variată de utilizatori care nu a fost menţionată aici, te invităm să le povesteşti despre ea şi celorlalţi cititori ai noştri, pentru a putea să o instaleze şi ei.

31 comentarii

 1. Lucia

  28 octombrie 2011 la 05:21

  Te rog sa-mi spui Tableta de la Appel nu are o aplicatie similară cu Google goggles- mă refer la traducere.? Poate scri si despre ipad2 ca eu îmi prind urechile in ea.Personal nu este ce-mi trebuie mie, cred ca Androidul era mai bun, nu cerea bani la orice. Multumesc anticipat.
  PS. La virsta mea fără traducre nu fac nimic.

 2. Prada

  12 februarie 2012 la 12:40

  Am un Samsung Gio S5660 si as vrea sa stiu daca root-ul e mai bun decat cum il am eu acum adica luat la abonament Vodafone.Adica…root-ul il face mai bun sau ce?In rest ANDROID RULZZ

  • Florin

   22 decembrie 2014 la 23:29

   Prada,atunci cand rootam un dispozitiv intervenim asupra sistemului de operare pentru a obtine controlul total asupra sistemului.
   Avantajele root-ului:Poti mari frecventa de lucru a procesorului(overclock), poti realiza o copie de rezerva a aplicatiilor si a setarilor ,poti instala diferite custom ROM, ştergerea aplicatiilor de sistem,pentru o personalizare totala a dispozitivului,pentru aplicatii care functionează doar cu root,poti inlocui parti din sistem (teme imagini de boot),marirea spatiului folosit pentru aplicatii,optimizarea consunului bateriei,poti debloca SIM-ul prin diverse aplicatii etc.

   Dezavantajele root-ului:Poti pierde garantia dispozitivului,nu mai poti face actualizari OTA (On The Air),poti chiar sa strici terminalul daca nu esti atent la ceea ce faci.
   Succes!

 3. Matcas Marian

  24 iulie 2012 la 08:04

  Pentru ca in titlu exista si termenul TEHNOLOGIE, pun si eu o intrebare: exista vreo aplicatie care sa determine: producatorul, firma, sau numele telefonului si versiunea de fabricatie. De curand am cumparat online o replica vanduta sub numele HTC ChaCha, pentruca la venitul meu numai la acest pret (490 lei)as fi putut cumpara un Smartphone, mai de calitate. Pe spate are imprimat HTC, sub baterie scrie: Model A8, made in china si cele 2 IMEI-uri. Functioneaza ireprosabil, chiar si Touchscreen-ul este comparabil cu al oricarui original. Dar nu-l pot roota, nu-i pot upgrada OS-ul, deoarece toate aplicatiile cer numele telefonului, si daca scriu HTC, nu-l recunoaste.

 4. woe

  24 octombrie 2014 la 20:17

  utila dropbox cu 2GB gratuita?
  pe cloud.mail.ru am 1000GB. Gratuit.

 5. Lego

  12 februarie 2015 la 15:11

  Foarte interesante aplicatiile. Nu folosesc decat vreo 2 din cele prezentate.

 6. Florin

  18 februarie 2015 la 22:11

  Folosesc Timely si PowerAmp, le recomand pe ambele. Egalizatorul din PowerAmp e singurul la care am vazut sa poti umbla la inalte fara sa modifice si restul de frecvente cum se intampla in player`ul de la Samsung.

  In loc de dropbox folosesc OneDrive de la MS .. well.. daca tot il am pe Windows 8.1 de ce nu si pe telefon, ma ajuta la Office online unde imi pot sincroniza tabelele excel de pe PC si telefon.

 7. Marius

  19 februarie 2015 la 14:09

  Sunt de acord cu @Florin: OneDrive si sunt si foarte multumit (in comparatie cu DropBox) … ca nimic nu e perfect :)

 8. Alina

  2 martie 2015 la 08:57

  Buna! Poti recomanda o aplicatie care sa iti dea un boost de memorie atunci cand prea multe aplicatii ruleaza in background? Din pacate nu am decat 500 Mb memorie si asta se simte uneori. Am incercat Clean Master, dar aveam impresia ca din contra, ingreuneaza telefonul.
  Si inca o intrebare: aplicatiile care pretind ca-ti extind viata bateriei sunt utile? Sau de fapt nu fac nimic?
  Multumesc mult!

  • george

   13 iunie 2015 la 12:33

   Din pacate nu ai ce face in legatura cu ramul. S-a demonstrat ca aplicatiile acelea mai mult ingreuneaza telefonul.

