GiZ.ro – Doza de Gadgeturi
GiZ.ro – Doza de Gadgeturi

Cum să citeşti reviste digitale pe calculator, telefon şi tabletă

Autor: Echipa Giz.ro

Revistele de specialitate, indiferent că vorbim despre cele de tehnologie, sport sau lifestyle, pot fi citite în prezent şi pe dispozitive cu conexiune la internet, cum ar fi calculatoarele, telefoanele sau tabletele.

În condiţiile în care popularitatea revistelor tradiţionale pe hârtie este în scădere de mai mulţi ani, publicaţiile au fost nevoite să se adapteze la era digitală şi să fie prezente acolo unde se află şi utilizatorii.

Iniţial, acest loc era reprezentat doar de calculatoarele desktop şi laptopuri, însă ultimii ani în această categorie au intrat şi smartphone-urile şi tabletele. Prin urmare, revistele digitale sunt acum disponibile pe o gamă variată de dispozitive, practic pe orice produs care beneficiază de o conexiune la internet.

Pentru tine, ca utilizator final, acest lucru are beneficii semnificative: nu mai trebuie să cumperi şi să transporţi reviste în format tipărit care ocupă mult spaţiu prin casă sau prin bagaje şi poţi accesa publicaţiile preferate oriunde te-ai afla, inclusiv pe drumul spre vacanţa mult aşteptată.

În prezent, revistele digitale sunt disponibile pe câteva platforme dedicate conţinutului electronic, însă unele publicaţii au preferat propriile platforme şi aplicaţii.

Zinio – reviste digitale pe PC, telefon şi tabletă

În opinia noastră, cea mai bună platformă pentru reviste digitale este Zinio, iar principalul argument în acest sens este reprezentat de calitatea şi cantitatea publicaţiilor care au versiuni digitale. Pe Zinio sunt prezente numeroase publicaţii de prestigiu din zona tehnologiei (T3, Stuff, Android Magazine), a ştiinţei (NewScientist, Science), a sportului (FourFourTwo, F1 Racing, Autosport), a bărbaţilor (Autocar, GQ, Men’s Health) sau publicaţii generaliste precum Wired.

În plus, revistele pot fi citite pe calculator şi laptop în browser sau prin intermediul aplicaţiilor realizate pentru Android, iPhone, iPad şi Windows 8. De asemenea, revistele pot fi citite offline pe orice dispozitiv, după descărcarea în prealabil a acestora.

Preţurile revistelor variază de la titlu la titlu, însă în general acestea sunt mai mici decât cele ale versiunilor tipărite, iar dacă îţi faci abonament pe câteva luni sau un an costurile se reduc în unele cazuri cu peste 50%. Plata se efectuează rapid prin card bancar sau PayPal.

Zinio, probabil cea mai buna platforma de reviste digitale

Zinio, probabil cea mai buna platforma de reviste digitale

Issuu – reviste gratuite pe orice dispozitiv

Issuu este o altă platformă interesantă pentru reviste digitale, iar principalul avantaj al acesteia este că toate publicaţiile sunt gratuite. Implicit, asta înseamnă că aici nu vei găsi reviste foarte cunoscute precum cele de pe Zinio, însă pe de altă parte ai ocazia să descoperi lucruri interesante.

Numărul de publicaţii disponibile este foarte ridicat şi acoperă o gamă variată de domenii, de la tehnologie la sport şi de la business la artă. Probabil că vei avea nevoie de timp să găseşti reviste scrise pe placul tău, însă suntem siguri că vei găsi publicaţii care să merite atenţia ta. Iar pentru a citi revistele nici măcar nu este obligatoriu să-ţi faci cont.

Deloc surprinzător, platforma este disponibilă atât pe calculatoare şi laptopuri, cât şi pe smartphone-uri şi tablete cu sistem de operare Android sau iOS. În plus, dacă îţi faci cont, vei putea descărca versiunile revistelor în format PDF.

Issuu are numai reviste digitale gratuite

Issuu are numai reviste digitale gratuite

Newsstand – reviste pentru iPhone şi iPad

Utilizatorii de iPhone şi iPad au la dispoziţie o aplicaţie dedicată în AppStore realizată de Apple, care poartă numele sugestiv de Newsstand. În acest chioşc virtual vei găsi o multitudine de publicaţii, principalul avantaj fiind disponibilitatea unui număr ridicat de ziare, cum ar fi New York Times sau Wall Street Journal. Bineînţeles, nu lipsesc revistele digitale precum PC Magazine, Wired sau Astronomy Magazine, selecţia fiind mai mult decât variată.

În plus, publicaţiile cunoscute beneficiază de aplicaţii distincte pentru iPad, care oferă o experienţă de navigare mai plăcută decât pe telefon.

Ziarele şi revistele din Newsstand se pot cumpăra la fel de uşor ca şi aplicaţiile obişnuite întâlnite în AppStore.

Sistemul de operare Android beneficiază de o aplicaţie similară ca funcţionalitate care are acelaşi nume, însă aceasta nu este încă disponibilă pe teritoriul României.

Publicaţii digitale cu aplicaţii proprii

Unele publicaţii au ales şi metode alternative de promovare în mediul digital şi au preferat să lanseze aplicaţii proprii pentru utilizatori. Astfel, acestea pot fi cumpărate de sine stătător din Google Play Store (pentru sistemul de operare Android) sau AppStore (pentru iPhone şi/sau iPad), fără intermedierea unei platforme precum Zinio sau Newsstand.

Numărul publicaţiilor care au apelat la această metodă este destul de redus, însă printre ele vei regăsi NewScientist (publicaţie de ştiinţă), Total Film (revistă lunară despre filme) sau MotorSport Magazine (revistă despre lumea sporturilor cu motor).

Kindle – ziare electronice alb-negru

Dacă ai un ebook reader Kindle, nu trebuie să te limitezi la lectura cărţilor, întrucât poţi citi şi ziare şi chiar reviste din Kindle Store. Prin prisma caracteristicilor unui ebook reader, publicaţiile existente în Kindle Store se bazează mai mult pe informaţie în format text şi aproape deloc pe imagini.

Printre titluri se regăsesc New York Times, Washington Post, Financial Times, Guardian sau Daily Telegraph, în timp ce selecţia de reviste este semnificativ mai mică (Technology Review, Forbes), întrucât formatul acestora nu este potrivit pentru un ebook reader.

Ziarele pot fi cumpărate pentru fiecare zi în parte sau printr-un abonament, iar plata se face la fel ca în cazul cărţilor electronice.

Reviste digitale româneşti

Numărul revistelor româneşti tipărite a scăzut foarte mult în ultimii ani, astfel că variantele electronice ale acestora pot fi numărate pe degetele de la o singură mână.

Cel puţin trei dintre acestea sunt disponibile gratuit pe platforma Issuu: revista de business Biz, care în mod obişnuit costă 7.5 lei pe număr, Zile şi nopţi, o publicaţie gratuită despre evenimentele săptămânii din oraşul tău, şi Cinematique, o revistă lunară despre filme.

Pe Zinio există în prezent o singură publicaţie românească, şi anume versiunea locală a revistei pentru bărbaţi Playboy, disponibilă pentru aproximativ 15 lei.

Biz, una dintre putinele reviste romanesti disponibile in format digital

Biz, una dintre putinele reviste romanesti disponibile in format digital

Concluzii

Dacă îţi place să citeşti reviste, dar nu mai eşti fanul celor în format tipărit, ai suficiente resurse pentru a răsfoi publicaţiile tale preferate pe aproape orice dispozitiv electronic.

Astfel, prin intermediul unor platforme şi aplicaţii disponibile pe calculatoare desktop, laptopuri, telefoane inteligente, tablete şi chiar ebook readere Kindle, poţi citi ziare şi reviste online din cele mai variate domenii.

Multe dintre acestea sunt disponibile simultan pe mai multe platforme, motiv pentru care noi îţi recomandăm să verifici preţurile în fiecare dintre acestea. Periodic, publicaţiile lansează anumite promoţii disponibile doar pentru o platformă, iar în acest mod poţi cumpăra revistele dorite la un preţ mai mic.

Tu ce reviste citeşti în format electronic?

Lasa un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *


Atenţie: Toate comentariile sunt aprobate manual, de aceea ele vor apărea cu o mică întârziere pe site, atât timp cât respectă regulile bunului simţ.
X
Conținutul de pe GiZ este disponibil gratuit datorită reclamelor pe care ți le afișăm. Te rugăm să dezactivezi Ad Blocker-ul atunci când intri pe site-ul nostru. Îți mulțumim.

Folosim cookie-uri fără de care site-ul nu poate funcționa corespunzător. Nu colectăm date personale pentru profilarea utilizatorilor.  Sunt de acord  Află mai multe  Detalii despre cookie-uri