Antivirus pentru Android – De ce ai nevoie şi care sunt cele mai bune soluţii
Dacă ai un smartphone cu sistem de operare Android ar trebui să instalezi şi un antivirus. GiZ îţi explică care sunt motivele şi care sunt cele mai bune soluţii de securitate pentru telefonul tău.
Sistemul de operare Google Android are o cotă de piaţă de peste 50% în segmentul smartphone-urilor, popularitatea acestuia fiind din ce în ce mai mare datorită numeroaselor telefoane lansate de producători şi a preţurilor tot mai mici solicitate de aceştia pentru modelele entry-level.
Această creştere de popularitate are însă şi efecte negative: Android a devenit rapid ţinta atacurilor informatice, mai ales că preţurile în scădere au determinat inclusiv utilizatorii mai puţin experimentaţi să migreze spre această platformă.
Cea mai mare problemă este însă că Google nu are încă un sistem de aprobare pentru aplicaţii, aşa cum are Apple pentru iOS. De aceea, apariţia unei aplicaţii în Google Play Store care să ascundă un virus nu este deloc o surpriză, aşa cum demonstrează şi unele aplicaţii apărute pe parcursul timpului.
De exemplu, JiFake pretindea că este un simplu client de messenger, însă în realitatea trimitea mesaje la numere cu supra-taxă, Hongtoutou era un wallpaper în spatele căruia se ascundea un trojan care fura datele personale de pe telefon şi accesa pagini web infectate cu viruşi, iar BaseBridge era de asemenea un trojan care trimitea SMS-uri la numere cu supra-taxă.
Aceste atacuri informatice sunt încă în stadiu incipient şi puţini utilizatori s-au confruntat în mod real cu ele, însă pe viitor se anticipează că numărul şi complexitatea lor vor creşte semnificativ.
Totuşi, smartphone-ul nostru conţine date importante cu caracter personal, cum ar fi agenda de contacte, servicii de internet banking, conexiune permanentă la reţele sociale, servicii de date in-cloud precum Dropbox sau, în curând, conturi bancare pentru plăţi la comercianţi.
De aceea, este important să fii prevăzător şi să instalezi pe smartphone un antivirus, mai ales că soluţiile disponibile în Google Play Store sunt din ce în ce mai avansate şi provin, de multe ori, de la producătorii consacraţi de antiviruşi.
avast! Mobile Security – Gratuit
Compatibil cu Android 2.1+
avast! este una dintre cele mai apreciate soluţii antivirus din Google Play Store, întrucât rulează fluent fără să îngreuneze sistemul de operare. Funcţia de antivirus permite scanarea aplicaţiilor instalate şi a cardului de memorie, iar aplicaţiile sunt scanate imediat după instalare.
Utilitarul Web Shield scanează toate site-urile pe care navighezi prin intermediul browserului default din Android pentru a identifica potenţiale URL-uri infectate, iar funcţia SMS/Call Filtering îţi permite să blochezi apelurile şi SMS-urile de la anumite persoane sau numere, fără să mai ai nevoie de o aplicaţie dedicată.
Aplicaţia include şi un firewall disponibil numai pentru smartphone-urile cu root, dar şi un utilitar Anti-Theft pentru protecţia telefonului împotriva furtului (vom aborda acest subiect pe larg într-un articol viitor).
BitDefender Mobile Security and Antivirus – Gratuit / 9.95 USD/an
Compatibil cu Android 2.0+
După o lungă perioadă de beta, BitDefender a ajuns în cele din urmă şi pe smartphone-uri Android sub numele Mobile Security and Antivirus.
În versiunea gratuită, singura funcţie disponibilă este cea de antivirus, care scanează rapid aplicaţiile instalate şi cardul de memorie, însă pentru această operaţiune ai nevoie obligatoriu de o conexiune activă la internet.
Pentru 9.95 USD/an (~33 lei/an), ai acces la versiunea completă care include şi Web Security, funcţie ce analizează toate URL-urile vizitate cu browserul default de Android, dar şi Anti-Theft,modulul care îţi protejează telefonul în cazul unui furt.
Lookout Security & Antivirus – Gratuit / 29.99 USD/an
Compatibil cu Android 1.5+
Lookout Security & Antivirus este cea mai populară aplicaţie antivirus din Google Play Store, fiind descărcată până în prezent de peste 10 milioane de ori.
Versiunea gratuită include un antivirus care scanează automat aplicaţiile pe care le instalezi şi îţi permite programarea scanărilor complete. În plus, există şi funcţia Find My Phone, care îţi localizează telefonul în cazul unui furt, dar şi posibilitatea de a face back la agenda de contacte.
Pentru 29.99 USD/an (~100 lei/an) obţii acces şi la alte funcţii, printre care se numără Safe Browsing, care analizează link-urile din browser şi din mesajele SMS sau Remote Lock & Wipe, care îţi permite să ştergi contactele, mesajele şi alte date personale din telefon de la distanţă în cazul unui furt.
AVG Antivirus Free – Gratuit
Compatibil cu Android 1.5+
AVG, unul dintre cei mai populari antiviruşi pentru PC, are şi versiune de Android, care beneficiază de o interfaţă semnificativ mai simplă şi mai curată decât a altor produse similare.
Aplicaţia antivirus scanează aplicaţii şi fişierele în timp real şi include şi funcţie de analiză a paginilor de internet vizitate, pe lângă posibilitatea de a forţa închiderea unor aplicaţii care încetinesc smartphone-ul.
De asemenea, aplicaţia include un modul Anti-Theft care îţi permite să localizezi telefonul prin Google Maps şi să ştergi toate datele importanete de pe acesta în cazul unui furt.
Kaspersky Mobile Security Lite – Gratuit / 9.99 USD
Compatibil cu Android 1.6+
Kaspersky nu putea lipsi din această listă, însă antivirusul oferit de producătorul rus nu este unul foarte performant.
Versiunea gratuită include doar un antivirus, care îţi afişează un pop-up de fiecare dată după ce instalaezi o aplicaţie cu scopul de a-ţi cere permisiunea să o scanezi. Acest lucru poate deveni enervant, mai ales că ceilalţi antiviruşi scanează automat aplicaţiile în background.
Versiunea plătită, care costă 9.99 USD (~33 lei), îţi oferă acces la funcţiile Anti-Theft şi Call & SMS Filter, dar şi un modul de Privacy Protection prin care poţi seta nivelul de acces în meniul smartphone-ului atunci când îl împrumuţi unui prieten.
Concluzii
Instalarea unui antivirus pe un smartphone Android te ajută să-ţi păstrezi datele personale în siguranţă, iar oferta din Google Play Store este una foarte bogată. Chiar dacă pentru funcţii suplimentare trebuie de regulă să plăteşti o taxă unică sau un abonament anual, există şi soluţii complet gratuite.
O regulă importantă înainte de instalarea unei astfel de aplicaţii este să citeşti cu atenţie comentariile celor care au utilizat-o deja. În acest fel vei elimina numeroşi antiviruşi care nu se ridică la pretenţiile unui astfel de software din cauza modului deficitar în care se realizează scanarea, a bazei de date reduse sau care oferă informaţii eronate în descriere.
ana
5 august 2014 la 10:49
nu se apasa pe ecran si vreu sa scot virusul