  • Diara

   21 august 2016 la 13:19

   Cred ca ai dreptate

 9. geo_san

  18 septembrie 2015 la 18:26

  FOARTE BUNA INFORMAREA !!!!!!!!!

 10. Marian

  5 octombrie 2015 la 21:06

  Va salut. Am o mare rugaminte: As vrea sa instalez pe un Sony Xperia Z3 compact aplicatia de dial phone preinstalata pe Samsung(s4,S5,sau S6) sau LG G2,G3,G4,etc). Dati-mi, va rog, o solutie, spuneti-mi ca se poate!
  Am descarcat de pe net o multime de dialer-uri dar nici unul nu se compara cu cel de la Samsung sau LG. Multumesc tare mult!

 11. Claris

  22 octombrie 2015 la 14:33

  De curand cei de la Ascend au lansat aplicatoa pt android si ios – bringo – promite timp liber fancand cumparaturile in locul tau. Interesanta ideea merita testata si incercata mai ales in situatiile de criza

  • ticu

   7 octombrie 2016 la 16:51

   Cel mai slab os e android. Daca vrei sa vezi un film online iti restrictioneaza accesul sub scuza ca ai nu stiu cati virusi sperand ca esti atat de prost sa platesti pentru aplicatiile lor care cica iti salveaza telefonul. Rusine android si google.

   • Daniel Popescu

    8 octombrie 2016 la 08:15

    Acelea sunt reclame false. Nu este vina Androidului, ci a site-urilor de filme online care accepta astfel de reclame.

   • Pablo

    2 decembrie 2016 la 15:38

    Curios ,eu vad filme online foarte usor pe android

   • Pablo

    2 decembrie 2016 la 15:41

    Cel mai bine instaleaza aplicatia popcorn time pentru android di vezi filme fara reclame

 12. tudor gheorghe

  5 decembrie 2015 la 10:11

  am un tel smart 4 turbo vodafon si nu reusesc sa-l vad pe pc.ce program trebuie sa descarc pentru al putea vede ? pentru ca vreau sa transfer din PCin TELEFON .MULTUMESC.

 13. Bobo

  3 ianuarie 2016 la 13:22

  Ar fi trebuit specificat…la unele aplicatii, ca nu sunt free (gen…ZINIO)!! Asa ar fi fost corect…insa cum fiecare e platit sa faca reclama la..anumite aplicatii… nu avem ce face!! :)

 14. Elena doar eu Elena

  26 martie 2016 la 19:19

  Buna ,știe cineva de vreo aplicație ,care să-ți spună cine ți-a vizitat profilul pe fb ?? Mulțumesc !

  • Daniel Popescu

   26 martie 2016 la 19:43

   Nu exista aplicatii de acest fel.

 15. Mara

  23 iunie 2016 la 22:50

  Buna. Am un telef.Lenovo a7010-angroid, care NU ma anunta prin etichete la iconul aplicatiilor cate email-uri sau apeluri am primit.Stiti un program care este bun si ieftin (eventual free) care sa ma ajute?

 16. Diara

  21 august 2016 la 13:17

  Eu cred ca din toate aplicațiile prezentate singurul bun este antivirus

 17. Vasy

  5 octombrie 2016 la 10:16

  Buna. As vrea sa stiu daca exista o aplicatie pentru Android sau pentru Iphone, Ipad, utila persoanelor ce au ramas fara voce; mai precis, sa scrii, iar dispozitivul sa redea vocal. Multumesc

  • Ionel D

   6 noiembrie 2016 la 09:33

   Pentru android exista ivona text to speech. Gratiuta si foarte buna. Pentru iphone nu stiu.

 18. Alin

  22 iunie 2017 la 15:25

  Sal, de curand tel meu a decedat (s6edge+) lumea zice ca din cauza aplicatiilor ,eu sunt un maniac instalez si dezinstalez pe ele continuu. Iti distruge telefonul chestia asta cu instalat si dezinstalat de app si daca ai prea multe app pe el este rau pt tel ?

  • Echipa Giz.ro

   23 iunie 2017 la 06:48

   Telefonul poate merge mai greu daca instalezi un numar foarte mare de aplicatii, dar ma indoiesc ca asta este motivul pentru care a cedat complet.

 19. Lili

  6 mai 2018 la 17:34

  Am un Nokia 3,de curând am făcut actualizare de sistem și am rămas fără sunet,tel merge numai pe vibrație! ce poate sa fie!?!?!?.

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri